Κατάρρευση της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών 1983

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Κατάρρευση της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών 1983 (Video game crash of 1983 ή Atari shock) ήταν μια μεγάλης κλίμακας ύφεση στη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών που σημειώθηκε από το 1983 έως το 1985, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κατάρρευση αποδόθηκε σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του κορεσμού της αγοράς στον αριθμό των κονσολών και των διαθέσιμων παιχνιδιών, πολλά από τα οποία ήταν κακής ποιότητας[1], καθώς και σε μειωμένο ενδιαφέρον για παιχνίδια κονσόλας υπέρ των προσωπικών υπολογιστών. Τα έσοδα από οικιακά βιντεοπαιχνίδια διαμορφώθηκαν σε περίπου 3.2 δισεκατομμύρια δολάρια το 1983 και στη συνέχεια μειώθηκαν σε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 1985 (πτώση σχεδόν 97 τοις εκατό). Η συντριβή τερμάτισε ξαφνικά αυτό που αναδρομικά θεωρείται δεύτερη γενιά βιντεοπαιχνιδιών στη Βόρειο Αμερική. Σε μικρότερο βαθμό, η αγορά παιχνιδιών arcade επίσης αποδυναμώθηκε καθώς η χρυσή εποχή των βιντεοπαιχνιδιών arcade έφθασε στο τέλος της.

Οι αναλυτές της εποχής εξέφρασαν αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των κονσολών και του λογισμικού βιντεοπαιχνιδιών.

Η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών της Βορείου Αμερικής ανέκαμψε λίγα χρόνια αργότερα, κυρίως λόγω της ευρείας επιτυχίας της επωνυμίας της Nintendo με την κονσόλα Famicom, το Nintendo Entertainment System (NES), που κυκλοφόρησε το 1985.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://www.gamasutra.com/view/feature/1537/the_history_of_activision.php?print=1. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2022.  Missing or empty |title= (βοήθεια)