Κατάλογος χωρών ανά αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ένας χάρτης των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου, Ιανουάριος 2014.

Αυτός είναι ένας κατάλογος με την κατάταξη χωρών ανάλογα με τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου που έχουν βρεθεί.

Χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα Αποθέματα (δις.Βαρέλια)
Flag of OPEC.svg OPEC 1,112,448 - 1,199,707
1 Flag of Venezuela.svg Βενεζουέλα 297,570[1]
2 Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία 267,910
3 Flag of Canada.svg Καναδάς 173,625 - 175,200
4 Flag of Iran.svg Ιράν 157,300[2]
5 Flag of Iraq.svg Ιράκ 140,300[2]
6 Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ 104,000[1]
7 Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 97,800
8 Flag of Russia.svg Ρωσία 80,000[1]
9 Flag of Libya.svg Λιβύη 48,014
10 Flag of Nigeria.svg Νιγηρία 37,200
11 Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν 30,002
12 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 26,544[3]
13 Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα 25,585
14 Flag of Qatar.svg Κατάρ 25,382
15 Flag of Brazil.svg Βραζιλία 13,986
16 Flag of Mexico.svg Μεξικό 10,264[1]
17 Flag of Algeria.svg Αλγερία 12,200
18 Flag of Angola.svg Ανγκόλα 10,470
19 Flag of India.svg Ινδία 9,043
20 Ισημερινός Ισημερινός 8,240
21 Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 7,000
22 Flag of Norway.svg Νορβηγία 6,900
23 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 6,900
Flag of Europe.svg Ευρωπαϊκή Ένωση(εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου) 6,700
24 Flag of Malaysia.svg Μαλαισία 5,800
25 Flag of Oman.svg Ομάν 5,500
26 Flag of Ghana.svg Γκάνα 5,000
27 Flag of Egypt.svg Αίγυπτος 4,500
28 Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ 4,400
29 Flag of Australia.svg Αυστραλία 4,158
30 Flag of Indonesia.svg Ινδονησία 3,990- 4,118
31 Flag of Gabon.svg Γκαμπόν 3,700
32 Flag of Yemen.svg Υεμένη 3,000[4][5]
33 Flag of Argentina.svg Αργεντινή 2,805
34 Flag of Sudan.svg Σουδάν 2,800
35 Flag of Syria.svg Συρία 2,500
36 Flag of Mongolia.svg Μογγολία 2,493
37 Flag of Colombia.svg Κολομβία 2,377
38 Flag of the Republic of the Congo.svg Δημοκρατία του Κονγκό 1,940
38 Flag of Equatorial Guinea.svg Ισημερινή Γουινέα 1,705
39 Flag of Afghanistan.svg Αφγανιστάν 80[6]
40 Flag of Chad.svg Τσαντ 1,500
41 Flag of Peru (state).svg Περού 1,240
43 Flag of Brunei.svg Μπρουνέι 1,200
44 Flag of Uganda.svg Ουγκάντα 1,000
45 Flag of Denmark.svg Δανία 900
46 Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο 830
47 Flag of Romania.svg Ρουμανία 650
47 Flag of Turkmenistan.svg Τουρκμενιστάν 600
48 Flag of Uzbekistan.svg Ουζμπεκιστάν 594
49 Flag of East Timor.svg Ανατολικό Τιμόρ 554
50 Flag of Bolivia.svg Βολιβία 465
51 Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη 442
52 Flag of Tunisia.svg Τυνησία 425
53 Flag of Italy.svg Ιταλία 400
54 Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 395
55 Flag of Pakistan.svg Πακιστάν 313
56 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 310
57 Flag of Germany.svg Γερμανία 276
58 Flag of Turkey.svg Τουρκία 262
59 Flag of Cameroon.svg Καμερούν 200
60 Flag of Albania.svg Αλβανία 199
61 Flag of Belarus.svg Λευκορωσία 198
62 Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 180
63 Flag of Cuba.svg Κούβα 124[1]
64 Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα 170
65 Flag of the Philippines.svg Φιλιππίνες 168
66 Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία 166
66 Flag of Chile.svg Χιλή 150
68 Flag of Spain.svg Ισπανία 150
69 Flag of Bahrain.svg Μπαχρέιν 125
70 Flag of France.svg Γαλλία 101
71 Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού 100
72 Flag of Mauritania.svg Μαυριτανία 100
73 Flag of Poland.svg Πολωνία 96
74 Flag of Austria.svg Αυστρία 89
75 Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα 83
76 Flag of Suriname.svg Σουρινάμ 79
77 Flag of Serbia.svg Σερβία 77
78 Flag of Croatia.svg Κροατία 66
79 Flag of Myanmar.svg Μιανμάρ 50
80 Flag of Japan.svg Ιαπωνία 44
81 Flag of Kyrgyzstan.svg Κιργιστάν 40
82 Flag of Georgia.svg Γεωργία 35
83 Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 26
84 Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές 28
85 Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 15
86 Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική 15
87 Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία 15
88 Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 12
89 Flag of Tajikistan.svg Τατζικιστάν 12
90 Flag of Greece.svg Ελλάδα 10
91 Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 9
92 Flag of Benin.svg Μπενίν 8
93 Flag of Belize.svg Μπελίζ 7
94 Flag of the Republic of China.svg Ταϊβάν 2
95 Flag of Israel.svg Ισραήλ 2
96 Flag of Barbados.svg Μπαρμπάντος 2
97 Flag of Jordan.svg Ιορδανία 1
98 Flag of Morocco.svg Μαρόκο 0.7
99 Flag of Ethiopia.svg Αιθιοπία 0.4
100 Flag of the Bahamas.svg Μπαχάμες 0[1]
- Σύνολο Παγκόσμια (2011)[7] 1,481,526

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 US Energy Information Administration, International energy statistics, (proved reserves as of 2013).
  2. 2,0 2,1 http://www.opec.org/opec_web/en/data_graphs/330.htm
  3. US Energy Information Administration, International energy statistics, (proved reserves as of 2012).
  4. «Oil and gas in Yemen». NOREF peacebuilding. http://www.peacebuilding.no/var/ezflow_site/storage/original/application/1630404e1a2c92bff47e10ff0a8f92cc.pdf. Ανακτήθηκε στις 25 December 2013. 
  5. «Energy and Minerals in Yemen». US Energy information Administration. http://www.eia.gov/countries/cab.cfm?fips=YM. Ανακτήθηκε στις 24 December 2013. 
  6. «Minerals in Afghanistan». USGS Minerals gov. http://minerals.usgs.gov/minerals/pubs/country/2010/myb3-2010-af.pdf. Ανακτήθηκε στις 24 December 2013. 
  7. «OPEC: World proven crude oil reserves by country, 1960-2011». Opec.org. http://www.opec.org/library/Annual%20Statistical%20Bulletin/interactive/current/FileZ/XL/T31.HTM. Ανακτήθηκε στις 2013-09-21.