Κατάλογος χωρών ανά ονομαστικό ΑΕΠ (Παγκόσμια Τράπεζα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ακολουθεί κατάλογος των παγκόσμιων οικονομιών που ταξινομούνται κατά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στις επίσημες συναλλαγματικές ισοτιμίες αγοράς ή κυβέρνησης.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει την κατάταξη σύμφωνα με τις μετρήσεις και εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2011, για το έτος 2010.

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Χώρα ΑΕΠ (σε εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ)
Κόσμος 64.048.823
1 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 14.582.400
 Euro symbol.svg Ευρωζώνη 12.174.523a
2 Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα 5.878.629
3 Flag of Japan.svg Ιαπωνία 5.497.813
4 Flag of Germany.svg Γερμανία 3.309.669
5 Flag of France.svg Γαλλία 2.560.002
6 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 2.246.079
7 Flag of Brazil.svg Βραζιλία 2.087.890
8 Flag of Italy.svg Ιταλία 2.051.412
9 Flag of India.svg Ινδία 1.729.010
10 Flag of Canada.svg Καναδάς 1.574.052
11 Flag of Russia.svg Ρωσία 1.479.819
12 Flag of Spain.svg Ισπανία 1.407.405
13 Flag of Mexico.svg Μεξικό 1.039.662
14 Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα 1.014.483
15 Flag of Australia.svg Αυστραλία 924.843
16 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 783.413
17 Flag of Turkey.svg Τουρκία 735.264
18 Flag of Indonesia.svg Ινδονησία 706.558
19 Flag of Switzerland.svg Ελβετία 523.772
20 Flag of Poland.svg Πολωνία 468.585
21 Flag of Belgium.svg Βέλγιο 467.472
22 Flag of Sweden.svg Σουηδία 458.004
23 Flag of Norway.svg Νορβηγία 414.462
24 Flag of Venezuela.svg Βενεζουέλα 387.852
25 Flag of Austria.svg Αυστρία 376.162
26 Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία 375.766
27 Flag of Argentina.svg Αργεντινή 368.712
28 Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική 363.704
29 Flag of Iran.svg Ιράν 331.015
30 Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη 318.847
31 Flag of Denmark.svg Δανία 310.405
32 Flag of Greece.svg Ελλάδα 304.865
33 Flag of Colombia.svg Κολομβία 288.189
34 Flag of Finland.svg Φινλανδία 238.801
35 Flag of Malaysia.svg Μαλαισία 237.804
36 Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 230.252
37 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 228.538
38 Flag of Hong Kong.svg Χονγκ Κονγκ 224.458
39 Flag of Singapore.svg Σιγκαπούρη 222.699
40 Flag of Egypt.svg Αίγυπτος 218,912
41 Flag of Israel.svg Ισραήλ 217.334
42 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 203.892
43 Flag of Chile.svg Χιλή 203.443
44 Flag of the Philippines.svg Φιλιππίνες 199.589
45 Flag of Nigeria.svg Νιγηρία 193.669
46 Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία 192.152
47 Flag of Pakistan.svg Πακιστάν 174.799
48 Flag of Romania.svg Ρουμανία 161.624
49 Flag of Algeria.svg Αλγερία 159.426
50 Flag of Peru (state).svg Περού 153.845
51 Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ 148.024
52 Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν 142.987
53 Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 137.929
54 Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 130.419
55 Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία 126.679
56 Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ 103.572
57 Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές 100.076
58 Flag of Qatar.svg Κατάρ 98.313
59 Flag of Morocco.svg Μαρόκο 91.196b
60 Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 89.034
61 Flag of Angola.svg Ανγκόλα 84.391
62 Flag of Iraq.svg Ιράκ 82.150
63 Flag of Cuba.svg Κούβα 62.705
64 Flag of Libya.svg Λιβύη 62.360
65 Flag of Sudan.svg Σουδάν 62.046
66 Flag of Croatia.svg Κροατία 60.852
67 Flag of Syria.svg Συρία 59.103
68 Ισημερινός Ισημερινός 58.910
69 Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 55.096
70 Flag of Belarus.svg Λευκορωσία 54.713
71 Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία 51.577
72 Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 51.092
73 Flag of Sri Lanka.svg Σρι Λάνκα 49.552
74 Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 47.763
75 Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 47.714
76 Flag of Oman.svg Ομάν 46.114
77 Flag of Tunisia.svg Τυνησία 44.291
78 Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα 41.190
79 Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 40.265
80 Flag of Lebanon.svg Λίβανος 39.155
81 Flag of Serbia.svg Σερβία 39.128c
82 Flag of Uzbekistan.svg Ουζμπεκιστάν 38.982
83 Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 36.306
84 Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα 34.564
85 Flag of Kenya.svg Κένυα 31.409
86 Flag of Ghana.svg Γκάνα 31.306
87 Flag of Ethiopia.svg Αιθιοπία 29.717
88 Flag of Jordan.svg Ιορδανία 27.574
89 Flag of Panama.svg Παναμάς 26.777
90 Flag of Yemen.svg Υεμένη 26.365
91 Flag of Cyprus.svg Κύπρος 25.039c
92 Flag of Latvia.svg Λετονία 24.010
93 Flag of Tanzania.svg Τανζανία 23.057d
94 Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού 22.780
95 Flag of Cameroon.svg Καμερούν 22.394
96 Flag of El Salvador.svg Ελ Σαλβαδόρ 21.796
97 Flag of Macau.svg Μακάου 21.736
98 Flag of Turkmenistan.svg Τουρκμενιστάν 21.074
99 Flag of Bahrain.svg Μπαχρέιν 20.595
100 Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο 20.398
101 Flag of Bolivia.svg Βολιβία 19.786
102 Flag of Estonia.svg Εσθονία 18.674
103 Flag of Paraguay.svg Παραγουάη 18.475
104 Flag of Uganda.svg Ουγκάντα 17.011
105 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη 16.888
106 Flag of Zambia.svg Ζάμπια 16.193
107 Flag of Nepal.svg Νεπάλ 15.701
108 Flag of Honduras.svg Ονδούρα 15.400
109 Flag of Botswana.svg Μποτσουάνα 14.857
110 Flag of Equatorial Guinea.svg Ισημερινή Γουινέα 14.007
111 Flag of Jamaica.svg Τζαμάικα 13.995
112 Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 13.145
113 Flag of Gabon.svg Γκαμπόν 13.011
114 Flag of Senegal.svg Σενεγάλη 12.954
115 Flag of Iceland.svg Ισλανδία 12.594
116 Flag of Namibia.svg Ναμίμπια 12.170
117 Flag of the Republic of the Congo.svg Δημοκρατία του Κονγκό 11.898
118 Flag of Albania.svg Αλβανία 11.786
119 Flag of Afghanistan.svg Αφγανιστάν 11.757
120 Flag of Georgia.svg Γεωργία 11.667e
121 Flag of Cambodia.svg Καμπότζη 11.343
122 Flag of Brunei.svg Μπρουνέι 10.732
123 Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος 9.729
124 Flag of Mozambique.svg Μοζαμβίκη 9.586
125 Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα 9.480
126 Flag of Armenia.svg Αρμενία 9.265
127 Flag of Mali.svg Μάλι 9.251
128 Flag of North Macedonia.svg Βόρεια Μακεδονία 9.118
129 Flag of Burkina Faso.svg Μπουρκίνα Φάσο 8.820
130 Flag of Madagascar.svg Μαδαγασκάρη 8.721
131 Flag of Malta.svg Μάλτα 7.987
132 Flag of Chad.svg Τσαντ 7.987
133 Flag of the Bahamas.svg Μπαχάμες 7.538
134 Flag of Laos.svg Λάος 7.491
135 Flag of Zimbabwe.svg Ζιμπάμπουε 7.474
136 Flag of Haiti.svg Αϊτή 6.710
137 Flag of Benin.svg Μπενίν 6.633
138 Flag of Nicaragua.svg Νικαράγουα 6.551
139 Flag of Monaco.svg Μονακό 6.109
140 Flag of Mongolia.svg Μογγολία 6.083
141 Flag of Moldova.svg Μολδαβία 5.809f
142 Flag of Bermuda.svg Βερμούδες 5.715
143 Flag of Tajikistan.svg Τατζικιστάν 5.640
144 Flag of Rwanda.svg Ρουάντα 5.628
145 Flag of Kosovo.svg Κόσοβο 5.591
146 Flag of Niger.svg Νίγηρας 5.549
147 Flag of Malawi.svg Μαλάουι 5.106
148 Flag of Liechtenstein.svg Λιχτενστάιν 4.826
149 Flag of Kyrgyzstan.svg Κιργιστάν 4.616
150 Flag of Guinea.svg Γουινέα 4.511
151 Flag of Montenegro.svg Μαυροβούνιο 4.004
152 Flag of Andorra.svg Ανδόρρα 3.712
153 Flag of Eswatini.svg Εσουατίνι 3.645
154 Flag of Mauritania.svg Μαυριτανία 3.636
155 Flag of Suriname.svg Σουρινάμ 3.252
156 Flag of Barbados.svg Μπαρμπάντος 3.203
157 Flag of Togo.svg Τόγκο 3.153
158 Flag of Fiji.svg Φίτζι 3.009
159 Flag of Guyana.svg Γουιάνα 2.222
160 Flag of the Faroe Islands.svg Νήσοι Φερόες 2.198
161 Flag of Lesotho.svg Λεσότο 2.132
162 Flag of Eritrea.svg Ερυθραία 2.117
163 Flag of the Central African Republic.svg Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 2.013
164 Flag of Sierra Leone.svg Σιέρα Λεόνε 1.905
165 Flag of San Marino.svgΣαν Μαρίνο 1.900
166 Flag of Cape Verde.svg Πράσινο Ακρωτήριο 1.648
167 Flag of Burundi.svg Μπουρούντι 1.611
168 Flag of Bhutan.svg Μπουτάν 1.516
169 Flag of Maldives.svg Μαλδίβες 1.480
170 Flag of Belize.svg Μπελίζ 1.432
171 Flag of Greenland.svg Γροιλανδία 1.268
172 Flag of Djibouti.svg Τζιμπουτί 1.049
173 Flag of Antigua and Barbuda.svg Αντίγκουα και Μπαρμπούντα 1.015
174 Flag of Liberia.svg Λιβερία 986
175 Flag of Seychelles.svg Σεϋχέλλες 937
176 Flag of Saint Lucia.svg Αγία Λουκία 932
177 Flag of Guinea-Bissau.svg Γουινέα-Μπισάου 879
178 Flag of The Gambia.svg Γκάμπια 807
179 Flag of Vanuatu.svg Βανουάτου 729
180 Flag of East Timor.svg Ανατολικό Τιμόρ 701
181 Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα 679
182 Flag of Grenada.svg Γρενάδα 628
183 Flag of Samoa.svg Σαμόα 565
184 Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες 562
185 Flag of the Comoros.svg Κομόρες 541
186 Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Άγιος Χριστόφορος και Νέβις 526
187 Flag of Dominica.svg Δομινίκα 383
188 Flag of Tonga.svg Τόνγκα 357
189 Flag of the Federated States of Micronesia.svg Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας 287
190 Flag of Sao Tome and Principe.svg Σάο Τομέ και Πρίνσιπε 197
191 Flag of Palau.svg Παλάου 170
192 Flag of the Marshall Islands.svg Νήσοι Μάρσαλ 156
193 Flag of Kiribati.svg Κιριμπάτι 151

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

a: Η Ευρωζώνη το 2007 περιελάμβανε τις εξής 17 από 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης : Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία Κύπρος, Εσθονία, Μάλτα, Σλοβακία.
b: Συμπεριλαμβάνεται η πρώην Ισπανική Σαχάρα.
c: Τα δεδομένα αφορούν την περιοχή που ελέγχεται από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας
d: Τα δεδομένα αναφέρονται μόνο στην ηπειρωτική Τανζανία.
e: Δεν περιλαμβάνονται δεδομένα από Βόρεια Οσετία και Αμπχαζία.
f: Δεν περιλαμβάνονται δεδομένα από την Τρανσνίστρια.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]