Κιγιόσι Σίγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κιγιόσι Σίγκα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
志賀潔 (Ιαπωνικά)
Γέννηση7  Φεβρουαρίου 1871[1]
Σεντάι
Θάνατος25  Ιανουαρίου 1957[1]
Τόκυο
Χώρα πολιτογράφησηςΙαπωνία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΙαπωνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΙαπωνικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Τόκιο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιατρός
βιολόγος
διδάσκων πανεπιστημίου
βακτηριολόγος
ΕργοδότηςKeijō Imperial University
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΤάγμα του Πολιτισμού (1944)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κιγιόσι Σίγκα (ιαπωνικά: 志賀 潔, αγγλικά: Shiga Kiyoshi) ήταν Ιάπωνας γιατρός και βακτηριολόγος (1871-1957), ο οποίος ανακάλυψε τη φερώνυμη τοξίνη Shiga, και επίσης, το γένος βακτηρίων Shigella.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σίγκα γεννήθηκε το 1871 στη Σεντάι της Ιαπωνίας, αν και το πραγματικό οικογενειακό του όνομα ήταν Satō. Ήταν άριστος μαθητής, εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του τότε Βασιλικού Πανεπιστημίου του Τόκιο (μετέπειτα, Πανεπιστήμιο του Τόκιο) και αποφοίτησε το 1896.

Σταδιοδρομία και διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε στο Ινστιτούτο Μελέτης Λοιμωδών Νοσημάτων (Institute for the Study of Infectious Diseases) υπό την εποπτεία του καθηγητή και γιατρού δρ. Κιτασάτο Σιμπασαμπούρο.

Έγινε γρήγορα γνωστός όταν ανακάλυψε το βακτήριο Shigella dysenteriae. Ο παθογόνος αυτός μικροοργανισμός προκάλεσε δυσεντερία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ιαπωνίας, το 1897, και η σοβαρή επιδημία που επέφερε, στοίχισε τη ζωή περίπου 90.000 ανθρώπων, με το ποσοστό θνησιμότητας να αγγίζει το 30%.[2][3] Η ονομασία αυτή, Shigella, δόθηκε προς τιμήν του, όπως επίσης και η ονομασία της λεγόμενης σήμερα σιγκατοξίνης, αλλιώς γνωστής ως τοξίνη Shiga, η οποία παράγεται από το εν λόγω γένος βακτηρίων.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η σιγκέλλα (Shigella) είναι ένα gram αρνητικό βακτήριο της οικογένειας των εντεροβακτηριοειδών, και το στέλεχος Ο104:Η14 είναι εκείνο το παθογόνο που παράγει την τοξίνη Shiga, η οποία περνάει στην κυκλοφορία του αίματος και καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Βέβαια κατά περίεργο τρόπο, τα γονίδια της τοξίνης Σίγκα δεν έχουν βακτηριακή προέλευση αλλά προέρχονται από την κατηγορία των ιών, που ονομάζονται βακτηριοφάγοι.

Μετά την ανακάλυψη της σιγκέλλας, ταξίδεψε στη Γερμανία και εργάστηκε, ως βοηθός ερευνητής, στο εργαστήριο του φημισμένου τότε καθηγητή δρ. Πάουλ Έρλιχ, από 1901 μέχρι και το 1905. Η εμπειρία του αυτή καθόρισε την μετέπειτα επαγγελματική του δράση. Στη συνέχεια επέστρεψε στην πατρίδα του, και συνέγραψε αρκετές ερευνητικές εργασίες με τον παλιό καθηγητή του, δρ. Κιτασάτο Σιμπασαμπούρο. Το 1920, έγινε τακτικός καθηγητής στο νέο Πανεπιστήμιο της Σεούλ στην Κορέα -η οποία τότε ήταν υπό την κατοχή της αυτοκρατορικής Ιαπωνίας- το οποίο ονομάζονταν τότε Keio University.

Αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χρονικό διάστημα 1929-1931 διετέλεσε και Πρύτανης στο Keio University, στη Σεούλ, διορισμένος από το κράτος ως ανταμοιβή των ερευνητικών επιτευγμάτων και της φήμης του. Έλαβε το 1944 την υψηλή διάκριση Order of Culture.

Του απονεμήθηκε επίσης η ύψιστη ιαπωνική διάκριση, της πρώτης κλάσης στην Τάξη του Ιερού Θησαυρού (Order of the Sacred Treasure). Απεβίωσε το 1957.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 3  Μαΐου 2014.
  2. Shiga K (1898), «Ueber den Erreger der Dysenterie in Japan», Zentralbl Bakteriol Mikrobiol Hyg (Vorläufige Mitteilung) 23: 599–600 
  3. «Dr. Kiyoshi Shiga: discoverer of the dysentery bacillus», Clinical Infectious Diseases 29 (5): 1303–1306, 1999, doi:10.1086/313437, PMID 10524979 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]