Κατάλογος χωρών κατά δείκτη μέσης ηλικίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η μέση ηλικία είναι η ηλικία που χωρίζει έναν πληθυσμό σε δύο αριθμητικά ίσες ομάδες, δηλαδή τα μισά άτομα είναι νεότεροι από αυτή την ηλικία και τα άλλα μισά είναι μεγαλύτερα. Πρόκειται για ένα ενιαίο δείκτη που συνοψίζει την ηλικιακή κατανομή του πληθυσμού.


Προσδόκιμο ζωής σύμφωνα με το CIA World Factbook (εκτιμήσεις 2013)[1]
Θέση Χώρα Μέση ηλικία Μέση ηλικία ανδρών Μέση ηλικία γυναικών
1 Flag of Monaco.svg Μονακό 50,5 49,4 51,7
2 Flag of Japan.svg Ιαπωνία 45,8 44,4 47,2
3 Flag of Germany.svg Γερμανία 45,7 44,7 46,8
Flag of Hong Kong.svg Χονγκ Κονγκ 44,5 43,8 45
4 Flag of Italy.svg Ιταλία 44,2 43 45,3
5 Flag of Austria.svg Αυστρία 43,9 42,8 44,9
Flag of the United States Virgin Islands.svg Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι 43,5 43,7 43,3
6 Flag of San Marino.svg Άγιος Μαρίνος 43,2 42,3 44
7 Flag of Greece.svg Ελλάδα 43,2 42,1 44,3
Flag of the Isle of Man.svg Νήσος του Μαν 43,1 42,4 43,8
8 Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 43,1 41,4 44,9
9 Flag of Finland.svg Φινλανδία 43 41,2 44,8
10 Flag of Belgium.svg Βέλγιο 42,8 41,5 44,2
Flag of Guernsey.svg Γκέρνσεϊ 42,8 41,7 43,9
Flag of Bermuda.svg Βερμούδες 42,6 40,9 44,3
11 Flag of Sweden.svg Σουηδία 42,4 41,2 43,5
12 Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 42,3 40 44,4
13 Flag of Liechtenstein.svg Λιχτενστάιν 42,1 41,1 43,1
14 Flag of Andorra.svg Ανδόρρα 41,8 42 41,5
15 Flag of Switzerland.svg Ελβετία 41,8 40,8 42,7
16 Flag of Croatia.svg Κροατία 41,8 40 43,7
17 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 41,8 41 42,6
Flag of Saint Barthelemy.svg Άγιος Βαρθολομαίος 41,7 41,8 41,6
18 Flag of Serbia.svg Σερβία 41,7 40 43,4
19 Flag of Canada.svg Καναδάς 41,5 40,2 42,7
20 Flag of Denmark.svg Δανία 41,4 40,5 42,3
21 Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία 41,4 40 43,1
22 Flag of Spain.svg Ισπανία 41,3 40 42,6
23 Flag of Latvia.svg Λετονία 41,2 38,2 44,1
24 Flag of Estonia.svg Εσθονία 41 37,4 44,3
25 Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 40,8 38,2 43,3
26 Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 40,8 38,6 43,2
27 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 40,7 38,6 42,9
28 Flag of France.svg Γαλλία 40,6 39,1 42,1
29 Flag of Norway.svg Νορβηγία 40,6 39,7 41,4
30 Flag of Malta.svg Μάλτα 40,5 39,3 41,8
31 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία-Ερζεγοβίνη 40,4 39 41,7
32 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 40,3 39,1 41,4
33 Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 40,3 37,1 43,5
Flag of Jersey.svg Τζέρσεϊ 39,9 37,7 41,7
Flag of Sint Maarten.svg Άγιος Μαρτίνος (Ολλανδία) 39,7 38,9 40,4
34 Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα 39,7 38,2 41
35 Flag of Georgia.svg Γεωργία 39,6 37,1 42,1
36 Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 39,6 38,5 40,6
37 Flag of Cuba.svg Κούβα 39,5 38,6 40,3
38 Flag of Romania.svg Ρουμανία 39,4 38 41
Flag of the Cayman Islands.svg Κέιμαν Νήσοι 39,3 38,6 39,8
39 Flag of Belarus.svg Λευκορωσία 39,2 36,1 42,2
40 Flag of Poland.svg Πολωνία 39,1 37,5 40,9
41 Flag of Russia.svg Ρωσία 38,8 35,8 41,8
42 Flag of Montenegro.svg Μαυροβούνιο 38,7 37,6 40,1
43 Flag of the Republic of China.svg Ταϊβάν 38,7 38 39,4
Flag of Aruba.svg Αρούμπα 38,6 36,8 40,4
44 Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 38,4 36,9 39,9
Flag of Puerto Rico.svg Πουέρτο Ρίκο 38,2 36,4 40
45 Flag of Australia.svg Αυστραλία 38,1 37,3 38,8
Flag of the Faroe Islands.svg Νήσοι Φερόες 37,6 37 38,3
46 Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία 37,4 36,6 38,2
47 Flag of Barbados.svg Μπαρμπάντος 37,3 36,2 38,4
48 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 37,2 35,9 38,5
Flag of Macau.svg Μακάου 37,2 37,9 36,7
49 Flag of Macedonia.svg ΠΓΔΜ 36,5 35,4 37,6
50 Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα 36,3 35,5 37,2
51 Flag of Iceland.svg Ισλανδία 36,2 35,7 36,6
Flag of Curaçao.svg Κουρασάο 36,2 32,7 39,9
52 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 35,4 35,1 35,8
53 Flag of Cyprus.svg Κύπρος 35,4 34 37,1
54 Flag of Moldova.svg Μολδαβία 35,4 33,5 37,4
Flag of the British Virgin Islands.svg Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι 35,3 35,3 35,4
55 Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη 35,1 34,2 36,1
56 Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 34,1 32,4 35,7
Flag of Anguilla.svg Ανγκουίλα 33,9 32,2 35,4
57 Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο 33,9 33,4 34,4
Flag of Greenland.svg Γροιλανδία 33,6 35 32,2
58 Flag of Singapore.svg Σιγκαπούρη 33,6 33,5 33,7
59 Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος 33,5 32,6 34,4
60 Flag of Seychelles.svg Σεϋχέλλες 33,4 33 34
61 Flag of North Korea.svg Βόρεια Κορέα 33,2 31,6 34,8
62 Flag of Chile.svg Χιλή 33 31,8 34,3
63 Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Άγιος Χριστόφορος και Νέβις 33 33,1 32,9
64 Flag of Armenia.svg Αρμενία 32,9 30,3 35,7
65 Flag of Palau.svg Παλάου 32,9 32,5 33,9
66 Flag of Qatar.svg Κατάρ 32,4 33,4 28
67 Flag of Saint Lucia.svg Αγία Λουκία 32,2 31,1 33,3
68 Flag of Dominica.svg Δομινίκα 31,7 31,2 32,1
Flag of Saint-Martin (fictional).svg Σαιν-Μαρτέν 31,5 30,5 32,4
69 Flag of Bahrain.svg Μπαχρέιν 31,4 32,8 28,6
70 Flag of Sri Lanka.svg Σρι Λάνκα 31,4 30,3 32,5
Flag of the Turks and Caicos Islands.svg Νήσοι Τερκς και Κέικος 31,4 31,7 31
71 Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες 31,3 31,4 31,2
72 Flag of Albania.svg Αλβανία 31,2 29,9 32,4
Flag of the Northern Mariana Islands.svg Βόρειες Μαριάνες Νήσοι 31,1 29,5 31,5
73 Flag of Argentina.svg Αργεντινή 31 29,9 32,1
74 Flag of Tunisia.svg Τυνησία 31 30,5 31,3
75 Flag of Lebanon.svg Λίβανος 30,9 29,7 32,1
76 Flag of Antigua and Barbuda.svg Αντίγκουα και Μπαρμπούντα 30,8 29,1 32,3
Flag of Montserrat.svg Μοντσεράτ 30,8 30,3 31,3
77 Flag of the Bahamas.svg Μπαχάμες 30,8 29,7 32
Flag of New Caledonia.svg Νέα Καληδονία 30,7 30,1 31,3
78 Flag of Brazil.svg Βραζιλία 30,3 29,5 31,1
79 Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 30,3 32 25
Flag of French Polynesia.svg Γαλλική Πολυνησία 30,2 30,1 30,3
80 Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 29,8 28,2 31,6
Flag of Guam.svg Γκουάμ 29,7 29,2 30,2
81 Flag of Israel.svg Ισραήλ 29,7 29 30,4
82 Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα 29,6 29,1 30
83 Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν 29,5 28,1 30,9
84 Flag of Grenada.svg Γρενάδα 29,3 29,3 29,3
85 Flag of Turkey.svg Τουρκία 29,2 28,8 29,6
86 Flag of Brunei.svg Μπρουνέι 29 28,7 29,2
87 Flag of Indonesia.svg Ινδονησία 28,9 28,4 29,5
88 Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ 28,8 30 26,6
89 Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ 28,7 27,6 29,7
90 Flag of Colombia.svg Κολομβία 28,6 27,6 29,5
91 Flag of Suriname.svg Σουρινάμ 28,2 27,8 28,5
92 Flag of Panama.svg Παναμάς 28 27,6 28,4
Flag of American Samoa.svg Αμερικανική Σαμόα 27,8 28,3 27,3
93 Flag of Iran.svg Ιράν 27,8 27,5 28,1
94 Flag of Morocco.svg Μαρόκο 27,7 27,1 28,2
95 Flag of Mexico.svg Μεξικό 27,7 26,6 28,8
96 Flag of Myanmar.svg Μιανμάρ 27,6 27 28,2
97 Flag of Fiji.svg Φίτζι 27,6 27,4 27,8
98 Flag of Malaysia.svg Μαλαισία 27,4 27,2 27,6
99 Flag of Libya.svg Λιβύη 27,1 27,2 26,9
100 Flag of Algeria.svg Αλγερία 27 26,7 27,2
101 Flag of Mongolia.svg Μογγολία 26,9 26,5 27,3
102 Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία 26,8 26,6 26,9
103 Flag of India.svg Ινδία 26,7 26,1 27,4
104 Flag of Maldives.svg Μαλδίβες 26,7 27 26,2
105 Flag of Peru (state).svg Περού 26,7 26 27,4
106 Flag of Venezuela (state).svg Βενεζουέλα 26,6 25,9 27,3
107 Flag of Uzbekistan.svg Ουζμπεκιστάν 26,6 26,1 27,2
108 Flag of Ecuador.svg Ισημερινός 26,3 25,7 26,9
109 Flag of Paraguay.svg Παραγουάη 26,3 26,1 26,5
110 Flag of Turkmenistan.svg Τουρκμενιστάν 26,2 25,8 26,6
111 Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία 26 27 24,8
112 Flag of Bhutan.svg Μπουτάν 25,7 26,3 25,1
113 Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική 25,5 25,2 25,8
114 Flag of Kyrgyzstan.svg Κιργιστάν 25,4 24,5 26,4
115 Flag of El Salvador.svg Ελ Σαλβαδόρ 25,1 23,7 26,6
116 Flag of Nauru.svg Ναουρού 25 25,2 24,7
117 Flag of Egypt.svg Αίγυπτος 24,8 24,5 25,2
118 Flag of Oman.svg Ομάν 24,7 25,9 23,1
119 Flag of Jamaica.svg Τζαμάικα 24,6 24,1 25,2
120 Flag of Tuvalu.svg Τουβαλού 24,6 23,4 26,3
121 Flag of Guyana.svg Γουιάνα 24,5 23,7 25,3
122 Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές 23,9 23,4 24,4
123 Flag of Cambodia.svg Καμπότζη 23,7 23 24,4
124 Flag of Nicaragua.svg Νικαράγουα 23,7 22,8 24,6
125 Flag of Cape Verde.svg Πράσινο Ακρωτήριο 23,5 22,7 24,4
126 Flag of Lesotho.svg Λεσότο 23,4 23,3 23,4
127 Flag of the Federated States of Micronesia.svg Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας 23,4 22,8 24
128 Flag of the Philippines.svg Φιλιππίνες 23,3 22,8 23,8
129 Flag of Kiribati.svg Κιριμπάτι 23,2 22,4 24,1
130 Flag of Tajikistan.svg Τατζικιστάν 23,2 22,7 23,7
131 Flag of Bolivia.svg Βολιβία 23,1 22,3 23,8
132 Flag of Botswana.svg Μποτσουάνα 22,7 22,6 22,7
133 Flag of Samoa.svg Σαμόα 22,7 22,5 22,9
134 Flag of Syria.svg Συρία 22,7 22,5 22,9
135 Flag of Jordan.svg Ιορδανία 22,6 22,2 22,9
136 Flag of the Marshall Islands.svg Νήσοι Μάρσαλ 22,4 22,4 22,4
137 Flag of Namibia.svg Ναμίμπια 22,4 22,4 22,4
138 Flag of Nepal.svg Νεπάλ 22,4 21,7 23,2
139 Flag of Djibouti.svg Τζιμπουτί 22,4 20,8 23,7
140 Flag of Pakistan.svg Πακιστάν 22,2 22,2 22,3
141 Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα 22,2 22,4 21,9
Flag of Palestine.svg Παλαιστινιακή Αρχή 22 21,8 22,1
142 Flag of Haiti.svg Αϊτή 21,9 21,6 22,1
143 Flag of Tonga.svg Τόνγκα 21,8 21,3 22,2
144 Flag of Laos.svg Λάος 21,6 21,4 21,9
145 Flag of Honduras.svg Ονδούρα 21,6 21,3 22
146 Flag of Belize.svg Μπελίζ 21,5 21,4 21,7
147 Flag of Iraq.svg Ιράκ 21,3 21,2 21,4
148 Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα 21,3 21,1 21,6
149 Flag of Vanuatu.svg Βανουάτου 20,8 20,4 21,1
150 Flag of Ghana.svg Γκάνα 20,7 20,3 21,2
151 Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα 20,7 20 21,3
152 Flag of Swaziland.svg Σουαζιλάνδη 20,7 20,4 21,1
153 Flag of the Sahrawi Arab Democratic Republic.svg Δυτική Σαχάρα 20,6 20,2 21,1
154 Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού 20 20,1 19,9
155 Flag of The Gambia.svg Γκάμπια 19,9 19,6 20,2
156 Flag of Mauritania.svg Μαυριτανία 19,8 18,8 20,7
157 Flag of Guinea-Bissau.svg Γουινέα-Μπισάου 19,7 19,1 20,2
158 Flag of Cameroon.svg Καμερούν 19,7 19,6 19,8
159 Flag of the Central African Republic.svg Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 19,3 19 19,7
160 Flag of Zimbabwe.svg Ζιμπάμπουε 19,5 19 20
161 Flag of Togo.svg Τόγκο 19,5 19,2 19,7
162 Flag of Equatorial Guinea.svg Ισημερινή Γουινέα 19,2 18,7 19,8
163 Flag of the Comoros.svg Κομόρες 19 18,3 19,6
164 Flag of Madagascar.svg Μαδαγασκάρη 19 18,8 19,2
165 Flag of Sierra Leone.svg Σιέρα Λεόνε 19 18,5 19,6
166 Flag of Eritrea.svg Ερυθραία 18,9 18,6 19,3
167 Flag of Kenya.svg Κένυα 18,9 18,8 19
168 Flag of Sudan.svg Σουδάν 18,9 18,6 19,1
169 Flag of Rwanda.svg Ρουάντα 18,7 18,4 19
170 Flag of Gabon.svg Γκαμπόν 18,6 18,4 18,8
171 Flag of Guinea.svg Γουινέα 18,6 18,4 18,8
172 Flag of Yemen.svg Υεμένη 18,5 18,4 18,6
173 Flag of East Timor.svg Ανατολικό Τιμόρ 18,4 17,8 19
174 Flag of Senegal.svg Σενεγάλη 18,2 17,4 19,1
175 Flag of Afghanistan.svg Αφγανιστάν 17,9 17,9 18
176 Flag of Liberia.svg Λιβερία 17,9 17,7 18,1
177 Flag of Nigeria.svg Νιγηρία 17,9 17,4 18,4
178 Flag of Angola.svg Ανγκόλα 17,7 17,5 17,9
179 Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 17,7 17,5 17,9
180 Flag of Somalia.svg Σομαλία 17,7 17,8 17,6
181 Flag of Sao Tome and Principe.svg Σάο Τομέ και Πρίνσιπε 17,6 17,2 18,1
182 Flag of Benin.svg Μπενίν 17,6 17,2 18
183 Flag of Ethiopia.svg Αιθιοπία 17,5 17,3 17,6
184 Flag of Malawi.svg Μαλάουι 17,3 17,2 17,4
185 Flag of Tanzania.svg Τανζανία 17,3 17 17,6
186 Flag of the Republic of the Congo.svg Δημοκρατία του Κονγκό 17,1 16,9 17,3
187 Flag of Burkina Faso.svg Μπουρκίνα Φάσο 17 16,8 17,1
188 Flag of Chad.svg Τσαντ 17 15,9 18,1
189 Flag of Burundi.svg Μπουρούντι 16,9 16,6 17,2
190 Flag of Mozambique.svg Μοζαμβίκη 16,8 16,2 17,5
191 Flag of Zambia.svg Ζάμπια 16,7 16,5 16,8
192 Flag of South Sudan.svg Νότιο Σουδάν 16,6 16,5 16,8
193 Flag of Mali.svg Μάλι 16 15,4 16,6
194 Flag of Uganda.svg Ουγκάντα 15,5 15,4 15,5
195 Flag of Niger.svg Νίγηρας 15 14,9 15,1
Κόσμος 29,4 28,7 30,2


Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. CIA - The World Factbook 2013 – Rank Order - MEDIAN AGE