Κατάλογος Παρουσιαστών του Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Παρουσιάστρια του 1979: Γιαρντένα Αράζι
Παρουσιαστής του 1994: Γκέρι Ράιαν
Παρουσιάστρια του 2006: Μαρία Μενούνος
Παρουσιαστές του 2007: Τζάανα Πέλκονεν και Μίκο Λεπιλάμπι
Παρουσιαστές του 2008: Γιοβάνα Γιάνκοβιτς και Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς
Παρουσιαστές του 2012: Λέιλα Αλιέβα, Έλνταρ Γκάσιμοβ και Ναργκίζ Μπίρκ-Πίτερσεν
Παρουσιαστές του 2014: Νικολάι Κόπελ, Λίζ Ρόν and Πιλού Άσμπαεκ
Πέτρα Μέντε, παρουσιάστρια του 2013, του 2016 και του Eurovision's Greatest Hits

Αυτή η λίστα συμπεριλαμβάνει όλους όσους έχουν παρουσιάσει τη Eurovision, από τον πρώτο διαγωνισμό το 1956. Από το 1988, έπρεπε να παρουσιάζουν δύο άτομα τον διαγωνισμό. Όλοι οι διαγωνισμοί πριν το 1978 είχαν έναν παρουσιαστή, και λίγα χρόνια πριν το 1988 είχαν μόνο έναν παρουσιαστή. Ο διαγωνισμός του 1999 ήταν ο πρώτος που τον παρουσίαζαν τρεις παρουσιαστές.

Παρουσιαστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Παρουσιαστής Χρονιά Παρουσιαστής
1956 Flag of Switzerland.svg Λόενγκριν Φιλιπέλλο 1988 Flag of Ireland.svg Μισέλ Ρόκα και Πατ Κένι
1957 Flag of Germany.svg Αναΐντ Ιπλικιάν 1989 Flag of Switzerland.svg Λολίτα Μορένα και Ζακ Ντεσενό
1958 Flag of the Netherlands.svg Χάνι Λιπς 1990 Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Χέλγκα Βλάχοβιτς και Όλιβερ Μλακάρ
1959 Flag of France.svg Ζακλίν Ζουμπέρ 1991 Flag of Italy.svg Τζιλιόλα Τσινκουέτι και Τότο Κουτούνιο
1960 Flag of the United Kingdom.svg Κέιτι Μπόιλ 1992 Flag of Sweden.svg Λύντια Καπολίκιο και Χάραλντ Τρόιτιγκερ
1961 Flag of France.svg Ζακλίν Ζουμπέρ 1993 Flag of Ireland.svg Φιονουάλα Σουένεϊ
1962 Flag of Luxembourg.svg Μιρέιγ Ντελανουά 1994 Flag of Ireland.svg Σύνθια νι Μούρτσου και Τζέρι Ράιαν
1963 Flag of the United Kingdom.svg Κέιτι Μπόιλ 1995 Flag of Ireland.svg Μέρι Κέννεντυ
1964 Flag of Denmark.svg Λόττε Βίβερ 1996 Flag of Norway.svg Ίνγκφιλντ Μπριν και Μόρτεν Χάρκετ
1965 Flag of Italy.svg Ρενάτα Μάουρο 1997 Flag of Ireland.svg Κάρι Κράουλι και Ρόναν Κίτινγκ
1966 Flag of Luxembourg.svg Ζοσιάν Σέν 1998 Flag of the United Kingdom.svg Ουλρίκα Γιόνσον και Τέρι Γιόγκαν
1967 Flag of Austria.svg Έρικα Φάαλ 1999 Flag of Israel.svg Ντάφνα Ντέκελ, Σιγκάλ Σαχαμόβ και Γιγκάλ Ραβίντ
1968 Flag of the United Kingdom.svg Κέιτι Μπόιλ 2000 Flag of Sweden.svg Κάττις Άλστρεμ και Άντερς Λούντιν
1969 Flag of Spain.svg Λαουρίτα Βαλενθουέλα 2001 Flag of Denmark.svg Νατάσια Κρόν Μπάκ και Σόρεν Πίλμαρκ
1970 Flag of the Netherlands.svg Γουίλι Ντόμπε 2002 Flag of Estonia.svg Αννέλι Πίιμπο και Μάρκο Μάτβερε
1971 Flag of Ireland.svg Μπερναντέτ νι Γκαλτσόιρ 2003 Flag of Latvia.svg Μαρίγια Ναούμοβα και Ρέναρς Κάουπερς
1972 Flag of the United Kingdom.svg Μόιρα Σέρερ 2004 Flag of Turkey.svg Μελτέμ Τζουμπούλ και Κορχάν Αμπάι
1973 Flag of Luxembourg.svg Χέλγκα Γουίτον 2005 Flag of Ukraine.svg Μαρία Εφροσίνινα και Παύλο Σύλκο
1974 Flag of the United Kingdom.svg Κέιτι Μπόιλε 2006 Flag of Greece.svg Μαρία Μενούνος και Σάκης Ρουβάς
1975 Flag of Sweden.svg Κάριν Φαλκ 2007 Flag of Finland.svg Γιάνα Πέλκονεν και Μίκο Λεπίλαμπι
1976 Flag of the Netherlands.svg Κόρι Μπρόκεν 2008 Flag of Serbia.svg Γιοβάννα Γιάνκοβιτς και Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς
1977 Flag of the United Kingdom.svg Άντζελα Ρίπον 2009
1978 Flag of France.svg Ντενίς Φαμπρ και Λεόν Ζιτρόν 2010 Flag of Norway.svg Νάντια Χασνάουι , Χάντι Νίγιε και Έρικ Σόλμπακεν
1979 Flag of Israel.svg Γιαρντένα Αράζι και Ντάνιελ Πέερ 2011 Flag of Germany.svg Άνκε Ένγκελκε, Γιούντιτ Ράκερς και Στέφαν Ράαμπ
1980 Flag of the Netherlands.svg Μαρλούς Φλουίτσμα 2012 Flag of Azerbaijan.svg Λέιλα Αλίεβα, Ναργκίζ Μπιρκ-Πίτερσεν και Έλνταρ Γκάσιμοβ
1981 Flag of Ireland.svg Ντιέριν Νι Βριένι 2013 Flag of Sweden.svg Πέτρα Μέντε
1982 Flag of the United Kingdom.svg Τζαν Λίμινγκ 2014 Flag of Denmark.svg Λίζε Ρον, Νικολάι Κόππελ και Πίλου Άσμπαεκ
1983 Flag of Germany.svg Μαρλέν Τσάρελ 2015 Flag of Austria.svg Μίριαμ Βάιχσελμπραουν, Άλις Τούμλερ και Αραμπέλλα Κισμπάουερ
1984 Flag of Luxembourg.svg Ντεζιρέ Νοσμπούχ 2016 Flag of Sweden.svg Πέτρα Μέντε και Μόνς Ζέλμερλοβ
1985 Flag of Sweden.svg Λίλ Λίντφορς 2017 Flag of Ukraine.svg Ολεξάντρ Σκίτσκο, Βολοντιμίρ Όσταπτσουκ και Τιμούρ Μιροσνιτσένκο
1986 Flag of Norway.svg Όσε Κλέβελαντ 2018 Flag of Portugal.svg Καταρίνα Φουρτάντο, Ντανιέλα Ρουά και Σίλβια Αλμπέρτο
1987 Flag of Belgium.svg Βίκτορ Λάζλο 2019 Flag of Israel.svg Ερέζ Ταλ και Μπαρ Ρεφαέλι

Παρουσιαστές Green room[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Παρουσιαστής
1976 Flag of the Netherlands.svg Χανς βαν Γουίλιγκενμπουργκ
1980 Flag of the Netherlands.svg Χανς βαν Γουίλιγκενμπουργκ
2002 Flag of Estonia.svg Τίνα Κίμελ και Κιρκ Ερτ
2003 Flag of Latvia.svg Ίλσε Ζόναλκσνε και Ντιβς Ρέιζνιεκς
2004 Flag of Turkey.svg Σερτάμπ Ερενέρ (τελικός)
2005 Flag of Ukraine.svg Ρουσλάνα Λυζίτσκο και Βλάντιμιρ Κλίτσκο (τελικός)
2007 Flag of Finland.svg Κρίσσε Σάλμινεν (τελικός)
2008 Flag of Serbia.svg Κριστίνα Ραντένκοβιτς και Μπρανισλάβ Κατίτς
2009 Flag of Russia.svg Ντμίτρι Σέπελεβ
2013 Flag of Sweden.svg Έρικ Σάαντε (τελικός)
2015 Flag of Austria.svg Κοντσίτα Βουρστ
2017 Flag of Ukraine.svg Τιμούρ Μιροσνιτσένκο
2018 Flag of Portugal.svg Φιλομένα Καουτέλα
2019 Flag of Israel.svg Ασσί Αζάρ και Λούσι Αγιούμπ

Songs of Europe[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To Songs of Europe (Ελληνικά: Τραγούδια της Ευρώπης) ήταν ένα τηλεοπτικό σόου από το Μίσεν της Νορβηγίας, για την 25η επέτειο της Eurovision. Το σόου παρουσίασαν δύο δημοσιογράφοι του νορβηγικού τηλεοπτικού φορέα NRK:

Τοποθεσία Παρουσιαστές
Flag of Norway.svg Μίσεν, Νορβηγία Flag of Norway.svg Ρολφ Κιρκβάαγκ και Flag of Norway.svg Τίτεν Τέι

Congratulations: 50 Χρόνια του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To Congratulations: 50 Χρόνια του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision ήταν ένα τηλεοπτικό σόου από την Κοπεγχάγη της Δανίας, για την 50η επέτειο της Eurovision. Το σόου παρουσίασαν δύο πρώην συμμετέχοντες του διαγωνισμού:

Τοποθεσία Παρουσιαστές
Flag of Denmark.svg Κοπεγχάγη, Δανία Flag of the United Kingdom.svg Κατρίνα Λέσκανιτς και Flag of Latvia.svg Ρέναρς Κάουπερς

Eurovision Song Contest's Greatest Hits[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Eurovision Song Contest's Greatest Hits (γνωστό και ως Eurovision's Greatest Hits) ήταν ένα ζωντανό τηλεοπτικό πρόγραμμα, οργανωμένο από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) και παραγωγή του BBC για την 60η επέτειο του διαγωνισμού.

Τοποθεσία Παρουσιαστές
Flag of the United Kingdom.svg Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο Flag of Sweden.svg Πέτρα Μέντε και Flag of the United Kingdom.svg Γκράχαμ Νόρτον

Kvalifikacija za Millstreet[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Kvalifikacija za Millstreet (Ελληνικά: Πρόκριση για το Μίλστριτ) ήταν ο προκριματικός γύρος για τον διαγωνισμό του 1993. Επτά χώρες πήραν μέρος: Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Τοποθεσία Παρουσιαστής
Flag of Slovenia.svg Λιουμπλιάνα, Σλοβενία Flag of Slovenia.svg Τάιντα Λέκσε

Παρουσιαστές που γεννήθηκαν έξω από την διοργανώτρια χώρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρουσιαστές που συμμετείχαν στη Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσης, οι Γιαρντένα Αράζι, Σάκης Ρουβάς και Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς συμμετείχαν πριν και μετά το ρόλο του παρουσιαστή.

Παρουσιαστές που παραιτήθηκαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρουσιαστές της κλήρωσης κατανομής στους ημιτελικούς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Παρουσιαστής Χρονιά Παρουσιαστής
1994 Νίαμ Κάβανα και Φιονουάλα Σουίνεϊ[6] 2007 Γιάνα Πέλκονεν και Μίκο Λεπίλαμπι
1995 Άγνωστο 2008 Γιοβάννα Γιάνκοβιτς και Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς
1996 Κριστιάν Μπόρχ 2009 Γιάνα Τσουρίκοβα
1997 Μέρι Κέννεντυ και Ιμίαρ Χίνι[7] 2010 Πίτερ Σβάαρ
1998 Τέρι Γιόγκαν και Κατρίνα Λέσκανιτς[8][9] 2011 Γιούντιτ Ράκερς και Ζαμπίνε Χάινριχ
1999 Μένι Πέερ[10] 2012 Λέιλα Αλιέβα και Ναζίμ Χουσέινοφ
2000 'Αγνωστο 2013 Περνίλλα Μόνσσον Κόλτ και Γιόσεφον Σούντστρεμ
2001 2014 Τίνε Γκούτζχε και Ούλα Έσσεντροπ
2002 Τάνελ Πάνταρ και Ντέιβ Μπέντον[11] 2015 Κάτι Μπέλοβιτς και Άντι Κνολλ
2003 Μαρίγια Ναούμοβα και Ρέναρς Κάουπερς[12] 2016 Αλεξάνδρα Πασχαλίδου και Γιόβαν Ραντομίρ
2004 Μελτέμ Τζουμπούλ και Κορχάν Αμπάι[13] 2017 Τιμούρ Μιροσνιτσένκο και Νίκα Κωνσταντίνοβα
2005 Παύλο Σύλκο και Βλάντιμιρ Κλίτσκο 2018 Σίλβια Αλμπέρτο και Φιλομένα Καουτέλα
2006 Μαρία Μενούνος και Σάκης Ρουβάς 2019 Ασσί Αζάρ και Λούσι Αγιούμπ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. de:Helga Guitton
  2. «דניאל פאר - במקום טופול _ בין מנחי האירויויזיון». Ανακτήθηκε στις 2 October 2017. 
  3. http://www.imdb.com/title/tt0313382/trivia
  4. Bakker, Sietse (2005-05-04). «Ruslana resigns as host». ESCToday. Ανακτήθηκε στις 2010-01-27. 
  5. «Moscow Kicks Off Preparations for Eurovision». Archived from the original on 2008-12-24. Ανακτήθηκε στις 2017-10-02. 
  6. «RTÉ Archives». stillslibrary.rte.ie. 5 July 2012. Ανακτήθηκε στις 8 January 2019. 
  7. Foley, Michael (29 November 1996). «RTE warms up for next Eurovision». The Irish Times. Ανακτήθηκε στις 7 January 2019. 
  8. «Background to the Eurovision Song Contest 1998». www.myledbury.co.uk. Ανακτήθηκε στις 7 January 2019. 
  9. «Eurovision Song Contest winner Katrina and compere Terry Wogan,...». Getty Images. Ανακτήθηκε στις 7 January 2019. 
  10. «Google Groups». groups.google.com. 2 May 1999. Ανακτήθηκε στις 7 January 2019. 
  11. «Eurovision The draw: watch the video !». ESCToday. 9 November 2001. Ανακτήθηκε στις 7 January 2019. 
  12. Bakker, Sietse (28 November 2002). «Draw to be made public Friday 17:00 CET». ESCToday.com. Ανακτήθηκε στις 16 November 2013. 
  13. «Eurovision Draw for running order starts at 13:00 CET». ESCToday. 23 March 2004. Ανακτήθηκε στις 8 January 2019. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρότυπο:Eurovision years