Κατάλογος προέδρων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο νυν πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν το 2019.

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι ο αρχηγός κράτους της Λ. Δ. Κίνας από την εδραίωση του νέου πολιτικού συστήματος της Κίνας με το πρώτο σύνταγμα, το 1954. Το αξίωμα είχε καταργηθεί από το 1975 ως το 1982 με τις προεδρικές εξουσίες να εκτελούνται από τον Πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου. Το αξίωμα επανεγκαθιδρύθηκε με την ψήφιση του τέταρτου συντάγματος το 1982.

Κατάλογος αρχηγών του κράτους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Πορτραίτο Όνομα Θητεία ΕΛΣ Αντιπρόεδρος Ανώτατος Αρχηγός
Έναρξη Τέλος Διάρκεια
Πρόεδροι της Κεντρικής Λαϊκής Κυβέρνησης (1949 - 1954)
- Mao Zedong with cap.jpg Μάο Τσετούνγκ 1 Οκτωβρίου 1949 27 Σεπτεμβρίου 1954 4 χρόνια,

360 ημέρες

- Ζου Ντε

Λίου Σαόκι

Σουνγκ Τσινγκ Λινγκ

Ζανγκ Λανγκ

Κάο Γκανγκ

Ο ίδιος
Πρόεδροι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (1954 - 1975)
1 Mao Zedong 1959.jpg Μάο Τσετούνγκ 27 Σεπτεμβρίου 1954 27 Απριλίου 1959 4 χρόνια,

210 ημέρες

1ο Ζου Ντε Ο ίδιος
2 LiuShaoqi.jpg Λίου Σαόκι 27 Απριλίου 1959 3 Ιανουαρίου 1965 9 χρόνια,

184 ημέρες

2ο Σουνγκ Τσινγκ Λινγκ

Ντόνγκ Μπιού

Μάο Τσετούνγκ
3 Ιανουαρίου 1965 31 Οκτωβρίου 1968 3ο
- DONGBIWU.JPG Ντόνγκ Μπιού 24 Φεβρουαρίου 1972 17 Ιανουαρίου 1975 2 χρόνια,

324 ημέρες

4ο κανένας
Πρόεδροι της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (1975 - 1982)
- Zhu De.jpg Ζου Ντε 17 Ιανουαρίου 1975 6 Ιουλίου 1976 1 χρόνος,

169 ημέρες

4ο Σουνγκ Τσινγκ Λινγκ

και άλλοι

Μάο Τσετούνγκ
- Soong Ching-ling 1937.jpg Σουνγκ Τσινγκ Λινγκ 6 Ιουλίου 1976 5 Μαρτίου 1978 1 χρόνος,

237 ημέρες

4ο κανένας Χουά Γκουοφένγκ
- Ye Jianying.jpg Γιέ Γιανγίνγκ 5 Μαρτίου 1978 18 Ιουνίου 1983 5 χρόνια,

103 ημέρες

5ο Σουνγκ Τσινγκ Λινγκ

και άλλοι

Τενγκ Σιαοπίνγκ
Πρόεδροι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (1983 - σήμερα)
3 Li Xiannian - 1974.jpg Λι Σιανιάν 18 Ιουνίου 1983 8 Απριλίου 1988 4 χρόνια,

289 ημέρες

6ο Ουλάνχου Τενγκ Σιαοπίνγκ
4 中央办公厅主任杨尚昆.jpg Γιανγκ Σανγκουν 8 Απριλίου 1988 27 Μαρτίου 1993 4 χρόνια,

352 ημέρες

7ο Γουάνγκ Ζεν
5 Jiang Zemin 2002.jpg Τσιάνγκ Τσεμίν 27 Μαρτίου 1993 15 Μαρτίου 1998 10 χρόνια 8ο Ρονγκ Γιρέν Ο ίδιος
15 Μαρτίου 1998 15 Μαρτίου 2003 9ο Χου Τζιντάο
6 Hu Jintao 2012.jpg Χου Τζιντάο 15 Μαρτίου 2003 15 Μαρτίου 2008 10 χρόνια 10ο Ζενγκ Κουίνγκχονγκ Ο ίδιος
15 Μαρτίου 2008 15 Μαρτίου 2013 11ο Σι Τζινπίνγκ
7 Xi Jinping 2019 cropped.jpg Σι Τζινπίνγκ 15 Μαρτίου 2013 17 Μαρτίου 2018 Εν ενεργεία 12ο Λι Γουανχάο Ο ίδιος
17 Μαρτίου 2018 Σήμερα 13ο Γουάνγκ Κισάν