Κατάλογος πολιτικών κομμάτων της Εσθονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το παρόν άρθρο παραθέτει τα πολιτικά κόμματα στην Εσθονία . Η Εσθονία διαθέτει ένα πολυκομματικό σύστημα με πολλά κόμματα, στο οποίο κανένα κόμμα δεν είναι πιθανό να αποκτήσει εξουσία από μόνο του, και άρα τα κόμματα πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν κυβερνήσεις συνεργασίας.

Τα κόμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεγάλα κόμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κόμματα που εκπροσωπούνται στο Εσθονικό ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ονομα Ηγέτης Ιδεολογία Βουλευτές Ευρωβουλευτές
Εσθονικό μεταρρυθμιστικό κόμμα

Eesti Reformierakond

RE Κάγια Κάλας Κλασικός φιλελευθερισμός [1] 34 2
Εσθονικό κεντρώο κόμμα

Eesti Keskerakond

EKRE Γιούρι Ράτας Κεντρισμός [1] 25 1
Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Εσθονίας

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond

ΕΚΚΡ Μάρτιν Χέλμε Εθνικός συντηρητισμός [1]Εσθονικός εθνικισμός [2] 19 1
Πατρίδα

Isamaa

I Χέλιρ-Βάλντορ Σίντερ Εθνικός συντηρητισμός [3]Χριστιανική δημοκρατία [1] 12 1
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα

Sotsiaaldemokraatlik Erakond

SDE Ίντρεγκ Σάαρ Σοσιαλδημοκρατία [1] 10 2

Άλλα κόμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[4]

Πρώην κόμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κομμουνιστικό Κόμμα Εσθονίας ( Eestimaa Kommunistlik Partei )
  • Κομμουνιστικό Κόμμα (1990) ( Eestimaa Kommunistlik Partei (NLKP platvormil) )
  • Συνταγματικό Κόμμα ( Konstitutsioonierakond )
  • Εσθονικό Κόμμα Βιοποικιλότητας ( Elurikkuse Erakond ) - πράσινη πολιτική, λαϊκή δημοκρατία, ηλεκτρονική δημοκρατία
  • Εσθονικοί Χριστιανοδημοκράτες ( Erakond Eesti Kristlikud Demokraadid ) - χριστιανικός δημοκρατικός (μέλος του Ευρωπαϊκού Χριστιανικού Πολιτικού Κινήματος )
  • Εθνοτική Ένωση της Εσθονίας ( Eesti Maaliit )
  • Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα της Εσθονίας ( Eesti Demokraatlik Tööerakond )
  • Ελεύθερο κόμμα της Εσθονίας ( Eesti Vabaerakond ) - φιλελεύθερος συντηρητισμός
  • Πράσινοι της Εσθονίας ( Eesti Rohelised )
  • Εργατικό Κόμμα της Εσθονίας ( Eesti Tööerakond )
  • Εσθονικό Αριστερό Κόμμα ( Eesti Vasakpartei )
  • Εθνικό Κόμμα Ανεξαρτησίας της Εσθονίας ( Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei "")
  • Εσθονικό Κόμμα Συνταξιούχων και Οικογενειών ( Eesti Pensionäride ja Perede Erakond )
  • Λαϊκό Κόμμα της Εσθονίας ( Eesti Rahvaerakond )
  • Εσθονικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ( Eesti Sotsiaaldemokraatlik Partei )
  • Εσθονικό Κόμμα Σοσιαλδημοκρατικής Ανεξαρτησίας ( Eesti Sotsiaaldemokraatlik Iseseisvuspartei )
  • Εσθονικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα ( Eesti Sotsiaaldemokraatlik Tööliste Partei )
  • Αγροτική Ένωση ( Põllumeeste Kogu )
  • Ανεξάρτητο Βασιλικό Κόμμα της Εσθονίας ( Sõltumatud Kuningriiklased )
  • Libertas Εσθονίας ( Libertas Eesti Erakond )
  • Εθνικό Κόμμα Συνασπισμού Πατρίδας ( Rahvuslik Koonderakond "Isamaa" )
  • Κόμμα Λαϊκής Ενότητας ( Rahva Ühtsuse Erakon) - κατά της μετανάστευσης
  • Λαϊκό Κόμμα Ρεπουμπλικανών και Συντηρητικών (Vabariiklaste ja Konservatiivide Rahvaerakond)
  • Λαϊκό μέτωπο της Εσθονίας (Rahvarinne)
  • Pro Patria Union ( Isamaaliit )
  • Κόμμα Res Publica ( Erakond Res Publica )
  • Ρωσικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ( Vene Sotsiaaldemokraatlik Partei Eestis )
  • Λαϊκή ένωση Σουηδίας ( Rootsi Rahvaliit )
  • Κίνημα Vaps ( Eesti Vabadussõjalaste Keskliit )
  • Ρωσικό Κόμμα στην Εσθονία ( Vene Erakond Eestis )

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Nordsieck, Wolfram (2015). «Estonia». Parties and Elections in Europe. 
  2. «Conservative People's Party of Estonia Faction». Riigikogu. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2018. 
  3. «Isamaa fraktsioon» (στα Εσθονικά). Riigikogu. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2018. 
  4. «Äriregistri teabesüsteem» (στα Εσθονικά). Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2019.