Κατάλογος λιμνών της Αλβανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Αλβανία διαθέτει 247 φυσικές και περισσότερες από 800 τεχνητές λίμνες. Οι φυσικές λίμνες είναι οι περισσότερες καρστικής ή παγετωνικής προέλευσης.[1] Με βάση την προέλευσή τους, ταξινομούνται ως εξής: 4 τεκτονικές, 134 προπαγετωνικές, 94 καρστικές και 15 ποτάμιες. Λιμνοθάλασσες βρίσκονται κατά μήκος των ακτών. Καταλαμβάνουν έκταση 150 τ.χλμ.[2]

Κατάλογος φυσικών λιμνών στην Αλβανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  Εθνικό πάρκο ή τμήμα αυτού
Όνομα Εικόνα Περιγραφή Τοποθεσία
Λίμνη Σκόδρας

Liqeni i Shkodrës
Lake Skadar, Shkoder Albania 2016.jpg Η αρχαία λίμνη Σκόδρας, η οποία πήρε το όνομά της από την πόλη Σκόδρα, είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Νότιας Ευρώπης. Το κλίμα είναι μεσογειακό (Csa), όπως ορίζεται στην κλιματική ταξινόμηση Κέππεν. Γεωγραφικά, βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Μαυροβουνίου. Η λίμνη Σκόδρας καλύπτει επιφάνεια που εποχιακά κυμαίνεται από 370 τετραγωνικά χιλιόμετρα έως 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα.[3] Το μέγιστο βάθος της λίμνης είναι 44 μέτρα. Ωστόσο, μόνο το ένα τρίτο (142 τετραγωνικά χιλιόμετρα) ανήκει στην Αλβανία.
Κατάλογος λιμνών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος λιμνών της Αλβανίας
Λίμνη Οχρίδα

Liqeni i Ohrit
Lin albania korce.jpg Η λίμνη Οχρίδα είναι η βαθύτερη λίμνη (288 μέτρα) στα Βαλκάνια, η παλαιότερη λίμνη στην Ευρώπη και μία από τις παλαιότερες στον κόσμο.[4] Περικλείει τα ορεινά σύνορα μεταξύ ανατολικής Αλβανίας και νοτιοδυτικής Βόρειας Μακεδονίας. Περίπου 110 τ. χλμ. ανήκουν στην Αλβανία. Το νερό ρέει προς τον ποταμό Μαύρο Ντριν που ρέει βόρεια στην Αλβανία και, στη συνέχεια, στην Αδριατική Θάλασσα. Διαθέτει μοναδική και ποικίλη βιοποικιλότητα, φιλοξενώντας περισσότερα από 200 ενδημικά είδη.[5] Οι πόλεις που βρίσκονται στις όχθες της λίμνης είναι το Πόγραδετς στην Αλβανία και η Οχρίδα και η Στρούγκα στη Βόρεια Μακεδονία. Επιπλέον, η Διασυνοριακή Περιοχή Προστασίας Οχρίδας-Πρεσπών προστέθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Περιοχών Προστασίας Βιόσφαιρας της UNESCO.
Κατάλογος λιμνών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος λιμνών της Αλβανίας
Λίμνη Πρέσπα

Liqeni i Prespës
Liqeni Prespes. Ishulli Mali Gradit. Korce. Albania.jpg Η λίμνη Πρέσπα βρίσκεται στη νοτιοανατολική Αλβανία, στο τριεθνές με την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία. Από τη συνολική επιφάνεια των 1.763 τ.χλμ., μόνο τα 463 ανήκουν στην Αλβανία. Το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών αναγνωρίστηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1999 και καλύπτει ολόκληρο το αλβανικό τμήμα της Πρέσπας. Το εθνικό πάρκο χαρακτηρίζεται από τη βλάστηση και τη βιοποικιλότητα του.[6] Υπάρχουν περίπου 1130 είδη αγγειακών φυτών και 174 είδη μανιταριών.
Κατάλογος λιμνών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος λιμνών της Αλβανίας
Λίμνη Μικρή Πρέσπα

Liqeni i Prespës së Vogël
Zagradec.jpg Η λίμνη Μικρή Πρέσπα βρίσκεται στη νοτιοανατολική Αλβανία, στα σύνορα με την Ελλάδα, με συνολική έκταση 4.539 τ.χλμ. εκ των οποίων μόνο 43 ανήκουν στην Αλβανία. Είναι γνωστή για τη φιλοξενία της μεγαλύτερης αναπαραγωγικής αποικίας αργυροπελεκάνου στον κόσμο. Η επιφάνεια της βρίσκεται 853 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το μέγιστο βάθος της λίμνης είναι 77 μ..
Κατάλογος λιμνών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος λιμνών της Αλβανίας
Λίμνη Βουθρωτού

Liqeni i Butrintit
Butrint Panorama.jpg Η λίμνη Βουθρωτού, η οποία πήρε το όνομά της από την αρχαία πόλη του Βουθρωτού, είναι λιμνοθάλασσα και βρίσκεται κοντά στους Αγίους Σαράντα της νότιας Αλβανίας. Βρίσκεται στην ακτή του Ιονίου Πελάγους. Η λίμνη έχει μήκος 71 χλμ. και πλάτος 33 χλμ., με συνολική επιφάνεια 163 τ.χλμ.. Το μέγιστο βάθος της λίμνης είναι 21 μ.. Η λίμνη είναι επίσης μέρος του Εθνικού Πάρκου Βουθρωτού. Λόγω των κλιματολογικών, υδρολογικών και γεωλογικών συνθηκών, η λίμνη χαρακτηρίζεται από έντονη βλάστηση και βιοποικιλότητα. Η πανίδα αντιπροσωπεύεται από 39 είδη θηλαστικών, 246 είδη πτηνών, 25 είδη ερπετών, 10 είδη αμφιβίων και 105 είδη ψαριών.
Κατάλογος λιμνών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος λιμνών της Αλβανίας

Σε άλλες μικρότερες φυσικές ή παγετωνικές λίμνες περιλαμβάνονται οι λίμνες Λούρα, η λίμνη Ντένβε, η λίμνη Γκιστόβα, η λίμνη Γκράμα, η λίμνη Μπούνι Γιεζέρτσα, η λίμνη Ντας, η λίμνη Συλμπίτσα, η λίμνη Σόπε και η λίμνη Μαλίκη.

Κατάλογος τεχνητών λιμνών στην Αλβανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  Εθνικό πάρκο ή τμήμα αυτού
  Προστατευόμενη περιοχή ή μέρος αυτής
Όνομα Εικόνα Περιγραφή Τοποθεσία
Λίμνη Φιέρζα

Liqeni i Fierzës
Liqeni ne qytetin Kukes.jpg Η λίμνη Φιέρζα έχει έκταση 726 τ. χλμ. με μέγιστο βάθος 128 μ. και όγκο νερού 2,7 δισεκατομμυρίων κ.μ..[7] Βρίσκεται στον ποταμό Ντριν κοντά στο Κούκεσι στα βόρεια της Αλβανίας και εκτείνεται πέρα από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο στην κοιλάδα του Λευκού Ντριν. Ο ταμιευτήρας διαμορφώθηκε ως αποτέλεσμα της κατασκευής του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Φιέρζα το 1978. Η Φιέρζα λειτουργεί ως υδροδοτικός ρυθμιστής τόσο για τη λίμνη Βάου-Ντέγια όσο και για την Κομάν.
Κατάλογος λιμνών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος λιμνών της Αλβανίας
Λίμνη Βάου ι Ντέγια

Liqeni i Vaut të Dejës
Liqen i Vaut të Dejës.jpg Η λίμνη Βάου ι Ντέγια έχει έκταση 25 τ.χλμ., μέγιστο βάθος 50 μ. και μέγιστο όγκο νερού 580 εκατομμυρίων κ.μ..[8][9] Ήταν το πρώτο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που κατασκευάστηκε στον ποταμό Ντριν στη βορειοδυτική Αλβανία. Στην λίμνη βρίσκονται τρία φράγματα.
Κατάλογος λιμνών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος λιμνών της Αλβανίας
Λίμνη Ούλζα

Liqeni i Ulzës
Liqeni i Ulzës.jpg Η λίμνη Ούλζα καλύπτει επιφάνεια 135 τ.χλμ., έχει μέγιστο βάθος 54 μ. και σχηματίστηκε το 1957.[10] Δηλώθηκε ως προστατευόμενη περιοχή το 2013.[11] Η Ούλζα βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Ματ, στο ανατολικό τμήμα της οροσειράς Σκαντέρμπεγκ στην Κρούγια.
Κατάλογος λιμνών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος λιμνών της Αλβανίας
Λίμνη Κομάν

Liqeni i Komanit
Lake Koman Albania 2016.jpg Η λίμνη Κομάν βρίσκεται στον ποταμό Ντριν, κοντά στο ομώνυμο χωριό στις Αλβανικές Άλπεις. Καλύπτει έκταση 12 τ.χλμ και έχει μέγιστο βάθος 175,5 μ..[12] Το Κομάν είναι τουριστικό αξιοθέατο στη βόρεια Αλβανία και μερικές φορές συγκρίνεται με τα σκανδιναβικά φιόρδ, εξαιτίας των σχηματισμών των βράχων, των σπηλαίων, των φαραγγιών και των καταρρακτών.[13]
Κατάλογος λιμνών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος λιμνών της Αλβανίας
Λίμνη Σκοπέτ

Liqeni i Shkopetit
Lake Shkopeti, Albania.jpg Η λίμνη Σκοπέτ είναι τεχνητή λίμνη η οποία καλύπτει επιφάνεια 6 τ.χλμ.. Ο ταμιευτήρας βρίσκεται στην περιοχή Ματ στην οροσειρά Σκαντέρμπεγκ, βόρεια της πρωτεύουσας των Τιράνων.
Κατάλογος λιμνών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος λιμνών της Αλβανίας
Λίμνη Μποβίλα

Liqeni i Bovillës
Liqeni i Bovillës.jpg Η Μποβίλα είναι ταμιευτήρας επιφάνειας 46 τ.χλμ. και μέσου βάθους 18 μ.. Η λίμνη βρίσκεται βορειοανατολικά των Τιράνων και νοτιοανατολικά της Κρούγια, στο Εθνικό Πάρκο Νταΐτι. Γύρω από τον ταμιευτήρα βρίσκονται δάση.
Κατάλογος λιμνών της Αλβανίας is located in Αλβανία
Κατάλογος λιμνών της Αλβανίας

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cullaj, Alqiviadh; Hasko, Agim; Miho, Aleko; Schanz, Ferdinand; Brandl, Helmut; Bachofen, Reinhard (Ιανουάριος 2005). «The quality of Albanian natural waters and the human impact» (στα αγγλικά). Environment International 31 (1): 133–146. doi:10.1016/j.envint.2004.06.008. https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0160412004001114. 
  2. Lollino, Giorgio; Manconi, Andrea (23 Αυγούστου 2014). Engineering Geology for Society and Territory - Volume 1: Climate Change and Engineering Geology. New York: Springer. σελ. 388. ISBN 9783319093000. 
  3. Glöer, Peter; Pesic, Vladimir (2013-03-28). «A new freshwater snail genus (Hydrobiidae, Gastropoda) from Montenegro, with a discussion on gastropod diversity and endemism in Skadar Lake» (στα αγγλικά). ZooKeys 281: 69–90. doi:10.3897/zookeys.281.4409. ISSN 1313-2970. https://zookeys.pensoft.net/article/3771/. 
  4. «Natural and Cultural Heritage of the Ohrid region». whc.unesco.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2019. 
  5. «Lake Ohrid; Invest in Macedonia – Agency for Foreign Investments of the Republic of Macedonia». InvestInMacedonia.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2019. 
  6. «Management Plan Prespa National Park in Albania» (PDF). mjedisi.gov.al (στα Αγγλικά). σελ. 10. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 27 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2019. 
  7. Niglia, A. (2015). The Protection of Critical Energy Infrastructure Against Emerging Security Challenges. Amsterdam: IOS Press. σελ. 131. ISBN 9781614995722. 
  8. «Kesh - Albanian Power Corporation 2015» (PDF). kesh.al (στα Αγγλικά). σελ. 29. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 23 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2019. 
  9. «Specification» (PDF). kesh.al (στα Αγγλικά). σελ. 1. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 23 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2019. 
  10. Fida, Ermira; Islami, Besim (2009). Stec, Stephen, επιμ. Energy and Environmental Challenges to Security. Dordrecht: Springer Netherlands. σελίδες 331–370. ISBN 9781402094514. 
  11. «Liqeni I Ulzes in Albania». protectedplanet.net. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2019. 
  12. «REHABILITATION OF KOMAN HYDRO POWER PLANT» (PDF). documents.worldbank.org (στα Αγγλικά). σελ. 10. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2019. 
  13. «Albania». www.bradtguides.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2019.