Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κεντρική Κοιλάδα (Καλιφόρνια)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°42′22″N 120°59′29″W / 37.70611°N 120.99139°W / 37.70611; -120.99139

Μέρος της κοιλάδας όπως φαίνεται από τον αέρα
Επαρχίες της Κεντρικής κοιλάδας Της καλιφορνιας

Η Κεντρική κοιλάδα είναι μια επίπεδη κοιλάδα που κυριαρχεί στο εσωτερικό της Καλιφόρνιας. Έχει πλάτος 60 μέχρι 100 χλμ. και εκτείνεται περίπου 720 χλμ. από βορειοδυτικά έως νοτιοανατολικά, από την ενδοχώρα και παράλληλα με την ακτή του Ειρηνικού ωκεανού. Καλύπτει περίπου 47.000 τ.χλμ., [1] περίπου 11% της συνολικής έκτασης της Καλιφόρνιας (ή περίπου το μέγεθος της Δομινικανής Δημοκρατίας ). Η κοιλάδα είναι οριοθετημένη από τη Σιέρα Νεβάδα στα ανατολικά και τις ακτογραμμές στα δυτικά.

Είναι η πιο παραγωγική γεωργική περιοχή της Καλιφόρνιας και μία από τις πιο παραγωγικές στον κόσμο, παράγοντας περισσότερα από τα μισά φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς που καλλιεργούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. [2] Περισσότερα από 7 εκατομμύρια στρέμματα (28.000 τ.χλμ.) της κοιλάδας αρδεύονται μέσω ενός εκτεταμένου συστήματος δεξαμενών και καναλιών. [3] Η κοιλάδα έχει επίσης πολλές μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας της καλιφορνιας Σακραμέντο, καθώς και Τσίκο, Ρέντινγκ, Στόκτον, Μοντέστο, Φρέσνο και Μπέικερσφιλντ.

Όρια και πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κεντρική κοιλάδα περιγράφεται από τις οροσειρές Cascade, Σιερρα Νεβάδα και Tehachapi στα ανατολικά και τις ακτές της Καλιφόρνια και τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο στα δυτικά. Το ευρύ δάπεδο της κοιλάδας καλύπτεται από τεράστιες αγροτικές περιοχές και έχει πολλά κέντρα πληθυσμού.

Εθνογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τα αγγλικά, τα ισπανικά είναι η δεύτερη πιο συχνά ομιλούμενη γλώσσα στην κεντρική κοιλάδα. [4]

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επίπεδη επιφάνεια της κοιλάδας έρχεται σε αντίθεση με τους άγριους λόφους ή τα βουνά που είναι τυπικά το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της Καλιφόρνιας.

Η μεγάλη κοιλάδα της Καλιφόρνιας.
Η Κεντρική κοιλάδα από το διάστημα.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γεωργία είναι η κύρια βιομηχανία στην πλειονότητα της Κεντρικής κοιλάδας. Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση από την επικράτηση της γεωργίας είναι η περιοχή του Σακραμέντο, όπου υπάρχει ένα μεγάλο και σταθερό εργατικό δυναμικό των κυβερνητικών υπαλλήλων. Παρά τις μειώσεις κρατικών μισθώσεων και το κλείσιμο πολλών στρατιωτικών βάσεων, η οικονομία του Σακραμέντο εξακολούθησε να επεκτείνεται και να διαφοροποιείται και πλέον να μοιάζει περισσότερο με εκείνη της κοντινής περιοχής του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο. Πρωταρχικές πηγές πληθυσμιακής αύξησης είναι οι άνθρωποι που μεταναστεύουν από την περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, αναζητώντας χαμηλότερο κόστος στέγασης, καθώς και μετανάστευση από την Ασία, την Κεντρική Αμερική, το Μεξικό, την Ουκρανία και την υπόλοιπη πρώην Σοβιετική Ένωση. [5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «California Central Valley». American Museum of Natural History. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Οκτωβρίου 2016. 
  2. «California's Central Valley: Producing America's Fruits and Vegetables». House Committee on Natural Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2017. 
  3. «Federal Agencies Release Data Showing California Central Valley Idle Farmland Doubling During Drought». landsat.gsfc.nasa.gov. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Απριλίου 2016. 
  4. «Hmong». Science and Environment Podcast. University of California Merced. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2010. 
  5. «A Statistical Tour of California's Great Central Valley». California Research Bureau. California State LIbrary. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαΐου 2009. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]