Κατάλογος κυρίαρχων κρατών και εξαρτημένων εδαφών στην Αφρική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ανεξάρτητα Κράτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναγνωρισμένα κράτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Name (επίσημη ονομασία) Flag Πρωτεύουσα Νόμισμα Επίσημη Γλώσσα Έκταση (χμ2) Πληθυσμός ΑΕΠ ανα κάτοικο (US$) Χάρτης
Αλγερία[1] (Λαϊκή Δημοκρατία της Αλγερίας) Flag of Algeria.svg Αλγέρι Δηνάριο Αλγερίας Αραβική 2,381,740 33,333,216 7,124 3Location Algeria AU Africa.svg
Ανγκόλα[2] (Δημοκρατία της Ανγκόλας) Flag of Angola.svg Λουάντα Κουάνζα Πορτογαλικά 1,246,700 15,941,000 2,813 42

Location Angola AU Africa.svg

Μπενίν[3]
(Δημοκρατία του Μπενίν)
Flag of Benin.svg Πόρτο-Νόβο Φράγκο CFA Δυτικής Αφρικής Γαλλικά 112,622 8,439,000 1,176 24Location Benin AU Africa.svg
Μποτσουάνα[4] (Δημοκρατία της Μποτσουάνας) Flag of Botswana.svg Γκαμπορόνε Πούλα Αγγλικά, Τσουάνα 581,726 1,839,833 11,400 46Location Botswana AU Africa.svg
Μπουρκίνα Φάσο[5]
(Μπουρκίνα Φάσο)
Flag of Burkina Faso.svg Ουαγκαντουγκού Φράγκο CFA Δυτικής Αφρικής Γαλλικά 274,000 13,228,000 1,284 21Location Burkina Faso AU Africa.svg
Μπουρούντι[6] (Δημοκρατία του Μπουρούντι) Flag of Burundi.svg Μπουζουμπούρα Φράγκο Μπουρούντι Κιρούντι, Γαλλικά 27,830 7,548,000 739 38Location Burundi AU Africa.svg
Καμερούν[7] (Δημοκρατία του Καμερούν) Flag of Cameroon.svg Γιαουντέ Φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής Γαλλικά, Αγγλικά 475,442 17,795,000 2,421 26Location Cameroon AU Africa.svg
Πράσινο Ακρωτήριο[8] (Δημοκρατία του Πράσινου Ακρωτηρίου) Flag of Cape Verde.svg Πράγια Εσκούδο του Πράσινου Ακρωτηρίου Πορτογαλικά 4,033 420,979 6,418 14aLocation Cape Verde AU Africa.svg
Κεντροαφρικανική Δημοκρατία[9] (Κεντροαφρικανική Δημοκρατία) Flag of the Central African Republic.svg Μπανγκουί Φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής Σανγκό, Γαλλικά 622,984 4,216,666 1,198 27Location Central African Republic AU Africa.svg
Τσαντ[10] (Δημοκρατία του Τσαντ) Flag of Chad.svg Ντζαμένα(Τζαμένα) Φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής Γαλλικά, Αραβικά 1,284,000 10,146,000 1,519 11Location Chad AU Africa.svg
Κομόρες[11] (Ένωση των Κομορών) Flag of the Comoros.svg Μορονί Φράγκο Κομορών Αραβικά, Γαλλικά, Κομοριανά 2,235 798,000 1,660 43aLocation Comoros AU Africa.svg
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό[12][13] (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Κινσάσα Φράγκο Κονγκό Γαλλικά 2,344,858 71,712,867 774 34Location DR Congo AU Africa.svg
Δημοκρατία του Κονγκό[14][15] (Δημοκρατία του Κονγκό) Flag of the Republic of the Congo.svg Μπραζαβίλ Φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής Γαλλικά 342,000 4,012,809 3,919 25Location Republic of the Congo AU Africa.svg
Ακτή Ελεφαντοστού[16] (Δημοκρατία της Ακτής Ελεφαντοστού) Flag of Côte d'Ivoire.svg Γιαμουσσούκρο
Φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής Γαλλικά 322,460 17,654,843 1,600 20Location Côte d'Ivoire AU Africa.svg
Τζιμπουτί[17] (Δημοκρατία του Τζιμπουτί) Flag of Djibouti.svg Τζιμπουτί Φράγκο Τζιμπουτί Αραβικά, Γαλλικά 23,200 906,000 2,070 29Location Djibouti AU Africa.svg
Αίγυπτος[18][19] (Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου) Flag of Egypt.svg Κάιρο Λίρα Αιγύπτου Αραβικά 1,001,449 80,335,036 4,836 5Location Egypt AU Africa.svg
Ισημερινή Γουινέα[20] (Δημοκρατία της Ισημερινής Γουινέας) Flag of Equatorial Guinea.svg Μαλάμπο Φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής Ισπανικά, Γαλλικά, Πορτογαλικά 28,051 504,000 16,312 31Location Equatorial Guinea AU Africa.svg
Ερυθραία[21]
(Κράτος της Ερυθραίας)
Flag of Eritrea.svg Ασμάρα Νάκφα Τιγκρίνια, Αραβικά, Αγγλικά 117,600 5,880,000 1,000 13Location Eritrea AU Africa.svg
Αιθιοπία[22] (Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Αιθιοπίας) Flag of Ethiopia.svg Αντίς Αμπέμπα Μπιρ Αμχαρική, Αγγλικά 1,104,300 85,237,338 1,100 28Location Ethiopia AU Africa.svg
Γκαμπόν[23] (Δημοκρατία της Γκαμπόν) Flag of Gabon.svg Λιμπρβίλ Φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής Γαλλικά 267,668 1,384,000 7,055 32Location Gabon AU Africa.svg
Γκάμπια[24] (Δημοκρατία της Γκάμπια) Flag of The Gambia.svg Μπανζούλ Νταλάσι Αγγλικά 10,380 1,517,000 2002 15Location Gambia AU Africa.svg
Γκάνα[25] (Δημοκρατία της Γκάνας) Flag of Ghana.svg Άκκρα Σέντι της Γκάνας Αγγλικά 238,534 23,000,000 2,700 22Location Ghana AU Africa.svg
Γουινέα[26] (Δημοκρατία της Γουινέας) Flag of Guinea.svg Κονακρί Φράγκο Γουινέας Γαλλικά 245,857 9,402,000 2,035 17 Location Guinea AU Africa.svg
Γουινέα-Μπισσάου[27] (Δημοκρατία της Γουινέα-Μπισσάου) Flag of Guinea-Bissau.svg Μπισσάου Φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής Πορτογαλικά 36,125 1,586,000 736 16Location Guinea Bissau AU Africa.svg
Κένυα[28] (Δημοκρατία της Κένυας) Flag of Kenya.svg Ναϊρόμπι Σελίνι Κένυας Σουαχίλι, Αγγλικά 580,367 34,707,817 1,445 36Location Kenya AU Africa.svg
Λεσότο[29] (Βασίλειο του Λεσότο) Flag of Lesotho.svg Μαζερού Λότι Σεσότο, Αγγλικά 30,355 1,795,000 2,113 49Location Lesotho AU Africa.svg
Λιβερία[30] (Δημοκρατία της Λιβερίας) Flag of Liberia.svg Μονρόβια Δολάριο Λιβερίας Αγγλικά 111,369 3,283,000 1,003 19Location Liberia AU Africa.svg
Λιβύη[31]
(Λιβύη)
Flag of Libya.svg Τρίπολη Δηνάριο Λιβύης Αραβικά 1,759,540 6,036,914 12,700 4Location Libya AU Africa.svg
Μαδαγασκάρη[32] (Δημοκρατία της Μαδαγασκάρης) Flag of Madagascar.svg Ανταναναρίβο Αριάρι Μαλαγασικά, Γαλλικά 587,041 18,606,000 905 44 Location Madagascar AU Africa.svg
Μαλάουι[33] (Δημοκρατία του Μαλάουι) Flag of Malawi.svg Λιλόνγκουε Κουάτσα Αγγλικά, Τσιτσέουα 118,484 12,884,000 596 42Location Malawi AU Africa.svg
Μάλι[34]
(Δημοκρατία του Μάλι)
Flag of Mali.svg Μπαμακό Φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής Γαλλικά 1,240,192 13,518,000 1,154 9 Location Mali AU Africa.svg
Μαυριτανία[35] (Ισλαμική Δημοκρατία της Μαυριτανίας) Flag of Mauritania.svg Νουακσότ Μαυριτανική Ουγκίγια Αραβικά 1,030,700 3,069,000 2,402 8Location Mauritania AU Africa.svg
Μαυρίκιος[36] (Δημοκρατία του Μαυρίκιου) Flag of Mauritius.svg Πορ-Λουί Ρουπία Μαυρίκιου Αγγλικά, Γαλλικά, Κρεολική Μαυρίκιου 2,040 1,219,220 13,703 44aLocation Mauritius AU Africa.svg
Μαρόκο[37] (Βασίλειο του Μαρόκου) Flag of Morocco.svg Ραμπάτ Ντιρχάμ Αραβικά, Βερβερικά 446,550 (διεθνώς αναγνωρισμένα) 35,757,175 4,600 2Location Morocco Africa.svg
Μοζαμβίκη[38] (Δημοκρατία της Μοζαμβίκης) Flag of Mozambique.svg Μαπούτο Μετικάλ Πορτογαλικά 801,590 20,366,795 1,389 43Location Mozambique AU Africa.svg
Ναμίμπια[39] (Δημοκρατία της Ναμίμπια) Flag of Namibia.svg Βίντχουκ Δολάριο Ναμίμπιας Αγγλικά 825,418 2,031,000 7,478 45Location Namibia AU Africa.svg
Νίγηρας[40] (Δημοκρατία του Νίγηρα) Flag of Niger.svg Νιαμέι Φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής Γαλλικά 1,267,000 13,957,000 872 10Location Niger AU Africa.svg
Νιγηρία[41] (Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Νιγηρίας) Flag of Nigeria.svg Αμπούζα Νάιρα Αγγλικά 923,768 154,729,000 1,188 25Location Nigeria AU Africa.svg
Ρουάντα[42] (Δημοκρατία της Ρουάντα) Flag of Rwanda.svg Κιγκαλί Φράγκο της Ρουάντα Κινιαρουάντα, Γαλλικά, Αγγλικά 26,798 7,600,000 1,300 37Location Rwanda AU Africa.svg
Σάο Τομέ και Πρίνσιπε[43] (Λαϊκή Δημοκρατία του Αγίου Θωμά και Πρίγκιπα) Flag of Sao Tome and Principe.svg Σάο Τομέ Ντόμπρα Πορτογαλικά 964 157,000 1,266 31aLocation São Tomé and Príncipe AU Africa.svg
Σενεγάλη[44] (Δημοκρατία της Σενεγάλης) Flag of Senegal.svg Ντακάρ Φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής Γαλλικά 196,723 11,658,000 1,759 14 Location Senegal AU Africa.svg
Σεϋχέλλες[45] (Δημοκρατία των Σεϋχελλών) Flag of Seychelles.svg Βικτώρια Ρουπία Σεϋχελλών Αγγλικά, Γαλλικά, Κρεολική Σεσελουά 451 80,654 11,818 39a Location Seychelles AU Africa.svg
Σιέρα Λεόνε[46] (Δημοκρατία της Σιέρα Λεόνε) Flag of Sierra Leone.svg Φρίταουν Λεόνε Αγγλικά 71,740 6,144,562 903 18Location Sierra Leone AU Africa.svg
Σομαλία[47] (Δημοκρατία της Σομαλίας) Flag of Somalia.svg Μογκαντίσου Σελίνι Σομαλίας Σομαλικά, Αραβικά 637,657 9,832,017 600 30Location Somalia AU Africa.svg
Νότια Αφρική[48] (Δημοκρατία της Νοτίου Αφρικής) Flag of South Africa.svg Κέιπ Τάουν South African rand Αφρικάανς, Αγγλικά, Ντεμπέλε, Νότια Σότο, Βόρεια Σότο, Σουάτι, Τσόνγκα, Τσουάνα, Βένδα, Κόσα, Ζουλού 1,221,037 47,432,000 12,161 48Location South Africa AU Africa.svg
Νότιο Σουδάν (Δημοκρατία του Νότιου Σουδάν)[49] Flag of South Sudan.svg Τζούμπα Λίρα Σουδάν Αγγλικά 644,329 8,260,490   12Location South Sudan AU Africa.svg
Σουδάν[50] (Δημοκρατία του Σουδάν)
Flag of Sudan.svg Χαρτούμ Λίρα Σουδάν Αραβικά, Αγγλικά 1,861,484 36,787,012 2,300 12Location Sudan-N AU Africa.svg
Σουαζιλάνδη[51] (Βασίλειο της Σουαζιλάνδης) Flag of Swaziland.svg Λομπάμπα (βασιλική και νομοθετική)
Μπαμπάνε (διοικητική)
Λιλανγκένι Αγγλικά, Swati 17,364 1,032,000 5,245 50Location Swaziland AU Africa.svg
Τανζανία[52] (Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας) Flag of Tanzania.svg Ντοντόμα Σελίνι Τανζανίας Σουαχίλι, Αγγλικά 945,087 37,849,133 723 39Location Tanzania AU Africa.svg
Τόγκο[53] (Δημοκρατία του Τόγκο) Flag of Togo.svg Λομέ Φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής Γαλλικά 56,785 6,100,000 1,700 23Location Togo AU Africa.svg
Τυνησία[54] (Δημοκρατία της Τυνησίας) Flag of Tunisia.svg Τύνιδα Δηνάριο Τυνησίας Αραβικά 163,610 10,102,000 8,800 3Location Tunisia AU Africa.svg
Ουγκάντα[55] (Δημοκρατία της Ουγκάντας) Flag of Uganda.svg Καμπάλα Σελίνι Ουγκάντας Αγγλικά, Σουαχίλι 236,040 27,616,000 1,700 35Location Uganda AU Africa.svg
Ζάμπια[56] (Δημοκρατία της Ζάμπια) Flag of Zambia.svg Λουσάκα Κουάτσα Ζάμπιας Αγγλικά 752,614 14,668,000 931 41Location Zambia AU Africa.svg
Ζιμπάμπουε[57] (Δημοκρατία της Ζιμπάμπουε) Flag of Zimbabwe.svg Χαράρε Δολάριο Ζιμπάμπουε Αγγλικά 390,757 13,010,000 2,607 47Location Zimbabwe AU Africa.svg

Μερικώς αναγνωρισμένα και μη αναγνωρισμένα κράτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραμπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The World Fact book: Algeria». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ag.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  2. «The World Fact book: Angola». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ao.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  3. «The World Fact book: Benin». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bn.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  4. «The World Factbook: Botswana». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bc.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  5. «The World Factbook: Burkina Faso». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/uv.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  6. «The World Factbook: Burundi». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/by.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  7. «The World Factbook: Cameroon». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cm.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  8. «The World Factbook: Cape Verde». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cv.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  9. «The World Factbook: Central African Republic». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ct.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  10. «The World Factbook: Chad». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cd.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  11. «The World Factbook: Comoros». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cn.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  12. «The World Factbook: Congo, Democratic Republic of the». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cg.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  13. Also known as Congo-Kinshasa and formerly as Zaire.
  14. «The World Factbook: Congo, Republic of the». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cf.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  15. Also known as Congo-Brazzaville.
  16. «The World Factbook: Cote d'Ivoire». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/iv.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  17. «The World Factbook: Djibouti». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/dj.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  18. «The World Factbook: Egypt». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/eg.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  19. Some territory could be argued to be a part of Asia or Africa.
  20. «The World Factbook: Equatorial Guinea». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ek.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  21. «The World Factbook: Eritrea». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/er.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  22. «The World Factbook: Ethiopia». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/et.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  23. «The World Factbook: Gabon». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gb.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  24. «The World Factbook: Gambia, The». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ga.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  25. «The World Factbook: Ghana». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gh.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  26. «The World Factbook: Guinea». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gv.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  27. «The World Factbook: Guinea-Bissau». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/pu.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  28. «The World Factbook: Kenya». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ke.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  29. «The World Factbook: Lesotho». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/lt.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  30. «The World Factbook: Liberia». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/li.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  31. «The World Factbook: Libya». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ly.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  32. «The World Factbook: Madagascar». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ma.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  33. «The World Factbook: Malawi». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mi.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  34. «The World Factbook: Mali». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ng.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  35. «The World Factbook: Mauritania». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mr.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  36. «The World Factbook: Mauritius». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mp.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  37. «The World Factbook: Morocco». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mo.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  38. «The World Factbook: Mozambique». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mz.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  39. «The World Factbook: Namibia». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/wa.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  40. «The World Factbook: Niger». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ng.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  41. «The World Factbook: Nigeria». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ni.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  42. «The World Factbook: Rwanda». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/rw.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  43. «The World Factbook: Sao Tome and Principe». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tp.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  44. «The World Factbook: Senegal». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sg.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  45. «The World Factbook: Seychelles». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/se.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  46. «The World Factbook: Sierra Leone». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sl.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  47. «The World Factbook: Somalia». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/so.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  48. «The World Factbook: South Africa». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sf.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  49. «The World Factbook: South Sudan». CIA Directorate of Intelligence. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/od.html. Ανακτήθηκε στις 13 July 2011. 
  50. «The World Factbook: Sudan». CIA Directorate of Intelligence. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/su.html. Ανακτήθηκε στις 13 July 2011. 
  51. «The World Factbook: Swaziland». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/wz.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  52. «The World Factbook: Tanzania». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tz.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  53. «The World Factbook: Togo». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/to.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  54. «The World Factbook: Tunisia». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ts.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  55. «The World Factbook: Uganda». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ug.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  56. «The World Factbook: Zambia». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/za.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12. 
  57. «The World Factbook: Zimbabwe». CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/zi.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-12.