Καταρράκτης του Ρήνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καταρράκτης του Ρήνου
Χάρτης
Είδοςκαταρράκτης
Γεωγραφικές συντεταγμένες47°40′46″N 8°36′59″E
Διοικητική υπαγωγήΚαντόνι της Ζυρίχης και Καντόνι του Σαφχάουζεν
ΧώραΕλβετία
Πλάτος1.500 μέτρα
Ύψος23 μέτρα
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Ο καταρράκτης του Ρήνου μέσα από τον ποταμό

Ο καταρράκτης του Ρήνου (γερμανικά: Rheinfall‎‎, προφέρεται ˈʁaɪ̯nˌfal) είναι καταρράκτης που βρίσκεται στην Ελβετία και ο ισχυρότερος καταρράκτης στην Ευρώπη.[1][2][3] Οι καταρράκτες βρίσκονται στον άνω Ρήνο στα σύνορα μεταξύ των καντονιών του Σαφχάουζεν (SH) και της Ζυρίχης (ZH), δίπλα στην πόλη Σαφχάουζεν στη βόρεια Ελβετία.

Γεωλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο καταρράκτης του Ρήνου όπως φαίνεται από τον ποταμό

Ο καταρράκτης του Ρήνου σχηματίστηκε την τελευταία εποχή των παγετώνων, περίπου 14.000 με 17.000 χρόνια πριν, από ανθεκτικούς στη διάβρωση βράχους που στενεύαν την κοίτη του ποταμού. Οι πρώτες παγετώδεις όγκοι δημιούργησαν τις σημερινές μορφές εδάφους περίπου πριν από 500.000 χρόνια. Μέχρι το τέλος του σταδίου Γουόλστον, περίπου πριν από 132.000 χρόνια, ο Ρήνος κυλούσε δυτικά από το Σαφχάουζεν και περνούσε από τον Δήμο Κλετγκάου της Γερμανίας. Αυτή η παλαιότερη κοίτη αργότερα γέμισε με χαλίκι.

Πριν από περίπου 132.000 χρόνια η πορεία του ποταμού άλλαξε προς τα νότια στο Σαφχάουζεν και σχημάτισε ένα νέο κανάλι, το οποίο επίσης γέμισε με χαλίκι. Μέρος του Ρήνου σήμερα περιλαμβάνει αυτή την αρχαία κοίτη.

Κατά τη διάρκεια του παγετώνα Würm, ο Ρήνος ωθήθηκε πολύ προς τα νότια μέχρι τη σημερινή του πορεία, πάνω από ένα σκληρό ασβεστολιθικό στρώμα της Ύστερης Ιουρασικής. Καθώς ο ποταμός κυλούσε πάνω από τον σκληρό ασβεστόλιθο και το εύκολα διαβρωμένο χαλίκι από προηγούμενους παγετώνες, ο σημερινός καταρράκτης σχηματίστηκε περίπου πριν από 14.000 έως 17.000 χρόνια. Το Rheinfallfelsen, ένας μεγάλος βράχος, είναι το απομεινάρι του αρχικού ασβεστολιθικού βράχου που πλαισιώνει το προηγούμενο κανάλι. Ο βράχος έχει διαβρωθεί πολύ λίγο με τα χρόνια επειδή σχετικά λίγα ιζήματα κατεβαίνουν στον Ρήνο από τη λίμνη της Κωνσταντίας.

Συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Northeast Switzerland». Berlitz:Switzerland Pocket Guide. Princeton, NJ: Berlitz Publishing Company. Απριλίου 1999. σελ. 39. ISBN 2-8315-7159-6. 
  2. «Lakes and Rivers» (official site). Βέρνη: Presence Switzerland. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2017. 
  3. «Facts & figures». Σαφχάουζεν: Interessensgemeinschaft Rheinfall. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2019.