Κατάλογος στρατιωτικού εξοπλισμού της Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
FN P90 στα χέρια της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς κατά τη διάρκεια μια παρέλαση στη Λάρνακα

Η Κυπριακή Εθνική Φρουρά είναι συνδυασμένη οπλική δύναμη και αντιπροσωπεύει τις οργανωμένες δυνατότητες γης, αέρα και θάλασσας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο εξοπλισμός συνήθως εισάγεται από άλλες χώρες, δεδομένου ότι η χώρα έχει πολύ περιορισμένη βαριά βιομηχανική και εμπορική βιομηχανική ικανότητα, λόγω του μικρού πληθυσμού και της μάζας γης (χωρίς τη ΤΔΒΚ). Ο ρόλος της διατήρησης, αναβάθμισης και τροποποίησης του στρατιωτικού εξοπλισμού είναι πρωτίστως καθήκον της Εθνικής Φρουράς Τεχνικό Σώμα, αν και πιο σύνθετες δραστηριότητες βασίζονται στην διαθεσιμότητα των δημοσίων συμβάσεων.

Επιχειρησιακός εξοπλισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτός ο κατάλογος περιέχει τον εξοπλισμό που είναι σε χρήση από τις Κυπριακές ένοπλες δυνάμεις.

  • Μικρά όπλα
Όνομα Χώρα προέλευσης Τύπος Σημειώσεις
FN Five-Seven Βέλγιο Βέλγιο Ημιαυτόματο πιστόλι
FN P90 Βέλγιο Βέλγιο Υπομηχανικό όπλο
Zastava M77 B1 Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας Γιουγκοσλαβία Πολεμικό τουφέκι
Tavor X95 Flag of Israel.svg Ισραήλ Τουφέκι επίθεσης Αντικαταστάτης του γηρασμένου τουφεκιού G3
FN SCAR-L Βέλγιο Βέλγιο Τουφέκι επίθεσης Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών
Vz.58 Flag of the Czech Republic.svg Τσεχοσλοβακία Τουφέκι επίθεσης
AK-74M ΕΣΣΔ ΕΣΣΔ Τουφέκι επίθεσης
AK-47 ΕΣΣΔ ΕΣΣΔ Τουφέκι επίθεσης
HK G3 Γερμανία Γερμανία Πολεμικό τουφέκι
MG3 Γερμανία Γερμανία Μηχανικό όπλο γενικής χρήσεως
HK11 Γερμανία Γερμανία Μηχανικό όπλο γενικής χρήσεως
Accuracy International Arctic Warfare Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Τουφέκι ελεύθερων σκοπεύσεων

Έκδοση AX-50 (2017)

  • Κύρια τεθωρακισμένα μάχης
Ποσότητα Τύπος Προέλευση Σημειώσεις
41 T-80U Flag of Russia.svg Ρωσία [1]
41 T-80UK Flag of Russia.svg Ρωσία [2]
  • Πυροβολικά
Όνομα Χώρα προέλευσης Τύπος Σημειώσεις
M1944 ΕΣΣΔ ΕΣΣΔ
Flag of Russia.svg Ρωσία
Πυροβόλο εδάφους [3]
M-56 Flag of the United States.svg ΗΠΑ Ολμοβόλο ελαφρού πεδίου [4]
BM-21 ΕΣΣΔ ΕΣΣΔ Εκτοξευτής πολλαπλών ρουκετών [5]
M-63 Plamen Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας Γιουγκοσλαβία Εκτοξευτής πολλαπλών ρουκετών [6]
MKF3 Flag of France.svg Γαλλία Αυτοβοηθητικό όπλο [7]
TRF1 Flag of France.svg Γαλλία Ρυμουλκούμενο ολμοβόλο [8]
Zuzana Flag of Slovakia.svg Σλοβακία Αυτοβοηθητικό ολμοβόλο [9]
  • Αεροσκάφη
Όνομα Χώρα προέλευσης Τύπος Σημειώσεις
Mil Mi-35PN Hind-F Flag of Russia.svg Ρωσία Ελικόπτερο επίθεσης [10]
Agusta-Westland AW139 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο/Flag of Italy.svg Ιταλία SAR/Ελικόπτερο χρησιμότητας [11]
PZL Kania Flag of Poland.svg Πολωνία Ελικόπτερο χρησιμότητας [12]
BN-2T Maritime Defender Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Ελικόπτερο χρησιμότητας [13]
Pilatus PC-9 Ελβετία Ελβετία Εκπαιδευτικό αεροσκάφος [14]
Bell-206 Long Ranger Flag of the United States.svg ΗΠΑ Ελικόπτερο χρησιμότητας [15]
Aerospatiale SA-342L Gazelle Flag of France.svg Γαλλία Ελικόπτερο χρησιμότητας [16]

Μη λειτουργικός εξοπλισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

| width="50%" align="left" valign="top" |

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 27 συμπεριλήφθηκαν σε παρτίδα 41 τεθωρακισμένων που αποκτήθηκαν το 1998. Μια περαιτέρω παρτίδα 41 τεθωρακισμένων (συμπεριλαμβανομένων T-80U) παραγγέλθηκαν το 2008. Cyprus Mail: Is this military spending necessary? Wednesday, February 22, 2006
  2. 14 συμπεριλήφθηκαν σε παρτίδα τεθωρακισμένων που αγοράστηκαν το 1998. Μια περαιτέρω παρτίδα 41 (συμπεριλαμβανομένων T-80UK) παραγγέλθηκε το 2008. Cyprus Mail: Is this military spending necessary? Wednesday, February 22, 2006
  3. Σε υπηρεσία τουλάχιστον από το 1972. Πιθανόν 20 κομμάτια επιβίωσαν από τη σύγκρουση του 1974 και παρέμειναν σε υπηρεσία από τότε. Αγοράστηκαν από τη Ρωσία.
  4. Αναφέρονται ακόμη και 72 κομμάτια σε υπηρεσία. Αγοράστηκαν από την Ελλάδα.
  5. 18 κομμάτια πυροβόλων προμηθεύτηκαν από τη Ρωσία το 2005.
  6. Αναφέρεται ότι αποκτήθηκαν 24 ρυμουλκούμενα κομμάτια στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από την πρώην Γιουγκοσλαβία.
  7. 12 αυτοβοηθητικά κομμάτια πυροβολικών είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε υπηρεσία. Αγοράστηκαν από τη Γαλλία.
  8. 12 κομμάτια αγοράστηκαν από τη Γαλλία
  9. 12 αυτοβοηθητικά κομμάτια αγοράστηκαν από τη Σλοβακία μέσω Ελλάδας στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αναφέρεται ότι μεταφέρθηκαν ως μερική πληρωμή από την Ελλάδα για S-300.
  10. 12 αεροσκάφη αγοράστηκαν στην παραλλαγή Mi-35P το 2001-2003. Ένα χάθηκε σε ατύχημα. Τα υπόλοιπα 11 αναβαθμίστηκαν στο πρότυπο Mi-35PN το 2008. Cyprus Mail: Is this military spending necessary?, Wednesday, February 22, 2006
  11. 3 είναι σε παραγγελία. Greek-language Cyprus newspaper "The Citizen", 13 November 2008
  12. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 April 2014. Ανακτήθηκε στις 21 July 2012. 
  13. Ένα σε υπηρεσία, βρετανικής προέλευσης.
  14. Δύο αγοράστηκαν από τη Σουηδία. Ένα χάθηκε σε ατύχημα το 2005, το άλλο αποσύρθηκε επαορίστου.
  15. Σύμφωνα με αναφορές, 3 αγοράστηκαν από βελγική πηγή στην δεκαετία του 1980. Ένα χάθηκε σε ατύχημα το 2003.
  16. Αγοράστηκαν έξι αεροσκάφη, αλλά τέσσερα έγιναν λειτουργικά. Τρία ήταν λειτουργικά το 2008. Ένα αποσύρθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων.
  17. Τέσσερα σκάφη που αποκτήθηκαν από την Καντιέρε Ναβάλε Βιτόρια της Ιταλίας το 2006-2007.
  18. Δύο είναι σε υπηρεσία. Πρώην γιουγκοσλαβική πηγή.
  19. Ένα θωρηκτό σε υπηρεσία. Αγοράστηκε από το Ισραήλ το 1998.
  20. Ένα θωρηκτό, αγοράστηκε από τη Γαλλία το 1983.
  21. Περιπολικό σκάφος του Ελληνικού Ναυτικού, μεταφέρθηκε το 2002.
  22. Δύο θωρηκτά σε υπηρεσία, αγοράστηκαν από την Ισπανία το 2002.
  23. Περίπου τρία σε υπηρεσία.
  24. Εγχώρια παραγωγή. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές.
  25. 25,0 25,1 Εγχώρια παραγόμενο.
  26. 6 αυτοβοηθητικά συστήματα παραδόθηκαν από την Ελλάδα, 6 σε παραγγελία με κόστος 60 εκατομμυρίων δολαρίων. Greek-language newspaper "The Citizen" 13 November 2008
  27. 24 συστήματα αγοράστηκαν από την Ιταλία σε δύο διαδοχικές παρτίδες.
  28. Πιθανώς τριάντα σε υπηρεσία, αγοράστηκαν από την Γαλλία.
  29. Αναφέρεται ότι αγοράστηκαν 328 πύραυλοι και 20 εκτοξευτές από τη Συρία στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Θεωρούνται παρωχημένοι και προορίζονται για καταστροφή το 2009. Cyprus Mail: Cyprus to destroy stockpile of SAM missiles, Thursday, October 30, 2008, by Stefanos Evripidou
  30. Αναφέρονται 30 σε υπηρεσία.
  31. Διάφορα παραδείγματα είναι σε υπηρεσία. Γιουγκοσλαβικής κατασκευής.
  32. 32,0 32,1 Άγνωστο πόσα επιβίωσαν από την σύγκρουση του 1974. Πιθανώς έχουν αποσυρθεί.
  33. Μεγάλος αριθμός βρίσκεται σε υπηρεσία.
  34. Σύμφωνα με αναφορές, αναφέρεται ότι είναι 26 συστήματα σε παραγγελία με κόστος 28 εκατομμυρίων δολαρίων. Greek-language newspaper "The Citizen" 13 November 2008
  35. «airforce-technology.com». Hermes 450 Multi-Role High Performance Tactical UAS, Israel. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 November 2013. Ανακτήθηκε στις 13 November 2013. Πρότυπο:Unreliable source?
  36. http://www.cyprus-mail.com/cyprus/army-halts-all-acmat-vehicles-after-fatal-accident[νεκρός σύνδεσμος]
  37. Ένα όχημα κατασχέθηκε από τον τουρκικό στρατό κατά την εισβολή του 1974. Το όχημα αναφέρθηκε ότι ήταν σε υπηρεσία τουλάχιστον μέχρι το 1993.
  38. A total of 35 vehicles were acquired from a USSR in 1964-65. A number (probably 11-13) were destroyed or captured during the war. The remaining handful of T-34's were withdrawn from service in 1985.
  39. Two battalion systems acquired, but transferred to Greece due to international political considerations. Cyprus Mail: Cyprus hands S300s to Greece in arms swap, By Jean Christou, Wednesday, December 19, 2007
  40. Six purchased in 1964-65. All lost in 1974
  41. Three purchased in 1970-71. All lost in 1974
  42. Two purchased in 1964. one lost in 1964, another - 1974
  43. Stricken in 1970-71
  44. Embargoed, purchased by Hellenic Navy in 1975.
  45. Two vessels purchased in France in 1981-83. One stricken in 1991, another in 2004-2006
  46. Domestically produced Fletcher Malibu class speed boats. Six were produced in 1986. In 2006-2007 replaced by RIB boats.