Σιάνγκτσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κινεζικό σκάκι)
Σιάνγκτσι
Η σκακιέρα του Ξιαντσί
ΕίδοςΕπιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής
Παίκτες2
ΤύχηΌχι
ΔεξιότητεςΣτρατηγική, τακτικές

Το σιάνγκτσι[1][2] (κινεζικά: 象棋) ή κινεζικό σκάκι,[1] είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής για δύο παίκτες. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή επιτραπέζια παιχνίδια στην Κίνα και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το δυτικό (ή διεθνές) σκάκι, το τσατουράγκα, το σόγκι, το ινδικό σκάκι και το τζάνγκι. Εκτός από την Κίνα και τις περιοχές με σημαντικό κινεζικό πληθυσμό, το «σιάνγκτσι» είναι επίσης δημοφιλές στο Βιετνάμ.

Το παιχνίδι αντιπροσωπεύει μια μάχη ανάμεσα σε δύο στρατούς, με αντικείμενο την αιχμαλωσία του εχθρού (στρατηγός ή βασιλιάς). Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του «σιάνγκτσι» περιλαμβάνουν το κανόνι (πάο), το οποίο πρέπει να υπερπηδήσει για να αιχμαλωτίσει, ένας κανόνας που εμποδίζει τους στρατηγούς να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο άμεσα, περιοχές στον πίνακα που ονομάζονται ποτάμι και το παλάτι, το οποίο περιορίζει την κίνηση σε μερικά πιόνια (αλλά αυξάνει εκείνη των υπολοίπων) και την τοποθέτηση των πιονιών στις διασταυρώσεις των γραμμών της σκακιέρας και όχι μέσα στα τετράγωνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Xiangqi της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).