Κινησιολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η κινησιολογία είναι η επιστημονική μελέτη της ανθρώπινης κίνησης. Η κινησιολογία διαμορφώνεται από φυσιολογικούς, μηχανικούς και ψυχολογικούς μηχανισμούς. Η επιστήμη της κινησιολογίας βασίζεται κυρίως στη σύνθεση τριών επιστημονικών κλάδων, της Ανατομίας, της Μηχανικής και της Φυσιολογίας. Η ανατομική πλευρά της κινησιολογίας συνίσταται στη μελέτη και καταγραφή των ανατομικών στοιχείων του σκελετικού, μυϊκού και νευρικού συστήματος. Τα τρία αυτά συστήματα ερευνούνται ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους σε βιολογική (κυτταρική) κλίμακα αλλά και σε λειτουργική κλίμακα (μυς, αρθρώσεις, οστά) και τα προαναφερθέντα ανατομικά και φυσιολογικά στοιχεία εξετάζονται υπό το πρίσμα της νευτώνιας μηχανικής με ιδιαίτερη προσοχή στο ρόλο της βαρύτητας στην κίνηση και στάση του σώματος.[1]

Τυπικά η ενασχόληση με την κινησιολογία απαιτεί την καλή γνώση των παρακάτω πεδίων: 1. Βασικές αρχές νευτώνιας μηχανικής (νόμοι του Νεύτωνα, ορισμοί βαρύτητας, κέντρου βάρους, ισορροπίας, μοχλοί, ροπές, κ.λπ.) 2. Επίπεδα και άξονες κίνησης - περιγραφές θέσεων και κινήσεων. 3. Ανατομία και φυσιολογία του ερειστικού συστήματος. 4. Ανατομία και φυσιολογία του μυϊκού συστήματος. 5. Ανατομία και φυσιολογία του νευρικού συστήματος. 6. Εντοπισμένη ανατομική και κινησιολογική ανάλυση σωματικών περιοχών όπως η ωμική ζώνη, ο αγκώνας, η άκρα χείρα, η σπονδυλική στήλη, η λεκάνη, το γόνατο, κ.λπ. 7. Ανάλυση βαδισης.

Οι εφαρμογές της κινησιολογίας στο ανθρώπινο σώμα περιλαμβάνουν: την εμβιομηχανική, την ορθοπεδική, την αποκατάσταση όπως φυσικοθεραπεία και εργοθεραπεία, όπως και την άσκηση και τον αθλητισμό.

Οι πτυχιούχοι κινησιολόγοι μπορούν να εργαστούν πάνω στην έρευνα, στην βιομηχανία του fitness, σε κλινικές εφαρμογές και στον ιδιωτικό τομέα. Οι μελέτες της κίνησης του ανθρώπου και των ζώων συμπεριλαμβάνουν μετρήσεις από συστήματα παρακολούθησης της κίνησης, ηλεκτροφυσιολογία της μυϊκής και εγκεφαλικής δραστηριότητας, ποικίλες μεθόδους ελέγχου της φυσιολογικής λειτουργίας, και άλλα συμπεριφορικές και γνωστικές τεχνικές.

Η κινησιολογία όπως περιγράφεται παραπάνω δεν πρέπει να συγχέεται με την εφαρμοσμένη κινησιολογία, μια αμφιλεγόμενη χειροπρακτική διαγνωστική μέθοδο.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]