Κατάλογος προέδρων της Ινδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Πρόεδρος της Ινδίας είναι ο αρχηγός κράτους της χώρας του και επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφέρεται ως ο πρώτος πολίτης της Ινδίας.[1] Παρότι οι εξουσίες του πηγάζουν από το Σύνταγμα της Ινδίας, η θέση είναι κυρίως εθιμοτυπική και η εκτελεστική εξουσία ασκείται ντε φάκτο από τον Πρωθυπουργό.[2]

Η εκλογή του Προέδρου γίνεται από Εκλεκτορικό Κολέγιο, το οποίο απαρτίζεται από εκλεγμένα μέλη των δύο οίκων του Κοινοβουλίου, της Λοκ Σάμπα και της Ράτζια Σάμπα, όπως επίσης και μέλη των Βιντάν Σάμπα, δηλαδή των νομοθετικών συνελεύσεων από τα κρατίδια της Ινδίας.[3] Η θητεία του Προέδρου είναι πενταετής, όπως ορίζεται στο Άρθρο 56, μέρος 5 του Ινδικού Συντάγματος. Σε περίπτωση πρόωρου τερματισμού της θητείας του Προέδρου ή ασθένειας του προέδρου, ο Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου.[3] Από την υιοθέτηση του συντάγματος το 1950 έχουν χρηματίσει πρόεδροι 14 πρόσωπα.[4] Εκτός από τους 14, τρία ακόμα πρόσωπα ήταν υπηρεσιακοί πρόεδροι με βραχύβια θητεία. Ο πρόεδρος Ζακίρ Χουσαΐν απεβίωσε εν ενεργεία το 1969.[5] Το μοναδικό πρόσωπο που υπηρέτησε δύο θητείες είναι ο πρώτος πρόεδρος της χώρας, ο Ρατζάντρα Πρασάντ.[6]


Στις 25 Ιουλίου 2017 ορκίστηκε πρόεδρος ο νεοεκλεγείς Ραμ Ναθ Κοβίντ.[7][8]

Πρόεδροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επεξήγηση χρωμάτων

  Ο Πρόεδρος ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος (5)
  Υποψήφιος με το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο (INC) (7)
  Υποψήφιος με το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) (1)
  Υποψήφιος με το Κόμμα Τζανάτα (JP) (1)
No. Όνομα
(γέννηση–θάνατος)
Πορτρέτο Έτος εκλογής Ποσοστό ψήφων Από Έως Διάρκεια θητείας Αντιπρόεδρος Κόμμα[9] Σημειώσεις
1 Ρατζέντρα Πρασάντ
(1884–1963)
Dr. Rajendra Prasad 1950 Εξελέγη ομόφωνα από την Συντακτική Συνέλευση 26 Ιανουαρίου 1950 13 Μαΐου 1952 12 χρόνια, 107 ημέρες Σαρβεπάλι Ραντακρίσναν   Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο Ο πρώτος και μακροβιότερος πρόεδρος σε διάρκεια θητείας.[6][10][11]
1952 83,8% 13 Μαΐου 1952 13 Μαΐου 1957
1957 98,9% 13 Μαΐου 1957 13 Μαΐου 1962
2 Σαρβεπάλι Ραντακρίσναν
(1888–1975)
Photograph of Sarvepalli Radhakrishnan presented to First Lady Jacqueline Kennedy in 1962.jpg 1962 98.2% 13 Μαΐου 1962 13 Μαΐου 1967 5 χρόνια Ζακίρ Χουσαΐν   Ανεξάρτητος Πρώτος πρόεδρος με καταγωγή από την Νότια Ινδία.[12]
3 Ζακίρ ΧουσαΐνΑπεβίωσε εν ενεργεία
(1897–1969)
Zakir Hussain
1967 56,2% 13 Μαΐου 1967 3 Μαΐου 1969 1 έτος, 355 ημέρες Βαραχαγκίρι Βενκάτα Γκίρι   Ανεξάρτητος Ο πρώτος πρόεδρος που πέθανε εν ενεργεία, με την μικρότερη θητεία σε διάρκεια στα χρονικά και ο πρώτος μουσουλμάνος.[13]
Βαραχαγκίρι Βενκάτα Γκίρι*Did not complete assigned term
(1894–1980)
Varahgiri Venkata Giri 3 Μαΐου 1969 20 Ιουλίου 1969 78 ημέρες   Εξελέγη Αντιπρόεδρος της Ινδίας το 1967. Έγινε υπηρεσιακός πρόεδρος μετά τον θάνατο του Ζακίρ Χουσαΐν.[14] Παραιτήθηκε έπειτα από λίγους μήνες προκειμένου να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.
Μοχάμαντ Χινταγιατουλάχ*
(1905–1992)
Justice M. Hidayatullah.jpg 20 Ιουλίου 1969 24 Αυγούστου 1969 35 ημέρες   - Πρώην Ανώτατος Δικαστής της Ινδίας. Μετά την εκλογή του Γκίρι έγινε υπηρεσιακός πρόεδρος.[15]
4 Βαραχαγκίρι Βενκάτα Γκίρι
(1894–1980)
Varahgiri Venkata Giri 1969 50,8% 24 Αυγούστου 1969 24 Αυγούστου 1974 5 χρόνια Γκοπάλ Σουάρουπ Πατάκ   Ανεξάρτητος Ο Γκίρι ήταν το πρώτο πρόσωπο που υπηρέτησε τόσο ως υπηρεσιακός πρόεδρος όσο και ως πρόεδρος της Ινδίας.[16]
5 Φαχρουντίν Αλί ΑχμέντΑπεβίωσε εν ενεργεία
(1905–1977)
Fakhruddin Ali Ahmed 1977 stamp of India.jpg 1974 79,9% 24 Αυγούστου 1974 11 Φεβρουαρίου 1977 2 χρόνια, 171 ημέρες Γκοπάλ Σουάρουπ Πατάκ (1974)
Μπασάπα Ντανάπα Τζάτι (1974–1977)
  Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο Ο Αχμέντ προτού γίνει πρόεδρος υπηρέτησε ως υπουργός Γεωργίας. Πέθανε εν ενεργεία το 1977.[17]
Μπασάπα Ντανάπα Τζάτι*
(1912–2002)
11 Φεβρουαρίου 1977 25 Ιουλίου 1977 164 ημέρες   Ήταν υπηρεσιακός πρόεδρος μετά τον θάνατο του Αχμέντ.[17][18]
6 Νίλαμ Σαντζίβα Ρέντι
(1913–1996)
Neelam Sanjeevan Reddy 1977 Εξελέγη χωρίς αντίπαλο 25 Ιουλίου 1977 25 Ιουλίου 1982 5 χρόνια Μπασάπα Ντανάπα Τζάτι (1977–1979)

Μοχάμαντ Χινταγιατουλάχ (1979–1982)

  Κόμμα Τζανάτα Εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος της Λοκ Σάμπα στις 26 Μαρτίου 1977 και εγκατέλειψε το αξίωμα στις 13 Ιουλίου 1977 για να γίνει ο 6ος Πρόεδρος της Ινδίας.
7 Ζαΐλ Σινγκχ
(1916–1994)
Giani Zail Singh 1995 stamp of India.jpg 1982 72,7% 25 Ιουλίου 1982 25 Ιουλίου 1987 5 χρόνια Μοχάμαντ Χινταγιατουλάχ (1982–1984)

Ραμασουάμι Βενκαταραμάν (1984–1987)

  Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο Το 1972 ανέλαβε επικεφαλής υπουργός του Πουντζάμπ. Ήταν επίσης γενικός γραμματέας του Κινήματος των Αδεσμεύτων (NAM) από το 1983 ως το 1986.[19]
8 Ραμασουάμι Βενκαταραμάν
(1910–2009)
Ramaswamy Venkataraman 1987 72,2% 25 Ιουλίου 1987 25 Ιουλίου 1992 5 χρόνια Σανκάρ Νταγιάλ Σαρμά   Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο Διατέλεσε υπουργός Οικονομικών και Άμυνας.[20]
9 Σανκάρ Νταγιάλ Σαρμά
(1918–1999)
Shankar Dayal Sharma 1992 65,8% 25 Ιουλίου 1992 25 Ιουλίου 1997 5 χρόνια Κοχερίλ Ραμάν Ναραγιανάν   Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο Μεταξύ άλλων υπηρέτησε ως υπουργός Επικοινωνιών.[21]
10 Κοχερίλ Ραμάν Ναραγιανάν
(1921–2005)
Kocheril Raman Narayanan 1997 92,8% 25 Ιουλίου 1997 25 Ιουλίου 2002 5 χρόνια Κρίσαν Καντ   Ανεξάρτητος Διπλωμάτης, υπηρέτησε μεταξύ άλλων ως πρεσβευτής στις ΗΠΑ.[22] Ο πρώτος [Νταλίτ]] πρόεδρος.[23]
11 Αβούλ Πακίρ Τζαϊνουλαμπντίν Αμπντούλ Καλάμ
(1931–2015)
Avul Pakir Jainulabdeen Abdul Kalam 2002 89,5% 25 Ιουλίου 2002 25 Ιουλίου 2007 5 χρόνια Κρίσαν Καντ (2002)

Μπάιρον Σινγκ Σεχουάγουατ (2002–2007)

  Ανεξάρτητος Παιδαγωγός και μηχανικός, γνωστός και ως "Πρόεδρος του Λαού", ο οποίος διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην ανάπτυξη των προγραμμάτων της Ινδίας βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.[24]
12 Πρατίμπχα Πατίλ
(1934–)
Pratibha Patil 2007 65,8% 25 Ιουλίου 2007 25 Ιουλίου 2012 5 χρόνια Μοχάμαντ Χαμίντ Ανσάρι   Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο Η Πατίλ ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ινδίας.[25][26]
13 Πρανάμπ Μουχέρτζι
(1935–)
Pranab Mukherjee 2012 69,3% 25 Ιουλίου 2012 25 Ιουλίου 2017 5 χρόνια Μοχάμαντ Χαμίντ Ανσάρι   Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο Μεταξύ άλλων διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών.[27]
14 Ραμ Ναθ Κοβίντ
(1945–)
Ram Nath Kovind official portrait.jpg 2017 65,6% 25 Ιουλίου 2017 Σημερινός
(Η θητεία λήγει στις 25 Ιουλίου 2022)
25 Ιουλίου 2017 (2017-07-25) (2 ετών) Βενκάια Ναϊντού   Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα Σημερινός πρόεδρος
Λοιπά σύμβολα

Απεβίωσε εν ενεργεία-Απεβίωσε εν ενεργεία
Δεν ολοκλήρωσε τη θητεία του-Δεν ολοκλήρωσε τη θητεία του
*-Υπηρεσιακός Πρόεδρος

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «President Ram Nath Kovind is Indias first citizen. Your chances begin only at Number 27». indiatoday.com. Times of India. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2017. 
  2. «India gets first woman president since independence». BBC News. 25 Ιουλίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Φεβρουαρίου 2009. https://web.archive.org/web/20090215044650/http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/newsenglish/witn/2007/07/070725_india_president.shtml. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2008. 
  3. 3,0 3,1 «The Constitution of India». Ministry of Law and Justice of India. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (.doc) στις 5 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2009. 
  4. «1950: India becomes a republic». BBC News. 26 Ιανουαρίου 1950. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιανουαρίου 2008. https://web.archive.org/web/20080117080154/http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/january/26/newsid_3475000/3475569.stm. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2009. 
  5. «NDA vs Oppn: India might to witness tightest presidential poll since 1969». Hindustan Times. 26 Απριλίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουλίου 2017. https://web.archive.org/web/20170729134010/http://www.hindustantimes.com/india-news/bjp-vs-opposition-india-set-to-witness-tightest-presidential-poll-since-1969/story-sZ5LlpWvMBaxPULLoQHZbN.html. 
  6. 6,0 6,1 Harish Khare (6 Δεκεμβρίου 2006). «Selecting the next Rashtrapati». The Hindu (India). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2011. https://web.archive.org/web/20110719030328/http://www.hindu.com/2006/12/06/stories/2006120603561000.htm. Ανακτήθηκε στις 30 November 2008. 
  7. Hebbar, Nistula (20 Ιουλίου 2017). «Ram Nath Kovind enters Rashtrapati Bhavan with big win» (στα en-IN). The Hindu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2017. https://web.archive.org/web/20170720134017/http://www.thehindu.com/news/national/nda-candidate-ram-nath-kovind-is-the-14th-president-of-india/article19316904.ece. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2017. 
  8. Desk, The Hindu Net (25 Ιουλίου 2017). «Ram Nath Kovind takes oath as President, Rajya Sabha discusses farmers' crisis – top stories for today» (στα en-IN). The Hindu. ISSN 0971-751X. http://www.thehindu.com/news/ram-nath-kovind-takes-oath-as-president-rajya-sabha-discusses-farmers-crisis-top-stories-for-today/article19358829.ece. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2017. 
  9. «List of Presidents of India since India became republic | My India». www.mapsofindia.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2017. 
  10. «Rajendra Prasad». The Hindu. India. 7 Μαΐου 1952. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2008. 
  11. «Republic Day». Time. 6 Φεβρουαρίου 1950. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιανουαρίου 2009. https://web.archive.org/web/20090114112454/http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,811816,00.html. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2008. 
  12. «Commemorative Volume on S.Radhakrishnan» (PDF). rajyasabha.nic.in. Rajya sabha. Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2017. 
  13. «7 leaders who died while in office». India Today. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2017. 
  14. «Shekhawat need not compare himself to Giri: Shashi Bhushan». The Hindu. India. 12 Ιουλίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2008. 
  15. Ramakrishnan, T. (24 Ιουλίου 2012). «The twice Acting-President» (στα en-IN). The Hindu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2016. https://web.archive.org/web/20160812201539/http://www.thehindu.com/todays-paper/tp-in-school/the-twice-actingpresident/article3676405.ece. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2017. 
  16. «Giri, Shri Varahagiri Venkata». Vice President's Secretariat. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2008. 
  17. 17,0 17,1 «Gallery of Indian Presidents». Press Information Bureau of the Government of India. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2008. 
  18. «Jatti, Shri Basappa Danappa». Vice President's Secretariat. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2008. 
  19. Wolpert, Stanley A. (1999). India. University of California Press. σελ. 217. ISBN 978-0-520-22172-7. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2009. 
  20. «Venkataraman, Shri R». Vice President's Secretariat. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2009. 
  21. Navtej Sarna (27 Δεκεμβρίου 1999). «Former President Shankar Dayal Sharma passes away». Embassy of India, Washington, DC. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Αυγούστου 2008. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2008. 
  22. «Narayanan, Shri K, R». Vice President's Secretariat. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2008. 
  23. «Can Ram Nath Kovind, second Dalit President, follow in the footsteps of first Dalit President K R Narayanan?». India Today. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2017. https://web.archive.org/web/20171026163622/http://m.indiatoday.in/story/ram-nath-kovind-dalit-president-meira-kumar-k-r-narayanan-presidential-election/1/1007129.html. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2017. 
  24. Ramana, M. V.; Reddy, C. Rammanohar (2002). Prisoners of the Nuclear Dream. New Delhi: Orient Longman. σελ. 169. ISBN 978-81-250-2477-4. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2014. 
  25. Emily Wax (22 Ιουλίου 2007). «Female President Elected in India». The Washington Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2011. https://web.archive.org/web/20110820084914/http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/07/21/AR2007072100525.html. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2008. 
  26. «Pratibha Patil is Rajasthan's first woman governor». Express India. 8 Νοεμβρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2008. 
  27. «Archived version of bio data of Pranab Mukherjee in Lok Sabha». india.gov.in. Archived from the original on 14 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2017. CS1 maint: BOT: original-url status unknown (link)
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of presidents of India της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).