Καταζίνα Μπρακόφσκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καταζίνα Μπρακόφσκα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1972
Βαρσοβία
Χώρα πολιτογράφησηςΠολωνία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠολωνικά
ΣπουδέςΣχολή Πολωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακριτικός λογοτεχνίας
δασκάλα

Η Καταζίνα Ντομινίκα Μπρακόφσκα (πολωνικά: Katarzyna Dominika Bratkowska) (γεν. το 1972) είναι Πολωνή λογοτεχνικός κριτικός, φεμινίστρια και σοσιαλιστική ακτιβίστρια.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μπρακόφσκα είναι απόφοιτος στην πολωνική φιλολογία από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και ολοκλήρωσε διδακτορικές σπουδές στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών, όπου έγραψε διδακτορικό υπό τη διεύθυνση της Μάρια Γιάνιον. Το 2008-2009 έδωσε διαλέξεις σε μεταπτυχιακές σπουδές φύλου στο Ινστιτούτο Λογοτεχνικής Έρευνας της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών. Έχει δημοσιεύσει στα «Res Publica Nowa», «Biuletyn OSKa», «Czas Kultury», «Gazeta Wyborcza» και σε αρκετούς επεξεργασμένους ακαδημαϊκούς τόμους για τις γυναίκες και το φύλο.

Ακτιβισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι συνιδρύτρια (μαζί με την Καζιμιέρα Στσούκα και την Αγκνιέσκα Γκραφ) του Συνασπισμού Γυναικών της 8ης Μαρτίου που διοργανώνει τη Manifa, μια ετήσια διαδήλωση που λαμβάνει χώρα σε διάφορες πόλεις της Πολωνίας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Κατά τα έτη 2001-2006, ίδρυσε τη χιπ χοπ φεμινιστική ομάδα Duldung. Συμμετέχει βαθιά στον αγώνα για την αποκατάσταση του δικαιώματος των γυναικών στη νόμιμη έκτρωση στην Πολωνία. Προκάλεσε αναστάτωση όταν δήλωσε ότι ήταν έγκυος και σκόπευε να κάνει έκτρωση την Παραμονή των Χριστουγέννων.[2] Είναι συνιδρύτρια και πρόεδρος του πολωνικού σωματείου υπέρ της επιλογής Same o Sobie SOS το 2006 και η εκκινήτρια της εκστρατείας «Η άμβλωση αποκαλύπτεται», στην οποία οι γυναίκες ομολόγησαν ότι είχαν κάνει έκτρωση. Ήταν υπεύθυνη στο Εποπτικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «MaMa».

Με την Καζιμιέρα Στσούκα, εξέδωσε το Duża książka o aborcji (Το μεγάλο βιβλίο για την άμβλωση), το οποίο είχε ως στόχο να ενημερώσει τους εφήβους και τις γυναίκες για τα δικαιώματά τους και να εξηγήσει τι μπορούν να κάνουν σε περίπτωση ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Λίγους μήνες μετά την πρεμιέρα, ξεκίνησε μια αρνητική καμπάνια για την αφαίρεση του βιβλίου από τα ράφια των καταστημάτων που είναι αφιερωμένα στους εφήβους. Τα βιβλιοπωλεία παραδόθηκαν στην πίεση του κοινού και περιόρισαν το βιβλίο σε ράφια αφιερωμένα σε ενήλικες.[3]

Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πολωνικού Εργατικού Κόμματος και επίσης μέλος της Επιτροπής Βοήθειας και Άμυνας των Καταπιεσμένων Εργαζομένων. Έχει περιγράψει τον κομμουνισμό ως «το πιο προ-ανθρώπινο σύστημα».[4]

Επιλεγμένες δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (με την Καζιμιέρα Στσούκα): Duża książka o aborcji . Βαρσοβία: Wydawnictwo Czarna Owca, 2011.
  • Mak z popiołem στο Siostry i ich Kopciuszek . Γκντίνια: Uraeus, 2002.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Χάινεν, Ζακλίν (2010). «Reproductive Rights in Poland: when politicians fear the wrath of the Church». Third World Quarterly 31 (6): 1007-1021. https://archive.org/details/sim_third-world-quarterly_2010_31_6/page/1007. 
  2. Γκραφ, Αγκνιέσκα. «You are not alone! The Birth of "Grassroots Feminism" in Poland». SWITCH. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2019. 
  3. Ποντγκούρσκα, Γιοάννα (30 October 2011). «Duża awantura wokół dużej książki». Polityka. https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1520924,1,szczuka-i-dyskusja-o-aborcji.read. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2019. 
  4. «Bratkowska: komunizm to najbardziej proludzki ustrój». Gość Niedzielny. 3 Ιανουαρίου 2014. https://www.gosc.pl/doc/1831668.Bratkowska-komunizm-to-najbardziej-proludzki-ustroj. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2019.