Κεσμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κεσμ (περσικά: قشم‎‎, προφέρεται ɢeʃm), παλαιότερα γνωστό επίσης και ως Κισμ, είναι ένα Ιρανικό νησί στο Στενό του Ορμούζ, που χωρίζεται από την ηπειρωτική χώρα από το Στενό Κλάρενς/Χουράν στον Περσικό Κόλπο (με συντεταγμένες 26°50′Β 56°0′Α). Είναι το μεγαλύτερο νησί στο Ιράν.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κεσμ από το διάστημα, τον Αύγουστο του 2000
Παραλία στο νησί Κεσμ

Το νησί Κεσμ βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την νότια ακτή του Ιράν (στον Περσικό Κόλπο), απέναντι από τις πόλεις Μπαντάρ Αμπάς και Μπαντάρ Χαμίρ. Το νησί φιλοξενεί μια ελεύθερη ζώνη δικαιοδοσίας 300 τ.χλμ., με μήκος 135 χιλιομέτρων και είναι στρατηγικό σημείο στο Στενό του Ορμούζ, μόλις 60 χιλιόμετρα από το λιμάνι Χασάμπ του Ιράν και περίπου 180 χιλιόμετρα από το Πορτ Ρασίντ των ΗΑΕ. Το νησί, στο πλατύτερο σημείο του, που βρίσκεται κοντά στο κέντρο του νησιού, εκτείνεται σε 40 χιλιόμετρα. Ομοίως, στο στενότερο σημείο του νησιού εκτείνεται σε 9.4 χιλιόμετρα. Το νησί έχει έκταση 1.491 τ.χλμ. και 2.5 φορές το μέγεθος του Μπαχρέιν. Η πόλη Κεσμ, στο ανατολικότερο σημείο του νησιού, απέχει 22 χιλιόμετρα από το Μπαντάρ Αμπάς, ενώ το πιο κοντινό σημείο του νησιού απέχει 2 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα.

Η μέση θερμοκρασία στο νησί είναι περίπου 27 °C. Οι θερμότεροι μήνες είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, και οι ψυχρότεροι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο. Η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι 183.2 χιλιοστά.

Το νησί αποτελείται από 59 πόλεις και χωριά και είχε πληθυσμό 117.774 κατοίκων στην Απογραφή του 2011. Ο τοπικός πληθυσμός που ασχολούνται με την αλιεία, την κατασκευή ντόου, το εμπόριο και τις υπηρεσίες. Επιπλέον 30.000 άτομα εργάζονται σε διοικητικές και βιομηχανικές υπηρεσίες ή είναι φοιτητές. 

Υπάρχουν σχέδια για τη κατασκευή μιας γέφυρας που θα συνδέει το Κεσμ με το υπόλοιπο του Ιράν.[1][2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταφόπλακα στο πορτογαλικό κάστρο του Κεσμ

Τα ιστορικά αρχεία για το Κεσμ χρονολογούνται μέχρι την προϊσλαμική εποχή. Ονόματα όπως τα Κεσμ, Κις και Τουνμπ σηματοδότησαν την μακρά παραμονή των Ιλαμιδών στην περιοχή, πολλούς αιώνες π.Χ. Είναι, προφανώς, το νησί που ονομάζεται Αλεξάνδρεια ή Αρασία από τον Πτολεμαίο (Βιβλίο 6, Κεφ. 4), τον 2ο αιώνα μ.Χ. και ως Αλεξάνδρεια από τον Αμμιανό Μαρκελλίνο τον 4ο αιώνα. Λόγω της στρατηγικής γεωπολιτικής της θέσης, κοντά στις εκβολές του περσικού Κόλπου, έχει δεχθεί εισβολές από τους Ιλαμίδες (Ελαμίτες), τους Ομαϋάδες, του Αββασίδες, καθώς και τους Πορτογάλους και τους Άγγλους. Κατά τη διάρκεια της διοίκησης της Αυτοκρατορίας των Σασσανιδών το νησί ονομαζόταν Αμπαρκαουάν.[3] Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία, το νησί Κεσμ φημίζεται ως κέντρο εμπορίου και ναυσιπλοΐας. Η οικονομία άνθισε κατά τη διάρκεια της εποχής των Δαϊλαμιτών και των Μπουγιδών, καθώς εμπορικά πλοία ταξίδευαν ανάμεσα στο Κεσμ και την Κίνα, την Ινδία και την Αφρική.

Ο εξερευνητής Ουίλλιαμ Μπάφιν τραυματίστηκε θανάσιμα στο Κεσχμ το 1622 κατά τη διάρκεια μιας μάχης ενάντια πορτογαλικές δυνάμεις που κατέλαβαν το φρούριο, γνωστό στα αγγλικά ως "Φόρτε ντε Κουεϊσόμε".

Το Κεσμ είναι επίσης μια υποτιθέμενη τοποθεσία του Κήπου της Εδέμ, σύμφωνα με την Αγία Γραφή Κάσσελς.[4]

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αλιεία είναι ένα κορυφαίο επάγγελμα που απασχολεί τους κατοίκους του νησιού. Στη λίγη καλλιεργήσιμη γη που υπάρχει, καλλιεργούνται χουρμαδιές και πεπόνια. Στην νοτιοανατολική ακτή εξορύσσεται αλάτι.

Το Κεσμ είναι γνωστή για το ευρύ φάσμα των αγροτουριστικών αξιοθέατων όπως τα θαλάσσια δάση Χάρα. Σύμφωνα με τους οικολόγους, περίπου το 1.5% των πουλιών παγκοσμίως και το 25% των μητρικών πουλιών του Ιράν μεταναστεύουν ετησίως για τα δάση, τα οποία είναι το πρώτο εθνικό γεωπάρκο στο Ιράν. Ένα αρχαίο πορτογαλικό φρούριο, ιστορικά τζαμιά, τα ιερά Σεγιέντ Μοζαφάρ και Μπίμπι Μαριάμ, διάφορες λίμνες και μαγκρόβια δάση είναι στα τουριστικά αξιοθέατα στο νησί, τα οποία εκτείνονται κατά μήκος των γαλανών νερών του περσικού Κόλπου. Αρκετοί θόλοι, αλμυρά σπήλαια, η διατηρητέα περιοχή στο χωριό Σιμπντεράζ όπου εκκολάπτονται οι χελώνες Χώκσμπιλ, καθώς και πολλές προβλήτες και αποβάθρες είναι μεταξύ των τουριστικών δυνατοτήτων του νησιού. Τα νησιά Ναζ βρίσκονται στη νότια πτέρυγα του νησιού Κεσμ. Όστρακα, κοράλλια, πολύχρωμα ψάρια και θαλάσσια πτηνά σε αυτά τα νησιά προσελκύουν πολλούς τουρίστες. Το περπάτημα προς τα νησιά σε μαλακό και υγρό χαλίκι είναι δυνατό μέσα από ένα τρόπο σύνδεσης χαλικιού μεταξύ των νησιών αυτών και του Κεσμ την ώρα της άμπωτης.

Στο 1ο δεκαετές σχέδιο, στη σημείωση 19, ο νόμος προέβλεπε τη δημιουργία ζωνών ελεύθερου εμπορίου και τρεις θέσεις προσδιορίστηκαν έτσι το 1991. Οι περιοχές ελεύθερου εμπορίου ήταν το Κις, το Κεσμ και το Τσαμπαχάρ. Το Ιρανικό έτος 1369, που ισοδυναμεί με το έτος 1991 στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, το νησί είχε μετατραπεί σε ένα "Εμπορικό και Βιομηχανικό Δωρεάν Χώρο" με στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης ελεύθερης περιοχής ανάμεσα στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή.[5] Για το σκοπό αυτό, στο νησί Κεσμ χορηγήθηκαν σημαντικά περιθώρια για να ορίσει δικές του πολιτικές, ανεξάρτητα από την κεντρική κυβέρνηση, η οποία είχε συχνά θεωρηθεί ως εμπόδιο για την ανάπτυξη σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Ωστόσο, το νησί διατηρεί τα πλεονεκτήματα που συνδέονται με τη σύνδεσή του με την ηπειρωτική χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων για εξερεύνηση και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πτήση 655 της Iran Air[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 3 Ιουλίου 1988, ένα Airbus A300 Iran Air (Πτήση 655 της Iran Air), καταρρίφθηκε από το καταδρομικό USS Vincennes του Αμερικανικού Ναυτικού νότια του νησιού, με αποτέλεσμα τον θάνατο 290 πολιτών. Τα συντρίμμια έπεσαν 2.5 χιλιόμετρα νότια της ακτής του Κεσμ.

Υπόγεια Στρατιωτική Εγκατάσταση του Νησιού Κεσμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 20 Ιανουαρίου 2012, η OSGEOINT ίδρυσε μια υπόγεια στρατιωτική εγκατάσταση στο νησί Κεσμ, η οποία κατά συνέπεια θα μπορούσε να στεγάσει τα ιρανικά υποβρύχια κλάσης Γκαντίρ-Ναχάνγκ.[6]

Οικονομία, πολιτισμός και εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ινστιτούτο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Κεσμ
  • Διεθνές Παράρτημα του Ισλαμικού Πανεπιστημίου Αζάντ για τις Ιατρικές Επιστήμες στο Κεσμ

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σεισμός του Κεσμ (2005)
  • Αρντασίρ-Χουάρρα
  • Μπαντάρ Λένγκεχ
  • Χορμοζγκάν
  • Qeshm Airlines

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Austrians to Construct Persian Gulf Bridge to Connect Qeshm Island to the Main Island». payvand.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2016. 
  2. «Qeshm – Dictionary definition of Qeshm | Encyclopedia.com: FREE online dictionary». www.encyclopedia.com. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2016. 
  3. Hinds, Martin (1984). «The First Arab Conquests in Fārs». Iran 22: 39–53. 
  4. LTD, Kaspid. «Qeshm Island». www.arian-tour.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2016. 
  5. Qeshm Island Αρχειοθετήθηκε 2008-07-04 στο Wayback Machine. Σφάλμα στο πρότυπο webarchive: Ελέγξτε την τιμή |url=. Empty. , Qeshm Energy International
  6. Iran: Underground Naval Base at Qeshm Complete. Published by: OSGEOINT. OSGEOINT

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • الكوخردى ، محمد ، بن يوسف، (كُوخِرد حَاضِرَة اِسلامِيةَ عَلي ضِفافِ نَهر مِهران) الطبعة الثالثة ،دبى: سنة 199۷ للميلاد Mohammed Kookherdi (1997) Kookherd, an Islamic civil At Mehran river, third edition: Dubai
  • کامله،القاسمی، بنت شیخ عبدالله، (تاریخ لنجة) مکتبة دبي للتوزیع، الامارات: الطبعة الثانية عام ۱۹۹۳ للمیلاد
  • الوحیدی الخنجی، حسین بن علی بن احمد، «تاریخ لنجه» ، الطبعة الثانية دبی: دار الأمة للنشر والتوزیع، ۱۹۸۸ للمیلاد

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]