Κατάλογος πρωθυπουργών της Μπουρκίνα Φάσο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρωθυπουργός της Μπουρκίνα Φάσο
Premier ministre du
Burkina Faso
Coat of arms of Burkina Faso.svg
Κάτοχος
Κριστόφ Ζοζέφ Μαρί Νταμπιρέ

από 24 Ιανουαρίου 2019
Διορισμός απόΡος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ,
ως Πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο
Αρχικός κάτοχοςΖεράρ Κανγκό Ουεντραογκό
Δημιουργία13 Φεβρουαρίου 1971

Ο Πρωθυπουργός της Μπουρκίνα Φάσο είναι ο αρχηγός της κυβέρνησης της αφρικανικής χώρας. Διορίζεται από τον Πρόεδρο με την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης.[1] Σε ορισμένες περιόδους στην ιστορία της χώρας, το αξίωμα το κατείχαν στρατιωτικοί.

Αρχηγοί κυβέρνησης της Μπουρκίνα Φάσο (1960- σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(Οι ημερομηνίες σε πλάγιους χαρακτήρες υποδηλώνουν την ντε φάκτο συνέχιση της εξουσίας)

Διάρκεια θητείας Πορτρέτο Όνομα (γέννηση-θάνατος) Κόμμα Σημειώσεις
Δημοκρατία της Άνω Βόλτα Αυτόνομη δημοκρατία
(République de Haute-Volta)
18 Μαΐου 1957 ως 26 Ιουλίου 1958 Ντανιέλ Ουεζίν Κουλιμπαλί (1909-1958) Αντιπρόεδρος του Κυβερνητικού Συμβουλίου RDA/PDU
26 Ιουλίου 1958 ως 7 Σεπτεμβρίου 1958 Ντανιέλ Ουεζίν Κουλιμπαλί (1909-1958) Πρόεδρος του Κυβερνητικού Συμβουλίου PDU Πέθανε εν ενεργεία
7 Σεπτεμβρίου 1958 ως 21 Οκτωβρίου 1958 Yameogo stamp 1960.png Μορίς Γιαμεογκό (1921-1993) ( Υπηρεσιακός Πρόεδρος του Κυβερνητικού Συμβουλίου UDV
21 Οκτωβρίου 1958 ως 11 Δεκεμβρίου 1958 Μορίς Γιαμεογκό (1921-1993) Πρόεδρος του Κυβερνητικού Συμβουλίου UDV
Δημοκρατία της Άνω Βόλτα Αυτόνομη
(République de Haute-Volta)
11 Δεκεμβρίου 1958 ως 11 Δεκεμβρίου 1959 Yameogo stamp 1960.png Μορίς Γιαμεογκό (1921-1993) Πρωθυπουργός UDV
11 Δεκεμβρίου 1959 ως 5 Αυγούστου 1960 Η θέση καταργήθηκε
Δημοκρατία της Άνω Βόλτα Ανεξαρτησία από τη Γαλλία
(République de Haute-Volta)
5 Αυγούστου 1960 ως 13 Φεβρουαρίου 1971 Η θέση καταργήθηκε
13 Φεβρουαρίου 1971 ως 8 Φεβρουαρίου 1974 Ζεράρ Κανγκό Ουεντραογκό (1925-2014) Πρωθυπουργός UDV-RDA
8 Φεβρουαρίου 1974 ως 7 Ιουλίου 1978 Σανγκουλέ Λαμιζανά (1916-2005) Πρωθυπουργός MNR
7 Ιουλίου 1978 ως 25 Νοεμβρίου 1980 Ζοζέφ Κονομπό (1917-2008) Πρωθυπουργός UDV-RDA Ανατράπηκε σε πραξικόπημα
25 Νοεμβρίου 1980 ως 7 Νοεμβρίου 1982 Σαγιέ Ζερμπό (1932-2013) Πρωθυπουργός Στρατ. Ανατράπηκε σε πραξικόπημα
7 Νοεμβρίου 1982 ως 10 Ιανουαρίου 1983 Χωρίς πρωθυπουργό
10 Ιανουαρίου 1983 ως 17 Μαΐου 1983 Τομά Σανκαρά (1949-1987) Πρωθυπουργός Στρατ. Απολύθηκε και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό
17 Μαΐου 1983 ως 4 Αυγούστου 1984 Η θέση καταργήθηκε
Μπουρκίνα Φάσο
4 Αυγούστου 1984 ως 16 Ιουνίου 1992 Η θέση καταργήθηκε
16 Ιουνίου 1992 ως 22 Μαρτίου 1994 Γιουσούφ Ουεντραογκό (1952-2017) Πρωθυπουργός ODP-MT
22 Μαρτίου 1994 ως 6 Φεβρουαρίου 1996 Roch Marc Christian Kaboré.jpg Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ (1957-) Πρωθυπουργός ODP-MT
6 Φεβρουαρίου 1996 ως 7 Νοεμβρίου 2000 Καντρέ Ντεζιρέ Ουεντραογκό (1953-) Πρωθυπουργός CDP
7 Νοεμβρίου 2000 ως 11 Ιουνίου 2007 Paramanga Ernest Yonli with Bush.jpg Παραμάνγκα Ερνέστ Γιονλί ( 1956-) Πρωθυπουργός CDP
11 Ιουνίου 2007 ως 18 Απριλίου 2011 TertiusZongo.jpg Τέρτιους Ζονγκό (1957-) Πρωθυπουργός CDP Απολύθηκε στη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2011
18 Απριλίου 2011 ως 30 Οκτωβρίου 2014 Λικ Αντόλφ Τιαό (1954-) Πρωθυπουργός CDP Απολύθηκε στη διάρκεια της εξέγερσης στην Μπουρκίνα Φάσο του 2014.
30 Οκτωβρίου 2014 ως 19 Νοεμβρίου 2014 Χωρίς πρωθυπουργό
19 Νοεμβρίου 2014 ως 17 Σεπτεμβρίου 2015 Γιακουμπά Ισαάκ Ζιντά (1965-) Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Στρατ. Πρώτη θητεία. Ανατράπηκε σε στρατιωτικό πραξικόπημα.
23 Σεπτεμβρίου 2015 ως 29 Δεκεμβρίου 2015 Γιακουμπά Ισαάκ Ζιντά (1965-) Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Στρατ. Δεύτερη θητεία. Επανήλθε στην πρωθυπουργία.
6 Ιανουαρίου 2016- 19 Ιανουαρίου 2019 Πολ Καμπά Τιεμπά (1960-) MPP
19-24 Ιανουαρίου 2019 Η θέση ήταν κενή - -
24 Ιανουαρίου 2019-σήμερα Κριστόφ Ζοζέφ Μαρί Νταμπιρέ (1948-) Ανεξάρτητος


Κόμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CDP Congrès pour la Démocratie et le Progrès
(Κογκρέσο για Δημοκρατία και Πρόοδο) ακροαριστερό, αποκήρυξε το Μαρξισμό την 1η Αυγούστου 1997, πρώην ODP-MT
PDP Parti pour la Démocratie et le Progrès
(Κόμμα για Δημοκρατία και Πρόοδο) σοσιαλδημοκρατικό
FP Front Popular
(Λαϊκό Μέτωπο)
MDV Βολταϊκό Δημοκρατικό Κίνημα
MNR Εθνικό Κίνημα για Ανανέωση
MPP Κίνημα του Λαού για Πρόοδο
ODP-MT Organisation pour la Démocratie Populaire-MT
(Οργάνωση για τη Δημοκρατία του Λαού-Κίνημα του Εργάτη) μετονομάστηκε σε CDP
PDU Parti Démocratique Unifié
(Ενιαίο Δημοκρατικό Κόμμα)
RDA Rassemblement Démocratique Africain
(Συναγερμός για μια Δημοκρατική Αφρική)
UDV Union Démocratique du Volta
(Δημοκρατική Ένωση της Βόλτα) μοναδικό νόμιμο κόμμα την περίοδο 1960-1966
UDV-RDA Union Démocratique du Voltaic-Rassemblement Démocratique Africain
(Βολταϊκή Δημοκρατική Ένωση-Συναγερμός για μια Δημοκρατική Αφρική)
Στρατ. Στρατός
μ/κ μη κομματικός

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. CIA World Factbook, Burkina Faso.