Κατάλογος νομαρχών Γρεβενών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο νομός Γρεβενών συστάθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1964 με το υπ' αριθμ. 4398 Νομοθετικό Διάταγμα "Περί Ιδρύσεως Νομών Πειραιώς και Γρεβενών και άλλων τινών διατάξεων", έπειτα από την απόσπαση της επαρχίας των Γρεβενών από το Νομό Κοζάνης, καθώς και του Δήμου Δεσκάτης και των Κοινοτήτων Δασοχωρίου και Παρασκευής από το Νομό Λάρισας.[1] Παράλληλα ιδρύθηκε Νομαρχία και θεσμοθετήθηκε η θέση του Νομάρχη, πολιτική θέση δημοσίας διοίκησης με αρμοδιότητά του τη διοίκηση των τοπικών ζητημάτων σε επίπεδο νομού. Διοριζόταν από την εκάστοτε κυβέρνηση και η έδρα του νομάρχη ήταν η πόλη των Γρεβενών. Από το 1994 και μέχρι την κατάργηση του θεσμού, στις 31 Δεκεμβρίου 2010, ο Νομάρχης εκλεγόταν από το λαό. Πρώτος αιρετός νομάρχης Γρεβενών ήταν ο Αντώνιος Πέτσας.

Έπαρχοι Γρεβενών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωθύστερος του Νομάρχη ήταν ο Έπαρχος.

  • 1960 : Ανδρέας Νέγρης

Νομάρχες Γρεβενών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος νομαρχών Γρεβενών
Διορισμένοι από την κυβέρνηση
1964-1994
διορισμένος νομάρχης Γέννηση - Θάνατος Διάρκεια Σημειώσεις
Θεόδωρος Μπαγλανέας Ερμούπολη Σύρου, 1913 - 2003 22 Νοεμβρίου 1964 - 1965 Δικηγόρος. Ο πρώτος Νομάρχης του νομού Γρεβενών, υπηρέτησε και ως Νομάρχης Πέλλας (τέλη δεκαετίας '40), Φλωρίνης (1957-58), Ηλείας, Καβάλας (1945 και 1958-62) και Κοζάνης (1962-64).
Ισίδωρος Σιδηρόπουλος Γαλαξίδι, 1911 - 1999 1965-1966 Νομάρχης Κερκύρας το 1962, Αιτωλοακαρνανίας το 1965 και Ξάνθης από το 1966 ως το 1967.
Χαρίλαος Δώδος 1906-1999 26 Νοεμβρίου 1966 - 1967 Ήταν επίσης Νομάρχης Φλωρίνης (1949), Έβρου (1951) και Ξάνθης (1964-66). Αποχώρησε λόγω ορίου ηλικίας το 1967.
Γεώργιος Σεβετίδης (και Σιβετίδης) 1913 - Αύγουστος 1986 1967 Πρώτη θητεία. Νομάρχης Σερρών το 1965, Χαλκιδικής (Απρ. - Μάιος 1965), Ευρυτανίας ως το 1967, Νομάρχης Πιερίας το 1974-76.
Δημοσθένης Ιασονίδης 1967 - Μάιος 1967 Απολύθηκε από τη χούντα τον Μάιο του 1967.[2]
Ιωάννης Μαζαράκης Αινιάν[2] Μάιος 1967 - 1967 .
Αργύριος Αργυριάδης 1967-1968 Επί χούντας. Το Δεκέμβριο του 1968 μετατέθηκε στη Νομαρχία Κοζάνης και το 1969 στη Νομαρχία Αρκαδίας.[3]
Κωνσταντίνος Σαρήπαπας 1968 - 25 Ιουλίου 1974 Επί χούντας. Απολύθηκε το 1974.[4]
Γεώργιος Σεβετίδης (και Σιβετίδης) 1913 - 1986 Αύγουστος 1974 - Οκτ. 1974 Εν συνεχεία ανέλαβε Νομάρχης Πιερίας και συνταξιοδοτήθηκε.
Αλέξανδρος Κάζογλης 19.. - 2011 Μάρτιος 1975- Φεβρουάριος 1976 Νομάρχης Βοιωτίας το 1976 και Αττικής το 1981-1982.
Χρήστος Γούλας 1976 Νομικός. Έπειτα από τα Γρεβενά, Νομάρχης Λέσβου το 1976.
Δημήτριος Αβραμίδης 1977 - 1979
Αθανάσιος Ράπτης του Νικολάου 1934- 1979- 1981 Γεννήθηκε στην Αλιστράτη Σερρών.[5]. Νομάρχης Κερκύρας το 1976.
Απόστολος Χονδρονάσιος 1925 - 2014 1981 - 1985 Διετέλεσε πρόεδρος της Κοινότητας Νίκαιας (1964-67 και 1975-78), έπαρχος Κω και Νάξου.[6]
Σοφία Χαριτίδου 1985-1987 Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη , πρώτη γυναίκα νομάρχης Γρεβενών. Νωρίτερα υπηρέτησε ως Νομάρχης Κεφαλλονιάς και Ιθάκης από το 1983 ως το 1985. Εξελέγη βουλευτής ΠΑΣΟΚ το 1996.[7]
Στέφανος Πατραμάνης[8] 1987 - 1990 Οικονομολόγος, υπηρέτησε και ως Νομάρχης Τρικάλων.
Γιώργος Κατσώχης 1945 - 2005 1990 - 1993 Με καταγωγή από τα Γρεβενά. Πέθανε στις 22 Νοεμβρίου 2005 από ανακοπή καρδιάς.[9]
Αιρετοί
1995-2010
Εκλεγμένος νομάρχης Γέννηση - Θάνατος Διάρκεια Σημειώσεις
Αντώνιος Πέτσας 1995-2002 Ο πρώτος αιρετός Νομάρχης Γρεβενών, Δήμαρχος Δεσκάτης. Εξελέγη το 1994 με 56,46% (ως ανεξάρτητος με την υποστήριξη του Συνασπισμού και του ΚΚΕ)[10] και με ποσοστό 50,1% στις εκλογές του 1998, επικρατώντας του Νικόλαου Τζήρου (49,9%).[11]
Δημήτρης Ρίγγος 1940 - 19 Μαΐου 2013 2003-2006 Γιατρός. Εξελέγη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002 με ποσοστό 51,6% από τον πρώτο γύρο.
Δημοσθένης Κουπτσίδης 20 Ιαν. 1967- [12] 1η Ιαν. 2007 - 31 Δεκ. 2010 Ο τελευταίος Νομάρχης Γρεβενών στην ιστορία. Δήμαρχος Γρεβενών το 2011-14.

Αντιπεριφερειάρχες Γρεβενών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το θεσμό του Νομάρχη διαδέχθηκε εκείνος του Αντιπεριφερειάρχη. Πρώτος στη θέση αυτή ήταν ο Γεώργιος Δασταμάνης.

Αντιπεριφερειάρχης Γέννηση - Διάρκεια Σημειώσεις
Γεώργιος Δασταμάνης 25 Σεπτ. 1957- 2011 - 2014 Γεννήθηκε στο Μικρολίβαδο Γρεβενών και είναι ιατρός-ακτινολόγος. Εξελέγη Δήμαρχος Γρεβενών το 2014.[13]
Βαγγέλης Σημανδράκος 2014- σήμερα Γεννήθηκε στο Κηπουρειό και κατάγεται από την Ανθρακιά Γρεβενών.[14]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εφημερίς της Κυβερνήσεως, αρ. φύλλου 188, 30-10-1964 τεύχος πρώτον (pdf)
  2. 2,0 2,1 ΦΕΚ Τεύχος Γ΄, Αρ. Φύλλου 211, 20-5-1967.
  3. ΦΕΚ Γ 37 5-2-1969.
  4. Μακεδονία, 31-7-1974, σελ. 3
  5. Κούλα Παπαδάκη Κάκαρη, Προσωπικότητες από τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας: αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, νομάρχες και δήμαρχοι, 1975, τ. 2, σελ. 330.
  6. Ελευθερία, ηλεκτρονική έκδοση, Τελευταίο αντίο για τον Απόστολο στη Νίκαια, 26-8-2014, ανάκτηση 12-8-2017.
  7. Βιογραφικό Σοφίας Χαριτίδου, ανάκτηση 12-8-2017.
  8. Ολύμπιο Βήμα, 17-6-1987, σελ. 6.
  9. Εφυγε ο Γιώργος Κατσώχης, grevenanews.gr, Ιανουάριος 2006, ανάκτηση 13-3-2016.
  10. Αποτελέσματα Νομαρχιακών εκλογών 1994, eklogika.gr, ανάκτηση 29-8-2014.
  11. Υπουργείο Εσωτερικών, Αποτελέσματα Νομαρχιακών εκλογών 1998,
  12. Βιογραφικό Δημοσθένη Κουπτσίδη, δικτυακός τόπος Δήμου Γρεβενών, ανάκτηση 29-8-2014.
  13. Βιογραφικό Γ. Δασταμάνη στο eklogika.gr, ανάκτηση 29-8-2014.
  14. Ο Βαγγέλης Σημανδράκος Νέος Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, e-Grevena.com, 26-5-2014.