Κατάλογος νομαρχών Ξάνθης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Νομάρχης Ξάνθης ήταν ο διορισμένος (από το 1945 μέχρι το 1994) και εκλεγμένος (από το 1995 μέχρι το 2010) άρχων του Νομού Ξάνθης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του ελληνικού κράτους. Ο νομός Ξάνθης ιδρύθηκε το 1945 και πρώτος νομάρχης ήταν ο Νικόλαος Γραμματικάκης.[1]

Οι Νομάρχες διορίζονταν από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση μέχρι το 1994. Από το 1995 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 οι Νομάρχες ήταν αιρετοί.

Η Νομαρχία Ξάνθης σταμάτησε να υφίσταται την 31η Δεκεμβρίου 2010, όταν καταργήθηκαν οι νομαρχίες στην Ελλάδα και ενσωματώθηκαν στις Καλλικρατικές αυτοδιοικητικές Περιφέρειες, ως Περιφερειακές Ενότητες. Η έδρα της νομαρχίας ήταν η πόλη της Ξάνθης.

Διορισμένοι Νομάρχες Ξάνθης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος διορισμένων Νομαρχών της Ξάνθης 1945-1994.[2] Οι νομάρχες της περιόδου Απρ. 1967 - Ιουλ. 1974 ήταν διορισμένοι από τη χούντα.
Ονοματεπώνυμο (Γέννηση-Θάνατος) Εικόνα Από Έως Σημειώσεις
Νικόλαος Γραμματικάκης (18??-19??) 6 Μαρτίου 1945 6 Αυγούστου 1945 Ο πρώτος νομάρχης. Δικηγόρος, πρώτος υποθηκοφύλακας και πρώτος έπαρχος Ξάνθης.
Σταμάτιος Σταματίου (1881-1946) 6 Αυγούστου 1945 16 Οκτωβρίου 1945 Διευθυντής Νομαρχίας ήταν ο Ιωάννης Αναπλιώτης.
Ιωάννης Εξάρχου (1???-19??) 14 Ιανουαρίου 1946 9 Απριλίου 1946
Απόστολος Παπαγεωργίου (1906-1982) 8 Μαΐου 1946 18 Οκτωβρίου 1946
Γεώργιος Γεωργιάδης (1894-1970) ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ ΝΟΜΑΡΧΗΣ.png 25 Οκτωβρίου 1946 14 Μαρτίου 1949
Ιωάννης Σιμόπουλος (19??-19??) 22 Σεπτεμβρίου 1949 9 Φεβρουαρίου 1950
Κωνσταντίνος Μπλέρης (1915-1987) 15 Φεβρουαρίου 1950 13 Φεβρουαρίου 1951
Παναγιώτης Γιαννουλέας (19??-19??) 13 Φεβρουαρίου 1951 11 Μαρτίου 1953
Στέφανος Νίκογλου (19??-1986) 11 Μαρτίου 1953 22 Ιανουαρίου 1958
Κωνσταντίνος Μπλέρης (1915-1987) 15 Φεβρουαρίου 1958 1 Ιουλίου 1959
Κωνσταντίνος Στεργιόπουλος 25 Φεβρουαρίου 1960 2 Αυγούστου 1961 Βουλευτής Καβάλας.
Δημήτριος Μένεγας (1907-1999) Menegas Prefect of Pieria.png 2 Αυγούστου 1961 26 Νοεμβρίου 1962
Σωτήριος Σταματιάδης 26 Νοεμβρίου 1962 9 Ιουνίου 1964
Χαρίλαος Δώδος (1906-1999) 10 Ιουνίου 1964 31 Οκτωβρίου 1966
Ισίδωρος Σιδηρόπουλος (1911-1999) 31 Οκτωβρίου 1966 1967
Δημήτριος Καραπιπέρης 1967 1968
Χρήστος Κροντήρης 1969 1971
Γεώργιος Κυριακάκος 1971 1972
Γεώργιος Γάκης 1972 1974
Κωνσταντίνος Κοκκινίδης 1974 1975
Κωνσταντίνος Θανόπουλος (1937-2017) 1975 1979 Συνέβαλε στην κήρυξη του Παλαιού Οικισμού της Ξάνθης (Παλαιά Πόλη) ως διατηρητέου.[3]
Αθανάσιος Καραγκουνίδης 1979 1982
Φάνης Ντονάς (1937-1986) ΝΤΟΝΑΣ ΦΑΝΗΣ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΞΑΝΘΗΣ 19860405 Σ2.png 1982 1985 Μαθηματικός. Ως νομάρχης διέταξε τη διάλυση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης.
Αναστάσιος Μπερέτας 1985 1987
Κωνσταντίνος Γκαγκάς 1987 1989
Παύλος Παπαδόπουλος (1949-) 1989 1989 Νομάρχης Ροδόπης. Τον Οκτώβριο του 1994 εξελέγη πρόεδρος (Υπερνομάρχης) της διευρυμένης Νομαρχίας Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης, όπου υπηρέτησε ως το 1998.
Κωνσταντίνος Θανόπουλος (1937-2017) 1989 1990 Δεύτερη φορά.
Γεώργιος Καπαντζόγλου (19??-) 1990 1993
Γεώργιος Παπαδημητρίου (19??-) 1993 1993
Λάζαρος Ζουρνατζής (19??-) 1993 31 Δεκεμβρίου 1994 Τελευταίος διορισμένος νομάρχης Ξάνθης.

Αιρετοί Νομάρχες Ξάνθης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονοματεπώνυμο (Γέννηση) Εικόνα Έτος εκλογής (ποσοστό %) Από Έως Σημειώσεις
Παναγιώτης Σαλτούρος (1947-2022) 1994 1η Ιανουαρίου 1995 31 Δεκεμβρίου 1998 Δικηγόρος. Εξελέγη το 1994 υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, πρώτος αιρετός νομάρχης Ξάνθης. Από το 1999 έως το 2000 ήταν γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.[4]
Γιώργος Παυλίδης (1956-2016) Giorgos Pavlidis.jpg 1998 / 2002 (53,24% από τον πρώτο γύρο) / 2006 (56%) 1η Ιανουαρίου 1999 31 Δεκεμβρίου 2010 Εξελέγη το 2002 υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία και επανεκλέχθηκε το 2002 και το 2006, ο μακροβιότερος νομάρχης Ξάνθης στην ιστορία. Ο τελευταίος νομάρχης Ξάνθης πριν την κατάργηση του θεσμού. Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από το 2014 ως τον θάνατό του, στις 20 Οκτωβρίου 2016.[5]

Υπερνομάρχες Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 1 και 2 του Ν. 2240/94 και το Π.Δ. 62/1995 συστάθηκε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με χωρική αρμοδιότητα τις περιφέρειες των Νομών Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης, προσωρινή έδρα την Ξάνθη (με άλλο νομοθέτημα αργότερα η έδρα έγινε οριστική) και ονομασία «Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας – Καβάλας Ξάνθης», η οποία περιλάμβανε τους Νομούς Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης.

Κατάλογος Αιρετών Προέδρων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης (Υπερνομαρχών) 1995-2010.
Ονοματεπώνυμο (γέννηση) Εκλογές (ποσοστό νικητή %) Από Έως Σημειώσεις
Παύλος Παπαδόπουλος (1949-) 1994 1995 1998 Γεννημένος στη Δράμα, πρώτος αιρετός Υπερνομάρχης. Ήταν Νομάρχης Ξάνθης το 1989 και Νομάρχης Ροδόπης το 1993.
Κωνσταντίνος Τάτσης (19??-) 1998 (51,6% στον 2ο γύρο) / 2002 (51,59% στον 1ο γύρο) [6] 2006 (56,31%)[7] 1999 2010 Γεννημένος στην Καβάλα. Ιατρός πνευμονολόγος.


Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Ξάνθης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος Αιρετών Αντιπεριφερειαρχών Ξάνθης 2011-σήμερα.
Ονοματεπώνυμο (γέννηση) Εικόνα Εκλογές Από Έως Σημειώσεις
Φώτης Καραλίδης (1960-) 2010 2011 2014 Εκλεγείς το 2010 με το ΠΑΣΟΚ.[8]
Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης (1959-) 2014 2014 2019 Από το 2010 ως το 2014 ήταν γραμματέας Περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.[9]
Νικόλαος Ευφραιμίδης (19??-) 2019 2019 Σήμερα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η “Βίβλος” των Νομαρχών Ξάνθης μέχρι 31-12-2010, xanthipress.gr, 2-1-2011.
  2. Περικλής Γρ. Αγγελόπουλος, Πολιτική Διοίκησις και Αυτοδιοίκησις εις την Βόρειον Ελλάδα 1912-1965, Θεσσαλονίκη 1965, σελ. 107-108.
  3. Έφυγε” ο σωτήρας της Παλιάς Πόλης Κ. Θανόπουλος – Δεν τιμήθηκε ποτέ από την Ξάνθη, xanthi2.gr, 19-7-2017.
  4. ««΄Εφυγε» από την ζωή ο Παναγιώτης Σαλτούρος». xanthidaily.gr. 3 Αυγούστου 2022. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2022. 
  5. «Έφυγε από τη ζωή ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης - Alexpoli.gr». Alexpoli.gr. 20 Οκτωβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-10-22. https://web.archive.org/web/20161022115319/http://www.alexpoli.gr/%CE%AD%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CE%B6%CF%89%CE%AE-%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81/. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2016. 
  6. [ http://eklogesapps.ypes.gr/ekloges/content/gr/elec_data/nom_res.asp?nomoi=58Υπουργείο[νεκρός σύνδεσμος] Εσωτερικών], Αποτελέσματα εκλογών του 2002, ανάκτηση στις 26 Αυγούστου 2020.
  7. Υπουργείο Εσωτερικών, Αποτελέσματα εκλογών του 2006, ανάκτηση στις 11 Ιουνίου 2019.
  8. Ο Φώτης Καραλίδης υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη[νεκρός σύνδεσμος], xanthinews.gr, 17 Ιουνίου 2010.
  9. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΑΓΝΑΦΕΡΗ Αρχειοθετήθηκε 2019-03-11 στο Wayback Machine., ιστοσελίδα Π.Ε. Ξάνθης, ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2019.