Κατάλογος ηγεμόνων της Τοσκάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι άρχοντες της Τοσκάνης έχουν ποικίλει με την πάροδο του χρόνου: κάποιες φορές οι μαρκήσιοι της Τοσκάνης ήταν οι κυβερνήτες κομητειών και κάποιες άλλες φορές οι αρχηγοί των σημαντικότερων οικογενειών της περιοχής.

Μαρκήσιοι της Τοσκάνης, 812–1197[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος του Βονιφάτιου
Ήταν αρχικά κόμιτες της Λούκα, που επέκτειναν την εξουσία τους με την κατάκτηση γειτονικών επαρχιών
  • Βονιφάτιος Α΄, 812-823
  • Βονιφάτιος Β΄ 828-834
  • Άγανος, 835-845
  • Αδαλβέρτος A΄, 847-886
  • Αδαλβέρτος B΄, 886-915
  • Γκυ, 915-929
  • Λάμπερτ, 929-931
Οίκος του Μπόζο
Αυτοί ήταν συγγενείς του Ούγου της Άρλ βασιλιά της Ιταλίας, ο οποίος τους διόρισε στη θέση τους, αφού έδιωξε την δυναστεία του Βονιφάτιου
  • Μπόζο, 931-936
  • Ουμβέρτος, 936-961
  • Ούγος ο Μέγας, 961-1001

Διάφοροι

  • Βονιφάτιος (Γ΄), 1004-1011
  • Ράινιερ, 1014-1027

Οίκος της Κανόσσα

Αυτοί ήταν απόγονοι των Κομήτων της Κανόσσα.
  • Βονιφάτιος Γ΄, 1027-1052
  • Φρειδερίκος, 1052-1055
  • Ματθίλδη, 1052-1115

Διάφοροι

  • Κόνραντ φον Σκέιερμ, 1120-1127
  • Ένγκελμπερτ Γ΄, 1135-1137
  • Ερρίκος Ι΄, 1137-1139
  • Ούλριτς, 1139-1152
  • Γουέλφ ΣΤ΄, 1152-1160
  • Γουέλφ Ζ΄, 1160-1167
  • Γουέλφ Η΄, 1167-1173
  • Φίλιππος, 1195-1197

Μετά από αυτά η Τοσκάνη χωρίστηκε σε ανταγωνιστικές δημοκρατίες: Φλωρεντία, Πίζα, Σιένα, Αρέτζο, Πιστόια και Λούκα. Από τον 14ο αιώνα, η Φλωρεντία άρχισε να κατακτά την Πιστόια (1306, επίσημα το 1530), το Αρέτζο (1384), την Πίζα (1406), και τη Σιένα (1559). Η Λούκα ήταν μια ανεξάρτητη Δημοκρατία μέχρι την Ναπολεόντια περίοδο, τον 19οαιώνα.

Ηγεμόνες της Φλωρεντίας, 1434-1569[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκ των πραγμάτων ηγεμόνες από τον οίκο των Μεδίκων, 1434-1531[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος Μεδίκων: Δούκες της Φλωρεντίας, 1531-1569[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Όνομα Άρχισε Τελείωσε Σχέση με τους προκατόχους του
1 Αλέξανδρος 1 Μαϊ 1532 6 Ιαν 1537  
2 Κόζιμο Α' 20 Σεπ 1537 21 Αυγ 1569 τέταρτος ξάδελφος του Αλέξανδρου

Οίκος Μεδίκων: Μεγάλοι Δούκες της Τοσκάνης, 1569-1737[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Όνομα Άρχισε Τελίωσε Σχέση με τους προκατόχους του
1 Κόζιμο Α' 21 Αυγ 1569 21 Απρ 1574  
2 Φραγκίσκος Α' 21 Απρ 1574 19 Οκτ 1587 γιος του Κόζιμου Α'
3 Φερδινάνδος Α΄ 19 Οκτ 1587 7 Φεβ 1609 αδελφός του Φραγκίσκου Α'
γιος του Κόζιμου Α΄
4 Κόζιμο Β΄ 7 Φεβ 1609 28 Φεβ 1621 γιος του Φερδινάνδου Α΄
5 Φερδινάνδος Β΄ 28 Φεβ 1621 23 Μαϊ 1670 γιος του Κόζιμου Β΄
6 Κόζιμο Γ΄ 23 Μαϊ 1670 31 Οκτ 1723 γιος του Φερδινάνδου Β΄
7 Ιωάννης Γκαστόνε 31 Οκτ 1723 9 Ιουλ 1737 γιος του Κόζιμου Γ΄

Οίκος Αψβούργων-Λωρραίνης: Μεγάλοι Δούκες της Τοσκάνης, 1737-1801[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Όνομα Άρχισε Τελείωσε Σχέση με τους προκατόχους του
8 Φραγκίσκος Β΄ 12 Ιουλ 1737 18 Αυγ 1765 5ος απόγονος του Φραγκίσκου Α΄ μεγάλου δούκα της Τοσκάνης[1]
9 Λεοπόλδος Α΄ 18 Αυγ 1765 22 Ιουλ 1790 δεύτερος γιος του Φραγκίσκου Β΄
10 Φερδινάνδος Γ' 22 Ιουλ 1790 3 Αυγ 1801 δεύτερος γιος του Λεοπόλδου Α΄

Οίκος Βουρβόνων: Βασιλείς της Ετρουρίας, 1801-1807[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Όνομα Άρχισε Τελείωσε Σχέση με τους προκατόχους του
1 Λουδοβίκος Α' 3 Αυγ 1801 27 Μαϊ 1803 εγγονός του Φραγκίσκου Β' Στέφανο
2 Κάρολος Λουδοβίκος Β' 27 Μαϊ 1803 10 Δεκ 1807 γιος του Λουδοβίκου Α'

Η Τοσκάνη κατακτήθηκε από την Γαλλία, 1807-1814. Στην αδελφή του Ναπολέοντα Ελίζα Βοναπάρτη δόθηκε ο τιμητικός τίτλος της μέγας δούκισσας της Τοσκάνης, αλλά δεν κυβέρνησε ποτέ την περιοχή αυτή.

Οίκος Αψβούργων-Λωρραίνης: Μεγάλοι Δούκες της Τοσκάνης, 1814-1860[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Όνομα Άρχισε Τελίωσε Σχέση με τους προκατόχους του
10 Φερδινάνδος Γ' 27 Απρ 1814 18 Ιουν 1824 αποκαταστάθει
11 Λεοπόλδος Β' 18 Ιουν 1824 21 Ιουλ 1859 γιος του Φερδινάνδου Γ'
12 Φερδινάνδος Δ' 21 Ιουλ 1859 22 Μαρτ 1860 γιος του Λεοπόλδου Β'

Ο Λεοπόλδος Β' διώχθηκε από την Τοσκάνη από την επανάσταση της 21 Φεβρουαρίου του 1849 και πάλι στις 27 Απριλίου του 1859. Αυτός παραιτήθηκε και άφησε στην θέση του στον γιο του Φερδινάνδο Δ΄, στις 21 Ιουλίου του 1859. Ο Φερδινάνδος Δ΄ δεν αναγνωρίστηκε ποτέ στην Τοσκάνη και καθαιρέθηκε από την προσωρινή κυβέρνηση της 16ης Αυγούστου 1859. Τελικά η Τοσκάνη κατακτήθηκε από το Βασίλειο της Σαρδινίας στις 22 Μαρτίου του 1860.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Φραγκίσκος Α΄ μεγάλος δούκας της Τοσκάνης > Μαρία Μεδίκων > Λουδοβίκος ΙΓ΄της Γαλλίας > Φίλιππος Α΄ δούκας της Ορλεάνης > Ελισάβετ-Καλόττα της Ορλεάνης > Φραγκίσκος Γ΄ δούκας της Λωρραίνης, (Α΄ της Γερμανίας jure uxoris)
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of rulers of Tuscany της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).