Κατάλογος πρωθυπουργών της Ιαπωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας είναι ο αρχηγός του εκτελεστικού της κυβέρνησης της Ιαπωνίας και αρχηγός του υπουργικού συμβουλίου της χώρας. Αυτός είναι ένας κατάλογος πρωθυπουργών της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Αυτοκρατορίας της Ιαπωνίας, από τη στιγμή που ο πρώτος Ιάπωνας πρωθυπουργός (με τη σύγχρονη έννοια), ο Ιτό Χιρομπούμι ανέλαβε τα καθήκοντά του το 1885, μέχρι σήμερα. Σημερινός πρωθυπουργός είναι ο Φουμίο Κισίντα. Αυτοί οι πρωθυπουργοί βάσει του Συντάγματος Μέιτζι είχαν εντολή από τον Αυτοκράτορα. Οι «εκλογικές εντολές» που εμφανίζονται αφορούν την κατώτερη βουλή της Αυτοκρατορικής Δίαιτας που δεν ήταν συνταγματικά εγγυημένο ότι θα επηρέαζε τον διορισμό του Πρωθυπουργού.

Νταϊτζο-κάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αξίωμα του Daijō-daijin (政 大臣, Καγκελάριος του Βασιλείου της Ιαπωνίας) ήταν το αντίστοιχο με αυτό που θα γινόταν το αξίωμα του πρωθυπουργού. Ήταν ένας αρχαίος ρόλος που είχε διακοπεί τον 18ο αιώνα και αναβίωσε σύντομα κατά την εποχή των Μέιτζι.

Νταϊτζο-νταϊτζίν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1871–1885 Σαντζό Σανετόμι (三条 実 美) (1837 – 1891)

Υπουργός της Αριστεράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1874-1875 Σιμαζού Χισαμίτσου (島 津 久 光) (1817 – 1887)
  • 1880–1885 Πρίγκιπας Αρισουγκάουα Ταρουχίτο (有 栖 川 宫 熾 仁 親王) (1835 – 1895)

Υπουργός της Δεξιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1869-1871 Σαντζό Σανετόμι (三条 実 美) (1837 – 1891)
  • 1871-1883 Ιβακούρα Τομόμι (岩 倉 具 視) (1825 – 1883)

Το αξίωμα του Daijō-daijin καταργήθηκε τον Δεκέμβριο του 1885 με το διορισμό του Ιτό Χιρομπούμι στη νέα θέση του πρωθυπουργού.

Κατάλογος πρωθυπουργών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιεχόμενα ανά εποχή
Πορτρέτο Πρωθυπουργός
(γέννηση-θάνατος)
Διάρκεια θητείας & εντολή
Διάρκεια σε χρόνια και ημέρες
Κόμμα Κυβέρνηση Μονάρχης
(διάρκεια βασιλείας)
Παραπομπή
Κόμης
Ιτό Χιρομπούμι

伊藤 博文
(1841-1909)
22 Δεκεμβρίου
1885
30 Απριλίου
1888
Κανένα 1. Ιτό I Meiji

(1867-1912)
[1]
2 έτη, 131 ημέρες
Κόμης
Κουρόντα Κιγιοτάκα

黒田 清隆
(1840-1900)
30 Απριλίου
1888
25 Οκτωβρίου
1889
Κανένα 2. Κουρόντα [2]
1 έτος, 179 ημέρες
Πρίγκιπας
Σαντζό Σανετόμι

三條 實美
(1837-1891)
25 Οκτωβρίου
1889
24 Δεκεμβρίου
1889
Κανένα Sanjō (μεταβατική)
61 ημέρες
Κόμης
Γιαμαγκάτα Αριτόμο

山縣 有朋
(1838-1922)
24 Δεκεμβρίου
1889
6 Μαΐου
1891
Στρατός
(Στρατός)
3. Γιαμαγκάτα I [3]
1890
1 έτος, 134 ημέρες
Κόμης
Ματσουκάτα Μασαγιόσι

松方 正義
(1835-1924)
6 Μαΐου
1891
8 Αυγούστου
1892
Κανένα 4. Ματσουκάτα I [4]
1892
1 έτος και 95 ημέρες
Μαρκήσιος
Ιτό Χιρομπούμι

伊藤 博文
(1841-1909)
8 Αυγούστου
1892
31 Αυγούστου
1896
Κανένα 5. Ιτό II [1]
Μαρτ. 1894
Σεπ. 1894
4 έτη, 24 ημέρες
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο επικεφαλής του Ανακτοβουλίου Κουρόντα Κιγιοτάκα ήταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Κόμης
Ματσουκάτα Μασαγιόσι

松方 正義
(1835-1924)
18 Σεπτεμβρίου
1896
12 Ιανουαρίου
1898
Κανένα 6. Ματσουκάτα II [4]
1 έτος, 117 ημέρες
Μαρκήσιος
Ιτό Χιρομπούμι

伊藤 博文
(1841-1909)
12 Ιανουαρίου
1898
30 Ιουνίου
1898
Κανένα 7. Ιτό III [1]
Μαρτ. 1898
170 ημέρες
Κόμης
Οκουμά Σιγκενομπού

大隈 重信
(1838-1922)
30 Ιουνίου
1898
8 Νοεμβρίου
1898
Κενσέιτο 8. Ōkuma I [5]
Αυγ. 1898
132 ημέρες
Κόμης
Γιαμαγκάτα Αριτόμο

山縣 有朋
(1838-1922)
8 Νοεμβρίου
1898
19 Οκτωβρίου
1900
Στρατός
(Στρατός)
9. Γιαμαγκάτα II [3]
1 έτος, 346 ημέρες
Μαρκήσιος
Ιτό Χιρομπούμι

伊藤 博文
(1841-1909)
19 Οκτωβρίου
1900
10 Μαΐου
1901
Rikken Seiyūkai 10. Ιτό IV [1]
204 ημέρες
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο επικεφαλής του Ανακτοβουλίου Σαϊοντζί Κιμόσι ήταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Κόμης
Κατσούρα Ταρό

桂 太郎
(1848-1913)
2 Ιουνίου
1901
7 Ιανουαρίου
1906
Στρατός
(Στρατός)
11. Κατσούρα I [6]
1902
1903
1904
4 έτη, 220 ημέρες
Μαρκήσιος
Σαϊοντζί Κινμόσι

西園寺 公望
(1849-1940)
7 Ιανουαρίου
1906
14 Ιουλίου
1908
Rikken Seiyūkai 12. Σαϊοντζί I [7]
1908
2 έτη, 190 ημέρες
Πρίγκιπας
Κατσούρα Ταρό

桂 太郎
(1848-1913)
14 Ιουλίου
1908
30 Αυγούστου
1911
Στρατός
(Στρατός)
13. Κατσούρα II [6]
3 έτη , 48 ημέρες
Μαρκήσιος
Σαϊοντζί Κινμόσι

西園寺 公望
(1849-1940)
30 Αυγούστου
1911
21 Δεκεμβρίου
1912
Rikken Seiyūkai 14. Σαϊοντζί II [7]
1912
1 έτος, 114 ημέρες Ταϊσό

(1912-1926)
Πρίγκιπας
Κατσούρα Ταρό

桂 太郎
(1848-1913)
21 Δεκεμβρίου
1912
20 Φεβρουαρίου
1913
Κανένα 15. Κατσούρα III [6]
62 ημέρες
Κόμης
Γιαμαμότο Γκονοχιόε

山本 權兵衛
(1852-1933)
20 Φεβρουαρίου
1913
16 Απριλίου
1914
Στρατός
(Ναυτικό)
16. Γιαμαμότο I [8]
1 έτος, 56 ημέρες
Μαρκήσιος
Οκουμά Σιγκενομπού

大隈 重信
(1838-1922)
16 Απριλίου
1914
9 Οκτωβρίου
1916
Rikken Dōshikai 17. Οκούμα II [5]
1915
2 έτη, 177 ημέρες
Κόμης
Τεραούσι Μασατάκε

寺内 正毅
(1852-1919)
9 Οκτωβρίου
1916
29 Σεπτεμβρίου
1918
Στρατός
(Στρατός)
18. Τεραούσι [9]
1917
1 έτος, 356 ημέρες
Χάρα Τακάσι
原 敬
(1856-1921)
29 Σεπτεμβρίου
1918
4 Νοεμβρίου
1921
Rikken Seiyūkai 19. Χάρα [10]
1920
3 έτη, 37 ημέρες ( Απεβίωσε†)
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ο υπουργός Εξωτερικών Ουσίντα Κοσάι ήταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Υποκόμης
Takahashi Korekiyo

高橋 是清
(1854-1936)
13 Νοεμβρίου
1921
12 Ιουνίου
1922
Rikken Seiyūkai 20. Τακαχάσι [11]
212 ημέρες
Βαρόνος
Κατό Τομοσαμπούρο

加藤 友三郎
(1861-1923)
12 Ιουνίου
1922
24 Αυγούστου
1923
Στρατός
(Ναυτικό)
21. Κατό, Τ. [12]
1 έτος, 74 ημέρες (πέθανε)
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο υπουργός Εξωτερικών Ουτσίντα Κοσάι ήταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Κόμης
Γιαμαμότο Γκονοχιόε

山本 權兵衛
(1852-1933)
2 Σεπτεμβρίου
1923
7 Ιανουαρίου
1924
Στρατός
(Ναυτικό)
22. Γιαμαμότο II [8]
128 ημέρες
Υποκόμης
Κιγιούρα Κέιγκο

清浦 奎吾
(1850-1942)
7 Ιανουαρίου
1924
11 Ιουνίου
1924
Κανένα 23. Κιγιούρα [13]
157 ημέρες
Υποκόμης
Κατό Τακαάκι

加藤 高明
(1860-1926)
11 Ιουνίου
1924
28 Ιανουαρίου
1926
1924 Kenseikai 24. Katō Ta. [14]
1 έτος, 232 ημέρες (πέθανε †}}
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο υπουργός Εσωτερικών Βακατσούκι Ρεϊζίρο ήταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Βακατσούκι Ρεϊζίρο
若槻 禮次郎
(1866-1949)
30 Ιανουαρίου
1926
20 Απριλίου
1927
Kenseikai 25. Βακατσούκι I [15]
{1 έτος, 81 ημέρες Σόουα

(1926-1989)
Baron
Τανάκα Γκιίτσι

田中 義一
(1864-1929)
20 Απριλίου
1927
2 Ιουλίου
1929
Rikken Seiyūkai 26. Τανάκα Γκ. [16]
1928
2 έτη, 74 ημέρες
Οσάτσι Χαμαγκούτσι
濱口 雄幸
(1870-1931)
2 Ιουλίου
1929
14 Απριλίου
1931
Rikken Minseitō 27. Hamaguchi [17]
1930
1 έτος, 287 ημέρες
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο υπουργός Εξωτερικών Κιτζούρο Σιντεχάρα ήταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Βαρόνος
Βακατσούκι Ρεϊζίρο

若槻 禮次郎
(1866-1949)
14 Απριλίου
1931
13 Δεκεμβρίου
1931
Rikken Minseitō 28. Βακατσούκι II [15]
244 ημέρες
Ινουκάι Τσουγιόσι
犬養 毅
(1855-1932)
13 Δεκεμβρίου
1931
15 Μαΐου
1932
Rikken Seiyūkai 29. Ινουκάι [15]
1932
155 ημέρες
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο υπουργός Οικονομικών Τακαχάσι Κορεκίγιο ήταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Υποκόμης
Σαϊτό Μακότο

齋藤 實
(1858-1936)
26 Μαΐου
1932
8 Ιουλίου
1934
Στρατός
30. Σαϊτό [18]
2 έτη, 44 ημέρες
Κεϊσούκε Οκάντα
岡田 啓介
(1868-1952)
8 Ιουλίου
1934
9 Μαρτίου
1936
Στρατός
(Ναυτικό)
31. Οκάντα [19]
1936
1 έτος, 246 ημέρες
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο υπουργός Εσωτερικών Φουμίο Γκότο ήταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Κόκι Χιρότα
廣田 弘毅
(1878-1948)
9 Μαρτίου
1936
2 Φεβρουαρίου
1937
Κανένα 32. Χιρότα [20]
331 ημέρες
Σεντζουρό Χαγιάσι
林 銑十郞
(1876-1943)
2 Φεβρουαρίου
1937
4 Ιουνίου
1937
Στρατός
(Στρατός)
33. Χαγιάσι [21]
1937 123 ημέρες
Πρίγκιπας
Φουμιμάρο Κονόε

近衞 文麿
(1891-1945)
4 Ιουνίου
1937
5 Ιανουαρίου
1939
Κανένα 34. Κονόε I [22]
1 έτος, 216 ημέρες
Βαρόνος
Κιιτσίρο Χιρανούμα

平沼 騏一郞
(1867-1952)
5 Ιανουαρίου
1939
30 Αυγούστου
1939
Κανένα 35. Χιρανούμα [23]
238 ημέρες
Νομπουγιούκι Άμπε
阿部 信行
(1875-1953)
30 Αυγούστου
1939
16 Ιανουαρίου
1940
Στρατός
(Στρατός)
36. Άμπε N. [24]
140 ημέρες
Μιτσουμάσα Γιονάι
米内 光政
(1880-1948)
16 Ιανουαρίου
1940
22 Ιουλίου
1940
Στρατός
(Ναυτικό)
37. Γιονάι [25]
189 ημέρες
Πρίγκιπας
Φουμιμάρο Κονόε

近衞 文麿
(1891-1945)
22 Ιουλίου
1940
18 Οκτωβρίου
1941
Κανένα 38. Κονόε II [22]
Taisei Yokusankai
1 έτος, 89 ημέρες 39. Κονόε III
Χιντέκι Τόγιο
東條 英機
(1884-1948)
18 Οκτωβρίου
1941
22 Ιουλίου
1944
Taisei Yokusankai 40. Τόγιο [26]
1942
2 έτη, 279 ημέρες
Κουνιάκι Κόισο
小磯 國昭
(1880-1950)
22 Ιουλίου
1944
7 Απριλίου
1945
Taisei Yokusankai 41. Κόισο [27]
260 ημέρες
Βαρόνος
Κανταρό Σουζούκι

鈴木 貫太郞
(1868-1948)
7 Απριλίου
1945
17 Αυγούστου
1945
Taisei Yokusankai 42. Σουζούκι K. [28]
133 ημέρες Κανένα
Πρίγκιπας
Ναρουχίκο Χιγκασικούνι

東久邇宮稔彦王
(1887-1990)
17 Αυγούστου
1945
9 Οκτωβρίου
1945
Αυτοκρατορική Οικογένεια 43. Higashikuni no miya [29]
54 ημέρες
Βαρόνος
Κιτζουρό Σιντεχάρα

幣原 喜重郞
(1872-1951)
9 Οκτωβρίου
1945
22 Μαΐου
1946
Προοδευτικό 44. Σιντεχάρα [30]
226 ημέρες
Σιγκέρου Γιοσίντα
吉田 茂
(1878-1967)
22 Μαΐου
1946
24 Μαΐου
1947
1946 Φιλελεύθερο 45. Γιοσίντα I [31]
1 έτος, 3 ημέρες
Τετσού Καταγιάμα
片山 哲
Αντιπρόσωπος 3ης περ. Καναγκάουα
(1887-1978)
24 Μαΐου
1947
10 Μαρτίου
1948
1947 Σοσιαλιστικό 46. Καταγιάμα [32]
292 ημέρες
Χιτόσι Ασίντα
芦田 均
Αντιπρόσωπος 2ας περ. Κυότο
(1887-1959)
10 Μαρτίου
1948
15 Οκτωβρίου
1948
Δημοκρατικό 47. Ασίντα [33]
220 ημέρες
Σιγκερού Γιοσίντα
吉田 茂
Αντιπρόσωπος Επικρατείας Κότσι
(1878-1967)
15 Οκτωβρίου
1948
10 Δεκεμβρίου
1954
Δημοκρατικό Φιλελεύθερο 48. Γιοσίντα II [31]
1949 49. Γιοσίντα III
Φιλελεύθερο
1952 50. Γιοσίντα IV
1953 51. Γιοσίντα IV
6 χρόνια, 57 ημέρες
Ιτσίρο Χατογιάμα
鳩山 一郎
Αντιπρόσωπος 1ης περ. Τόκυο
(1883-1959)
10 Δεκεμβρίου
1954
23 Δεκεμβρίου
1956
Δημοκρατικό 52. Χατογιάμα I. I [34]
1955 53. Χατογιάμα I. II
Φιλελεύθερο Δημοκρατικό 54. Χατογιάμα I. III
2 έτη, 14 ημέρες
Τανζάν Ισιμπάσι
石橋 湛山
Αντιπρόσωπος 2ας περ. Σιζουόκα
(1884-1973)
23 Δεκεμβρίου
1956
25 Φεβρουαρίου
1957
Φιλελεύθερο Δημοκρατικό 55. Ισιμπάσι [35]
65 ημέρες
Νομπουσούκε Κίσι
岸 信介
Αντιπρόσωπος 1ης περ. Γιαμαγκούτσι
(1896-1987)
25 Φεβρουαρίου
1957
19 Ιουλίου
1960
Φιλελεύθερο Δημοκρατικό 56. Κίσι I [36]
1958 57. Κίσι II
3 έτη, 146 ημέρες
Χαγιάτο Ικέντα
池田 勇人
Αντιπρόσωπος 2ας περ. Χιροσίμα
(1899-1965)
19 Ιουλίου
1960
9 Νοεμβρίου
1964
Φιλελεύθερο Δημοκρατικό 58. Ικέντα I [37]
1960 59. Ικέντα II
1963 60. Ικέντα III
4 έτη, 114 ημέρες
Εϊσάκου Σάτο
佐藤 榮作
Αντιπρόσωπος 2ας περ. Γιαμαγκούτσι
(1901-1975)
9 Νοεμβρίου
1964
7 Ιουλίου
1972
Φιλελεύθερο Δημοκρατικό 61. Σάτο I [38]
1967 62. Σάτο II
1969 63. Σάτο III
7 έτη, 242 ημέρες
Κακουέι Τανάκα
田中 角榮
Αντιπρόσωπος 3ης περ. Νιιγκάτα
(1918-1993)
7 Ιουλίου
1972
9 Δεκεμβρίου
1974
Φιλελεύθερο Δημοκρατικό 64. Τανάκα Κ. I [39]
1972 65. Τανάκα K. II
2 έτη, 156 ημέρες
Τακέο Μίκι
三木 武夫
Αντιπρόσωπος Επικρατείας Τοκουσίμα
(1907-1988)
9 Δεκεμβρίου
1974
24 Δεκεμβρίου
1976
Φιλελεύθερο Δημοκρατικό 66. Μίκι [40]
2 έτη, 16 ημέρες
Τακέο Φουκούντα
福田 赳夫
Αντιπρόσωπος 3ης περ. Γκουνμά
(1905-1995)
24 Δεκεμβρίου
1976
7 Δεκεμβρίου
1978
1976 Φιλελεύθερο Δημοκρατικό 67. Φουκούντα T. [41]
1 έτος, 349 ημέρες
Μασαγιόσι Οχίρα
大平 正芳
Αντιπρόσωπος 2ας περ. Καγκάουα
(1910-1980)
7 Δεκεμβρίου
1978
12 Ιουνίου
1980
Φιλελεύθερο Δημοκρατικό 68. Οχίρα I [42]
1979 69. Οχίρα II
1 έτος, 189 ημέρες (πέθανε†)
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο αρχιγραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Μασαγιόσι Ιτό ήταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Ζενκό Σουζούκι
鈴木 善幸
Αντιπρόσωπος 1ης περ. Ιουάτε
(1911-2004)
17 Ιουλίου
1980
27 Νοεμβρίου
1982
1980 Φιλελεύθερο Δημοκρατικό 70. Σουζούκι Z. [43]
2 έτη, 134 ημέρες
Γιασουχίρο Νακασόνε
中曽根 康弘
Αντιπρόσωπος 3ης περ. Γκουνμά
(1918–2019)
27 Νοεμβρίου
1982
6 Νοεμβρίου
1987
Φιλελεύθερο Δημοκρατικό 71. Νακασόνε I [44]
1983 72. Νακασόνε II
1986 72. Νακασόνε III
4 έτη, 345 ημέρες
Νομπόρου Τακεσίτα
竹下 登
Αντιπρόσωπος Επικρατείας Σιμάνε
(1924-2000)
6 Νοεμβρίου
1987
3 Ιουνίου
1989
Φιλελεύθερο Δημοκρατικό 74. Τακεσίτα [45]
1 έτος, 210 ημέρες Ακιχίτο
(Χεϊσέι)


(1989-2019)
Σοσούκε Ούνο
宇野 宗佑
Αντιπρόσωπος Επικρατείας Σίγκα
(1922-1998)
3 Ιουνίου
1989
10 Αυγούστου
1989
Φιλελεύθερο Δημοκρατικό 75. Ούνο [46]
69 ημέρες
Τοσίκι Καϊφού
海部 俊樹
Αντιπρόσωπος 3ης περ. Αϊτσί
(1931-2022)
10 Αυγούστου
1989
5 Νοεμβρίου
1991
Φιλελεύθερο Δημοκρατικό 76. Καϊφού I [47]
1990 77. Καϊφού II
2 έτη, 88 ημέρες
Κιίτσι Μιγιαζάουα
宮澤 喜一
Αντιπρόσωπος 3ης περ. Χιροσίμα/small>
(1919-2007)
5 Νοεμβρίου
1991
9 Αυγούστου
1993
Φιλελεύθερο Δημοκρατικό 78. Μιγιαζάουα [48]
1 έτος, 278 ημέρες
Μοριχίρο Χοσοκάουα
細川 護熙
Αντιπρόσωπος 1ης περ. Κουμαμότο
(1938-)
9 Αυγούστου
1993
28 Απριλίου
1994
1993 Νέο 79. Χοσοκάουα [49]
263 ημέρες
Τσουτόμου Χάτα
羽田 孜
Αντιπρόσωπος 2ας περ. Ναγκάνο
(1935-2017)
28 Απριλίου
1994
30 Ιουνίου
1994
Ανανεωτικό 80. Χάτα [50]
64 ημέρες
Τομιίτσι Μουραγιάμα
村山 富市
Αντιπρόσωπος 1ης περ. Όιτα
(1924-)
30 Ιουνίου
1994
11 Ιανουαρίου
1996
Σοσιαλιστικό 81. Μουραγιάμα [51]
1 έτος, 196 ημέρες
Ριουτάρο Χασιμότο
橋本 龍太郎
Αντιπρόσωπος 4ης περ. Οκαγιάμα
(1937-2006)
11 Ιανουαρίου
1996
30 Ιουλίου
1998
Φιλελεύθερο Δημοκρατικό 82. Χασιμότο I [52]
1996 83. Χασιμότο II
2 έτη, 201 ημέρες
Κέιζο Ομπούτσι
小渕 恵三
Αντιπρόσωπος 5ης περ. Γκουνμά
(1937-2000)
30 Ιουλίου
1998
5 Απριλίου
2000
Φιλελεύθερο Δημοκρατικό 84. Ομπούτσι [53]
2 έτη, 201 ημέρες
Γιοσίρο Μόρι
森 喜朗
Αντιπρόσωπος 2ης περ. Ισικάουα
(born 1937)
5 Απριλίου
2000
26 Απριλίου
2001
Φιλελεύθερο Δημοκρατικό 85. Μόρι I [54]
2000 86. Μόρι II
1 έτος, 22 ημέρες
Γιουνιτσίρο Κοϊζούμι
小泉 純一郎
Αντιπρόσωπος 11ης περ. Καναγκάουα
(1942-)
26 Απριλίου
2001
26 Σεπτεμβρίου
2006
Φιλελεύθερο Δημοκρατικό 87. Κοϊζούμι I [55]
2003 88. Κοϊζούμι II
2005 89. Κοϊζούμι III
5 έτη, 154 ημέρες
Σίνζο Άμπε
安倍 晋三
Αντιπρόσωπος 4ης περ. Γιαμαγκούτσι
(1954-2022)
26 Σεπτεμβρίου
2006
26 Σεπτεμβρίου
2007
Φιλελεύθερο Δημοκρατικό 90. Άμπε Σ. I [56]
1 έτος, 1 ημέρα
Γιασούο Φουκούντα
福田 康夫
Αντιπρόσωπος 4ης περ. Γκουνμά
(1936-)
26 Σεπτεμβρίου
2007
24 Σεπτεμβρίου
2008
Φιλελεύθερο Δημοκρατικό 91. Φουκούντα Γ. [57]
365 ημέρες
Τάρο Άσο
麻生 太郎
Αντιπρόσωπος 8ης περ. Φουκουόκα
(1940-)
24 Σεπτεμβρίου
2008
16 Σεπτεμβρίου
2009
Φιλελεύθερο Δημοκρατικό 92. Άσο [58]
358 ημέρες
Γιούκιο Χατογιάμα
鳩山 由紀夫
Αντιπρόσωπος 9ης περ. Χοκάιντο
(1947-)
16 Σεπτεμβρίου
2009
8 Ιουνίου
2010
2009 Δημοκρατικό 93. Χατογιάμα Γ. [59]
266 ημέρες
Ναότο Καν
菅 直人
Αντιπρόσωπος 18ης περ. Τόκυο
(1946-)
8 Ιουνίου
2010
2 Σεπτεμβρίου
2011
Δημοκρατικό 94. Καν [60]
1 έτος, 87 ημέρες
Γιοσιχίκο Νόντα
野田 佳彦
Αντιπρόσωπος 4ης περ. Τσίμπα
(1957-)
2 Σεπτεμβρίου
2011
26 Δεκεμβρίου
2012
Δημοκρατικό 95. Νόντα [61]
1 έτος, 116 ημέρες
Σίνζο Άμπε
安倍 晋三
Αντιπρόσωπος 4ης περ. Γιαμαγκούτσι
(1954-2022)
26 Δεκεμβρίου
2012
16 Σεπτεμβρίου
2020
2012 Φιλελεύθερο Δημοκρατικό 96. Άμπε Σ. II [56]
2014 97. Άμπε Σ. III
2017 98. Άμπε Σ. IV
7 έτη, 266 ημέρες Ναρουχίτο
(Ρέιουα)


(2019-σήμερα)
Γιοσιχίντε Σούγκα
菅 義偉
Αντιπρόσωπος 2ας περ. Καναγκάουα
(1948-)
16 Σεπτεμβρίου
2020
4 Οκτωβρίου 2021 Φιλελεύθερο Δημοκρατικό 99. Σούγκα
1 χρόνος, 19 ημέρες
Φουμίο Κισίντα
岸田 文雄
Αντιπρόσωπος 1ης περιφ. Χιροσίμα
(1957-)
4 Οκτωβρίου
2021
Εν ενεργεία 2021 Φιλελεύθερο Δημοκρατικό 100. Κισίντα
4 Οκτωβρίου 2021 (2021-10-04) (2 ετών)

Εν ζωή πρώην πρωθυπουργοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Διάρκεια θητείας Ημερομηνία γέννησης Πορτρέτο
1 Τομίτσι Μουραγιάμα 1994-1996 3 Μαρτίου 1924 (1924-03-03) (99 ετών)
2 Γιασούο Φουκούντα 2007–2008 16 Ιουλίου 1936 (1936-07-16) (87 ετών)
3 Γιοσίρο Μόρι 2000–2001 14 Ιουλίου 1937 (1937-07-14) (86 ετών)
4 Μοριχίρο Χοσοκάουα 1993-1994 14 Ιανουαρίου 1938 (1938-01-14) (86 ετών)
5 Τάρο Άσο 2008–2009 20 Σεπτεμβρίου 1940 (1940-09-20) (83 ετών)
6 Γιουνισίρο Κοϊζούμι 2001–2006 8 Ιανουαρίου 1942 (1942-01-08) (82 ετών)
7 Ναότο Καν 2010–2011 10 Οκτωβρίου 1946 (1946-10-10) (77 ετών)
8 Γιούκιο Χατογιάμα 2009-2010 11 Φεβρουαρίου 1947 (1947-02-11) (77 ετών)
9 Γιοσιχίντε Σούγκα 2020–2021 6 Δεκεμβρίου 1948 (1948-12-06) (75 ετών)
10 Γιοσιχίκο Νόντα 2011–2012 20 Μαΐου 1957 (1957-05-20) (66 ετών)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 第1•5•7•10代 伊藤 博文 [1st/5th/7th/10th Itō Hirobumi] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2012. 
  2. 第2代 黑田 清隆 [2nd Kuroda Kiyotaka] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  3. 3,0 3,1 第3•9代 山縣 有朋 [3rd/9th Yamagata Aritomo] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2012. 
  4. 4,0 4,1 第4•5代 松方 正義 [3rd/9th Matsukata Masayoshi] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2012. 
  5. 5,0 5,1 第8•17代 大隈 重信 [8th/17th Ōkuma Shigenobu] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2012. 
  6. 6,0 6,1 6,2 第11•13•15代 桂 太郎 [8th/17th Katsura Tarō] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2012. 
  7. 7,0 7,1 第12•14代 西園寺 公望 [12th/14th Saionji Kinmochi] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2012. 
  8. 8,0 8,1 第16•22代 山本 權兵衞 [16th/22nd Yamamoto Gonnohyōe] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2012. 
  9. 第18代 寺内 正毅 [18th Terauchi Masatake] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2012. 
  10. 第19代 原 敬 [19th Hara Takashi] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2012. 
  11. 第20代 高橋 是清 [20th Takahashi Korekiyo] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2012. 
  12. 第21代 加藤 友三郎 [21st Katō Tomosaburō] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2012. 
  13. 第23代 清浦 奎吾 [23rd Kiyoura Keigo] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2012. 
  14. 第24代 加藤 高明 [24th Katō Takaaki] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2012. 
  15. 15,0 15,1 15,2 第25•28代 若槻 禮次郎 [25th/28th Wakatsuki Reijirō] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  16. 第26代 田中 義一 [26th Tanaka Giichi] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  17. 第27代 濱口 雄幸 [27th Osachi Hamaguchi] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  18. 第30代 齋藤 實 [30th Saito Makoto] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  19. 第31代 岡田 啓介 [31st Keisuke Okada] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  20. 第32代 廣田 弘毅 [32nd Koki Hirota] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  21. 第33代 林 銑十郎 [33rd Senjuro Hayashi] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  22. 22,0 22,1 第34•38•39代 近衞 文麿 [34th/38th/39th Fumimaro Konoe] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  23. 第35代 平沼 騏一郎 [35th Kiichiro Hiranuma] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  24. 第36代 阿部 信行 [36th Nobuyuki Abe] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  25. 第37代 米内 光政 [37th Mitsumasa Yonai] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  26. 第40代 東條英機 [40th Hideki Tojo] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  27. 第41代 小磯國昭 [41st Kuniaki Koiso] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  28. 第42代 鈴木貫太郎 [42nd Kantaro Suzuki] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  29. 第43代 東久邇宮稔彦王 [43rd Higashikuni Naruhiko] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  30. 第44代 幣原喜重郎 [44th Kijuro Shidehara] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  31. 31,0 31,1 第45•48•49•50•51代 吉田 茂 [45th/48th/49th/50th/51st Shigeru Yoshida] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  32. 第46代 片山 哲 [46th Tetsu Katayama] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  33. 第47代 芦田 均 [47th Hitoshi Ashida] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  34. 第52•53•54代 鳩山 一郎 [52nd/53rd/54th Sosuke Uno] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  35. 第55代 石橋 湛山 [55th Tanzan Ishibashi] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  36. 第56•57代 岸信介 [56th/57th Nobusuke Kishi] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  37. 第58•59•60代 池田 勇人 [58th/59th/60th Hayato Ikeda] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  38. 第61•62•63代 佐藤 榮作 [61st/62nd/63rd Eisaku Sato] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Αυγούστου 2009. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  39. 第64•65代 田中 角榮 [64th/65th Kakuei Tanaka] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  40. 第66代 三木 武夫 [66th Takeo Miki] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  41. 第67代 福田 赳夫 [67th Takeo Fukuda] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  42. 第68•69代 大平 正芳 [68/69th Masayoshi Ohira] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  43. 第70代 鈴木 善幸 [70th Zenkō Suzuki] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  44. 第71•72•73代 中曽根 康弘 [71st/72nd/73rd Yasuhiro Nakasone] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  45. 第74代 竹下 登 [74th Noboru Takeshita] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2012. 
  46. 第75代 宇野 宗佑 [75th Sosuke Uno] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2012. 
  47. 第76•77代 海部 俊樹 [76th/77th Toshiki Kaifu] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2012. 
  48. 第78代 宮澤 喜一 [78th Kiichi Miyazawa] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2012. 
  49. 第79代 細川 護煕 [79th Morihiro Hosokawa] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2012. 
  50. 第80代 羽田 孜 [80th Tsutomu Hata] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2012. 
  51. 第81代 村山 富市 [81st Tomiichi Murayama] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2012. 
  52. 第82•83代 橋本 龍太郎 [82nd/83rd Ryutaro Hashimoto] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2012. 
  53. 第84代 小渕 恵三 [84th Keizo Obuchi] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2012. 
  54. 第85•86代 森 喜朗 [85th/86th Yoshiro Mori] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2012. 
  55. 第87•88•89代 小泉 純一郎 [87th/88th/89th Junichiro Koizumi] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2012. 
  56. 56,0 56,1 第90•96•97代 安倍 晋三 [90th/96th/97th Shinzo Abe] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2012. 
  57. 第91代 福田 康夫 [91st Yasuo Fukuda] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2012. 
  58. 第92代 麻生 太郎 [92nd Tarō Asō] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2012. 
  59. 第93代 鳩山 由紀夫 [93rd Yukio Hatoyama] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2012. 
  60. 第94代 菅 直人 [94th Naoto Kan] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2012. 
  61. 第95代 野田 佳彦 [95th Yoshihiko Noda] (στα Ιαπωνικά). Επίσημος δικτυακός τόπος του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2012.