Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάλογος Άγγλων μοναρχών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το έμβλημα των βασιλέων της Αγγλίας, 1399–1603
Το έμβλημα του Βασιλείου της Αγγλίας, 1558–1603

Ο κατάλογος των βασιλέων και βασιλισσών του βασιλείου της Αγγλίας αρχίζει με τον Αλφρέδο το Μέγα, βασιλιά του Ουέσσεξ, ενός από τα μικρά βασίλεια που κυβερνούσαν ένα τμήμα της σύγχρονης Αγγλίας.

Ο Αλφρέδος παρόλα αυτά καταγράφεται από τους περισσότερους ιστορικούς σαν βασιλιάς ολόκληρης της Αγγλίας. [1] Ο τελευταίος βασιλιάς καταγράφεται η βασίλισσα Άννα, με την Άννα η Αγγλία συγχωνεύτηκε με την Σκωτία και δημιουργήθηκε η Μεγάλη Βρετανία (1707). [2] Μετά την Άννα οι επόμενοι βασιλείς της Αγγλίας καταγράφονται ως βασιλείς της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο πρώτος βασιλιάς που έλαβε τον τίτλο Rex Anglorum (Βασιλιάς της Αγγλίας) ήταν ο Όφα της Μερκίας, αν και δεν διατήρησε την ισχύ του. Τον 9ο αιώνα ο βασιλιάς του Ουέσσεξ, Έγκμερτ, ο οποίος κυριαρχούσε ήδη στο Κεντ και στο Σάσσεξ κατέκτησε την Μερκία το 829 και την Νορθουμβρία το 830 και έγινε κυρίαρχος όλων των βασιλείων της Αγγλίας.

Τα πρώτα χρόνια της Αγγλοσαξονικής δυναστείας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλοί ιστορικοί καταγράφουν σαν βασιλείς της Αγγλίας και άλλους βασιλείς πριν από τον Αλφρέδο όπως τον Όφα της Μερκίας βασιλιά της Μερκίας και τον Εγβέρτο του Ουέσσεξ. Τον 8ο αιώνα ο Όφα βασίλευε σε μια περιοχή στην νότια Αγγλία αλλά το βασίλειο του δεν επέζησε μετά τον θάνατο του (796), ο Εγβέρτος κατέκτησε την Μερκία (829) αλλά έχασε σύντομα τον έλεγχο της περιοχής από τον Όφα. Τον 9ο αιώνα το Ουέσσεξ ήταν το κυρίαρχο βασίλειο στην Αγγλία, ο Αλφρέδος ο Μέγας ήταν κύριος στην δυτική Μερκία, πήρε τον τίτλο του βασιλιά των Άγγλων και των Σαξόνων αλλά δεν μπόρεσε να κατακτήσει ποτέ την ανατολική και την βόρεια Αγγλία που υπήρχε το βασίλειο των Ντάνελαβ. Ο γιος του Αλφρέδου Εδουάρδος ο Πρεσβύτερος κατέκτησε την ανατολική Ντάνελαβ και ο εγγονός του Έθελσταν της Αγγλίας κατακτώντας την Νορθουμβρία και έγινε βασιλιάς ολόκληρης της Αγγλίας (927), για πολλούς είναι ο Έθελσταν είναι ο πρώτος βασιλιάς της Αγγλίας. [3] Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ο Έλφγουιρντ του Ουέσσεξ έγινε βασιλιάς για 4 βδομάδες (924) αλλά είναι ασαφές αν πρόλαβε να γίνει η στέψη του επειδή πέθανε μόνο 16 μέρες μετά τον πατέρα του Εδουάρδο τον Πρεσβύτερο. [4] Δεν είναι σαφές επίσης αν ο Έλφγουιρντ έγινε βασιλιάς ολόκληρου του βασιλείου επειδή ο Εδουάρδος ο πρεσβύτερος πριν τον θάνατο του διένειμε το βασίλειο του στα δυο, στον Έλφγουιρντ έδωσε το Ουέσσεξ και στον Έθελσταν την Μερκία. [5]

Η Νορμανδική κατάσταση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1066 εμφανίστηκαν τρεις διεκδικητές για τον θρόνο της Αγγλίας, αυτοί ήταν ο Χάρολντ Γκόντουινσον ο οποίος είχε την υποστήριξη των Βιτεναγεμότων μετά τον θάνατο του Εδουάρδου του Ομολογητή, ο Χάραλντ Γ΄ της Νορβηγίας σαν διάδοχος του Αρθακανούτου και ο Γουλιέλμος Β΄ της Νορμανδίας, απόγονος του Ρόλλο της Νορμανδίας, ξάδελφος του Εδουάρδου του Ομολογητή και υποτελής του βασιλιά της Γαλλίας. Ο Χάραλντ και ο Γουλιέλμος επιτέθηκαν ξεχωριστά (1066), ο Χάρολντ Γκόντουινσον κατάφερε να αποκρούσει επιτυχώς την επίθεση του Χάραλντ Γ΄ αλλά έχασε τον θρόνο του με την Νορμανδική επίθεση του Γουλιέλμου. Μετά την Μάχη του Χέιστινγκς ο Γουλιέλμος Β΄ της Νορμανδίας στέφθηκε βασιλιάς της Αγγλίας ως Γουλιέλμος Α΄ ή Γουλιέλμος ο Κατακτητής στο Αββαείο του Ουέστμινστερ τα Χριστούγεννα του 1066, ο Γουλιέλμος μετακίνησε την πρωτεύουσα της Αγγλίας από το Ουίντσεστερ στο Λονδίνο. Στις 14 Οκτωβρίου πέθανε ο Χάρολντ Γκόντουινσον και οι υποστηρικτές της Αγγλο - Σαξονικής δυναστείας όρισαν νέο βασιλιά τον Έντγκαρ Έθελινγκ γιο του Εδουάρδου του Εξόριστου και εγγονό του Έντμουντ του Σιδηρόπλευρου, ο νέος μονάρχης δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τους κατακτητές και δεν στέφθηκε ποτέ.

Ο Στέφανος της Αγγλίας υπέγραψε συνθήκη τον Νοέμβριο του 1153 με την Αυτοκράτειρα Ματθίλδη σύμφωνα με την οποία όριζε διάδοχο του στον θρόνο της Αγγλίας τον Ερρίκο του Ανζού, τον μεγαλύτερο γιο της από τον δεύτερο σύζυγο της Γοδεφρείδο Πλανταγενέτη. Ο Στέφανος πέθανε τον Αύγουστο του ίδιου χρόνο και τον διαδέχθηκε ο Ερρίκος γιος της Ματθίλδης ως Ερρίκος Β΄ της Αγγλίας. Οι απόγονοι του Ερρίκου Β΄ έμειναν γνωστοί με δυο ονόματα Οίκος του Ανζού λόγω της καταγωγής της οικογένειας από το Ανζού της Γαλλίας ή Οίκος των Πλανταγενετών από το όνομα του γενάρχη της δυναστείας Γοδεφρείδο Πλανταγενέτη πατέρα του Ερρίκου Β΄. Οι ιστορικοί χωρίζουν τους βασιλείς της οικογένειας σε δυο ομάδες : την δυναστεία του Ανζού που αναφέρεται στους βασιλείς της οικογένειας πριν την απώλεια τον περισσότερων Γαλλικών εδαφών επί Ιωάννη του Ακτήμονα και στην δυναστεία των Πλανταγενετών μετά την απώλεια των Γαλλικών κτήσεων. Η αχανής Ανδεγαυική δυναστεία του 12ου - 13ου αιώνα εξαπλωνόταν απο τα Πυρηναία μέχρι την Αγγλία, μετά την απώλεια της Ανδεγαυίας τα μέλη της βασιλικής δυναστείας έμειναν γνωστοί με διάφορα ονόματα όπως Οίκος των Πλανταγενετών, Οίκος του Λάνκαστερ και Οίκος της Υόρκης. Το σήμα των Ανδεγαυών βασιλέων προσανατολιζόταν κυρίων στην διεκδίκηση πολλών άλλων βασιλείων απο τους απογόνους τους με εξαίρεση την Ιρλανδία τους πρώτους αιώνες. Η φράση "Ο θεός είναι το δίκαιο μου" που χρησιμοποιήθηκε απο όλους τους βασιλείς μετά τον κορυφαίο Άγγλο βασιλιά Εδουάρδο Γ΄, [6] είχε ειπωθεί για πρώτη φορά από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο όταν νίκησε τις δυνάμεις του Γάλλου βασιλιά Φιλίππου Αυγούστου στην μάχη του Γκιζόρ (1198). [7] Το πριγκιπάτο της Ουαλίας ενσωματώθηκε στο βασίλειο της Αγγλίας με την Συνθήκη του Ρούντλαν (1284) επί βασιλείας Εδουάρδου Α΄ (1284), ο οποίος έστεψε τον γιο και διάδοχο του Εδουάρδο Β΄ πρίγκηπα της Ουαλίας (1301), από τότε όλοι οι Άγγλοι μονάρχες χρησιμοποιούσαν και αυτόν τον τίτλο.

Η άνοδος των Τυδώρ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Τυδώρ κατάγονταν από τον Ιωάννη Μπωφόρ, νόθο γιο του Ιωάννη της Γάνδης τρίτου γιου του βασιλιά Εδουάρδου Γ΄ με την ερωμένη του Κατερίνα Σουίνφορντ. Σαν νόθος γιος δεν είχε δικαίωμα να κληρονομήσει τον θρόνο της Αγγλίας, αλλά η νομιμότητα του αποκαταστάθηκε όταν οι γονείς του παντρεύτηκαν (1396) 25 χρόνια μετά την γέννηση του Ιωάννη. Η εκκλησία με παπικό διάταγμα αναγνώρισε τη νομιμότητα των Μποφώρ (1397), ;όπως τους αναγνώρισε και ο ετεροθαλής αδελφός τους βασιλιάς Ερρίκος Δ΄ της Αγγλίας αλλά απέκλεισε τα δικαιώματα τους για την διαδοχή στον θρόνο της Αγγλίας. Οι Μποφώρ παρέμειναν έτσι πιστοί σύμμαχοι με τους απογόνους του Ιωάννη της Γάνδης τον Οίκο του Λάνκαστερ. Η εγγονή του Ιωάννη Μποφώρ Λαίδη Μαργαρίτα Μπωφόρ παντρεύτηκε τον Εδμόνδο Τυδώρ, γιο του Ουαλλού ευγενή Όουεν Τυδώρ και της Αικατερίνης του Βαλουά και χήρας του Άγγλου βασιλιά από τον Οίκο του Λάνκαστερ Ερρίκου Ε΄. Ενώ ο Οίκος των Τυδώρ ανέβαινε σε ισχύ αντίθετα ο Οίκος του Λάνκαστερ έπεφτε και στα τέλη του 15ου αιώνα ο Οίκος των Τυδώρ έγινε η τελευταία ελπίδα για τους οπαδούς του Οίκου του Λάνκαστερ. Ο γιος του Εδμόνδου Τυδώρ νίκησε τον Ριχάρδο Γ΄ στην μάχη του Μπόσγουορθ Φίλντ (1485) με τη λήξη του Πολέμου των Ρόδων και ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Αγγλίας ως Ερρίκος Ζ΄. Ο νέος βασιλιάς Ερρίκος παντρεύτηκε την Ελισάβετ της Υόρκης, κόρη του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Δ΄, ενώνοντας τον Οίκο της Υόρκης με τον Οίκο του Λάνκαστερ. Με διάταγμα του Πάπα ο βασιλιάς Ερρίκος Ζ΄ της Αγγλίας έγινε ο αρχηγός της Αγγλικής και της Ιρλανδικής εκκλησίας.

Η κρίση διαδοχής των Τυδώρ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νεαρός βασιλιάς Εδουάρδος ΣΤ΄ της Αγγλίας πεθαίνοντας πρόωρα από φυματίωση (1553), πριν τον θάνατο του παρέκαμψε την νόμιμη σειρά διαδοχής ορίζοντας κληρονόμο του στο Αγγλικό στέμμα την Τζέιν Γκρέι επειδή φοβόταν ότι η Καθολική αδελφή του Μαρία θα ακύρωνε τις μεταρρυθμίσεις του ίδιου και του πατέρα του. Τέσσερις μέρες μετά τον θάνατο του Εδουάρδου (6 Ιουλίου 1553) η Γκρέι ορκίστηκε σαν η πρώτη από τις γυναίκες βασίλισσες του Οίκου των Τυδώρ. Στις 19 Ιουλίου το βασιλικό συμβούλιο ακύρωσε την εκλογή της Τζέιν Γκρέι ορίζοντας βασίλισσα την Καθολική ετεροθαλή αδελφή του Εδουάρδου ΣΤ΄ Μαρία, η Τζέιν Γκρέι εκτελέστηκε σε ηλικία 16 ετών (1554). Η Μαρία παντρεύτηκε τον Αψβούργο βασιλιά Φίλιππο Β΄ της Ισπανίας με τον όρο ότι θα κατείχε και ο ίδιος τους τίτλους της συζύγου του όσο εκείνη ζούσε. Ο Φίλιππος ήταν βασιλιάς της Αγγλίας την περίοδο 1554 - 1558 ενώ με παπικό διάταγμα αναγνωρίστηκε και βασιλιάς της Ιρλανδίας. Ο Φίλιππος δεν πατούσε καθόλου στην Αγγλία, ούτε γνώριζε την γλώσσα με αυτόν τον τρόπο την πραγματική εξουσία στην Αγγλία την ασκούσε η σύζυγος του η οποία είχε αντιδράσει από την αρχή στην απόφαση του πατέρα της να διαχωρίσει την Αγγλική εκκλησία από την Ρωμαιοκαθολική. Έδειξε μεγάλη βιαιότητα απέναντι στους αιρετικούς και πρωτοφανή τρομοκρατία που έφερε πολλές αντιδράσεις αλλά πέθανε και την διαδέχθηκε η ετεροθαλής αδελφή της Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας.

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Όφα
(+OFFA•REX+)
774–796
Offa περίπου το 747 μ.Χ. Kίνεθριθ
πέντε παιδιά
796 μ.Χ.
Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Έγκμπερτ
(Ecgberht)
829–839
Egbert 775 μ.Χ.
γιος του Ίλμουντ του Κεντ
Ρεντμπούργκα
τρία παιδιά
839 μ.Χ.
Έθελγουλφ
(Æþelwulf)
5 Φεβρουαρίου
839–856
Æthelwulf 795 μ.Χ.
γιος του Έγκμπερτ και της Ρεντμπούργκα
(1) Οσμπούργκα
έξι παιδιά
(2) Ιουδήθ της Φλάνδρας

χωρίς παιδιά
858 μ.Χ.
62 ή 63 ετών
Έθελμπαλντ του Ουέσσεξ
(Æþelbald)
856–860
834
γιος του Έθελγουλφ και της Οσμπούργκα
Ιουδήθ της Φλάνδρας
χωρίς παιδιά
860
26 ετών
Έθελμπερτ
(Æþelberht)
21 Δεκεμβρίου
860–865
King Æthelberht from All Souls College Chapel 835
γιος του Έθελγουλφ και της Οσμπούργκα
άγνωστη
δύο παιδιά
865
30 ετών
Έθελρεντ
(Æþelræd)
865–871
Coin of Æthelred 837
γιος του Έθελγουλφ και της Οσμπούργκα
Βαλφρίντα
868
δύο παιδιά
871
34 ετών
Αλφρέδος ο Μέγας
(Ælfræd)
24 Απριλίου
871–899
Statue of Alfred the Great in Wantage 849
γιος του Έθελγουλφ και της Οσμπούργκα
Ίαλσουιθ
Γουίντσεστερ
868
έξι παιδιά
899
50 ετών
Εδουάρδος ο Γηραιός
(Eadweard)
899–924
Edward the Elder ανάμεσα σε 871877
γιος του Αλφρέδου του Μέγα και της Έλσγουιθ
(1) Έκγκουιν
893
τρία παιδιά
(2) Έλφλεντ
c.902
δέκα παιδιά
(3) Εαντγκίφου του Κέντ
905
τέσσερα παιδιά
924

50 ετών
Έθελσταν της Αγγλίας
(Æþelstan)
3 Αυγούστου
924–939
King Athelstan from All Souls College Chapel 895
γιος του Εδουάρδου του Γηραιού και της Έκγκουιν
ανύπαντρος 939
44 ετών
Εδμόνδος Α΄
(Eadmund)
28 Οκτωβρίου
939–946
Imaginary portrait of Edmund I 921
γιος του Εδουάρδου του Γηραιού και της Εαντγκίφου του Κέντ
(1) Έλφγκιφου του Σάφτεσμπουρι
τρία παιδιά
(2) Έθελφλεντ του Ντάμερχαμ
944
χωρίς παιδιά
26 Μαΐου946
Πάκλτσερτς
25 ετών (δολοφονήθηκε)
Έντρεντ της Αγγλίας
(Eadred)
27 Μαΐου
946–955
Imaginary line engraving of Edred made by un unknown engraver after an unknown artist 923
γιος του Εδουάρδου του Γηραιού και της Εαντγκίφου του Κέντ
ανύπαντρος 955
Φρομ, Σόμερσετ
32 ετών
Έντουι της Αγγλίας
(Eadwig)
24 Νοεμβρίου
955–959
Line engraving of Edwy made by an unknown engraver after an unknown artist c.940
γιος του Εδμόνδου Α΄ και της Έλφγκιφου του Σάφτεσμπουρι
Ελφτζίφου 959
περίπου 19 ετών
Έντγκαρ Α' ο Ειρηνικός
(Eadgar)
2 Οκτωβρίου
959–975
King Edgar of England c.943
Ουέσσεξ
γιος του Εδμόνδου Α΄ και της Έλφγκιφου του Σάφτεσμπουρι
(1) Έθελφλεντ της Μερκίας
c.960
1 γιος
(2) Έλφθραιθ
c.964
δύο γιοι
975
Γουίντσεστερ
32 ετών
Εδουάρδος ο μάρτυρας
(Eadweard)
9 Ιουλίου
975–978
St. Edward the Martyr c.962
Νόθος γιος του Έντγκαρ
ανύπαντρος 18 Μαρτίου 978
Κάστρο Κορφ
16 ετών (δολοφονήθηκε)
Έθελρεντ ο Ανέτοιμος
(Æþelræd Unræd)
19 Μαρτίου
978–1013 & 1014 - 1016
Image of Æthelred II with an oversize sword from the illuminated manuscript "The Chronicle of Abingdon" c.968
γιος του Έντγκαρ και της Έλφθραιθ
(1) Έλφραντ της Νορθούμπρια
4 παιδιά
(2) Ελφγκίφου της Υόρκης
991
έξι παιδιά
(3) Έμμα της Νορμανδίας
1002
τρία παιδιά<
23 Απριλίου 1016
Λονδίνο
48 ετών
Έντμουντ ο σιδηρόπλευρος
(Eadmund)
24 Απριλίου –
30 Νοεμβρίου 1016
Edmund Ironside c.993
γιος του Έθελρεντ του Ανέτοιμου και της Ελφγκίφου της Υόρκης
Έντιθ της Ανατολικής Αγγλίας
δύο παιδιά
30 Νοεμβρίου 1016
Γκλάστονμπερι
23 ετών
Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Σβεν Α' της Δανίας
(Svend Tveskæg)
25 Δεκεμβρίου
1013–1014
Sweyn Forkbeard, from an architectural element in the Swansea Guildhall, Swansea, Wales c.960
Δανία
γιος του Χάραλντ Α' της Δανίας και της Γκύριντ της Σουηδίας
(1) Γκουνχίλντα της Πολωνίας
c.990
επτά παιδιά
(2) Σίγκριντ η Υψηλή
c.1000
1 κόρη
3 Φεβρουαρίου 1014
Γκέινσμπορο
περίπου 54 ετών
Κανούτος ο Μέγας
(Knútr)
1 Δεκεμβρίου
1016–1035
c.995
γιος του Σβεν Α' της Δανίας και της Γκουνχίλντα της Πολωνίας
(1) Έλφγκιφου του Νορθάμπτον
δύο παιδιά
(2) Έμμα της Νορμανδίας
1017
12 Νοεμβρίου 1035
Σάφτσμπερι
ηλικία γύρω στα 40
Χάρολντ ο λαγοπόδαρος
(Harald)
13 Νοεμβρίου
1035–1040
c.1016/7
γιος του Κανούτου του Μέγα και της Έλφγκιφου του Νορθάμπτον
Έλγκιφου
ένας γιος
17 Μαρτίου 1040
Οξφόρδη
ηλικία περίπου 23 ή 24
Αρθακανούτος
(Hardeknud)
18 Ιουνίου
1040–1042
1018
γιος του Κανούτου του Μέγα και της Έμμας της Νορμανδίας
άγνωστη 8 Ιουνίου 1042
Λάμπεθ
ηλικία 24 ετών

Οίκος του Ουέσσεξ (παλινόρθωση)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Εδουάρδος ο Ομολογητής
(Eadweard)
9 Ιουνίου
1042–1066
c.1003
Ισλιπ, Οξφορντσάιρ
γιος του Έθελρεντ του ανέτοιμου και της Έμμας της Νορμανδίας
Έντιθ του Ουέσσεξ
23 Ιανουαρίου 1045
δεν είχε παιδιά
5 Ιανουαρίου 1066
Ανάκτορο Ουέστμινστερ
60 ετών
Χάρολντ Β' της Αγγλίας
(Harold Godwinesson)
6 Ιανουαρίου–14 Οκτωβρίου 1066
c.1020
γιος του Γκόντουιν του Ουέσσεξ και της Γκίδα Θορκελσντότιρ
(1) Έντιθ Σουάνσα
έξι παιδιά

(2) Έντιθ της Μερκίας
Υόρκη
c.1064
δύο γιοι

14 Οκτωβρίου 1066
περίπου 46 ετών (πέθανε στη μάχη του Χέιστινγκς)
Έντγκαρ Έθελινγκ
(Eadgar Æþeling)
15 Οκτωβρίου–17 Δεκεμβρίου 1066.
Δεν πρόλαβε να στεφτεί επίσημα.
c.1053
Ουγγαρία
γιος του Εδουάρδου του Εξόριστου και της Άγκαθα
ανύπαντρος c.1125
72 ετών
Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Γουλιέλμος Α' ο Κατακτητής
(Guillaume le Bâtard)
25 Δεκεμβρίου
1066–1087[8]
William the Conqueror depicted at the Battle of Hastings, on the Bayeux Tapestry c.1028
Κάστρο Φαλέζ
γιος του Ροβέρτου του Μεγαλοπρεπούς και της Ερλέβας[8]
Ματθίλδη της Φλάνδρας
Παρεκκλήσι Νοτρ Νταμ στο κάστρο του Ε, Νορμανδία
1053
δέκα παιδιά[8]
9 Σεπτεμβρίου 1087
Άγιος Γερβάσιος στη Ρουέν
περίπου 59 ετών.[8] Ετάφη στο Αβαείο του Αγίου Στεφάνου της Καέν
Γουλιέλμος Β' της Αγγλίας
(Willelm le Roux)
26 Σεπτεμβρίου
1087–1100[8]
Ο Γουλιέλμος απεικονίζεται στο Χειρόγραφο του Στόουε c.1060
Νορμανδία
γιος του Γουλιέλμου του Κατακτητή και της Ματθίλδης της Φλάνδρας[8]
ανύπαντρος 2 Αυγούστου 1100
Νιου Φόρεστ
περίπου 40 ετών[8]
Ερρίκος Α' της Αγγλίας
(Henri Beauclerc)
5 Αυγούστου
1100–1135[9]
Henry I Σεπτέμβριος 1068
Σέλμπι
γιος του Γουλιέλμου του Κατακτητή και της Ματθίλδης της Φλάνδρας[9]
(1) Ματθίλδη της Σκωτίας
Αββαείο του Ουέστμινστερ
11 Νοεμβρίου 1100
4 παιδιά
(2) Αντελίζα του Λέουβεν
Κάστρο Ουίνδσορ
29 Ιανουαρίου 1121
άτεκνοι [9]
1 Δεκεμβρίου 1135
Κάστρο Λυών-λα-Φορέ
67 ετών[9] Ετάφη στο Αββαείο Ρίντινγκ
Στέφανος της Αγγλίας
(Étienne de Blois)
22 Δεκεμβρίου
1135–1154[10]
Stephen c.1096
Μπλουά
γιος του Στέφανου Β' του Μπλουά και της Αδέλας της Νορμανδίας[9]
Ματθίλδη Α΄ της Βουλώνης
Ουέστμινστερ
1125
πέντε παιδιά[9]
25 Οκτωβρίου 1154
Κάστρο Ντόβερ
περίπου 58 ετών[9]

Αμφισβητούμενη διεκδίκηση

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Αυτοκράτειρα Ματθίλδη
(Mathilde,
Mahaut l'emperesse
)
7 Απριλίου–1 Νοεμβρίου 1141[11]
Αμφισβητούμενος τίτλος
Matilda 7 Φεβρουαρίου 1102
Σάτον Κουρτεναί
μόνη νόμιμη κόρη του Ερρίκου Α' και της Έντιθ της Σκωτίας[12]
(1) Ερρίκος Ε' της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Μαγεντία
6 Ιανουαρίου 1114
άτεκνοι
(2) Γοδεφρείδος Ε' του Ανζού
Καθεδρικός της Λε Μανς
22 Μαΐου 1128
τρία παιδιά
10 Σεπτεμβρίου 1167
Νοτρ Νταμ ντι Πρε, Ρουέν
65 ετών[11]
Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ερρίκος Β΄
(Henri Court-mantel)
19 Δεκεμβρίου
1154–1189[13]
Henry II 5 Μαρτίου 1133
Λε Μανς
γιος του Γοδεφρείδου του Ανζού και της Ματθίλδης[13]
Ελεονώρα της Ακουιτανίας
Καθεδρικός του Μπορντώ
18 Μαΐου 1152
οχτώ παιδιά[13]
6 Ιουλίου 1189
Ανάκτορο Σινόν
56 ετών.[13] Ετάφη στο Αββαείο του Φοντεβρώ
Ερρίκος ο Νεώτερος
(συμβασιλέας με τον πατέρα του)
14 Ιουνίου
1170–1183
Henry 28 Φεβρουαρίου 1155

γιος του Ερρίκου Β' και της Ελεονώρας της Ακουιτανίας

Μαργαρίτα της Ουγγαρίας
Καθεδρικός του Ουίντσεστερ
27 Αυγούστου 1172
ένα παιδί
11 Ιουνίου 1183
Μαρτέλ, Λιμόζ
28 ετών. Ετάφη στον Καθεδρικό της Ρουέν
Ριχάρδος Α' ο Λεοντόκαρδος
3 Σεπτεμβρίου
1189–1199[13]
Richard the Lionheart, an illustration from a 12th century codex 8 Σεπτεμβρίου 1157
Ανάκτορο Μπωμόν
γιος του Ερρίκου Β' και της Ελεονώρας της Ακουιτανίας[13]
Βερεγγάρια της Ναβάρρας
Λεμεσός
12 Μαΐου 1191
άτεκνοι[13]
6 Απριλίου 1199
Σαλύ
41 ετών[13] Ετάφη η καρδιά στον Καθεδρικό της Ρουέν και το σώμα στο Αββαείο του Φοντεβρώ
Ιωάννης ο Ακτήμονας
27 Μαΐου
1199–1216[14]
Tomb effigy of John 24 Δεκεμβρίου 1166
Ανάκτορο Μπωμόν
γιος του Ερρίκου Β' και της Ελεονώρας της Ακουιτανίας[14]
(1) Ισαβέλλα του Γκλόστερ
Κάστρο Μάρλμπορο
29 Αυγούστου 1189
άτεκνοι

(2) Ισαβέλλα του Ανγκουλέμ
Καθεδρικός του Μπορντώ
24 Αυγούστου 1200
πέντε παιδιά[14]

19 Οκτωβρίου 1216
Κάστρο Νιούαρκ
49 ετών[14] Ετάφη στον καθεδρικό του Γουόρστερ
Ερρίκος Γ'
28 Οκτωβρίου
1216–1272[15]
Henry III 1 Οκτωβρίου 1207
Κάστρο Γουίντσεστερ
γιος του Ιωάννη και της Ισαβέλλας της Ανγκουλέμης[15]
Ελεονώρα της Προβηγκίας
Καθεδρικός του Καντέρμπουρι
14 Ιανουαρίου 1236
εννιά παιδιά[15]
16 Νοεμβρίου 1272
Ανάκτορο του Ουέστμινστερ
65 ετών [15]
Εδουάρδος Α'
(Edward Longshanks)
16 Νοεμβρίου
1272–1307[16]
17 Ιουνίου 1239
Παλάτι του Ουέστμινστερ
γιος του Ερρίκου Γ' και της Ελεονώρας της Προβηγκίας[16]
(1) Ελεονώρα της Καστίλης
Αββαείο Σάντα Μαρία λα Ρεάλ ντε Χουέλγκας
18 Οκτωβρίου 1254
17 παιδιά

(2) Μαργαρίτα της Γαλλίας
10 Σεπτεμβρίου 1299
τρία παιδιά[16]

7 Ιουλίου 1307
Μπραφ μπάι Σαντς
68 ετών[16]
Εδουάρδος Β'
7 Ιουλίου 1307 –
25 Ιανουαρίου 1327[17]
Modern depiction of Edward II 25 April 1284
Κάστρο Κέρναρφον
γιος του Εδουάρδου Α και της Ελεονώρας της Καστίλης[17]
Ισαβέλλα της Γαλλίας (1295-1358)
Καθεδρικός της Βουλώνης
25 Ιανουαρίου 1308
πέντε παιδιά[17]
21 Σεπμτεβρίου 1327
Κάστρο Μπέρκλεϊ
43 ετών (δολοφονήθηκε)[17]
Εδουάρδος Γ'
25 Ιανουαρίου
1327–1377[18]
Edward III 13 Νοεμβρίου 1312
Κάστρο Ουίνδσορ
γιος του Εδουάρδου Β' και της Ισαβέλλας της Γαλλίας[18]
Φιλίππη του Αινώ
Γιορκ Μίνστερ
24 Ιανουαρίου 1328
14 παιδιά [18]
21 Ιουνίου 1377
Ανάκτορο Σιν
64 ετών[18]
Ριχάρδος Β'
21 Ιουνίου 1377 –
29 Σεπμτεβρίου 1399[19]
Richard II, the sol-called 'Westminster Portrait', painted by an unknown artist working in the International Gothic style, 1390s 6 Ιανουαρίου 1367
Μπορντώ
γιος του Εδουάρδου του Μαύρου Πρίγκιπα και της Ιωάννας του Κεντ[19]
(1) Άννα της Βοημίας
14 Ιανουαρίου 1382
άτεκνοι

(2) Ισαβέλλα των Βαλουά
Καλαί
4 Νοεμβρίου 1396
άτεκνοι[19]

14 Φεβρουαρίου 1400
Κάστρο Πόντεφρακτ
33 ετών[19]
Μονάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ερρίκος Δ'
(Henry Bolingbroke)
30 Σεπτεμβρίου
1399–1413[20]
Henry IV 3 Απριλίου 1366/7
γιος του Ιωάννη της Γανδης και της Λευκής του Λάνκαστερ[20]
(1) Μαρία του Μπόχυν
27 Ιουλίου 1380
Τέσσερις γιοι και μια κόρη

(2) Ιωάννα της Ναβάρρας
Καθεδρικός του Ουέστμινστερ
7 Φεβρουαρίου 1403[20]

20 Μαρτίου 1413
Αββαείο του Ουέστμινστερ
45 ή 46 ετών[21]
Ερρίκος Ε'
20 Μαρτίου
1413–1422[20]
Henry V 9 Αυγούστου 1387 (ή 16 Σεπτεμβρίου)
γιος του Ερρίκου Δ' και της Μαρίας ντε Μπόχυν[20]
Αικατερίνη της Γαλλίας (1401-1437)
Καθεδρικός της Τρουά
2 Ιουνίου 1420
Ένας γιος[20]
31 Αυγούστου 1422
35 ετών [20]
Ερρίκος ΣΤ'
31 Αυγούστου 1422 – 4 Μαρτίου 1461[22]
Henry VI 6 Δεκεμβρίου 1421
Κάστρο Ουίνδσορ
γιος του Ερρίκου Ε' και της Αικατερίνης του Βαλουά[22]
Μαργαρίτα του Ανζού
22 Απριλίου 1445
Ένας γιος[22]
21 Μαΐου 1471
Πύργος του Λονδίνου
49 ετών (δολοφονήθηκε)[22]
Κύριο λήμμα: Οίκος της Υόρκης

Ο Οίκος της Υόρκης καταγόταν από τον Εδμόνδο του Λάνγκλεϊ, ο οποίος ήταν 1ος Δούκας της Υόρκης και τέταρτος επιζών γιος του Εδουάρδου Γ΄.

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Εδουάρδος Δ'
4 Μαρτίου1461 – 2 Οκτωβρίου 1470[23]
Edward IV 28 Απριλίου 1442
Ρουέν
γιος του Ριχάρδου Πλανταγενέτη, 3ου δούκα της Υόρκης και της Σεσίλ Νέβιλ[23]
Ελίζαμπεθ Γούντβιλ
Γκράφτον Ρέτζις
1 Μαΐου 1464
δέκα παιδιά[23]
9 Απριλίου 1483
Ανάκτορο του Ουέστμινστερ
40 ετών[23]
Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ερρίκος ΣΤ΄
2 Οκτωβρίου 1470 – 11 Απριλίου 1471[22]
Henry VI 6 Δεκεμβρίου 1421
Κάστρο Ουίνδσορ
γιος του Ερρίκου Ε' και της Αικατερίνης του Βαλουά[22]
Μαργαρίτα του Ανζού
Αββαείο του Τίτσφιλντ
22 Απριλίου 1445
1 γιος[22]
21 Μαΐου 1471
Πύργος του Λονδίνου
49 ετών (δολοφονήθηκε)[22]
Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Εδουάρδος Δ'
11 Απριλίου 1471 – 9 Απριλίου 1483[23]
Edward IV 28 April 1442
Ρουέν
Ριχάρδου Πλανταγενέτη, 3ου Δούκα της Υόρκης και της Σεσίλ Νέβιλ[23]
Ελίζαμπεθ Γούντβιλ
Γκράφτον Ρέτζις
1 Μαΐου 1464
δέκα παιδιά[23]
9 Απριλίου 1483
Ανάκτορο του Ουεστμίνστερ
40 ετών[23]
Εδουάρδος Ε'
9 Απριλίου – 25 Ιουνίου 1483[24]
Edward V 2 Νοεμβρίου 1470
Ουέστμινστερ
γιος του Εδουάρδου Δ' και της Ελίζαμπεθ Γούντβιλ[24]
ανύπαντρος περίπου 1483
Λονδίνο
περίπου 12 ετών (κατά την παράδοση δολοφονήθηκε)[25]
Ριχάρδος Γ'
26 Ιουνίου
1483 – 1485[26]
Richard III 2 Οκτωβρίου 1452
Κάστρο Φόθερινγκεϊ
γιος του Ριχάρδου Πλανταγενέτη, 3ου Δούκα της Υόρκης και της Σέσιλ Νέβιλ[27]
Άννα Νέβιλ
Αββαείο του Ουέστμινστερ
12 Ιουλίου 1472
1 γιος[27]
22 Αυγούστου 1485
Μάχη του Μπόσγουορθ
32 ετών (σκοτώθηκε στη Μάχη)[27]
Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ερρίκος Ζ'
22 Αυγούστου
1485–1509[28]
Henry VII, by Michel Sittow, 1505 28 Ιανουαρίου 1457
Κάστρο Πέμπροουκ
γιος του Εδμόνδου Τυδώρ και της Μαργαρίτας Μπωφόρ[28]
Ελισάβετ της Υόρκης
Αββαείο του Ουέστμινστερ
18 Ιανουαρίου 1486
οχτώ παιδιά[28]
21 Απριλίου 1509
Ανάκτορο Ρίτσμοντ
52 ετών[28]
Ερρίκος Η'
21 Απριλίου
1509–1547[29]
Ο Ερρίκος Η' , από τον Χανζ Χολμπάϊν,1536 28 Ιουνίου 1491
Παλάτι του Γκρήνουιτς
γιος του Ερρίκου Ζ' και της Ελισάβετ της Υόρκης[29]
Αικατερίνη της Αραγωνίας
Γκρίνουιτς
11 Ιουνίου 1509
μία κόρη
28 Ιανουαρίου 1547
Ανάκτορο Γουάιτχολ
55 ετών[29]
Άννα Μπολέυν
Ανάκτορο του Ουέστμινστερ
25 Ιανουαρίου 1533
μία κόρη
Τζέην Σέημουρ
Ανάκτορο Ουάιτχολ
30 Μαΐου 1536
ένας γιος
Άννα της Κλεβ
Ανάκτορο Γκρίνουιτς
6 Ιανουαρίου 1540
Αικατερίνη Χάουαρντ
Ανάκτορο Χάμπτον Κορτ
28 Ιουλίου 1540
Αικατερίνη Παρ
Ανάκτορο Χάμπτον Κορτ
12 Ιουλίου 1543
Εδουάρδος ΣΤ'
28 Ιανουαρίου
1547–1553[30]
Edward VI, by Hans Eworth 12 Οκτωβρίου 1537
Ανάκτορο Χάμπτον Κορτ
υιός του Ερρίκου Η' και της Τζέην Σέημουρ[30]
Άγαμος 6 Ιουλίου 1553
Ανάκτορο Γκρήνουιτς
ηλικία 15 ετών[30]

Αμφισβητούμενη διεκδίκηση

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Τζέιν Γκρέυ
(Η Βασίλισσα των Εννέα Ημερών)
10 Ιουλίου–19 Ιουλίου 1553[31]
αμφισβητούμενος τίτλος
Οκτώβριος 1537
Μπράντγκεϊτ Παρκ
κόρη του Ερρίκου Γκρέι, 1ου Δούκα του Σάφοκ και της Λαίδης Φράνσις Μπράντον[31]
Γκίλντφορντ Ντάντλεϊ
Στραντ, Λονδίνο
21 Μαΐου 1553
άτεκνη[32]
12 Φεβρουαρίου 1554
Πύργος του Λονδίνου
16 ετών (αποκεφαλίστηκε)[31]

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Μαρία Α΄
(Bloody Mary)
19 Ιουλίου
1553–1558[30]
Η Μαρία Α', από τον Αντόνιους Μορ, 1554 18 Φεβρουαρίου 1516
Παλάτι του Γκρίνουιτς
κόρη του Ερρίκου Η΄ και Αικατερίνης της Αραγωνίας[30]
Φίλιππος Β' της Ισπανίας
Καθεδρικός του Ουίντσεστερ
25 Ιουλίου 1554
άτεκνη[30]
17 Νοεμβρίου 1558
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
42 ετών[30]
Φίλιππος Β' της Ισπανίας
25 Ιουλίου 1554 –
17 Νοεμβρίου 1558
(jure uxoris)
αμφίβολη κατάσταση
King Philip of England 21 Μαΐου 1527
Βαγιαδολίδ, Ισπανία
γιος του Καρόλου Ε΄ της Γερμανίας, και της Ισαβέλλας της Πορτογαλίας
(2) Μαρία Α' της Αγγλίας
Καθεδρικός του Ουίντσεστερ
25 Ιουλίου 1554
άτεκνος
τρεις άλλοι γάμοι
και επτά παιδιά
13 Σεπτεμβρίου 1598
Εσκοριάλ, Ισπανία
71 ετών
Ελισάβετ Α΄
(Η Παρθένος Βασίλισσα)
17 Νοεμβρίου
1558–1603[30]
Elizabeth I, by Darnley 7 Σεπτεμβρίου 1533
Παλάτι του Γκρήνουιτς
κόρη του Ερρίκου Η΄ και της Άννας Μπολέιν[30]
ανύπαντρη 24 Μαρτίου 1603
Παλάτι του Ρίτσμοντ
69 ετών[30]
Κύριο λήμμα: Οίκος των Στιούαρτ
Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ιάκωβος Α΄
24 Μαρτίου
1603–1625[33]
ο Ιάκωβος Α', από τον Πάουλους βαν Σόμερ 19 Ιουνίου 1566
Κάστρο του Εδιμβούργου
γιος του Ερρίκου, 1ου δούκα του Όλμπανυ και της Μαρίας Α' της Σκωτίας[33]
Άννα της Δανίας
Όσλο
23 Νοεμβρίου 1589
επτά παιδιά[33]
27 Μαρτίου 1625
Ανάκτορο Θέομπαλντς
58 ετών[33]
Κάρολος Α'
(Άγιος Κάρολος ο Μάρτυρας[34])
27 Μαρτίου
1625–1649[35]
19 Νοεμβρίου 1600
Παλάτι του Ντάνφερμλαϊν
γιος του Ιακώβου Α' και της Άννας της Δανίας[35]
Ερριέττα Μαρία της Γαλλίας
Αββαείο του Αγίου Αυγουστίνου
13 Ιουνίου 1625
εννέα παιδιά[35]
30 Ιανουαρίου 1649
Παλάτι του Ουάιτχολ
48 ετών (αποκεφαλίστηκε)[35]
Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Όλιβερ Κρόμγουελ
(Old Ironsides)
16 Δεκεμβρίου
1653–1658[36]
Oliver Cromwell 25 Απριλίου 1599
Χάντιγκτον[36]
γιος του Ρόμπερτ Κρόμγουελ και της Ελισάβετ Στιούαρτ[37]
Ελισάβετ Μπουρσιέ
Άγιος Αιγίδιος[38]
22 Αυγούστου 1620
εννιά παιδιά[36]
3 Σεπτεμβρίου 1658
Γουάιτχολ
59 ετών[36]
Ρίτσαρντ Κρόμγουελ
(Tumbledown Dick)
3 Σεπτεμβρίου 1658
– 7 Μαΐου 1659[39]
ο Ρίτσαρντ Κρόμγουελ 4 Οκτωβρίου 1626
Χάντιγκτον
γιος του Όλιβερ Κρόμγουελ και της Ελισάβετ Μπουρσιέ[39]
Ντόροθι Μάιτζορ
Μάιος 1649
εννιά παιδιά[39]
12 Ιουλίου 1712
Τσέσχαντ
85 ετών[40]

Οίκος των Στιούαρτ (παλινόρθωση)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Κάρολος Β΄
1660–1685[41]
Οι βασιλικοί θεωρούσαν αρχή της βασιλείας του το 1649
29 Μαΐου 1630
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
γιος του Καρόλου Α' και της Ερριέττας-Μαρίας της Γαλλίας[42]
Αικατερίνη της Μπραγκάνσα
Πόρτσμουθ
21 Μαΐου 1662
τρία νόμιμα παιδιά (κανένα δεν επέζησε της βρεφικής ηλικίας)[42]
6 Φεβρουαρίου 1685
Παλάτι του Ουάϊτχολ
54 ετών[42]
Ιάκωβος Β'
6 Φεβρουαρίου 1685 –
23 Δεκεμβρίου 1688[43]
14 Οκτωβρίου 1633
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
γιος του Καρόλου Α΄ και της Ερριέττας-Μαρίας της Γαλλίας[43]
(1) Άννα Χάιντ
Στραντ, Λονδίνο
3 Σεπτεμβρίου 1660
οκτώ παιδιά

(2) Μαρία της Μόντενα
Ντόβερ
21 Νοεμβρίου 1673
επτά παιδιά[43]

16 Σεπτεμβρίου 1701
Ανάκτορο του Σεν Ζερμέν αν Λε
67 ετών[43]
Γουλιέλμος Γ΄
(Γουλιέλμος της Οράγγης)
13 Φεβρουαρίου
1689–1702[44]
4 Νοεμβρίου 1650
Χάγη
γιος του Γουλιέλμου Β' της Οράγγης και της Μαρίας, πριγκίπισσας της Οράγγης και κόμισσας του Νασσάου[45]
rowspan=2 | Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
4 Noεμβρίου 1677
τρία παιδιά (κανένα δεν επέζησε της βρεφικής ηλικίας)[44]
8 Μαρτίου 1702
Παλάτι του Κένσινγκτον
51 ετών[44]
Μαρία Β΄
13 Φεβρουαρίου
1689–1694[43]
30 Απριλίου 1662
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
κόρη του Ιακώβου Β΄ και της Άννας Χάιντ[43]
28 Δεκεμβρίου 1694
Παλάτι του Κένσινγκτον
32 ετών[43]
Άννα
8 Μαρτίου
1702–1707
Μεγάλη Βρετανία
1 Μαΐου 1707-1714
6 Φεβρουαρίου 1665
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
κόρη του Ιακώβου Β΄και της Άννας Χάιντ
Πρίγκιπας Γεώργιος της Δανίας
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
28 Ιουλίου 1683
17 παιδιά
1 Αυγούστου 1714
Παλάτι του Κένσινγκτον
49 ετών
 1. A Brief History of British Kings and Queens: British Royal History from Alfred the Great to the Present, Mike Ashley, Running Press, 2003
 2. In 1801, the Kingdom of Ireland, which had been under English rule since King Henry II, became part of the United Kingdom of Great Britain and Ireland following the Act of Union, which lasted until the secession of Ireland in 1922 and the subsequent renaming of the state to the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.
 3. E. B. Fryde et al, eds. (1996). Handbook of British Chronology (3rd ed.). Royal Historical Society. p. 25.
 4. Yorke, Barbara. Bishop ?thelwold: His Career and Influence. Woodbridge, 1988. p. 71
 5. Simon Keynes, 'Rulers of the English, c 450–1066', in Michael Lapidge et al ed., The Blackwell Encyclopaedia of Anglo-Saxon England, 2001, p. 514
 6. Pine, Leslie Gilbert (1983). A Dictionary of mottoes. Routledge. p. 53
 7. Norris, Herbert (1999). Medieval Costume and Fashion (illustrated, reprint ed.). Courier Dover Publications.
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 8,6 «thePeerage.com - Person Page 10203». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 9,5 9,6 «thePeerage.com - Person Page 10204». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 10. «STEPHEN (of Blois) - Archontology.org». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 11. 11,0 11,1 Η Ματθίλδη βασίλευσε την ίδια περίοδο με το Στέφανο, αλλά η βασιλεία της αμφισβητείται. «thePeerage.com - Person Page 10204». Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2007. 
 12. «MATILDA (the Empress) - Archontology.org». Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2007. 
 13. 13,0 13,1 13,2 13,3 13,4 13,5 13,6 13,7 «thePeerage.com - Person Page 10202». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 14. 14,0 14,1 14,2 14,3 «thePeerage.com - Person Page 10201». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 15. 15,0 15,1 15,2 15,3 «thePeerage.com - Person Page 10193». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 16. 16,0 16,1 16,2 16,3 «thePeerage.com - Person Page 10191». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 17. 17,0 17,1 17,2 17,3 Ο Εδουάρδος καθαιρέθηκε επισήμως από το Κοινοβούλιο στις 25 Ιανουαρίου 1327, έχοντας φυλακιστεί ήδη από τις 16 Νοεμβρίου 1326. «thePeerage.com - Person Page 10094». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 18. 18,0 18,1 18,2 18,3 «thePeerage.com - Person Page 10188». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 19. 19,0 19,1 19,2 19,3 Ο Ριχάρδος Β' καθαιρέθηκε και ήταν κρατούμενος του Ερρίκου Δ', ο οποίος ανέβηκε στο θρόνο διεκδικώντας τα δικαιώματα του πατέρα του, Ιωάννη της Γάνδης. «thePeerage.com - Person Page 10206». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 20. 20,0 20,1 20,2 20,3 20,4 20,5 20,6 «thePeerage.com - Person Page 10187». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 21. «HENRY IV - Archontology.org». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 22. 22,0 22,1 22,2 22,3 22,4 22,5 22,6 22,7 Ο Εδουάρδος Δ' άρπαξε το θρόνο το 1461 έπειτα από έτη εμφυλίου πολέμου. Ο Ερρίκος ΣΤ' ανέβηκε και πάλι για 5 μήνες το 1470 πριν εκτοπιστεί μόνιμα. «thePeerage.com - Person Page 10186». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 23. 23,0 23,1 23,2 23,3 23,4 23,5 23,6 23,7 Ο Εδουάρδος σύντομα εκθρονίστηκε από τον Ερρίκο ΣΤ'.«thePeerage.com - Person Page 10164». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 24. 24,0 24,1 Ο Εδουάρδος Ε' εκθρονίστηκε από τον Ριχάρδο Γ', ο οποίος σφετερίστηκε το θρόνο βάσει του ότι ο Εδουάρδος ήταν σφετεριστής. «EDWARD V - Archontology.org». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 25. «thePeerage.com - Person Page 10165». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 26. «RICHARD III - Archontology.org». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 27. 27,0 27,1 27,2 «thePeerage.com - Person Page 10163». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 28. 28,0 28,1 28,2 28,3 «thePeerage.com - Person Page 10142». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 29. 29,0 29,1 29,2 «thePeerage.com - Person Page 10148». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 30. 30,00 30,01 30,02 30,03 30,04 30,05 30,06 30,07 30,08 30,09 «thePeerage.com - Person Page 10150». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 31. 31,0 31,1 31,2 Η Ιωάννα εκθρονίστηκε για χάρη της Μαρίας Τυδώρ. «thePeerage.com - Person Page 10152». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 32. «Lady Jane Grey: Marriage». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 33. 33,0 33,1 33,2 33,3 «thePeerage.com - Person Page 10137». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 34. philorthodox: Saint Charles of England, King and Martyr
 35. 35,0 35,1 35,2 35,3 «thePeerage.com - Person Page 10138». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 36. 36,0 36,1 36,2 36,3 «Oliver Cromwell 1599-1658». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 37. «Oliver Cromwell - Faq 1». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 38. «New Page 1». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 39. 39,0 39,1 39,2 «Richard Cromwell, Lord Protector, 1626-1712». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 40. «CROMWELL, Richard - Archontology.org». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 41. «Britannia: Monarchs of Britain». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2009. 
 42. 42,0 42,1 42,2 «thePeerage.com - Person Page 10139». Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2008. 
 43. 43,0 43,1 43,2 43,3 43,4 43,5 43,6 «thePeerage.com - Person Page 10136». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 44. 44,0 44,1 44,2 «thePeerage.com - Person Page 10141». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. 
 45. «WILLIAM III - Archontology.org». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007.