Καϊμακλί Λευκωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Καϊμακλί είναι ακριτικό ημικατεχόμενο προάστιο της Λευκωσίας στα βόρειο ανατολικά του δήμου. Έχει έκταση 28,87 τ.χ. από τα οποία και το 84% βρίσκεται στη νεκρή ζώνη ή είναι κατεχόμενο. Συνορεύει με τα προάστια Παλουριώτισσα , Ομορφίτα, και Αγλαντζιά [1]. Το Καϊμακλί έχει πολλά παραδοσιακά σπίτια που έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέα. Από τις πιο γνωστές γειτονιές του Καϊμακλίου είναι οι Αμπελόκηποι στο κατεχόμενο σήμερα τμήμα και ο Βόρειος πόλος , γνωστός από τις μάχες που έγιναν εκεί στις διακοινοτικές ταραχές του 1963, μάχες έγιναν στο προάστιο και κατά την Τούρκικη εισβολή του 1974[2].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο μεσαίωνα στην περιοχή βρισκόταν η τάφρος του κάστρου της Λευκωσίας και ένας από τους φράγκικους προμαχώνες του Αγίου Ανδρέα. Σε ενετικούς καταλόγους αναφέρεται με το όνομα Μεσοκελέας ή Μισοκελεύσι τη σημερινή ονομασία την πήρε κατά την τουρκοκρατία από το καϊμάκι-βούτυρο πού έφτιαχναν οι βοσκοί της περιοχής[1]. Στις 23 Δεκεμβρίου 1963 Τουρκοκυπριακές ένοπλες ομάδες καταλαμβάνουν το Καϊμακλί, την Ομορφίτα , τον Τράχωνα και τη Νεάπολη , προάστια της Λευκωσίας, με επακόλουθο τη διεξαγωγή φονικών μαχών. Η συνοικία ανεκατελήφθη λίγες μέρες αργότερα από την ΕΛΔΥΚ [3].

Στη συνοικία , χωριό τότε, λειτουργεί σχολείο (αλληλοδισκαλείο) πριν από το 1858[4]. Το 1968 ενσωματώθηκε στην πόλη της Λευκωσίας και στον ομώνυμο δήμο. Από τα αξιοθέατα της περιοχής είναι το μοναστήρι του Σωτήρος Χριστού (Καλογραιών), ο Ιερός Ναός της Αγίας Βαρβάρας, ο Ιερός Ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, το μουσείο τέχνης Μιχαλάκη και Λουκίας Ζαμπέλλα, το Α' Δημοτικό σχολείο Καϊμακλίου, τα παραδοσιακά σπίτια της περιοχής και το γραμμικό πάρκο.

Στον αθλητικό τομέα το γνωστότερο σωματείο είναι ο Αχιλλέας, έτος ίδρυσης το 1943, με κατακτήσεις Κυπριακών πρωταθλημάτων στην καλαθόσφαιρα. Ακόμα, υπάρχουν τα σωματεία Πρόοδος Καϊμακλίου, Μεσοκελέας Καϊμακλίου, Ομόνοια Βορείου Πόλου που αγωνίζονται στη ΠΟΕΛ και Εθνικού Καϊμακλίου που αγωνίζεται στην ΑΠΟΕΣΠ, με έδρα το δημοτικό στάδιο Βορείου Πόλου Καϊμακλίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Αχιλλέας Καϊμακλίου επίσημη ιστοσελίδα
  2. Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας [1]
  3. [2]
  4. Παρουσίαση βιβλίου του Κωνσταντίνου Κλεάνθους, Η παιδεία στο Καϊμακλί