Κατάλογος πρωθυπουργών της Ινδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ινδίας. Στο κοινοβουλευτικό σύστημα της Ινδίας, το Σύνταγμα ορίζει τον Πρόεδρο αρχηγό κράτους de jure, αλλά οι de facto εκτελεστικές αρμοδιότητές του ανήκουν στον πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο. Διοριζόμενος και ορκιζόμενος από τον Πρόεδρο, ο πρωθυπουργός είναι συνήθως ο ηγέτης του κόμματος ή της συμμαχίας που έχει πλειοψηφία στον Οίκο του Λαού, την κάτω βουλή του διμερούς κοινοβουλίου της Ινδίας.[1]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1947, η Ινδία είχε 14 πρωθυπουργούς, 15 συμπεριλαμβανομένου του Γκουλζαριλάλ Νάντα, ο οποίος δύο φορές κατέλαβε το αξίωμα.[2] Ο πρώτος ήταν ο Τζαβαχαρλάλ Νεχρού του κόμματος της Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου, ο οποίος ορκίστηκε στις 15 Αυγούστου 1947, όταν η Ινδία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανική Αυτοκρατορία.[3] Yπηρετώντας μέχρι τον θάνατό του τον Μάιο του 1964, ο Νεχρού παραμένει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ινδίας. Τον διαδέχθηκε ο συνάδελφός του Λαλ Μπαχαντούρ Σαστρί, του οποίου η 19μηνη θητεία έληξε επίσης με τον θάνατό του.[4]

Η Ίντιρα Γκάντι, η κόρη του Νεχρού, διαδέχτηκε τον Σαστρί το 1966 για να γίνει η πρώτη και η μόνη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας μέχρι σήμερα.[5] Έντεκα χρόνια αργότερα, έχασε τη λαϊκή εντολή υπέρ του Κόμματος Τζανάτα, του οποίου ο ηγέτης Μοραρτζί Ντεσάι έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που δεν προερχόταν από το κόμμα του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου.[6] Μετά την παραίτησή του το 1979, ο πρώην αναπληρωτής του, Τσαράν Σινγκ, ανέλαβε προσωρινά τα καθήκοντά του, έως ότου η Ίντιρα Γκάντι ψηφιστεί και πάλι, έξι μήνες αργότερα, πρωθυπουργός της Ινδίας.[7] Η δεύτερη θητεία της ως πρωθυπουργού έληξε πέντε χρόνια αργότερα στις 31 Οκτωβρίου 1984, όταν δολοφονήθηκε από τους σωματοφύλακές της. Ο γιος της Ρατζίβ Γκάντι ορκίστηκε έπειτα ως νέος πρωθυπουργός της Ινδίας, το τρίτο μέλος της οικογένειάς του που έφτασε στο αξίωμα αυτό. Τα μέλη της οικογένειας Νεχρού-Γκάντι έχουν διατελέσει συνολικά πρωθυπουργοί για 37 χρόνια και 303 ημέρες.[8]

Κατάλογος πρωθυπουργών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Εικόνα Όνομα

(γέννηση–θάνατος)
Κόμμα

(Συμμαχία)
Εκλεγμένος/η στην εκλ. περιφέρεια Διάρκεια θητείας[9] Διορίστηκε από Lok Sabha[10]
1 Jawaharlal Nehru.jpg Τζαβαχαρλάλ Νεχρού

(1889–1964)
Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο Φούλπουρ, Ούταρ Πραντές 15 Αυγούστου 1947 15 Απριλίου 1952 16 χρόνια, 286 ημέρες Λόρδος Μαουντμπάντεν Συντακτική Συνέλευση
15 Απριλίου 1952 17 Απριλίου 1957 Ρατζέντρα Πρασάντ
17 Απριλίου 1957 2 Απριλίου 1962
2 Απριλίου 1962 27 Μαΐου 1964 [11]
- Gulzarilal Nanda Γκουλζαριλάλ Νάντα (υπηρεσιακός)

(1898–1998)
Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο Σαμπαρκάνθα, Γκουτζαράτ 27 Μαΐου 1964 9 Ιουνίου 1964 13 ημέρες Σαρβεπάλι Ραντακρίσναν
2 Lal Bahadur Shastri Λαλ Μπαχαντούρ Σαστρί

(1904–1966)
Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο Αλάχαμπαντ, Ούταρ Πραντές 9 Ιουνίου 1964 11 Ιανουαρίου 1966[11] 1 έτος, 216 ημέρες
- Gulzarilal Nanda Γκουλζαριλάλ Νάντα (υπηρεσιακός)

(1898–1998)
Indian National Congress Sabarkantha, Gujarat 11 Ιανουαρίου 1966 24 Ιανουαρίου 1966 13 ημέρες
3 Indira Gandhi Ίντιρα Γκάντι

(1917–1984)
Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο Ράτζια Σάμπα MP της Ούταρ Πραντές 24 Ιανουαρίου 1966 4 Μαρτίου 1967 11 χρόνια, 59 ημέρες
Ρε Μπαρέλι, Ούταρ Πραντές 4 Μαρτίου 1967 15 Μαρτίου 1971
15 Μαρτίου 1971 24 Μαρτίου 1977 Β. Β. Γκίρι
4 Morarji Desai Μοραρτζί Ντεσάι

(1896–1995)
Κόμμα Τζανάτα Σουράτ, Γκουτζαράτ 24 Μαρτίου 1977 28 Ιουλίου 1979[12] 2 έτη, 126 ημέρες Μπ. Ντ. Τζάτι
5 Charan Singh Τσαράν Σινγκχ

(1902–1987)
Κόμμα Τζανάτα (Κοσμικό)

με το INC
Μπαγκπάτ, Ούταρ Πραντές 28 Ιουλίου 1979 14 Ιανουαρίου 1980[12] 170 ημέρες Νίλαμ Σαντζίβα Ρέντι
(3) Indira Gandhi Ίντιρα Γκάντι

(1917–1984)
Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο (Ι) Μεντάκ, Άντρα Πραντές 14 Ιανουαρίου 1980 [13] 31 Οκτωβρίου 1984[14] 4 έτη, 291 ημέρες
6 Rajiv Gandhi Ρατζίβ Γκάντι

(1944–1991)
Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο (Ι) Αμέτι, Ούταρ Πραντές 31 Οκτωβρίου 1984 31 Δεκεμβρίου 1984 5 χρόνια, 32 ημέρες Ζαΐλ Σινγκχ
31 Δεκεμβρίου 1984 2 Δεκεμβρίου 1989
7 V.P. Singh Βισουανάθ Πρατάπ Σινγκχ

(1931–2008)
Τζανάτα Νταλ

(Εθνικό Μέτωπο)
Φατεπούρ, Ούταρ Πραντές 2 Δεκεμβρίου 1989 10 Νοεμβρίου 1990[15] 343 ημέρες {Ρ. Βενκαταραμάν
8 Chandra Shekhar Τσάντρα Σεκάρ

(1927–2007)
Κόμμα Σαματζουάντι Τζανάτα

με το INC
Μπάλια, Ούταρ Πραντές 10 Νοεμβρίου 1990 21 Ιουνίου 1991[16] 223 ημέρες
9 P.V. Narasimha Rao Π. Β. Ναρασίμα Ράο

(1921–2004)
Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο (I) Ναντιάλ, Άντρα Πραντές 21 Ιουνίου 1991 16 Μαΐου 1996 4 έτη, 330 ημέρες 10η
10 Atal Bihari Vajpayee Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγί

(1924–2018)
Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα Λάκναου, Ούταρ Πραντές 16 Μαΐου 1996 1 Ιουνίου 1996[12] 16 ημέρες Σανκάρ Νταγιάλ Σαρμά 11η
11 H.D. Deve Gowda Ντέβε Γκόουντα

(1933–)
Τζανάτα Νταλ

(Ενωμένο Μέτωπο)
Ράτζια Σάμπα MP για την Καρνάτακα 1 Ιουνίου 1996 21 Απριλίου 1997[12] 324 ημέρες
12 I.K. Gujral Ίντερ Κουμάρ Γκουτζράλ

(1919–2012)
Τζανάτα Νταλ

(Ενωμένο Μέτωπο)
Ράτζια Σάμπα MP για την Μπιχάρ 21 Απριλίου 1997 19 Μαρτίου 1998 332 ημέρες
(10) Atal Bihari Vajpayee Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγί

(1924–2018)
Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα

(NDA)
Λάκναου, Ούταρ Πραντές 19 Μαρτίου 1998[13] 10 Οκτωβρίου 1999 6 χρόνια, 64 ημέρες Κ. Ρ. Ναραγιανάν 12η
10 Οκτωβρίου 1999 22 Μαΐου 2004 13η
13 Manmohan Singh Μανμοχάν Σινγκχ

(1932–)
Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο

(UPA)
Ράτζια Σάμπα MP για το Άσαμ 22 Μαΐου 2004 22 Μαΐου 2009 10 έτη, 4 ημέρες Αμπντούλ Καλάμ 14η
22 Μαΐου 2009 26 Μαΐου 2014 Πρατίμπχα Πατίλ 15η
14 Narendra Modi Ναρέντρα Μόντι

(1950–)
Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα

(NDA)
Βαρανάσι, Ούταρ Πραντές 26 Μαΐου 2014 30 Μαΐου 2019 26 Μαΐου 2014 (2014-05-26) (6 ετών) Πρανάμπ Μουχέρτζι 16η
30 Μαΐου 2019 Σήμερα Ραμ Ναθ Κοβίντ 17η

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Pylee, M.V. (2003). Constitutional Government in India. S. Chand Publishing. σελ. 252. ISBN 9788121922036. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2018. 
  2. Mahurkar, Uday (15 Μαΐου 1996). «At 98, two-time interim PM Gulzarilal Nanda is the epitome of Gandhian ideals». India Today. https://www.indiatoday.in/magazine/profile/story/19960515-at-98-two-time-interim-pm-gulzarilal-nanda-is-the-epitome-of-gandhian-ideals-834853-1996-05-15. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2019. 
  3. Ramasheshan, Radhika (26 Ιανουαρίου 2012). «Why January 26: the history of the day». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2018. https://web.archive.org/web/20181117000705/https://www.telegraphindia.com/india/why-january-26-the-history-of-the-day/cid/460510. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2019. 
  4. Malhotra, Inder (15 Ιανουαρίου 1995). «Book review: Lal Bahadur Shastri Prime Minister of India 1964-66: A Life of Truth in Politics». India Today. https://www.indiatoday.in/magazine/society-the-arts/story/19950115-book-review-lal-bahadur-shastri-prime-minister-of-india-1964-66-a-life-of-truth-in-politics-806851-1995-01-15. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2019. 
  5. Vijaykumar, Neeti (19 Ιανουαρίου 2017). «Today in 1966: Indira Gandhi becomes Prime Minister». The Week. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Φεβρουαρίου 2018. https://web.archive.org/web/20180216132208/http://www.theweek.in/content/archival/news/india/1966-indira-gandhi.html. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2019. 
  6. «Before Modi, there was Morarjibhai». Rediff.com. 7 Απριλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαρτίου 2018. https://web.archive.org/web/20180330222007/http://www.rediff.com/news/report/slide-show-1-ls-election-before-modi-there-was-morarjibhai/20140407.htm. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2019. 
  7. «JD-U demands Bharat Ratna to former PM Charan Singh». The Economic Times. 21 Δεκεμβρίου 2015. https://economictimes.indiatimes.com/news/politics-and-nation/jd-u-demands-bharat-ratna-to-former-pm-charan-singh/articleshow/50272488.cms. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2018. 
  8. Denyer, Simon (2 Δεκεμβρίου 2011). «In India, next generation of Gandhi dynasty». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Δεκεμβρίου 2016. https://web.archive.org/web/20161228195140/https://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/in-india-next-generation-of-gandhi-dynasty/2011/11/17/gIQA28SdMO_story.html. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2016. 
  9. «Former Prime Ministers». PM India. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2015. 
  10. Παρότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να είναι μέλος και των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου, ο διορισμός του πρέπει να εγκριθεί από τη Lok Sabha. Μετά τη διάλυση της Lok Sabha, ο απερχόμενος πρωθυπουργός παραμένει στην εξουσία ως την ορκωμοσία του διαδόχου του.
  11. 11,0 11,1 Απεβίωσε εν ενεργεία
  12. 12,0 12,1 12,2 12,3 Παραιτήθηκε.
  13. 13,0 13,1 Επιστροφή στην εξουσία έπειτα από προηγούμενη θητεία.
  14. Δολοφονήθηκε
  15. Παραιτήθηκε έπειτα από πρόταση δυσπιστίας.
  16. Παραιτήθηκε επίσημα από την πρωθυπουργία στις 13 Μαρτίου 1991, όμως ο ίδιος και οι υπουργοί του παρέμειναν στην εξουσία μέχρι την ορκωμοσία του Ράο.