Κινέζοι στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Κινέζοι στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (σερβικά: Кинези у Републици Српској, κινεζικά: 中國人 在 塞族共和國) είναι οι πολίτες κινεζικής καταγωγής της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης που ζουν και εργάζονται στην επικράτεια της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Ο ακριβής αριθμός τους είναι άγνωστος. Επί του παρόντος, οι Κινέζοι δεν αποτελούν επίσημα αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κινέζοι πολίτες μετανάστευσαν στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000. Αν και πολλοί από αυτούς ήρθαν εδώ για να κάνουν επιχειρήσεις, έμειναν εδώ μόνιμα και ξεκίνησαν μια νέα ζωή. Οι Κινέζοι είναι εγκατεστημένοι σε ολόκληρη τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στην Μπάνια Λούκα. Ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο και τις επιχειρήσεις, καθώς και με τη γεωργία (στη Μπιέλινα μεγάλο μέρος τους ασχολείται με τη γεωργία, στο Μόντριτς ασχολούνται με την εκτροφή χοίρων). Αναπτύσσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα της διατροφής (π.χ. κινέζικα εστιατόρια, πώληση κινέζικων μπαχαρικών)[1].

Στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Σαράγεβο υπάρχει Τμήμα Σινολογίας και ένα τμήμα για τη μελέτη της κινεζικής γλώσσας, όπου οι Κινέζοι καθηγητές ασχολούνται καθημερινά με διδακτικές δραστηριότητες. Η κινεζική κοινότητα του ανατολικού Σαράγεβο είναι η κύρια πηγή ανάπτυξης του κινεζικού πολιτισμού, και υπάρχουν τακτικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κίνας. Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Σεράγεβο περιέχει περισσότερα από 1.000 βιβλία για την Κίνα[2].

Θρησκεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Κινέζοι ακολουθούν παραδοσιακές θρησκείες (Ταοϊσμός ή Χριστιανισμός), αν και ένας σημαντικός αριθμός δεν ανήκει σε κάποια θρησκεία.

Ενώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Μπάνια Λούκα λειτουργεί η Εταιρεία Φίλων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, η οποία ιδρύθηκε το 1997 και αριθμούσε περισσότερους από 100 ανθρώπους. Τον Μάρτιο του 2016, ιδρύθηκε η Σερβική-Κινεζική Εταιρεία Φιλίας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στο ανατολικό Σεράγεβο για να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ της ΛΔΚ και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης, της διδασκαλίας, της οικονομίας και του εμπορίου[3].

Αξιοσημείωτα άτομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τσου Σιγιουζούν, Καθηγητής του Τμήματος Σινολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Σεράγεβο
  • Σουζάν Ελέιν Βάνγκερ, Καθηγητής του Τμήματος Σινολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Σεράγεβο
  • Γουέι Ντουν, Καθηγητής του Τμήματος Σινολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Σεράγεβο
  • Γουέι Σιανγκτσούν, Καθηγητής του Τμήματος Σινολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Σεράγεβο
  • Γιου Γιοουσί, Καθηγητής του Τμήματος Σινολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Σεράγεβο

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δημογραφικά στοιχεία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας
  • Κινεζική διασπορά


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Живот Кинеза у комшилуку». Независне новине. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2016. 
  2. «Дан кинеске културе». УИС. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2016. 
  3. «Представљено друштво српско-кинеског пријатељства». СРНА. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2016. [νεκρός σύνδεσμος]