Κατάλογος μοναρχών της Ολλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο θυρεός των Κάτω Χωρών (Ολλανδίας) έχει τη φράση Je maintiendrai (Θα το διατηρήσω).

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τους ηγεμόνες της τωρινής Ολλανδίας και των πρότερων Κάτω Χωρών (ολλανδ.: koningen der Nederlanden). Επίσης περιέχονται όλοι οι κυβερνήτες (stadholders) του Οίκου του Οράγγης-Νάσσαου από το 1556, οι οποίοι ήταν εκλεγμένοι στο αξίωμα, στην υπηρεσία της Πολιτείας, ως στρατηγοί των ημι-ανεξάρτητων επαρχιών της Ολλανδικής Δημοκρατίας και δεν μπορούν να θεωρηθούν μονάρχες. Το 1813 ο Γουλιέλμος Δ΄ ίδρυσε το πριγκιπάτο και δύο έτη μετά (με την προσάρτηση των Νοτίων Επαρχιών) το αναβάθμισε σε βασίλειο. Οι διάδοχοί του είναι απόγονοι αυτού.

H μεσαιωνική ιστορία της περιοχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 855 το βασίλειο των Φράγκων διαιρέθηκε σε τρία μέρη και ο Λοθάριος Β΄ έλαβε το μεσαίο, που ονομάστηκε Λοθαριγγία (στα γερμανικά) ή Λωρραίνη (στα γαλλικά). Το 959 αυτό διαιρέθηκε σε Άνω Λωρραίνη και σε Κάτω Λωρραίνη: η πρώτη περιοχή ονομάστηκε σκέτα Λωρραίνη, ενώ η δεύτερη (Lothier) διαιρέθηκε σε κομητείες: Ολλανδία, Βραβάντη, Λίμπουργκ, Αινώ, Ναμύρ, Γιούλιχ, Κλέβη, Μπεργκ, Γκέλντερς, Λιέγη, Κολωνία, Ουτρέχτη, κ.ά. Με επιγαμίες οι περιοχές επανενώθηκαν υπό τον δούκα της Βοργουνδίας.

Οι Βουργουνδικές Κάτω Χώρες (1384-1482) ανήκαν στους δούκες του Οίκου των Βαλουά-Βουργουνδίας, ώσπου η κόρη του τελευταίου δούκα, η Μαρία δούκισσα της Βουργουνδίας, παντρεύτηκε τον Μαξιμιλιανό Α΄ των Αψβούργων. Οι Αψβουργικές Κάτω Χώρες (1482-1794) έγιναν οι Δεκαεπτά Επαρχίες (1549-1581) των Αψβούργων της Ισπανίας. Οι προτεσταντικές, βόρειες, επτά επαρχίες επαναστάτησαν από την Ισπανία και δημιούργησαν την Ολλανδική Δημοκρατία (1581-1795), ενώ οι καθολικές, νότιες, δέκα επαρχίες (Φλάνδρα, Αρτουά, Λίμπουργκ, Αινώ, Ναμύρ, Βραβάντη, Λουξεμβούργο, Τουρναί, Μεσελέν, Καμπραί) από τους Αψβούργους της Ισπανίας (1556-1714) -μετά από τον Πόλεμο της Ισπανικής διαδοχής- πέρασαν στην Αυστρία (1714-1794), ώσπου τις κατέλαβε ο Ναπολέων Α΄ (1794-1815).

Κυβερνήτες (stadholders) της Δημοκρατίας των Επτά Ηνωμένων Επαρχιών (ΕΗΕ)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι βόρειες επαρχίες επαναστάτησαν με αρχηγό τον Γουλιέλμο Α΄ του Οίκου του Νάσσαου, πρίγκιπα της Οράγγης, που μετά την ανεξαρτησία αυτών έγινε κυβερνήτης τους. Έπειτα από εκείνον, οι επαρχίες διαχωρίζονται το 1584 στους κλάδους Ντίλενμπουργκ και Ντητς του Οίκου του, αλλά με την εξάλειψη του πρώτου κλάδου, οι επαρχίες επανενώνονται το 1747 από τα μέλη του δεύτερου κλάδου.

Συντομογραφίες: Γε=Γκέλντερς, Γρ=Γκρόνινγκεν, Ζη=Ζηλανδία, Ολ=Ολλανδία, Ου=Ουτρέχτη, Οφ=Οφερίισελ / Ντ=Ντρέντε, Φρ=Φρήσλαντ.

Οίκος του Νάσσαου-Ντίλενμπουργκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Γονείς Σύζυγος Τέκνα
Γουλιέλμος Α΄ της Οράγγης
Ολ, Ζη, Ου 1559-67
Ολ, Ζη 1572-84, Ου 1572-84, Φρ 1580-84
WilliamOfOrange1580.jpg 1533 - 1584
51
Γουλιέλμος Α΄ του Νασσάου-Ντίλενμπουργκ
Γιουλιάνα του Στόλμπεργκ
1.Άννα του Έγκμονττ
2.Άννα της Σαξονίας
3.Καρλόττα των Βουρβόνων
4.Λουίζα ντε Κολινύ
Μαυρίκιος της Οράγγης
Φρειδερίκος Ερρίκος της Οράγγης
...
Μαυρίκιος της Οράγγης
Ολ, Ζη 1585-1625
Ου, Γε, Οφ 1590-1625
Γρ 1620-25
Michiel Jansz van Mierevelt - Maurits prins van Oranje-edit 1.jpg 1567 - 1625
58
Γουλιέλμος Α΄ της Οράγγης
Άννα της Σαξονίας
- ...
Φρειδερίκος Ερρίκος της Οράγγης
Ολ, Ζη, Ου, Γε, Οφ 1625-1647
22
Frederik Hendrik by Michiel Jansz van Mierevelt.jpg 1584 - 1647
63
Γουλιέλμος Α΄ της Οράγγης
Λουίζα ντε Κολινύ
Αμαλία του Ζολμς-Μπράουνφελς Γουλιέλμος Β΄ της Οράγγης
...
Γουλιέλμος Β΄ της Οράγγης
Ολ, Ζη, Ου, Γε, Οφ 1647-1650
3
Workshop of Gerard van Honthorst 001.jpg 1626 - 1650
24
Φρειδερίκος Ερρίκος της Οράγγης
Αμαλία του Ζολμς-Μπράουνφελς
Μαρία Στιούσρτ της Αγγλίας Γουλιέλμος Γ΄ της Αγγλίας
Γουλιέλμος Γ΄ της Αγγλίας
Ολ, Ζη 1672-1702
Ου 1674-1702
Γε, Οφ 1675-1702
King William III of England, (1650-1702).jpg 1650 - 1702
52
Γουλιέλμος Β΄ της Οράγγης
Μαρία Στιούαρτ της Αγγλίας
Μαρία Β΄ της Αγγλίας -

Οίκος του Νάσσαου-Ντητς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Γονείς Σύζυγος Τέκνα
Γουλιέλμος Λουδοβίκος του Νάσσαου-Ντίλενμπουργκ
Φρ 1584-1620
36
Willem Lodewijk van Nassau 1560-1620.jpg 1560 - 1620
60
Ιωάννης ΣΤ΄ του Νάσσαου-Ντίλενμπουργκ
Ελισάβετ του Λόιχτενμπεργκ
Άννα του Νάσσαου -
Ερνέστος Καζιμίρ Α΄ του Νάσσαου-Ντιτς
Φρ 1620-32
Γρ, Ντ 1625-32
Ernst Casimir van Nassau.jpg 1573 - 1632
59
Ιωάννης ΣΤ΄ του Νάσσαου-Ντίλενμπουργκ
Ελισάβετ του Λόιχτενμπεργκ
Σοφία-Χέντβιχ του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ Γουλιέλμος Φρειδερίκος του Νάσσαου-Ντιτς
...
Ερρίκος Καζιμίρ Α΄ του Νάσσαου-Ντιτς
Φρ, Γρ, Ντ 1632-40
8
Hendrik Casimir I van Nassau.jpg 1612 - 1640
28
Ερνέστος Καζιμίρ Α΄ του Νάσσαου-Ντιτς
Σοφία Χέντβιχ του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
- -
Γουλιέλμος Φρειδερίκος του Νάσσαου-Ντιτς
Φρ, Γρ, Ντ 1640-64
24
Willem Frederik van Nassau.jpg 1613 - 1664
51
Ερνέστος Καζιμίρ Α΄ του Νάσσαου-Ντιτς
Σοφία-Χέντβιχ του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
Αλμπερτίνα Αγνή του Νάσσαου Ερρίκος Καζιμίρ Β΄ του Νάσσαου-Ντιτς
...
Ερρίκος Καζιμίρ Β΄ του Νάσσαου-Ντιτς
Φρ, Γρ 1664-96
32
Lancelot Volders - Portrait of Henry Casimir II, Prince of Nassau-Dietz.JPG 1657 - 1696
39
Γουλιέλμος Φρειδερίκος του Νάσσαου-Ντιτς
Αλμπερτίνα Αγνή του Νάσσαου
Ερριέττα Αμαλία του Άνχαλτ-Ντέσαου Ιωάννης Γουλιέλμος Φρίζο της Οράγγης
...
Ιωάννης Γουλιέλμος Φρίζο της Οράγγης
Φρ, Γρ 1696-1711
15
Portrait of Johan Willem Friso van Nassau-Dietz (1687-1711) by Lancelot Volders.jpg 1687 - 1711
24
Ερρίκος Καζιμίρ Β΄ του Νάσσαου-Ντιτς
Ερριέττα Αμαλία του Άνχαλτ-Ντέσαου
Μαρία Λουίζα της Έσσης-Κάσσελ Γουλιέλμος Δ΄ της Οράγγης
...
Γουλιέλμος Δ΄ της Οράγγης
Φρ, Γρ 1711-47
Γε 1722-47
Ολ, Ζη, Ου, Οφ 1747
ΕΗΕ 1747-51
Guillaume IV d'Orange-Nassau.jpg 1711 - 1751
40
Ιωάννης Γουλιέλμος Φρίζο της Οράγγης
Μαρία Λουίζα της Έσσης-Κάσσελ
Άννα της Βρετανίας Γουλιέλμος Ε΄ της Οράγγης
...
Γουλιέλμος Ε΄ της Οράγγης
ΕΗΕ 1751-1795
44
William V, Prince of Orange - Bone 1801.jpg 1748 - 1806
58
Γουλιέλμος Δ΄ της Οράγγης
Άννα της Βρετανίας
Βιλελμίνη της Πρωσίας Γουλιέλμος Α΄ των Κάτω Χωρών

Μπαταβιανή Δημοκρατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1795 ο Ναπολέων Α΄ κατάργησε τη Δημοκρατία των ΕΗΕ και εγκατέστησε τη Μπαταβιανή Δημοκρατία (Μπατάβια = ρωμαϊκό όνομα της περιοχής). Το 1806 την κατήργησε και έθεσε τον αδελφό του βασιλιά της "Ολλανδίας".

Βασίλειο της Ολλανδίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος του Βοναπάρτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Γονείς Σύζυγος Τέκνα
Λουδοβίκος Α΄
1806-1810
4
LouisBonaparte Holland.jpg 1778 - 1846
68
Κάρολος Βοναπάρτης
Λετίτσια Ραμολίνο
Ορτάνς ντε Μπωαρναί Λουδοβίκος Β΄ της Ολλανδίας,
Ναπολέων Γ΄ της Γαλλίας
...
Λουδοβίκος Β΄
1810
8 ημέρες
Napoléon Louis Bonaparte (1804-1831).jpg 1804 - 1831
27
Λουδοβίκος Α΄ της Ολλανδίας
Ορτάνς ντε Μπωαρναί
Καρλόττα Βοναπάρτη -

Το 1810 ο Ναπολέων Α΄ καταλαμβάνει την περιοχή και την προσαρτά στη Γαλλία.

Πριγκιπάτο των Κάτω Χωρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1813 οι Σύμμαχοι εκδιώκουν τους Γάλλους. Στις 6 Δεκεμβρίου 1813 ιδρύθηκε το πριγκιπάτο των Κάτω Χωρών με πρίγκιπα τον Γουλιέλμο Α΄ πρίγκιπα της Οράγγης (γιο του Γουλιέλμου Ε΄ πρίγκιπα της Οράγγης και κυβερνήτη των ΕΗΕ). Όταν ενσωματώνονται και οι Νότιες Κάτω Χώρες, το πριγκιπάτο στις 16 Μαρτίου 1815 αναβαθμίζεται σε βασίλειο: ο Γουλιέλμος Α΄ έγινε βασιλιάς των Κάτω Χωρών. Ωστόσο μετά από επανάσταση (1830) οι περισσότερες Νότιες επαρχίες απετέλεσαν ανεξάρτητο βασίλειο, το Βέλγιο. Από αυτές έμεινε μόνο το Λουξεμβούργο.

Βασίλειο των Κάτω Χωρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος του Νάσσαου-Ντητς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Γονείς Σύζυγος Τέκνα
Γουλιέλμος Α΄
1813/15-1840
27
William I of the Netherlands.jpg 1772 - 1843
71
Γουλιέλμος Ε΄ της Οράγγης και
Βιλελμίνη της Πρωσίας, πριγκίπισσα της Οράγγης
1.Βιλελμίνη της Πρωσίας, βασίλισσα των Κάτω Χωρών
2.Ερριέττα ντ'Ουτρεμόν
Γουλιέλμος Β΄
Φρειδερίκος
Μαριάννα
Γουλιέλμος Β΄
1840-1849
King Willem II.jpg 1792 - 1849
57
Γουλιέλμος Α΄ και
Βιλελμίνη της Πρωσίας
Άννα Πάβλοβνα της Ρωσίας Γουλιέλμος Γ΄
Αλέξανδρος
Ερρίκος
Σοφία
Γουλιέλμος Γ΄
1849-1890
41
Willem III (1817-90), koning der Nederlanden, Nicolaas Pieneman, 1856 - Rijksmuseum.jpg 1817 - 1890
73
Γουλιέλμος Β΄ και
Άννα Πάβλοβνα της Ρωσίας
1.Σοφία της Βυρτεμβέργης
2.Έμμα του Βάλντεκ & Πύρμοντ
Γουλιέλμος
Αλέξανδρος
Βιλελμίνη
Βιλελμίνη
1890-1948
58
Wilhelmina1898.jpg 1880-1962
82
Γουλιέλμος Γ΄ και
Έμμα του Βάλντεκ & Πύρμοντ
Ερρίκος του Μεκλεμβούργου-Σβερίν Τζουλιάνα

Το 1890 η Βιλελμίνη διαδέχθηκε τον πατέρα της στις βόρειες επαρχίες, όχι όμως στο Λουξεμβούργο, που ίσχυε ο Σαλικός νόμος. Εκεί τον διαδέχθηκε ο μακρινός συγγενής του από τον Οίκο του των Νάσσαου, ο Αδόλφος του Λουξεμβούργου, από τον πρεσβύτερο κλάδο του Νάσσαου-Βάιλμπουργκ. Η βασιλείς διατήρησαν τον τίτλο του μονάρχη των Κάτω Χωρών (Nederlad), αν και στα ελληνικά το κράτος το λέμε Ολλανδία (συνεκδοχικά, από το όνομα μίας επαρχίας από τις επτά).

Διάφοροι Οίκοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Γονείς Σύζυγος Τέκνα
Τζουλιάνα
1948-1980
32
Juliana 1959.jpg 1909 - 2004 ΟΙΚΟΣ ΜΕΚΛΕΜΒΟΥΡΓΟΥ
Ερρίκος του Μεκλεμβούργου-Σβερίν και Βιλελμίνη
Βερνάρδος του Λίππε-Μπίστερφελντ Βεατρίκη
Ειρήνη
Μαργαρίτα
Χριστίνα
Βεατρίκη
1980-2013
33
Prinses Beatrix.jpg γενν. 1938 ΟΙΚΟΣ ΛΙΠΠΕ
Βερνάρδος του Λίππε-Μπίστερφελντ και Τζουλιάνα
Κλάους φον Άμσμπεργκ Γουλιέλμος-Αλέξανδρος
Φρίζο
Κωνσταντίνος
Γουλιέλμος-Αλέξανδρος
από το 2013
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander met koningsmantel april 2013.jpeg γενν. 1967 ΟΙΚΟΣ ΑΜΣΠΕΡΓΚ
Κλάους φαν Άμσμπεργκ και Βεατρίκη
Μάξιμα Σαρεγιέτα Σέραυτι Αικατερίνη-Αμαλία
Αλεξία
Αριάδνη

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Genealogie ascendante jusqu'au quatrieme degre inclusivement de tous les Rois et Princes de maisons souveraines de l'Europe actuellement vivans [Genealogy up to the fourth degree inclusive of all the Kings and Princes of sovereign houses of Europe currently living] (in French). Bourdeaux: Frederic Guillaume Birnstiel. 1768. pp. 17, 88.