Κατάλογος των πιο επιτυχημένων τραγουδιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το White Christmas του Μπινγκ Κρόσμπι είναι το πιο επιτυχημένο σινγκλ όλων των εποχών, κυκλοφόρησε το 1942

Αυτό το λήμμα είναι μια λίστα με τα πιο επιτυχημένα εμπορικά σινγκλς όλων των εποχών. Τα κριτήρια για τη συμπερίληψή τους στον ακόλουθο κατάλογο βασίστηκαν στον αριθμό των αντιτύπων που πώλησαν -(τουλάχιστον 5 εκατομμύρια παγκοσμίως). Όλα τα νούμερα που αναφέρονται είναι επιβεβαιωμένα από αξιόπιστες πηγές από διάφορα μέσα ενημέρωσης, όπως ψηφιακή δημοσιογραφία, εφημερίδες, περιοδικά, ακόμη και βιβλία που σχετίζονται ή όχι με το θέμα της μουσικής.

Ο κατάλογος χωρίζεται ανάμεσα σε σινγκλ φυσικής μορφής (κυρίως CD και βινύλια) και ψηφιακής μορφής (κατεβασμένα από το διαδίκτυο) τα οποία υπήρξαν διαθέσιμα στην μουσική αγορά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Πιο επιτυχημένα σινγκλς σε CD ή βινύλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

15 εκατομμύρια αντίτυπα ή παραπάνω[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλλιτέχνης Σινγκλ Κυκλοφορία Πωλήσεις

(σε εκατομμύρια)

Πηγή
Μπινγκ Κρόσμπι White Christmas 1942 50
Έλτον Τζον Candle in the Wind/Something About the Way You Look Tonight 1997 33
Μπινγκ Κρόσμπι Silent Night 1935 30 [1]
Μπιλ Χάλεϊ Rock Around the Clock 1954 25 [2]
Γουίτνεϊ Χιούστον I Will Always Love You 1992 20 [3]
Έλβις Πρίσλεϊ It's Now or Never 1960 20 [1][4]
USA for Africa We Are the World 1985 20 [5]
The Ink Spots If I Didn't Care 1939 19 [6]
Baccara Yes Sir, I Can Boogie 1977 18 [7]
Celine Dion My Heart Will Go On 1997 18 [8]
Mariah Carey All I Want for Christmas Is You 1994 16 [9]
Μπράιαν Άνταμς (Everything I Do) I Do It for You 1991 15 [10]
Τζόν Τραβόλτα και Ολίβια Νιούτον-Τζον You're the One That I Want 1978 15 [11]

10 - 14.9 εκατομμύρια αντίτυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλλιτέχνης Σινγκλ Κυκλοφορία Πωλήσεις
(σε εκατομμύρια)
Πηγή
Γκλόρια Γκέινορ I Will Survive 1978 14 [12]
Scorpions Wind of Change 1991 14 [13]
Kyu Sakamoto Sukiyaki 1963 13 [14]
Trio Da Da Da 1982 13 [15]
Τζιν Ότρι Rudolph the Red-Nosed Reindeer 1949 12.5 [16]
The Beatles I Want to Hold Your Hand 1963 12 [1]
Αντρέα Μποτσέλι και Σάρα Μπράιτμαν Time to Say Goodbye 1996 12 [17]
Village People Y.M.C.A. 1978 12 [18]
Band Aid Do They Know It's Christmas? 1984 11.7 [19]
Σερ Believe 1998 11 [20][21]
Κάρλ Ντάγκλας Kung Fu Fighting 1974 11 [22][23]
Τζορτζ Μσκρέι Rock Your Baby 1974 11 [1]
Mills Brothers Paper Doll 1943 11 [1]
Ρότζερ Ουίτκερ The Last Farewell 1975 11 [24]
Mungo Jerry In the Summertime 1970 10 [25]
Ρόι Ακούφ Wabash Cannonball 1942 10 [1]
Πωλ Άνκα Diana 1957 10 [26][27]
Τόνι Μπράξτον Un-Break My Heart 1996 10 [28]
Los del Río Macarena 1995 10 [29]
Middle of the Road Chirpy Chirpy Cheep Cheep 1971 10 [1]
The Monkees I'm a Believer 1966 10 [1][30]
Panjabi MC Mundian To Bach Ke 1998 10 [31]
Πάτι Πέιτζ Tennessee Waltz 1950 10 [32][33][34]
The Penguins Earth Angel 1954 10 [35]
Elvis Presley Hound Dog 1956 10 [36]
Procol Harum A Whiter Shade of Pale 1967 10 [1]
Μπρίτνεϊ Σπίαρς ...Baby One More Time 1998 10 [37]

8 - 9.9 εκατομμύρια αντίτυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλλιτέχνης Σινγκλ Κυκλοφορία Πωλήσεις
(σε εκατομμύρια)
Πηγή
Survivor Eye of the Tiger 1982 9 [38]
Wings Mull of Kintyre 1977 9 [39]
Σακίρα Whenever, Wherever 2001 8.5 [40]
The Animals The House of the Rising Sun 1964 8 [41]
Aqua Barbie Girl 1997 8 [42]
The Beatles Hey Jude 1968 8 [43]
Πολ Χαρντκάστλ 19 1985 8 [44]
Μάρι Χοπκιν Those Were the Days 1968 8 [1]
Μαχάλια Τζάκσον Move On Up a Little Higher 1948 8 [45]
Ρίκι Μάρτιν Livin' La Vida Loca 1999 8 [46]
Modern Talking You're My Heart, You're My Soul 1984 8 [47]
Nirvana Smells Like Teen Spirit 1991 8 [48]
O-Zone Dragostea Din Tei 2004 8[a] [49]
Φρέντυ Κουίν Heimweh 1956 8 [50]
Shocking Blue Venus 1969 8 [1]

7 - 7.9 εκατομμύρια αντίτυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλλιτέχνης Σινγκλ Κυκλοφορία Πωλήσεις

(εκατομμύρια)

Πηγή
Nelly and Κέλι Ρόουλαντ Dilemma 2002 7.6 [51][52]
Κριστίνα Αγκιλέρα Genie in a Bottle 1999 7 [53]
The Beatles Can't Buy Me Love 1964 7 [1]
The Black Crowes Hard to Handle 1990 7 [54]
Chic Le Freak 1978 7 [55]
Ντανιέλ Τζεράρντ Butterfly 1971 7 [1][56]
Las Ketchup The Ketchup Song (Aserejé) 2002 7 [57]
Σκοτ Μακένζι San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair) 1967 7 [58]
Αλάνις Μορισέτ Uninvited 1998 7 [59]
Queen Another One Bites the Dust 1980 7 [60]
Τζούλι Ρότζερς The Wedding 1964 7 [1][61]
Royal Scots Dragoon Guards Amazing Grace 1972 7 [1][62]
Ρόι Όρμπισον Oh, Pretty Woman 1964 7 [63]
Spice Girls Wannabe 1996 7 [64]
Ρίκι Βαλάνς Tell Laura I Love Her 1960 7 [65]

6 - 6.9 εκατομμύρια αντίτυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλλιτέχνης Σινγκλ Κυκλοφορία Πωλήσεις

(εκατομμύρια)

ΠηγήΠηγή
Culture Club Do You Really Want to Hurt Me 1982 6.5 [66]
The Archies Sugar, Sugar 1969 6 [1]
Brotherhood of Man Save Your Kisses for Me 1976 6 [67]
Coolio featuring L.V. Gangsta's Paradise 1995 6 [68][69]
Μπινγκ Κρόσμπι and The Andrews Sisters Jingle Bells 1943 6 [1]
Βέρνον Ντάλχαρτ The Prisoner's Song 1924 6 [1]
Dawn featuring Τόνι Ορλάντο "Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree 1973 6 [1][70]
Νιλ Ντάιαμοντ Cracklin' Rosie 1970 6 [1]
The Jackson 5 I Want You Back 1969 6 [71]
Τζάνετ Τζάκσον Together Again 1997 6 [72]
Τζέρι Λι Λιούις Whole Lotta Shakin' Goin' On 1957 6 [73]
Μαντόνα Vogue 1990 6 [74]
Τζορτζ Μάικλ Careless Whisper 1984 6 [75]
The New Seekers I'd Like to Teach the World to Sing (In Perfect Harmony) 1971 6 [1]
Tony Orlando and Dawn Knock Three Times 1970 6 [1][76]
Έλβις Πρίσλεϊ Don't Be Cruel 1956 6 [77]
Χάρι Σιμεόν The Little Drummer Boy 1958 6 [1]
Simon & Garfunkel Bridge over Troubled Water 1970 6 [1]
Μπόνι Τάιλερ It's a Heartache 1977 6 [78]
Μπόνι Τάιλερ Total Eclipse of the Heart 1983 6 [79]

5 – 5.9 εκατομμύρια αντίτυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλλιτέχνης Σινγκλ Κυκλοφορία Πωλήσεις

(εκατομμύρια)

Πηγή
Τίνο Ρόσι Petit Papa Noël 1946 5.7 [80]
The Beatles She Loves You 1963 5.4 [81]
ABBA Dancing Queen 1976 5.35 [82]
The Beatles We Can Work It Out/Day Tripper 1965 5.3 [81]
The Beatles Get Back 1969 5.3 [81]
Κριστίνα Αγκιλέρα, Λιλ Κιμ, Mýa και Pink Lady Marmalade 2001 5.2 [83]
1910 Fruitgum Company Simon Says 1967 5 [84]
ABBA Waterloo 1974 5 [1]
Τζιν Όστιν My Blue Heaven 1927 5 [1][85]
Τζιν Ότρι That Silver-Haired Daddy of Mine 1935 5 [1]
Bee Gees Massachusetts 1967 5 [86]
Culture Club Karma Chameleon 1983 5 [87]
Enigma Sadeness (Part I) 1990 5 [88]
Τζωρτζ Χάρισον My Sweet Lord 1970 5 [1]
Ένγκελμπερτ Χούμπερντινκ Release Me 1967 5 [1]
Τέρι Τζακς Seasons in the Sun 1974 5 [1]
The Jackson 5 "I'll Be There 1970 5 [89]
Tommy James and the Shondells Crimson and Clover 1968 5 [90]
Τομ Τζόουνς Delilah 1968 5 [1]
Τζέρι Λι Λιούις Great Balls of Fire 1957 5 [73]
Kaoma Lambada 1989 5 [91]
Μαντόνα Like a Prayer 1989 5 [92]
Ρίκι Μάρτιν María 1995 5 [93]
Μάικλ Ζέγκερ Let's All Chant 1977 5 [94][95]
Μιτς Μίλερ March from the River Kwai 1957 5 [1]
Κάιλι Μινόγκ Can't Get You Out of My Head 2001 5 [96]
The Monkees Daydream Believer 1967 5 [97]
Musical Youth Pass the Dutchie 1982 5 [98]
The Partridge Family I Think I Love You 1970 5 [1]
Έλβις Πρίσλεϊ Are You Lonesome Tonight? 1960 5 [99]
Έλβις Πρίσλεϊ Surrender 1961 5 [1][100]
Τζίνι Ράλεϊ Harper Valley PTA 1968 5 [1]
Νίνι Ρόσο Il Silenzio 1965 5 [1]
David Seville and the Chipmunks The Chipmunk Song (Christmas Don't Be Late) 1958 5 [1]
Staff Sergeant Barry Sadler Ballad of the Green Berets 1966 5 [1]
Μπίλι Σουόν I Can Help 1974 5 [101]
Three Dog Night Joy to the World 1971 5 [1]
The Tornados Telstar 1962 5 [1]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • a.^ Ο αριθμός των πωλήσεων περιλαμβάνει ψηφιακές πωλήσεις.
  • b.^ Ο αριθμός των πωλήσεων περιλαμβάνει streaming.
  • c.^ Ο αριθμός των πωλήσεων περιλαμβάνει φυσικές πωλήσες
  • d.^ Ο αριθμός των πωλήσεων περιλαμβάνει ringtones δεν καταμετρήθηκαν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 1,20 1,21 1,22 1,23 1,24 1,25 1,26 1,27 1,28 1,29 1,30 1,31 1,32 1,33 1,34 1,35 1,36 1,37 1,38 1,39 Murrells 1978, σελ. 395.
  2. «Bill Haley Biography». Rock and Roll Hall of Fame. Ανακτήθηκε στις 13 November 2010. 
  3. Geller, Wendy (21 February 2014). «It Was 40 Years Ago: Dolly Parton Bids Adieu to Porter Wagoner, Writes 'I Will Always Love You'». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 July 2015. https://web.archive.org/web/20150723012642/http://ramcountry.yahoo.com/post/102051679676/it-was-40-years-ago-dolly-parton-bids-adieu-to. Ανακτήθηκε στις 31 July 2015. 
  4. Martin, Douglas (5 December 2009). «Aaron Schroeder, Writer of Hit Songs for Elvis Presley, Dies at 83». The New York Times. https://www.nytimes.com/2009/12/06/arts/music/06schroeder.html?scp=3&sq=wally%20gold&st=cse&_r=0. 
  5. Breznican, Anthony (30 June 2009). «The many faces of Michael Jackson». USA Today. https://www.usatoday.com/life/people/2009-06-26-jackson-faces_N.htm. Ανακτήθηκε στις 19 July 2009. 
  6. «Songwriters Friends: The Ink Spots». Songwriters Hall of Fame. Ανακτήθηκε στις 13 November 2010. 
  7. «Frank Dostal – In Memoriam». CIAM. 24 April 2017. http://www.ciamcreators.org/frank-dostal-memoriam/. Ανακτήθηκε στις 31 December 2017. 
  8. Lachno, James (18 December 2017). «The 50 best pop songs written for movies». The Daily Telegraph. http://www.telegraph.co.uk/films/0/best-pop-songs-written-movies/39-heart-will-go-celine-dion/. Ανακτήθηκε στις 21 December 2017. 
  9. Waters, Lowenna (10 October 2017). «10 of the best Mariah Carey songs». The Daily Telegraph. http://www.telegraph.co.uk/music/what-to-listen-to/best-mariah-carey-songs/want-christmas-you_mariah-carey/. Ανακτήθηκε στις 21 December 2017. 
  10. Pareles, Jon (8 March 1994). «Review/Pop; Bryan Adams, More Mr. Nice Guy». The New York Times. Ανακτήθηκε στις 11 October 2015. 
  11. Lachno, James (18 December 2017). «The 50 best pop songs written for movies». The Daily Telegraph. http://www.telegraph.co.uk/films/0/best-pop-songs-written-movies/3-one-want-john-travolta-olivia-newton-john/. Ανακτήθηκε στις 21 December 2017. 
  12. Rodgers, Nile (26 May 2012). «Chic producer Nile Rodgers explains how disco will survive the wake of the deaths of Donna Summer and Bee Gee Robin Gibb». The Sun (London). http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/features/4339182/Disco-was-most-liberated-music-ever-Gay-or-straight-black-or-white-we-were-all-equal-Chic-producer-Nile-Rodgers-explains-how-disco-will-survive-the-wake-of-the-deaths-of-Donna-Summer-and-Bee-Gee-Robin-Gibb.html. Ανακτήθηκε στις 8 October 2012. 
  13. Brasseler, Jana-Sophie (2 October 2009). «Scorpions: Wind of Change – Der Wende-Hit» (στα γερμανικά). Hamburger Abendblatt. http://www.abendblatt.de/vermischtes/journal/thema/article1210581/Der-Wende-Hit.html. Ανακτήθηκε στις 19 June 2010. 
  14. (Ιαπωνικά) «坂本九さん 〜心のふるさと・笠間〜». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 February 2009. . Kasama Tourist. (Translation)
  15. «Laut.de Biography – Trio» (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 30 April 2014. 
  16. Jackson, Kenneth T. (15 August 1998). The Scribner Encyclopedia of American Lives, Volume 1. Gale, σελ. 550. ISBN 9780684804927. https://books.google.com/?id=N3URAQAAMAAJ&q=%22sold+more+than%22+%22million+copies+It+was+later%22. «...while Autry's version of "Rudolph the Red-Nosed Reindeer" sold more than 12.5 million copies» 
  17. «Andrea Bocelli». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 April 2012. . Decca Records.
  18. «Glenn Hughes». The Daily Telegraph (London). 16 March 2001. http://www.telegraph.co.uk/news/obituaries/1326570/Glenn-Hughes.html. Ανακτήθηκε στις 29 July 2009. 
  19. McFarlen, Donald (1988). The Guinness Book of World Records, 1989. Jim Pattison Group, σελ. 155–156. ISBN 9780806902760. https://books.google.com/?id=bCmp92JXMjsC. 
  20. «Throwback Thursday: 'Believe' by Cher, the song that brought you Auto-Tune [LISTEN]». Music Times. 13 March 2014. Ανακτήθηκε στις 19 June 2017. 
  21. Napsha, Cheryl. Berman, Connie (2001). «1: And the Beat Goes On». Cher. Infobase Publishing, σελ. 13. ISBN 978-0-79105-907-4. https://books.google.com/books?id=Yo3uRrtrL7MC&pg=PA13&lpg=PA13. 
  22. Ellis, James (27 October 2009). «Biddu». Metro. http://metro.co.uk/2009/10/27/biddu-636450/. Ανακτήθηκε στις 17 April 2011. 
  23. Browne, Malika (20 August 2004). «It's a big step from disco to Sanskrit chants, but Biddu has made it». The Sunday Times (London). http://www.thetimes.co.uk/tto/arts/article2398751.ece. Ανακτήθηκε στις 30 May 2011. 
  24. «Roger Whittaker». BBC Hereford and Worcester. Ανακτήθηκε στις 19 January 2009. 
  25. «Jackie Ryan, the jive aces and mungo jerry blues band on the stage of bansko jazz festival». Radio Bulgaria. 7 September 2011. Ανακτήθηκε στις 20 December 2017. 
  26. Bush, John. «Paul Anka – Artist Biography». AllMusic. Ανακτήθηκε στις 31 July 2015. 
  27. Larkin 2006, "Anka, Paul".
  28. Pitt, Ivan L. (2010). Economic Analysis of Music Copyright: Income, Media and Performances. Springer, σελ. 125. ISBN 978-1-4419-6317-8. https://books.google.com/?id=GYbndQUWxoIC&pg=PA125&dq=%2210+million+copies%22. 
  29. The Guinness Book of Records 1999. Guinness World Records Limited. 1998, σελ. 241. ISBN 0-85112-070-9. «More than 4 million copies of the single were sold in the US alone, and more than 10 million were sold around the globe.» 
  30. LaBlanc, Michael L. (1989). Contemporary Musicians: Profiles of the People in Music. Gale Research. ISBN 9780810322110. https://books.google.com/?id=FGlqx3-i9KAC&q=%2210+million-selling%22. 
  31. Wartofsky, Alona (13 July 2003). «Rap's Fresh Heir». The Washington Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 September 2012. https://archive.is/20120919160609/http://www.washingtonpost.com/ac2/wp-dyn?pagename=article&node=&contentId=A36325-2003Jul10&notFound=true. Ανακτήθηκε στις 23 May 2012. 
  32. «Songwriters Friends: Patti Page». Songwriters Hall of Fame. Ανακτήθηκε στις 18 December 2015. 
  33. «Patti Page». Encyclopædia Britannica. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 April 2016. Ανακτήθηκε στις 19 December 2015. 
  34. «Tennessee Waltz singer Patti Page dies». The Daily Telegraph (London). 2 January 2013. http://www.telegraph.co.uk/culture/music/music-news/9776866/Tennessee-Waltz-singer-Patti-Page-dies.html. Ανακτήθηκε στις 18 December 2015. 
  35. Martin, Douglas (14 November 2012). «Cleve Duncan, the Voice of 'Earth Angel', Dies». The New York Times. https://www.nytimes.com/2012/11/15/arts/music/cleve-duncan-1954-hitmaker-with-earth-angel-dies.html?_r=0. Ανακτήθηκε στις 27 August 2014. 
  36. Tyler, Don (2008). Music of the Postwar Era. ABC-CLIO, σελ. 226. ISBN 9780313341915. https://books.google.com/?id=2dgJVseZAlsC&pg=PA223&q=%2210%20million%22. 
  37. Place, Clarissa (20 April 2012). «Ten Things About... Britney Spears». http://www.digitalspy.com.au/showbiz/news/a377189/ten-things-about-britney-spears.html. Ανακτήθηκε στις 19 November 2012. 
  38. Guerrasio, Jason (8 July 2016). «The 25 best ever songs made for movies, ranked». Business Insider. Ανακτήθηκε στις 30 November 2017. 
  39. Sandford, Christopher (2006). McCartney (New and Updated έκδοση). Arrow Books, σελ. 260. ISBN 9780-0-9947-130-1. https://books.google.com/?id=pKWuqQ4vhAIC&pg=PA260&dq=%22nine+million%22. 
  40. «Shakira paie sa tournée» (στα Γαλλικά). NRJ. 28 June 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 September 2012. Ανακτήθηκε στις 23 July 2017. 
  41. Brunning, Bob (1 January 1986). "over+eight+million" Blues: The British Connection. Blandford Press. ISBN 9780713715873. https://books.google.com/?id=7QoJAQAAMAAJ&q="over+eight+million". 
  42. «Aqua's 'Barbie Girl': Worst Song of the '90s?». SodaHead.com. 7 September 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 May 2014. Ανακτήθηκε στις 11 April 2012. 
  43. Cross, Craig (2004). Beatles-Discography.com: Day-by-Day Song-by-Song Record-by-Record. Lincoln, NE: iUniverse, σελ. 433. ISBN 0-595-34663-4. https://books.google.com/?id=FHdnkXJK2e4C&pg=PA433&lpg=PA433&dq=%22eight+million+copies%22. 
  44. Doward, Jamie (27 July 2003). «Reign maker». The Observer. https://www.theguardian.com/culture/2003/jul/27/artsfeatures. Ανακτήθηκε στις 12 July 2014. «the synth pop maestro Paul Hardcastle whose anti-Vietnam anthem '19' went on to sell eight million copies worldwide.» 
  45. «Black Music Milestones». Ebony (Johnson Publishing Company) 61 (1): 136. November 2005. ISSN 0012-9011. https://books.google.com/?id=wsoDAAAAMBAJ&pg=PA136&dq=%228+million+copies%22. 
  46. Leach, Robin (17 November 2016). «Ricky Martin will be 'Livin' La Vida Loca' as resident headliner at The Park Theater». Las Vegas Review-Journal. https://www.reviewjournal.com/entertainment/entertainment-columns/robin-leach/ricky-martin-will-be-livin-la-vida-loca-as-resident-headliner-at-the-park-theater/. Ανακτήθηκε στις 17 November 2016. 
  47. «Dieter Bohlen – Germany's Prince of Pop». Deutsche Welle. 12 February 2003. Ανακτήθηκε στις 29 July 2009. 
  48. «1994: Rock musician Kurt Cobain 'shoots himself'». BBC On This Day. 8 April 1994. http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/april/8/newsid_3522000/3522702.stm. Ανακτήθηκε στις 29 July 2009. 
  49. Welch, Matt. «The Second Romanian Revolution Will Be Televised». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 November 2011. . Reason: 4. October 2005.
  50. Fraser, Catherine C.. Hoffmann, Dierk O. (2006). Pop Culture Germany!: Media, Arts, and Lifestyle. ABC-CLIO, σελ. 262. ISBN 9781851097333. https://books.google.com/?id=YGgaLBLodH0C&pg=PA262&lpg=PA262&dq=%22heimweh%22+%228+million+copies+sold%22. 
  51. «Kelly Rowland live in Napoli 2010». NapoliToday (στα Ιταλικά). 25 August 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 February 2015. Ανακτήθηκε στις 11 February 2015. 
  52. Triptico, Luca (29 July 2011). «Kelly Rowland annuncia l'uscita del singolo Lay It On Me, già record di visualizzazioni su Youtube» (στα Ιταλικά). Amo La Musica. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 February 2015. Ανακτήθηκε στις 11 February 2015. 
  53. «The story of a tube: "Genie in a Bottle" by Christina Aguilera celebrates 15 years». Charts in France (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 17 November 2016. 
  54. Dimery, Robert, επιμ. (2013). 1,001 Albums You Must Hear Before You Die. Cassell Illustrated, σελ. 639. ISBN 978-1-84403-735-3. https://books.google.com/?id=PIyEkArSW0EC&pg=PT1803&dq=%22seven+million+copies%22. 
  55. Haden-Guest, Anthony (24 February 1986). «Jewel of a Nile». New York Magazine 19 (8): 49. ISSN 0006-2510. https://books.google.com/?id=7OYCAAAAMBAJ&pg=PA49&dq=%22that+sold+7+million+copies%22. 
  56. Harold, Chuck (11 July 1972). «Danyel Gerard Goes From Folk to Soft Rock». Evening Independent (St. Petersburg, Florida). https://news.google.com/newspapers?id=qOELAAAAIBAJ&sjid=u1cDAAAAIBAJ&pg=4520,2688346. 
  57. «Las Ketchup baten el récord con "Aserejé": siete millones de discos» (στα es). Diario de León. 30 January 2003. http://www.diariodeleon.es/noticias/cultura/ketchup-baten-record-asereje-siete-millones-discos_63871.html. Ανακτήθηκε στις 31 July 2015. 
  58. Barker, Andrew (21 August 2012). «Scott McKenzie, singer of 'San Francisco,' dies». Variety. https://variety.com/2012/music/news/scott-mckenzie-singer-of-san-francisco-dies-1118058145/. Ανακτήθηκε στις 31 July 2015. 
  59. «"Uninvited" from the City of Angels soundtrack». Billboard 111 (52): YE-15. 25 December 1999 – 1 January 2000. ISSN 0006-2510. https://books.google.com/books?id=9w0EAAAAMBAJ&lpg=PP1. 
  60. Furniss, Matters (2012). Queen – Uncensored On the Record. Coda Books Ltd., σελ. 63. ISBN 978-1-9085-3884-0. https://books.google.com/?id=BCeTqWXP6eoC&pg=PT63&dq=%227+million+copies%22. 
  61. Jancik 1998, σελ. 182.
  62. Jancik 1998, σελ. 312.
  63. Folkart, Burt A. (8 December 1988). «Rock 'n' Roll's Roy Orbison Dies». Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/1988-12-08/news/mn-1516_1_roy-orbison. Ανακτήθηκε στις 23 February 2013. 
  64. Khomami, Nadia (3 November 2014). «The Spice Girls' 'Wannabe' is catchiest pop song of last 60 years, study finds». NME. http://www.nme.com/news/the-spice-girls/80832. Ανακτήθηκε στις 1 February 2015. 
  65. «Ricky Valance biography». BBC Cymru Wales. 2 February 2009. Ανακτήθηκε στις 1 March 2013. 
  66. Fricke, David (1 August 1983). «A Boy Named George Breaks Down the Sex Barriers in Rock's Outrageous Culture Club». People 20 (5). http://www.people.com/people/archive/article/0,,20085601,00.html. Ανακτήθηκε στις 18 July 2012. 
  67. O'Connor, John Kennedy (2007). The Eurovision Song Contest: The Official History. Carlton Books. ISBN 978-1-8444-2994-3. 
  68. Kangas, Chaz (1 August 2013). «Little Known Facts About Coolio, Who Is 50 (!) Today». LA Weekly. http://www.laweekly.com/music/little-known-facts-about-coolio-who-is-50-today-4171164. Ανακτήθηκε στις 31 July 2015. 
  69. «Coolio performs Gangsta's Paradise and cooks for students». BBC News Online. 10 October 2013. http://www.bbc.com/news/uk-england-24474188. Ανακτήθηκε στις 31 July 2015. 
  70. Rees, Dafydd. Crampton, Luke (1 October 1999). Rock Stars Encyclopedia. DK Publishing, σελ. 734. https://books.google.com/?id=GDUYknYQ-tkC&dq=%22million+copies+internationally%22. 
  71. Masley, Ed. «Boy bands throughout history». The Arizona Republic. http://www.azcentral.com/ent/music/feedback/articles/1010topboybands.html. Ανακτήθηκε στις 29 July 2009. 
  72. FYI > Together Again. UNAIDS Outlook Report. July 2010, σελ. 30. https://books.google.com/?id=E1jwF1bK1tQC&pg=PA30&dq=%22together+again%22+%22six+million+copies+worldwide%22. 
  73. 73,0 73,1 «Jerry Lee Lewis». All About Jazz. Ανακτήθηκε στις 5 April 2012. 
  74. «Hits of 1990». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 July 2011. . ninemsn.
  75. «George Michael's highs and lows». BBC News Online. 21 September 2008. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/7444297.stm. Ανακτήθηκε στις 20 November 2010. 
  76. Warner, Jay (31 May 2006). American Singing Groups: A History from 1940 to Today. Hal Leonard Corporation, σελ. 484. https://books.google.com/?id=mTM_9JTeoMIC&pg=PA484&dq=%22selling+over+six+million+records%22. 
  77. Doll, Susan (5 June 2009). Elvis for Dummies. John Wiley & Sons. https://books.google.com/?id=jHdZh811JXcC&q=%226+million+copies%22. 
  78. «Bonnie Tyler». People 45 (24). 17 June 1996. http://www.people.com/people/archive/article/0,,20141542,00.html. Ανακτήθηκε στις 21 August 2012. 
  79. «Tyler releases new Total Eclipse». BBC News Online. 2 September 2009. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/8232149.stm. Ανακτήθηκε στις 21 August 2012. 
  80. «Les Meilleures Ventes "Tout Temps" de 45 T. / Singles / Téléchargement». InfoDisc (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 2 January 2017. 
  81. 81,0 81,1 81,2 «CSPC: The Beatles Popularity Analysis». ChartMasters. 2 March 2017. Ανακτήθηκε στις 17 January 2018. 
  82. «CSPC: ABBA Popularity Analysis». ChartMasters. 2 November 2016. Ανακτήθηκε στις 17 January 2018. 
  83. Gomes, Al; Michelle, A. (21 January 2001). «'Lady Marmalade' wins My VH1, Radio Music and Billboard Video Awards; World's Best-selling single of 2001». BigNoiseNow. Ανακτήθηκε στις 27 December 2012. 
  84. Hull, Robot A.; Oldie, Dr.; Pavlow, "Big" Al (October 1979). «Yummy, Yummy, Chewy Chewy: A Bubblegum Yarn». Creem. http://home.comcast.net/~bubblegumusic/creemhist.htm. Ανακτήθηκε στις 21 March 2012. 
  85. Larkin 2006, "Austin, Gene".
  86. Freedland, Nat (25 August 1973). «Bee Gees Aim for Peak Stellar Performance in All Areas». Billboard 85 (34): 114. ISSN 0006-2510. https://books.google.com/?id=KAkEAAAAMBAJ&pg=PA18&dq=%22five+million+copies+of+massachusetts%22. 
  87. McCarraher, James (2009). Angel Air Is 10 (1997-2007). Sarum Publishing, σελ. 88. ISBN 978-0-9526690-2-9. https://books.google.com/?id=dHM5AQAAIAAJ&q=%22five+million+copies%22. 
  88. Weinert, Ellie (4 March 1995). «Casebook: Enigma». Billboard 107 (9): 58. ISSN 0006-2510. https://books.google.com/?id=2gsEAAAAMBAJ&pg=PA58&dq=%22worldwide+sales+of+5+million+copies%22. 
  89. Halstead, Craig. Cadman, Chris (1 October 2003). Jacksons Number Ones. Authors On Line Ltd, σελ. 70. https://www.google.com/search?tbm=bks&hl=en&q=%22shifted+an+estimated%22+5+%22million+copies%22. 
  90. Larkin 2006, "James, Tommy, And The Shondells".
  91. Riding, Alan (4 July 1990). «Brazilian Wonder Turns Out Bolivian». The New York Times. https://www.nytimes.com/1990/07/04/arts/brazilian-wonder-turns-out-bolivian.html. Ανακτήθηκε στις 26 November 2017. 
  92. Levy, Glen (18 June 2009). «Top Selling Albums and Singles 1989: "Like A Prayer" by Madonna». Time. http://www.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,1905139_1905140_1905147,00.html. Ανακτήθηκε στις 16 December 2010. 
  93. «Ricky Martin Vuelve». Billboard 110 (8): 11. 21 February 1998. ISSN 0006-2510. https://books.google.com/?id=GQ8EAAAAMBAJ&pg=PA11&dq=%22sold+over+5+million+copies%22. 
  94. Arena, James (2013). «Behind the Scenes > Michael Zager». First Ladies of Disco: 32 Stars Discuss the Era and Their Singing Careers. McFarland. ISBN 978-0-7864-7581-0. https://books.google.com/?id=r6QVjzB4XTsC&pg=PA17&dq=%225+million+copies%22. 
  95. Zager, Michael (2012). «Chapter 15: A Brief History of Popular Music, Part II». Music Production: For Producers, Composers, Arrangers, and Students (2nd έκδοση). Scarecrow Press. ISBN 978-0-8108-8201-0. https://books.google.com/?id=thgAKvlyip0C&pg=PA247&dq=%225+million+copies%22. 
  96. «The secrets behind a long music career». The O2 Arena. Ανακτήθηκε στις 18 September 2016. 
  97. Arkush, Michael (31 July 1988). «Still a Believer, John Stewart Keeps Touring, Performing». Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/1988-07-31/entertainment/ca-10928_1_daydream-believer. Ανακτήθηκε στις 31 July 2015. 
  98. Simpson, Paul (2003). The Rough Guide to Cult Pop. Rough Guides, σελ. 21. ISBN 1-84353-229-8. https://books.google.com/?id=F7hpXcrqA-8C&pg=PA21&dq=%22pass+the+dutchie%22. 
  99. Wenzel, Lynn. Binkowski, Carol J. (1989). I hear America singing: a nostalgic tour of popular sheet music. Crown Publishers, σελ. 120. ISBN 9780517569672. https://books.google.com/?id=Sj4JAQAAMAAJ&q=%22his+recordings%22+%22million+copies+respectively%22. 
  100. Worth, Fred L.. Tamerius, Steve D. (23 March 1992). Elvis: His Life from A to Z. Wings Books. https://books.google.com/?id=scwXAQAAMAAJ&q=%22of+over+five+million+copies%22. 
  101. «Billy Swan — most gifted and talented artists of our times». Guitar-Leads.com. Ανακτήθηκε στις 24 February 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]