Κατάλογος νομαρχών Ξάνθης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Νομάρχης Ξάνθης ήταν ο διορισμένος (από το 1945 μέχρι το 1994) και εκλεγμένος (από το 1995 μέχρι το 2010) άρχων του Νομού Ξάνθης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του ελληνικού κράτους. Ο νομός Ξάνθης ιδρύθηκε το 1945 και πρώτος νομάρχης ήταν ο Νικόλαος Γραμματικάκης.[1]

Οι Νομάρχες διορίζονταν από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση μέχρι το 1994. Από το 1995 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 οι Νομάρχες ήταν αιρετοί.

Η Νομαρχία Ξάνθης σταμάτησε να υφίσταται την 31η Δεκεμβρίου 2010, όταν καταργήθηκαν οι νομαρχίες στην Ελλάδα και ενσωματώθηκαν στις Καλλικρατικές αυτοδιοικητικές Περιφέρειες, ως Περιφερειακές Ενότητες. Η έδρα της νομαρχίας ήταν η πόλη της Ξάνθης.

Διορισμένοι Νομάρχες Ξάνθης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος διορισμένων Νομαρχών της Ξάνθης 1945-1994.[2] Οι νομάρχες της περιόδου Απρ. 1967 - Ιουλ. 1974 ήταν διορισμένοι από τη χούντα.
Ονοματεπώνυμο (Γέννηση-Θάνατος) Εικόνα Από Έως Σημειώσεις
Νικόλαος Γραμματικάκης (18??-19??) 6 Μαρτίου 1945 6 Αυγούστου 1945 Ο πρώτος νομάρχης. Δικηγόρος, πρώτος υποθηκοφύλακας και πρώτος έπαρχος Ξάνθης.
Σταμάτιος Σταματίου (18??-19??) 6 Αυγούστου 1945 16 Οκτωβρίου 1945 Διευθυντής Νομαρχίας ήταν ο Ιωάννης Αναπλιώτης.
Ιωάννης Εξάρχου (1???-19??) 14 Ιανουαρίου 1946 9 Απριλίου 1946
Απόστολος Παπαγεωργίου 8 Μαΐου 1946 18 Οκτωβρίου 1946
Γεώργιος Γεωργιάδης 25 Οκτωβρίου 1946 14 Μαρτίου 1949
Ιωάννης Σιμόπουλος (19??-19??) 22 Σεπτεμβρίου 1949 9 Φεβρουαρίου 1950
Κωνσταντίνος Μπλέρης (1915-1987) 15 Φεβρουαρίου 1950 13 Φεβρουαρίου 1951
Παναγιώτης Γιαννουλέας (19??-19??) 13 Φεβρουαρίου 1951 11 Μαρτίου 1953
Στέφανος Νίκογλου (19??-1986) 11 Μαρτίου 1953 22 Ιανουαρίου 1958
Κωνσταντίνος Μπλέρης (1915-1987) 15 Φεβρουαρίου 1958 1 Ιουλίου 1959
Κωνσταντίνος Στεργιόπουλος 25 Φεβρουαρίου 1960 2 Αυγούστου 1961 Βουλευτής Καβάλας.
Δημήτριος Μένεγας (1907-1999) Menegas Prefect of Pieria.png 2 Αυγούστου 1961 26 Νοεμβρίου 1962
Σωτήριος Σταματιάδης 26 Νοεμβρίου 1962 9 Ιουνίου 1964
Χαρίλαος Δώδος (1906-1999) 10 Ιουνίου 1964 31 Οκτωβρίου 1966
Ισίδωρος Σιδηρόπουλος (1911-1999) 31 Οκτωβρίου 1966 1967
Δημήτριος Καραπιπέρης 1967 1968
Χρήστος Κροντήρης 1969 1971
Γεώργιος Κυριακάκος 1971 1972
Γεώργιος Γάκης 1972 1974
Κωνσταντίνος Κοκκινίδης 1974 1975
Κωνσταντίνος Θανόπουλος (1937-2017) 1975 1979 Συνέβαλε στην κήρυξη του Παλαιού Οικισμού της Ξάνθης (Παλαιά Πόλη) ως διατηρητέου.[3]
Αθανάσιος Καραγκουνίδης 1979 1982
Φάνης Ντονάς (1937-1986) ΝΤΟΝΑΣ ΦΑΝΗΣ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΞΑΝΘΗΣ 19860405 Σ2.png 1982 1985 Μαθηματικός. Ως νομάρχης διέταξε τη διάλυση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης.
Αναστάσιος Μπερέτας 1985 1987
Κωνσταντίνος Γκαγκάς 1987 1989
Παύλος Παπαδόπουλος (1949-) 1989 1989 Νομάρχης Ροδόπης. Τον Οκτώβριο του 1994 εξελέγη πρόεδρος (Υπερνομάρχης) της διευρυμένης Νομαρχίας Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης, όπου υπηρέτησε ως το 1998.
Κωνσταντίνος Θανόπουλος (1937-2017) 1989 1990 Δεύτερη φορά.
Γεώργιος Καπαντζόγλου (19??-) 1990 1993
Γεώργιος Παπαδημητρίου (19??-) 1993 1993
Λάζαρος Ζουρνατζής (19??-) 1993 31 Δεκεμβρίου 1994 Τελευταίος διορισμένος νομάρχης Ξάνθης.

Αιρετοί Νομάρχες Ξάνθης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονοματεπώνυμο (Γέννηση) Εικόνα Έτος εκλογής (ποσοστό %) Από Έως Σημειώσεις
Παναγιώτης Σαλτούρος (19??-) 1994 1η Ιανουαρίου 1995 31 Δεκεμβρίου 1998 Εξελέγη το 1994 υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, πρώτος αιρετός νομάρχης Ξάνθης.
Γιώργος Παυλίδης (1956-2016) Giorgos Pavlidis.jpg 1998 / 2002 (53,24% από τον πρώτο γύρο) / 2006 (56%) 1η Ιανουαρίου 1999 31 Δεκεμβρίου 2010 Εξελέγη το 2002 υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία και επανεκλέχθηκε το 2002 και το 2006, ο μακροβιότερος νομάρχης Ξάνθης στην ιστορία. Ο τελευταίος νομάρχης Ξάνθης πριν την κατάργηση του θεσμού. Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από το 2014 ως τον θάνατό του, στις 20 Οκτωβρίου 2016.[4]

Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Ξάνθης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος Αιρετών Αντιπεριφερειαρχών Ξάνθης 2011-σήμερα.
Ονοματεπώνυμο (γέννηση) Εικόνα Εκλογές Από Έως Σημειώσεις
Φώτης Καραλίδης (1960-) 2010 2011 2014 Εκλεγείς το 2010 με το ΠΑΣΟΚ.[5]
Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης (1959-) 2014 2014 Σημερινός Από το 2010 ως το 2014 ήταν γραμματέας Περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η “Βίβλος” των Νομαρχών Ξάνθης μέχρι 31-12-2010, xanthipress.gr, 2-1-2011.
  2. Περικλής Γρ. Αγγελόπουλος, Πολιτική Διοίκησις και Αυτοδιοίκησις εις την Βόρειον Ελλάδα 1912-1965, Θεσσαλονίκη 1965, σελ. 107-108.
  3. Έφυγε” ο σωτήρας της Παλιάς Πόλης Κ. Θανόπουλος – Δεν τιμήθηκε ποτέ από την Ξάνθη, xanthi2.gr, 19-7-2017.
  4. «Έφυγε από τη ζωή ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης - Alexpoli.gr». Alexpoli.gr. 20 Οκτωβρίου 2016. http://www.alexpoli.gr/έφυγε-από-τη-ζωή-ο-περιφερειάρχης-γιώρ/. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2016. 
  5. Ο Φώτης Καραλίδης υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη, xanthinews.gr, 17 Ιουνίου 2010.
  6. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΑΓΝΑΦΕΡΗ, ιστοσελίδα Π.Ε. Ξάνθης, ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2019.