Κατάλογος πρωθυπουργών της Σομαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρωθυπουργός της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Σομαλίας
Ra'iisul wasaaraha Jamhuuriyadda Federaalka Soomaaliyeed
Flag of Somalia.svg
Σημαία της Σομαλίας
Κάτοχος
Χαμζά Αμπντί Μπάρε

από 26 Ιουνίου 2022
ΠροσφώνησηΚύριε Πρωθυπουργέ (ανεπίσημα)
Η Εξοχότητά του(διπλωματικά)
ΚατοικίαΠρωθυπουργικό γραφείο
ΈδραΜογκαντίσου
Διορισμός απόΠρόεδρος της Σομαλίας
(με την έγκριση του Κοινοβουλίου)
Διάρκεια θητείαςαπεριόριστη
Αρχικός κάτοχοςΑμπντουλαχί Ισά
Δημιουργία29 Φεβρουαρίου 1956
ΑναπληρωτήςΑντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σομαλίας
Ιστοσελίδαhttp://opm.gov.so/

Αυτός είναι ένας κατάλογος των πρωθυπουργών της Σομαλίας. Ο πρωθυπουργός της Σομαλίας (Πρότυπο:Lang-so) είναι ο αρχηγός της κυβέρνησης της Σομαλίας. Η θέση συστάθηκε το 1956 με πρώτο υπηρετήσαντα στο αξίωμα τον Αμπντουλαχί Ισά, ο οποίος είχε υπηρετήσει από πριν στη Σομαλιλάνδη ως πρωθυπουργός. Ο σημερινός πρωθυπουργός είναι ο Χαμζά Αμπντί Μπάρε, ο διορισμός του οποίου εγκρίθηκε από τον Οίκο του Λαού στις 25 Ιουνίου 2022.[1]

Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Εκλογή
Από Έως Χρόνος παραμονής στο αξίωμα
Flag of Italy.svgΈδαφος Εντολής Σομαλιλάνδης (1956–1960) • Italian Somaliland COA.svg
- Abdullahi Issa Mohamud.jpg Αμπντουλαχί Ισά (1921-1988) 29 Φεβρουαρίου 1956 1 Ιουλίου 1960 4 χρόνια, 123 ημέρες Σομαλικός Σύνδεσμος Νεολαίας 1956
1959
Flag of Somalia.svgΔημοκρατία Σομαλίας (1960–1969) • Coat of arms of Somalia.svg
1 Muhammad Haji Ibrahim Egal 1968.jpg Μουχάμαντ Χατζί Ιμπραΐμ Εγκάλ (1928-2002) 1 Ιουλίου 1960 12 Ιουλίου 1960 11 ημέρες Σομαλικός Σύνδεσμος Νεολαίας
2 1963-10 1963年 索马里总理阿卜迪拉希德·阿里·舍马克 Abdirashid Ali Shermarke.jpg Αμπντιρασίντ Αλί Σερμάρκε (1919-1969) 12 Ιουλίου 1960 14 Ιουνίου 1964 6 χρόνια, 337 ημέρες Σομαλικός Σύνδεσμος Νεολαίας -
3 Husein.jpg Αμπντιριτζάκ Χατζί Χουσεΐν (1924-2014) 14 Ιουνίου 1964 5 Ιουλίου 1967 31 ημέρες Σομαλικός Σύνδεσμος Νεολαίας 1964
(2) Muhammad Haji Ibrahim Egal 1968.jpg Μουχάμαντ Χατζί Ιμπραΐμ Εγκάλ (1928-2002) 15 Ιουλίου 1967 21 Οκτωβρίου 1969 [α] 2 χρόνια, 98 ημέρες Σομαλικός Σύνδεσμος Νεολαίας 1969
Flag of Somalia.svgΣομαλική Λαοκρατική Δημοκρατία (1969–1991) • Coat of arms of Somalia.svg
Η θέση καταργήθηκε (21 Οκτωβρίου 1969–1 Φεβρουαρίου 1987)
5 Ισμαήλ Αλί Αμποκόρ (1937-) 1 Μαρτίου 1971 26 Ιανουαρίου 1982 10 χρόνια, 331 ημέρες Σομαλικό Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα
6 Mohamed Ali Samatar.png Μοχάμαντ Αλί Σαματάρ (1931-2016) 1 Φεβρουαρίου 1987 3 Σεπτεμβρίου 1990 3 χρόνια, 214 ημέρες Σομαλικό Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα
7 Χαβάντλε Μαντάρ (1939-2005) 3 Σεπτεμβρίου 1990 24 Ιανουαρίου 1991 [β] 143 ημέρες Σομαλικό Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα
Flag of Somalia.svgΜεταβατική Κυβέρνηση της Σομαλίας (1991–1997) • Coat of arms of Somalia.svg
8 Omararteghalib.jpg Ουμάρ Γκαλίμπ (1930-2020) 24 Ιανουαρίου 1991 [γ] Μάιος 1993
(Ντε φάκτο έως τις 3 Ιανουαρίου 1997)
5 χρόνια, 345 ημέρες Ενωμένο Σομαλικό Κογκρέσο
Κενή θέση (Μάιος 1993–8 Οκτωβρίου 2000) [γ]
Flag of Somalia.svgΜεταβατική εθνική κυβέρνηση της Σομαλίας (2000–2004) • Coat of arms of Somalia.svg
9 Dr. Ali Khalif Galaydh Photo.JPG Αλί Χαλίφ Γκαλάιντ (1941-2020) 8 Οκτωβρίου 2000 28 Οκτωβρίου 2001 1 χρόνος, 20 ημέρες Ανεξάρτητος
- Οσμάν Τζαμά Αλί (1941-)
(υπηρεσιακός)
28 Οκτωβρίου 2001 12 Νοεμβρίου 2001 15 ημέρες Ανεξάρτητος
10 Χασάν Αμπσίρ Φαράχ (1945-2020) 12 Νοεμβρίου 2001 8 Δεκεμβρίου 2003 2 χρόνια, 26 ημέρες Ανεξάρτητος
11 Maxamed Cabdi Yuusuf.jpg Μουχάμαντ Αμπντί Γιουσούφ (1941-) 8 Δεκεμβρίου 2003 23 Δεκεμβρίου 2004 1 χρόνος, 15 ημέρες Ανεξάρτητος
Flag of Somalia.svgΜεταβατική ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Σομαλίας (2004–2012) • Coat of arms of Somalia.svg
12 Ali Mohammed Ghedi in Kenya (cropped).jpg Αλί Μοχάμεντ Γκεντί (1952-) 23 Δεκεμβρίου 2004 30 Οκτωβρίου 2007
(Παραιτήθηκε)
2 χρόνια, 311 ημέρες Ανεξάρτητος
Salim Aliyow Ibrow.jpg Σαλίμ Αλιγιόου Ιμπρόου (1942-)
(υπηρεσιακός)
30 Οκτωβρίου 2007 24 Νοεμβρίου 2007 25 ημέρες Ανεξάρτητος
13 Nur Hassan Hussein.jpg Νουρ Χασάν Χουσεΐν (1937-2020) 24 Νοεμβρίου 2007 14 Φεβρουαρίου 2009 1 χρόνος, 82 ημέρες Ανεξάρτητος
14 Omarasharmarke4.jpg Ομάρ Σαρμάρκε (1960-) 14 Φεβρουαρίου 2009 24 Σεπτεμβρίου 2010 1 χρόνος, 222 ημέρες Ανεξάρτητος
Абдивахид Эльми Гонджех 03.png Αμπντιγουαχίντ Γκοντζέχ (1962-)
(υπηρεσιακός)
24 Σεπτεμβρίου 2010 1 Νοεμβρίου 2010 38 ημέρες Ανεξάρτητος
15 Mohamed Abdullahi Farmajo (cropped).jpg Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ (1962-) 1 Νοεμβρίου 2010 19 Ιουνίου 2011 230 ημέρες Ανεξάρτητος
16 Abdiweli Mohamed Ali - 2012-02-27 at 12-35-51.jpg Αμπντιγουελί Γκάας (1965-) 19 Ιουνίου 2011 20 Αυγούστου 2012 1 χρόνος, 230 ημέρες Ανεξάρτητος
Flag of Somalia.svgΟμοσπονδιακή Κυβέρνηση της Σομαλίας (2012–σήμερα) • Coat of arms of Somalia.svg
Abdiweli Mohamed Ali - 2012-02-27 at 12-35-51.jpg Αμπντιγουελί Γκάας (1965-)
(υπηρεσιακός)
20 Αυγούστου 2012 17 Οκτωβρίου 2012 58 ημέρες Ανεξάρτητος
17 Abdi Farah Shirdon (cropped).jpg Αμπντί Φαράχ Σιρντόν (1958-) 17 Οκτωβρίου 2012 21 Δεκεμβρίου 2013 1 χρόνος, 65 ημέρες Ανεξάρτητος
18 2014 04 09 UNMASS Press Confrence-4 (13758710305) (cropped).jpg Αμπντιγουελί Σεΐχ Αχμέντ (1959-) 21 Δεκεμβρίου 2013 24 Δεκεμβρίου 2014 1 χρόνος, 3 ημέρες Ανεξάρτητος
(14) Omarasharmarke4.jpg Ομάρ Σαρμάρκε (1960-) 24 Δεκεμβρίου 2014 1 Μαρτίου 2017 2 χρόνια, 67 ημέρες Ανεξάρτητος 2016
19 Hassan Ali (cropped).png Χασάν Αλί Kαΐρ (1968-) 1 Μαρτίου 2017 25 Ιουλίου 2020 3 χρόνια, 146 ημέρες Ανεξάρτητος
- Prime minister mahdi gulaidh khadar (cropped).jpg Μαχντί Μοχάμεντ Γκουλάιντ (1973-)
(υπηρεσιακός)
25 Ιουλίου 2020 23 Σεπτεμβρίου 2020 60 ημέρες Ανεξάρτητος
20 Mohamed Hussein Roble (cropped).png Μοχάμεντ Χουσεΐν Ρόμπλε (1963-) 23 Σεπτεμβρίου 2020 26 Ιουνίου 2022 1 έτος, 276 ημέρες Ανεξάρτητος
21[2] HassanBarre.jpg Χαμζά Αμπντί Μπάρε (1974-) 26 Ιουνίου 2022[1] Σήμερα 26 Ιουνίου 2022 (2022-06-26) (0 ετών) Κόμμα Ένωση για Ανάπτυξη και Ειρήνη 2021-2022

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανατράπηκε με πραξικόπημα.
  2. Ανατράπηκε με την Σομαλική Εξέγερση.
  3. 3,0 3,1 Από τον Νοέμβριο του 1991 έως το 2000, δεν υπήρχε καμία αναγνωρισμένη. Το νότιο τμήμα της χώρας βρισκόταν υπό τον έλεγχο διαφορετικών αρχηγών φατριών. Ειδικότερα, ο στρατηγός Μοχάμεντ Φαράχ Αϊντίντ, ο οποίος αξίωνε ότι ήταν πρόεδρος από τις 15 Ιουνίου 1995 έως τον θάνατό του την 1η Αυγούστου 1996, ακολουθούμενος από τον γιο του, Χουσεΐν Φαράχ Αϊντίντ από τις 4 Αυγούστου 1996 έως τις 20 Μαρτίου 1998. Σε άλλες περιοχές έγινε αποκέντρωση που χαρακτηρίζεται από την επιστροφή στο εθιμικό και θρησκευτικό δίκαιο σε πολλά μέρη, καθώς και από τη δημιουργία αυτόνομων περιφερειακών κυβερνήσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]