Καφέ Λε Σελέκτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καφέ Λε Σελέκτ
Χάρτης
Είδοςεστιατόριο και gay bar[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες48°50′33″N 2°19′42″E
ΧώραΓαλλία
Commons page Πολυμέσα

Το Καφέ Λε Σελέκτ (Le Select) είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά καφενεία στο Παρίσι και από τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης συγγραφέων και καλλιτεχνών. Βρίσκεται στη γωνία της Λεωφόρου του Μονπαρνάς (99, Blvd du Montparnasse) και της οδού Βαβέν (Vavin) στην Αριστερή Όχθη (Rive Gauche) του Σηκουάνα, απέναντι ακριβώς από τα δύο άλλα διάσημα καφέ της περιοχής, το Καφέ Λα Κουπόλ και το Καφέ Λε Ντομ (Μετρό: Vavin).

Από τη δεκαετία του 1920, το Καφέ Λε Σελέκτ ήταν χώρος συνάντησης συγγραφέων και καλλιτεχνών. Εδώ σύχναζαν και έπιναν τον τυπικό γαλλικό καφέ τους, πριν ακόμη γίνουν διάσημα ονόματα, ο Ισπανός ζωγράφος Χοάν Μιρό (Joan Mirό), ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ (Ernest Hemingway) και η Σιμόν ντε Μπωβουάρ (Simone de Beauvoir).

Τακτικός θαμώνας ήταν και ο Αμερικανός ποιητής Χαρτ Κρέιν (Hart Crane), όπως και οι ζωγράφοι Χαϊμ Σουτίν (Chaim Soutine), Ζυλ Πασκέν (Jules Pascin), βουλγαρικής καταγωγής, και Σαλβαντόρ Νταλί (Salvador Dali). Μετά τα πογκρόμ που ακολούθησαν την οκτωβριανή επανάσταση στη Ρωσία, το Καφέ Λε Σελέκτ αποτέλεσε και σημείο συγκέντρωσης Ρώσων πολιτικών προσφύγων.

Σήμερα, το Καφέ Λε Σελέκτ αποτελεί προσφιλές στέκι νεότερων συγγραφέων και καλλιτεχνών της γαλλικής αβαν-γκάρντ (avant-garde).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Noel Riley Fitch: "The Grand Literary Cafes of Europe", pp. 41 – 42 Le Select, New Holland Publishers (UK) Ltd, London, 2006.