Κινεζικό ακαδημαϊκό ντύσιμο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο Αυτοκράτωρ Tang Xuanzong και επίσημοι ντυμένοι με ακαδημαϊκή ενδυμασία

Το ακαδημαϊκό ντύσιμο στη Κίνα έχει μακρά ιστορία. Το αρχαίο ντύσιμο βασίζεται σε ρόμπες επισημότητας και τα πτυχία κερδίζονταν μέσω των αυτοκρατορικών εξετάσεων για την Κινεζική γραφειοκρατία, ενώ το μοντέρνο ντύσιμο είναι μερικώς εμπνευσμένο από το ακαδημαϊκό ντύσιμο του Δυτικού κόσμου και κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθώς η Κινεζική ακαδημία είναι συνδεδεμένη με τους επίσημους, το ακαδημαϊκό ντύσιμο της αρχαίας Κίνας ήταν ουσιαστικά αυτό των επισήμων. Αυτό αποτελείται από μια κόκκινη ρόμπα με στρογγυλό κολάρο με μακρυά μανίκια που ονομάζεται πανλίν λασάν (盤領襴衫) και φοριέται μαζί με ένα καπελάκι που ονομάζεται πουτού (幞頭) το οποίο σχεδόν πάντα είναι μαύρο και έχει στρογγυλές άκρες, κάτι συνηθισμένο στη δυναστεία Τανγκ. Άλλες δυναστείες είχαν παρόμοιο ντύσιμο με κάποια δικά τους χαρακτηριστικά, αλλά βασικά όλα τα ντυσίματα είχαν την ίδια βάση και πάντα ξεχώριζαν από το απλό λαϊκό ντύσιμο.

Μια άλλη μορφή ντυσίματος ήταν αυτή των λόγιων και των μελετητών που φορούσαν απλά καθημερινά ρούχα αλλά είχαν καπέλα που με ξεχωριστό τρόπο δείχνανε τη κοινωνική τους θέση, όπως το σι-φανγκ πινγκντίνγκ τζιν (四方平定巾) ή πιο απλά το φανγκτζίν (方巾), που είναι η Κινεζική εκδοχή του mortarboard.

Μοντέρνο Κινεζικό ακαδημαϊκό ντύσιμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Lace-up mortarboards που τυπικά χρησιμοποιούνται στη Κίνα και άλλα Ασιατικά πανεπιστήμια.

Περισσότερο Δυτικά παρά μοντέρνο, το σημερινό ακαδημαϊκό ντύσιμο στη Κίνα είναι πολύ διαφορετικό από την αρχαία μορφή του. Οι σύγχρονες μορφές έχουν σταθεροποιηθεί από το 1994.[1] Τα gowns (μανδύες;) είναι κλειστά στο μπροστινό μέρος και είναι χρωματισμένα ανάλογα με το επίπεδο του ακαδημαϊκού πτυχίου: συνήθως μαύρο για το πρώτο πτυχίο, μπλε για το πρώτο μεταπτυχιακό, και ένα συνδιασμό σκαρλετί (παρόμοιο με το κόκκινο) και μαύρου για τα διδακτωρικά. Το hood (κάλυμμα κεφαλής;) είναι ένα απλό τριγωνικό κομμάτι πανιού που είναι χρωματισμένο ανάλογα με το τμήμα του πανεπιστημίου. Το mortarboard είναι παρόμοιο με το Αμερικάνικο, αλλά έχει ένα string στο πίσω μέρος του skullcap (σκεπάσμα κρανίου;) για να δέσει και να ασφαλήσει το καπελάκι στο κεφάλι.

Οι ρόμπες των πανεπιστημιακών επισήμων είναι συνήθως κόκκινες (μαζί με το mortarboard) με τρεις χρυσές γραμμές στα μανίκια, κατά παρόμοιο τρόπο με το ακαδημαϊκό ντύσιμο στη Ταϊλάνδη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • [1] (Κινέζικα) Λίστα άρθρων για το ακαδημαϊκό ντύσιμο, συμπεριλαμβανομένου του μοντέρνου Κινεζικού ακαδημαϊκού ντυσίματος.
  • [2] (Κινέζικα) Εικόνες και παραδείγματα Κινεζικού ακαδημαϊκού ντυσίματος.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.bjhongdan.com/index.php?id=106 Αρχειοθετήθηκε 2010-10-29 στο Wayback Machine., "在深入研究和广泛征询意见的基础上,1994年,国务院学位委员会审定通过了新中国自己的学位服样式,并作出决定:作为统一规范的学位服,向全国学位授予单位推荐使用,其他样式的学位服一律废止。"
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Chinese academic dress της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).