Κατάλογος προέδρων της Ισημερινής Γουινέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρόεδρος της
Δημοκρατίας της Ισημερινής Γουινέας
Coat of arms of Equatorial Guinea.svg
Κάτοχος
Τεοδόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα Μπασόνγκο

από 3 Αυγούστου 1979
ΚατοικίαΚυβερνητικό Κτήριο Μαλαμπό, Ισημερινή Γουινέα
Διάρκεια θητείαςΕπτά χρόνια
Αρχικός κάτοχοςΦρανσίσκο Μασίας Νγκέμα
Δημιουργία12 Οκτωβρίου 1968
ΑναπληρωτήςΑντιπρόεδρος της Ισημερινής Γουινέας
Μισθός152.680 δολάρια ΗΠΑ ετησίως[1]


Ακολουθεί ένας κατάλογος με τους προέδρους της Ισημερινής Γουινέας, από την θέσπιση του αξιώματος του Προέδρου το 1968 μέχρι σήμερα. Πρώτος πρόεδρος της χώρας ήταν ο Φρανσίσκο Μασίας Νγκέμα.

Πρόεδροι της Ισημερινής Γουινέας (1968 – σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτρέτο Όνομα



(Γέννηση–Θάνατος)
Εκλογή Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα
Από Έως Συνολική διάρκεια
1 Don Francisco Macias.jpg Φρανσίσκο Μασίας Νγκέμα
(1924–1979)[2] [3].
1968
1973
12 Οκτωβρίου 1968 3 Αυγούστου 1979 (ανατράπηκε σε στρατιωτικό πραξικόπημα).   10 χρόνια, 295 ημέρες IPGE / PUNT
Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο [4]

Πρόεδρος:
Αντιστράτηγος Τεοδόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα Μπασόνγκο
(1942-)
- 3 Αυγούστου 1979 12 Οκτωβρίου 1982   3 χρόνια, 70 ημέρες Στρατός
2 Teodoro Obiang detail, 1650FRP051.jpg Τεοδόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα Μπασόνγκο
(1942–)[5]
1982
1989
1996
2002
2009
2009
2016 [6]
12 Οκτωβρίου 1982 Σήμερα   12 Οκτωβρίου 1982 (1982-10-12) (38 ετών) Ανεξάρτητoς / PDGE

Τελευταίες εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποψήφιος Κόμμα Ψήφοι %
Τεοδόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα Μπασόνγκο Δημοκρατικό Κόμμα της Ισημερινής Γουινέας 278.360 93,7
Αβελίνο Μοκάτσε Μεχένγκα (Avelino Mocache Mehenga) Κεντροδεξιά Ένωση 4.598 1,5
Μπουεναβεντούρα Μονσούι Ασούμου (Buenaventura Monsuy Asumu) Κόμμα του Σοσιαλδημοκρατικού Συνασπισμού 4.436 1,5
Μπενεντίκτο Ομπιάνγκ Μανγκουέ (Benedicto Obian Mangue) Ανεξάρτητος 2.812 0,9
Καρμέλο Μπα Μπακάλε (Carmelo Mba Bacale) Λαϊκή Δράση της Ισημερινής Γουινέας 2.434 0,8
Αγκουστίν Μασόκο Αμπέγκουε (Agustin Masoko Abegue) Ανεξάρτητος 2.434 0,8
Τομάς Μπα Μοναμπάνγκ (Tomás Mba Monabang) Ανεξάρτητος 2.162 0,7
Άκυρα/λευκά ψηφοδέλτια 11.920
Σύνολο 309.156 100
Εγγεγραμμένοι/συμμετοχή 332.576 93,0
Πηγή: Επίσημη δημοσιοποίηση


Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The highest and lowest paid African presidents - Business Daily». Business Daily. 
  2. Εκτελέστηκε με τυφεκισμό στις 29 Σεπτεμβρίου 1979.
  3. Alejandro Artucio. The Trial of Macias in Equatorial Guinea. International Commission of Jurists. σελίδες p.52–55. CS1 maint: Extra text (link)
  4. Η αρχική του ονομασία ήταν Επαναστατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο ως τις 25 Αυγούστου 1979.
  5. Ανεψιός του Φρανσίσκο Μασίας Νγκέμα.
  6. "Equatorial Guinea's President Obiang wins re-election". Reuters. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2016.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]