Κινεζικός νεροδράκοντας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Κινεζικός νεροδράκοντας (Physignathus cocincinus), είναι ένα είδος σαύρας της οικογένειας Agamidae που προέρχεται από την Κίνα και την ηπειρωτική Νοτιοανατολική Ασία. Είναι γνωστός και ως Ασιατικός δράκος του νερού, Ταϊλανδέζικος δράκος του νερού και ως Πράσινος δράκος του νερού.

Physignathus cocincinus.
Parietal eye (τρίτο μάτι) μιας Iguana.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Κινεζικοί Νεροδράκοντες μπορούν να μεγαλώσουν μέχρι 1 m (3,3 πόδια) σε συνολικό μήκος, συμπεριλαμβανομένης και της ουράς, και μπορούν να ζήσουν 10 έως 15 χρόνια. Το χρώμα τους κυμαίνεται από σκούρο έως ανοιχτό πράσινο, ή μωβ με πορτοκαλί κοιλιά. Στο σώμα υπάρχουν διαγώνιες λωρίδες πράσινου ή τιρκουάζ, ενώ η ουρά φέρει από τη μέση έως το τέλος της πράσινες και άσπρες λωρίδες. Η κοιλιακή επιφάνεια των δράκων αυτών μπορεί να είναι λευκή, υπόλευκη, ανοιχτό πράσινο ή ανοιχτό κίτρινο. Ο λαιμός τους μπορεί να είναι πολύχρωμος (μπλε και μωβ, ή ροδακινί), μονόχρωμος ή με ρίγες. Τα ενήλικα αρσενικά έχουν πιο τριγωνικά κεφάλια από τα θηλυκά, αναπτύσσουν μεγαλύτερα λοφία και είναι γενικά μεγαλύτερου μεγέθους. Η ουρά, η οποία αντιπροσωπεύει λίγο παραπάνω από τα δύο τρίτα του συνολικού μήκους του σώματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο, για ισορροπία και ως βοηθητικό για τη κολύμβηση.

Όπως πολλά άλλα ερπετά, ο Κινεζικός νεροδράκοντας έχει ένα μικρό, ιριδίζον, φωτοευαίσθητο σημείο μεταξύ των ματιών του που αναφέρεται ως parietal eye (ή το τρίτο μάτι) το οποίο πιστεύεται ότι βοηθάει στη θερμορύθμιση του σώματός του, ανιχνεύοντας διαφορές στο φως ώστε να μπορεί να λιάζεται και να αναζητάει καταφύγιο μετά το ηλιοβασίλεμα. Δεδομένου ότι αναγνωρίζει τις διαφορές στο φως, το τρίτο μάτι μπορεί επίσης να βοηθάει τη σαύρα στο να αποφεύγει αρπακτικά πουλιά καθώς και να την ξυπνάει ακόμη και με μικρές αλλαγές της έντασης του φωτός.

Οικότοπος και συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Κινεζικοί Νεροδράκοντες συναντώνται στα πεδινά και τα ορεινά δάση της νότιας Κίνας και της νοτιοανατολικής Ασίας (Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη και Βιρμανία), συνήθως στις όχθες ρυακιών και λιμνών γλυκού νερού. Δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας και περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στα δέντρα ή τα φυτά. Όταν απειληθούν,πέφτουν από τα δέντρα στο νερό και κολυμπούν με ασφάλεια ή παραμένουν βυθισμένοι για έως και 90 λεπτά. Ζουν σε περιοχές με μέσο επίπεδο υγρασίας 40-80% και θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 80 έως 90 ° F (26-32 ° C).

Διατροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διατροφή του νεροδράκου αποτελείται κυρίως από έντομα, μικρά ψάρια, θηλαστικά ή ερπετά, αλλά και από φυτά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Chinese Water Dragon". World Association of Zoos and Aquariums.
  • "Reptiles & Amphibians Facts Sheets: Chinese Water Dragon". National Zoological Park.