Καταρράκτης Ρίπον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Καταρράκτης Ρίπον βρίσκεται στο βόρειο άκρο της λίμνης Βικτώρια στην Ουγκάντα. Παλαιότερα θεωρούνταν η πηγή του ποταμού Νείλου. Το 1862 με 1863 ο Τζον Χάνινγκ Σπέκε ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που ακολούθησε την πορεία του Νείλου προς τα κάτω κι έφτασε έως τον καταρράκτη που πίστεψε ως την πηγή του Νείλου[1] .

Το νερό από τον καταρράκτη Ρίπον πέφτει σε ένα στενό άνοιγμα και εκεί είναι που μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ξεκινά ο ποταμός Νείλος.

Ο καταρράκτης λειτούργησε ως φυσική διέξοδο για τη λίμνη Βικτώρια μέχρι το 1954 με την κατασκευή του Φράγματος Όουεν, ουσιαστικά έγινε επέκταση της λίμνης Βικτώρια και βυθίζοντας τον καταρράκτη Ρίπον.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Johnson, Harry Hamilton (1913). A History of the Colonization of Africa by Alien Races. Cambridge, England: Cambridge University Press. σελ. 318. OCLC 491378170. 
  • This article incorporates text from a publication now in the public domain: Chisholm, Hugh, ed. (1911). Encyclopædia Britannica (11th ed.). Cambridge University Press.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ripon Falls της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).