Κιτάο Σιγκεμάσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κιτάο Σιγκεμάσα
«Πουλιά και ίριδες», έργο του Κιτάο
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
北尾重政 (Ιαπωνικά)
Γέννηση1739[1][2][3]
Τόκιο[4]
Θάνατος1820[1][2][3]
Τόκιο[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΙαπωνία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταζωγράφος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κιτάο Σιγκεμάσα (ιαπων. 北尾 重政, Kitao Shigemasa, 1739 – 8 Μαρτίου 1820) ήταν Ιάπωνας ζωγράφος της τέχνης του ουκίγιο-ε από το Έντο (Τόκιο). Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς στάμπας της εποχής του, αν και τα έργα του δεν είναι ιδιαιτέρως αναγνωρίσιμα. Είναι γνωστός για τις απεικονίσεις του θεμάτων από τη φύση και όμορφων γυναικών (μπιτζίνγκα). Χαρακτηρίσθηκε ως «χαμαιλέοντας», για την ικανότητά του να αλλάζει στιλ ζωγραφικής. Η καλλιτεχνική δραστηριότητά του μειώθηκε μετά την καθιέρωση του ομότεχνού του Τορίι Κιγιονάγκα, φιλοτεχνώντας σχετικώς λίγα έργα σε σχέση με τη μακρά σταδιοδρομία του.[5] Είναι επίσης αξιοσημείωτος για τα χαϊκάι ποιήματά του και τη σόντο του (ιαπωνική καλλιγραφία).

Ζωή και σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σιγκεμάσα ήταν ο πρωτότοκος γιος του βιβλιοπώλη Σουχαράγια Μοχέι και γεννήθηκε στην περιοχή Νιχονμπάσι του Έντο (του σημερινού Τόκιο). Το οικογενειακό του επώνυμο ήταν Κιταμπατάκε, το οποίο συντόμευσε σε Κιτάο, ενώ κατά την παιδική του ηλικία τον αποκαλούσαν Ταροκίτσι. Σε όλη τη ζωή του χρησιμοιποιούσε επίσης αντί του «Σιγκεμάσα» τα ονόματα Κιουγκόρο και Σασούκε.[6] Επιπλέον είχε και καλλιτεχνικά ψευδώνυμα, ενώ υπέγραφε την ποίησή του ως «Καράν».[6]

Ο Σιγκεμάσα ξεκίνησε τα βήματά του στη σπουδή της τέχνης ως αυτοδίδακτος, προτού γίνει μαθητής του Νισιμούρα Σιγκενάγκα. Τα πρώτα έργα του ήταν μπιτζίνγκα, απεικονίσεις όμορφων γυναικών με τον τρόπο του Σουζούκι Χαρουνόμπου. Από το 1765 άρχισε να εικονογραφεί βιβλία, πράγμα το οποίο εξελίχθηκε στη βασική ασχολία του: περισσότερα από 250 βιβλία με εικόνες του είναι γνωστά. Το έργο του εκδόθηκε από πάνω από είκοσι διαφορετικούς εκδότες.[6]

Μερικά από τα γνωστότερα έργα του Κιτάο Σιγκεμάσα αποτελούν συνεργασίες με τον Κατσουκάβα Σουνσό: η σειρά «Καλλιέργεια μεταξοσκώληκα» (Kaiko yashinai gusa) που άρχισε περί το 1772 και το εικονογραφημένο βιβλίο «Καθρέφτης των διαγωνιζόμενων καλλονών των Πράσινων σπιτιών» (Seirō bijin awase sugata kagami)[6], που εκδόθηκε περί το 1776.

Ο Σιγκεμάσα έγινε ο ιδρυτής της καλλιτεχνικής «δυναστείας» των Κιτάο. Μαθητές του υπήρξαν οι Κούμπο Σουνμάν και Σαντό Κυόντεν. Ο ίδιος απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών.

Εικόνες έργων του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Marks, Andreas (2012). Japanese Woodblock Prints: Artists, Publishers and Masterworks: 1680-1900. Tuttle Publishing. ISBN 978-1-4629-0599-7.