Κεντρική οικονομική περιοχή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θέση της Κεντρικής Οικονομικής Περιοχής στον χάρτη της Ρωσίας

Η Κεντρική Οικονομική Περιοχή (ρωσικά: Центра́льный экономи́ческий райо́н‎‎, Tsentralny ekonomichesky rayon) είναι μια από τις δώδεκα οικονομικές περιοχές της Ρωσίας.

Η Κεντρική Οικονομική Περιοχή βρίσκεται στο κεντρικό Ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας. Ένας μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων και σιδηροδρόμων κινούνται στο έδαφος της περιοχής αυτής.

Αυτή η επίπεδη, ελασσόμενη χώρα, με τη Μόσχα ως το κέντρο, αποτελεί σημαντική βιομηχανική περιοχή. Εκτός από τη Μόσχα, οι μεγάλες πόλεις περιλαμβάνουν το Σμολένσκ, το Γιαροσλάβλ, Βλαντίμιρ, Τούλα, το Ντζερζίνσκι και το Ρίμπινσκ. Φορτηγά, πλοία, σιδηροδρομικό τροχαίο υλικό, εργαλεία μηχανών, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, βαμβακερά και μάλλινα υφάσματα και χημικές ουσίες είναι τα κύρια βιομηχανικά προϊόντα. Ο Βόλγας και Οκά είναι οι σημαντικότερες υδάτινες διαδρομές, και τα κανάλια Μόσχας–Βόλγας και Ντον–Βόλγα συνδέουν τη Μόσχα με την Κασπία και τη Βαλτική Θάλασσα. Πολλές σιδηροδρομικές γραμμές εξυπηρετούν την περιοχή.[1]

Σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κεντρική Οικονομική Περιοχή περιλαμβάνει τα ακόλουθα ομοσπονδιακά υποκείμενα, τα οποία ανήκουν στο Κεντρικό Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Κεντρική οικονομική περιοχή αντιπροσώπευε σχεδόν το 32% του ακαθάριστου περιφερειακού προϊόντος το 2008. Η περιοχή ειδικεύεται στην κατασκευή μηχανών, χημικών και κλωστοϋφαντουργικών βιομηχανιών. Λινάρι μακράς ίνας, πατάτες και λαχανικά είναι τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της γεωργίας της περιοχής. Η εκτροφή βοοειδών για άρμεγμα είναι επίσης συνηθισμένες.

Η βιομηχανία κατασκευής μηχανών στην περιοχή παράγει κυρίως επιστημονικά προϊόντα. Η οργανοποιία, το ραδιόφωνο, η ηλεκτροτεχνία και παραγωγή ηλεκτρικών προϊόντων επικρατεί. Οι εταιρείες παραγωγής μηχανημάτων που δουλεύουν με μέταλλο και οργάνων, λεβήτων ατμού, στροβίλων, τρεχουσών γεννητριών, ηλεκτρικών κινητήρων είναι συγκεντρωμένες σε αυτή την περιοχή.

Οι πόλεις του Μπριάνσκ, της Μόσχας και του Σερπούχοφ είναι τα κέντρα της βιομηχανίας παραγωγής αυτοκινήτων. Τα τρένα και βαγόνια κατασκευάζονται στη Κολόμνα, το Λιουντίμοβο και το Μουρόμ. Το Ρίμπινσκ είναι ναυπηγικό κέντρο της περιοχής. Τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα παράγονται στο Μπεζέτσκ, το Λιουμπέρτσι, το Ριαζάν, την Τούλα και το Βλαντίμιρ.

Η χημική βιομηχανία περιλαμβάνει την παραγωγή συνθετικών πλαστικών (στη Μόσχα, Νοβομοσκόβσκ, Ορέχοβο-Ζουγιέβο, Βλαντιμίρ), χημικών ινών (Κλιν, Ριαζάν, Τβερ), ρητινών από καουτσούκ και ελαστικών (στη Μόσχα, Γιαροσλάβλ, Γιεφρέμοβ) και λιπασμάτων (στο Ντοργκομπούζ, Νοβομοσκόβσκ, Πόλπινο, Στσιόκινο, Βοσκρεσένσκ).

Η Κλωστοϋφαντουργία είναι η παραδοσιακή βιομηχανία της περιοχής. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής συγκεντρώνεται στις περιφέρειες Ιβάνοβο, Κοστρομά και Μόσχας, κατασκευάζοντας μια μεγάλη ποικιλία από υφάσματα.

Ενώ η περιοχή εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων μετάλλων, η μεταλλουργία αναπτύσσεται ακόμα κάπως. Υπάρχουν μεταλλουργικές εγκαταστάσεις στο Ελεκτροστάλ της Μόσχας και στην περιφέρειας Τούλα.

Η Ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από ορυκτά καύσιμα και εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας. Τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακας) ως επί το πλείστον εισάγονται από άλλες περιοχές της Ρωσίας (κυρίως από τη Δημοκρατία των Κόμι, το Ποβόλζιε και τη Δυτική Σιβηρία).

Άλλες αναπτυγμένες βιομηχανίες περιλαμβάνουν την κατασκευή υποδημάτων, κεραμικής (συμπεριλαμβανομένων πορσελάνης), γυαλιού, τσιμέντο, κατασκευαστικών υλικών καθώς και τις βιομηχανίες τροφίμων και επεξεργασίας ξύλου.

Το εύκρατο κλίμα της περιοχής επιτρέπει την καλλιέργεια μεγάλης ποικιλίας καλλιεργειών. Καθώς τα εδάφη είναι ως επί το πλείστον από ποντσολικούς και είδη γκρι δάσους, η μελιοροποίηση και λίπανση συχνά χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την απόδοση των καλλιεργειών.

Φυσικοί πόροι - άλλες πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πιο κοινοί φυσικοί πόροι της περιοχής περιλαμβάνουν φωσφορούχους σχηματισμούς, λιγνίτη (στη περιφέρεια Μόσχας), κατασκευαστικά υλικά και τύρφη (περιφέρειες Μόσχας, Τβερ και Γιαροσλάβλ).

Στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα σπάνιων γαιών (περιφέρειες Τούλα και Ορέλ).

Η οικονομική περιοχή καταλαμβάνει 486.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Καταλαμβάνει το 2.8% της έκτασης της Ρωσίας. Στην περιοχή κατοικούν 30.500.000 άτομα (συνολικά κατοικούν 45.300.000 άτομα στην Κεντρική Ρωσία). Η πυκνότητα πληθυσμού είναι 63 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Το επίπεδο αστικοποίησης είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς το 83% του πληθυσμού ζει σε πόλεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Russia. The Columbia Encyclopedia, Sixth Edition. 2001-07». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Φεβρουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2018.