Κατάλογος προέδρων της Γκαμπόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρόεδρος της
Γκαμπόν
Flag of the President of Gabon (1990–2016).svg
Έμβλημα του Προέδρου της Γκαμπόν
Κάτοχος
Αλί Μπονγκό

από 16 Οκτωβρίου 2009
Διάρκεια θητείας Επτά έτη
Αρχικός κάτοχος Λέον Μπα
Δημιουργία 17 Αυγούστου 1960

Ακολουθεί ένας κατάλογος των Προέδρων της Γκαμπόν από τη θεσμοθέτηση του αξιώματος του Προέδρου, το 1960, μέχρι σήμερα.

Ο πρώτος πρόεδρος της χώρας ήταν ο Λέον Μπα. Συνολικά τρία πρόσωπα έχουν υπηρετήσει ως πρόεδροι της χώρας, χωρίς να συνυπολογιστούν και δύο υπηρεσιακοί πρόεδροι.

Θητεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πρόεδρος της Γκαμπόν εκλέγεται από τον λαό σε έναν γύρο, για επταετή θητεία. Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν τον Αύγουστο του 2016.


Κλειδί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτικά κόμματα
Κατάσταση
  •   Υποδηλώνει Υπηρεσιακό Πρόεδρο

Πρόεδροι της Γκαμπόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Εικόνα Όνομα

(Γέννηση–Θάνατος)

Θητεία Πολιτικό κόμμα
Χρονιά εκλογής Από Έως Διάρκεια θητείας
1 Léon M'ba 1964.jpg Λέον Μπα (Léon M'ba)

(1902–1967)[1]

1961

1967

17 Αυγούστου 1960 27 Νοεμβρίου 1967

(Απεβίωσε εν ενεργεία)

7 χρόνια, 102 ημέρες Δημοκρατικός Συνασπισμός της Γκαμπόν
2 Omar Bongo crop.jpg Ομάρ Μπονγκό (Omar Bongo Ondimba)

(1935–2009)[2]

1973

1979
1986
1993
1998
2005

2 Δεκεμβρίου 1967 8 Ιουνίου 2009

(απεβίωσε εν ενεργεία)

41 χρόνια, 188 ημέρες Δημοκρατικός Συνασπισμός της Γκαμπόν /

Δημοκρατικό Κόμμα της Γκαμπόν

Noimage.png Ντιτζόμπ Ντιβουνγκί Ντι Ντινγκέ (Didjob Divungi Di Ndinge)

(1946–)[3]

6 Μαΐου 2009 10 Ιουνίου 2009 35 ημέρες Δημοκρατικός και Ρεπουμπλικανικός Συνασπισμός
Noimage.png Ροζ Φρανσίν Ρογκομπέ (Rose Francine Rogombé)

(1942–2015)[4]

10 Ιουνίου 2009 16 Οκτωβρίου 2009 108 ημέρες Δημοκρατικό Κόμμα της Γκαμπόν
3 Ali Bongo Ondimba, 2012.jpg Αλί Μπονγκό (Ali_Bongo_Ondimba)

(1959–)[5]

2009

2016

16 Οκτωβρίου 2009 Σημερινός 16 Οκτωβρίου 2009 (2009-10-16) (9 ετών) Δημοκρατικό Κόμμα της Γκαμπόν

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Για σύντομο χρονικό διάστημα η θητεία του διακόπηκε από το πραξικόπημα της 17-18 Φεβρουαρίου 1964.
  2. Το όνομά του πριν ασπαστεί το ισλάμ ήταν Αλμπέρ-Μπερνάρ Μπονγκό (Albert-Bernard Bongo). Η αλλαγή του ονόματός του έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου 1973.
  3. Υπηρεσιακός πρόεδρος όταν ο Μπονγκό ήταν ασθενής και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.
  4. Ως πρόεδρος της Γερουσίας, διαδέχθηκε τον Ομάρ Μπονγκό.
  5. Γιος του Ομάρ Μπονγκό Οντιμπά