Καϊμακλί Λευκωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το Καϊμακλί είναι ακριτικό ημικατεχόμενο προάστιο της Λευκωσίας στα βόρειο ανατολικά του δήμου. Έχει έκταση 28,87 τ.χ. από τα οποία και το 84% βρίσκεται στη νεκρή ζώνη ή είναι κατεχόμενο. Συνορεύει με τα προάστια Παλουριώτισσα , Ομορφίτα, και Αγλαντζιά [1]. Το Καϊμακλί έχει πολλά παραδοσιακά σπίτια που έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέα. Από τις πιο γνωστές γειτονιές του Καϊμακλίου είναι οι Αμπελόκηποι στο κατεχόμενο σήμερα τμήμα και ο Βόρειος πόλος , γνωστός από τις μάχες που έγιναν εκεί στις διακοινοτικές ταραχές του 1963, μάχες έγιναν στο προάστιο και κατά την Τούρκικη εισβολή του 1974[2].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο μεσαίωνα στην περιοχή βρισκόταν η τάφρος του κάστρου της Λευκωσίας και ένας από τους φράγκικους προμαχώνες του Αγίου Ανδρέα. Σε ενετικούς καταλόγους αναφέρεται με το όνομα Μεσοκελέας ή Μισοκελεύσι τη σημερινή ονομασία την πήρε κατά την τουρκοκρατία από το καϊμάκι-βούτυρο πού έφτιαχναν οι βοσκοί της περιοχής[1]. Στις 23 Δεκεμβρίου 1963 Τουρκοκυπριακές ένοπλες ομάδες καταλαμβάνουν το Καϊμακλί, την Ομορφίτα , τον Τράχωνα και τη Νεάπολη , προάστια της Λευκωσίας, με επακόλουθο τη διεξαγωγή φονικών μαχών. Η συνοικία ανεκατελήφθη λίγες μέρες αργότερα από την ΕΛΔΥΚ [3].

Στη συνοικία , χωριό τότε, λειτουργεί σχολείο (αλληλοδισκαλείο) πριν από το 1858[4]. Το 1968 ενσωματώθηκε στην πόλη της Λευκωσίας και στον ομώνυμο δήμο. Από τα αξιοθέατα της περιοχής είναι το αρχιεπισκοπικό μέγαρο, και το γραμμικό πάρκο.

Στον αθλητικό τομέα το γνωστότερο σωματείο είναι ο Αχιλλέας, έτος ίδρυσης το 1943, με κατακτήσεις Κυπριακών πρωταθλημάτων στην καλαθόσφαιρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Αχιλλέας Καϊμακλίου επίσημη ιστοσελίδα
  2. Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας [1]
  3. [2]
  4. Παρουσίαση βιβλίου του Κωνσταντίνου Κλεάνθους, Η παιδεία στο Καϊμακλί