Κατάλογος χωρών ανά αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ένας χάρτης των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου, Ιανουάριος 2014.

Αυτός είναι ένας κατάλογος με την κατάταξη χωρών ανάλογα με τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου που έχουν βρεθεί.

Χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα Αποθέματα (δις.Βαρέλια)
OPEC 1,112,448 - 1,199,707
1 Βενεζουέλα 297,570[1]
2 Σαουδική Αραβία 267,910
3 Καναδάς 173,625 - 175,200
4 Ιράν 157,300[2]
5 Ιράκ 140,300[2]
6 Κουβέιτ 104,000[1]
7 Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 97,800
8 Ρωσία 80,000[1]
9 Λιβύη 48,014
10 Νιγηρία 37,200
11 Καζακστάν 30,002
12 Ηνωμένες Πολιτείες 26,544[3]
13 Κίνα 25,585
14 Κατάρ 25,382
15 Βραζιλία 13,986
16 Μεξικό 10,264[1]
17 Αλγερία 12,200
18 Ανγκόλα 10,470
19 Ινδία 9,043
20 Ισημερινός 8,240
21 Αζερμπαϊτζάν 7,000
22 Νορβηγία 6,900
23 Ηνωμένο Βασίλειο 6,900
Ευρωπαϊκή Ένωση(εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου) 6,700
24 Μαλαισία 5,800
25 Ομάν 5,500
26 Γκάνα 5,000
27 Αίγυπτος 4,500
28 Βιετνάμ 4,400
29 Αυστραλία 4,158
30 Ινδονησία 3,990- 4,118
31 Γκαμπόν 3,700
32 Υεμένη 3,000[4][5]
33 Αργεντινή 2,805
34 Σουδάν 2,800
35 Συρία 2,500
36 Μογγολία 2,493
37 Κολομβία 2,377
38 Δημοκρατία του Κονγκό 1,940
38 Ισημερινή Γουινέα 1,705
39 Αφγανιστάν 80[6]
40 Τσαντ 1,500
41 Περού 1,240
43 Μπρουνέι 1,200
44 Ουγκάντα 1,000
45 Δανία 900
46 Τρινιντάντ και Τομπάγκο 830
47 Ρουμανία 650
47 Τουρκμενιστάν 600
48 Ουζμπεκιστάν 594
49 Ανατολικό Τιμόρ 554
50 Βολιβία 465
51 Ταϊλάνδη 442
52 Τυνησία 425
53 Ιταλία 400
54 Ουκρανία 395
55 Πακιστάν 313
56 Ολλανδία 310
57 Γερμανία 276
58 Τουρκία 262
59 Καμερούν 200
60 Αλβανία 199
61 Λευκορωσία 198
62 Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 180
63 Κούβα 124[1]
64 Παπούα Νέα Γουινέα 170
65 Φιλιππίνες 168
66 Νέα Ζηλανδία 166
66 Χιλή 150
68 Ισπανία 150
69 Μπαχρέιν 125
70 Γαλλία 101
71 Ακτή Ελεφαντοστού 100
72 Μαυριτανία 100
73 Πολωνία 96
74 Αυστρία 89
75 Γουατεμάλα 83
76 Σουρινάμ 79
77 Σερβία 77
78 Κροατία 66
79 Μιανμάρ 50
80 Ιαπωνία 44
81 Κιργιστάν 40
82 Γεωργία 35
83 Ουγγαρία 26
84 Μπανγκλαντές 28
85 Βουλγαρία 15
86 Νότια Αφρική 15
87 Τσεχία 15
88 Λιθουανία 12
89 Τατζικιστάν 12
90 Ελλάδα 10
91 Σλοβακία 9
92 Μπενίν 8
93 Μπελίζ 7
94 Ταϊβάν 2
95 Ισραήλ 2
96 Μπαρμπάντος 2
97 Ιορδανία 1
98 Μαρόκο 0.7
99 Αιθιοπία 0.4
100 Μπαχάμες 0[1]
- Σύνολο Παγκόσμια (2011)[7] 1,481,526

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 US Energy Information Administration, International energy statistics, (proved reserves as of 2013).
  2. 2,0 2,1 http://www.opec.org/opec_web/en/data_graphs/330.htm
  3. US Energy Information Administration, International energy statistics, (proved reserves as of 2012).
  4. «Oil and gas in Yemen» (PDF). NOREF peacebuilding. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 27 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2013. 
  5. «Energy and Minerals in Yemen». US Energy information Administration. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2013. 
  6. «Minerals in Afghanistan» (PDF). USGS Minerals gov. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2013. 
  7. «OPEC: World proven crude oil reserves by country, 1960-2011». Opec.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2013.