Κατάλογος πρωθυπουργών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Κάτοχος
Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ

από 11 Φεβρουαρίου 2006
ΠροσφώνησηΕξοχότατε, Σεΐχη
ΚατοικίαΜέγαρο Ζαμπίλ
ΈδραΝτουμπάι
Διορισμός απόΠρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων[1]
Αρχικός κάτοχοςΡασίντ μπιν Σαΐντ αλ Μάκτουμ
ΑναπληρωτήςΧαμντάν μπιν Μοχάμεντ αλ Μάκτουμ
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Ο Πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι ο αρχηγός της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων . Αν και δεν ορίζεται από το σύνταγμα των ΗΑΕ, [2] πρακτικά ο εμίρης του Ντουμπάι υπηρετεί ως πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος των ΗΑΕ. 

Ο πρώτος πρωθυπουργός, Μάκτουμ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ, ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 9 Δεκεμβρίου 1971. Αποχώρησε από το αξίωμά του στις 25 Απριλίου 1979 και τον διαδέχθηκε ο πατέρας του, Ρασίντ μπιν Σαΐντ αλ Μάκτουμ, αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Κάθε πρωθυπουργός από τότε κατέχει επίσης τον τίτλο του αντιπροέδρου. Μετά το θάνατο του Σεΐχη Ρασίντ Αλ Μάκτουμ στις 7 Οκτωβρίου 1990, ο γιος του, ο Σεΐχης Μάκτουμ Αλ Μάκτουμ , έγινε πρωθυπουργός για δεύτερη φορά. Μετά το θάνατο του Σεΐχη Μάκτουμ αλ Μάκτουμ στις 11 Φεβρουαρίου 2006, στη διάρκεια επίσκεψης στη Χρυσή Ακτή της Αυστραλίας, τον διαδέχθηκε ο νεότερος αδελφός του, ο Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ, ο σημερινός πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός των ΗΑΕ προεδρεύει του Συμβουλίου Υπουργών, το οποίο συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα στην πρωτεύουσα, το Άμπου Ντάμπι .

Κατάλογος πρωθυπουργών (1971 – σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Πορτρέτο Όνομα



(Γέννηση – Θάνατος)
Διάρκεια θητείας Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Σημειώσεις
Από Έως Συνολική διάρκεια παραμονής στη θέση
1 Maktoum bin Rashid Al Maktoum.jpg Μάκτουμ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ



مكتوم بن راشد آل مكتوم



(1943–2006)
9 Δεκεμβρίου 1971 30 Απριλίου 1979 7 χρόνια, 137 ημέρες Χαμντάν μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ



(1971–1973)



Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν



(1973-1977)



Χαμντάν μπιν Μοχάμεντ αλ Ναχαγιάν



(1977–1979)
2 Rashid bin Saeed Al Maktoum.jpg Ρασίντ Μπιν Σαΐντ αλ Μάκτουμ



راشد بن سعيد آل مكتوم



(1912–1990)
30 Απριλίου 1979 7 Οκτωβρίου 1990



(Πέθανε εν ενεργεία)
11 χρόνια, 164 ημέρες Χαμντάν μπιν Μοχάμεντ αλ Ναχαγιάν &



Ρασίντ μπιν Σαΐντ αλ Μάκτουμ



< (1979–1990)
(1) Maktoum bin Rashid Al Maktoum.jpg Μάκτουμ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ



مكتوم بن راشد آل مكتوم



(1943–2006)
7 Οκτωβρίου 1990 4 Ιανουαρίου 2006



(Πέθανε εν ενεργεία)
15 χρόνια,

88 ημέρες

Σουλτάνος μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχαγιάν



(1990–2009) &



Χαμντάν μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχαγιάν



(1997–2009)
3 Sheik Mohammed bin Rashid Al Maktoum.jpg Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ



محمد بن راشد آل مكتوم



(1949–)
11 Φεβρουαρίου 2006 Σήμερα 11 Φεβρουαρίου 2006 (2006-02-11) (15 ετών) Σαΐφ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχαγιάν &



Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχαγιάν



(2009 – σήμερα)

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]