Κατάλογος κρατήρων του Άρη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο Κρατήρας Νεύτων στον Άρη ονομάστηκε με έμπνευση τον αστρονόμο και φυσικό Ισαάκ Νεύτων.

Ακολουθεί κατάλογος με κρατήρες στον Άρη. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες κρατήρες στον Άρη που είναι μεγαλύτεροι από 1 χλμ., εκ των οποίων περίπου χίλιοι μόνο έχουν ονόματα.[1] Τα ονόματα επιλέχθηκαν από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση κατόπιν αιτήσεων σχετικών επιστημόνων. Γενικά ονομάστηκαν μόνο οι κρατήρες που έχουν σημαντικό ερευνητικό ενδιαφέρον. Έμπνευση για τα ονόματα μεγάλων κρατήρων ήταν διάσημοι επιστήμονες και συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, ενώ οι μικρότεροι κρατήρες διαμέτρου μικρότερης των 60 χλμ ονομάστηκαν με έμπνευση από ονόματα πόλεων στη Γη.[2] Τα πλάτη και μήκη δίνονται ως πλανητογραφικές συντεταγμένες.

Κατάλογος με επώνυμους κρατήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιλαμβάνονται η ονομασία, συντεταγμένες, διάμετρος σε χιλιόμετρα, έτος έγκρισης ονομασίας, η προέλευση του ονόματος και μια άμεση αναφορά στο γεωγραφικό λεξικό της Πλανητικής Ονοματολογία.

Στατιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2017 οι Αρειανοί κρατήρες αποτελούσαν το 21% του συνόλου των 5.211 επώνυμων κρατήρων του Ηλιακού Συστήματος, εκ των οποίων οι περισσότεροι βρίσκονται στο Φεγγάρι και τον Άρης. Άλλα μη-πλανητικά σώματα με ορισμένους επώνυμους κρατήρες είναι: Καλλιστώ (141), Γανυμήδης (131), Ρέα (128), 4 Εστία (90), Δήμητρα (90), Διόνη (73), Ιαπετός (58), Εγκέλαδος (53), Τηθύς (50) και Ευρώπη (41). 

Μεγαλύτεροι κρατήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικοί από τους μεγαλύτερους κρατήρες στον Άρη παραμένουν ανώνυμοι. Οι διάμετροι διαφέρουν ανάλογα με την πηγή δεδομένων.

Κρατήρας Συντεταγμένες Διάμετρος (χλμ) Μεγάλος ημιάξονας 
(χλμ)
Μικρός ημιάξονας (χλμ) Κατάταξη μεγέθους βάσει εμβαδού Ημ/νία ονόματος Προέλευση Ονόματος Αναφορά
Huygens (Χόυχενς) 13°58′S 55°35′E / 13.96°S 55.58°E / -13.96; 55.58 (Huygens) 467,25 484,89 450,54 1 1973 Κρίστιαν Χόυχενς Πλ.Ον.
Schiaparelli (Σκιαπαρέλι) 2°41′S 16°47′E / 2.69°S 16.79°E / -2.69; 16.79 (Schiaparelli) 458.52 (445,76) 462,51 430,4 2 1973 Τζοβάνι Σκιαπαρέλι Πλ.Ον.
Ανώνυμος 38°06′N 167°09′W / 38.1°N 167.15°W / 38.1; -167.15 376,35 452,74 384,9 3
Greeley (Γκρίλει) 36°38′S 3°11′E / 36.63°S 3.19°E / -36.63; 3.19 (Greeley) 457.45 (427.15) 438.81 395.71 4 2015 Ρόναλντ Greeley Πλ.Ον.
Κασίνι 22°35′N 32°07′E / 22.59°N 32.11°E / 22.59; 32.11 (Cassini) 408,23 411,45 402,42 5 1973 Τζοβάνι Κασίνι Πλ.Ον.
Αντωνιάδη 21°35′N 60°50′E / 21.59°N 60.84°E / 21.59; 60.84 (Antoniadi) 400,95 417,04 389,68 6 1973 Ευγένιος Αντωνιάδης Πλ.Ον.
Dollfus (Ντολφύς) 20°59′S 3°50′W / 20.99°S 3.83°W / -20.99; -3.83 (Dollfus) 363,08 (358,72) 367,94 346,98 7 2013 Ωντουέν Ντολφύς Πλ.Ον.
Ανώνυμος 59°01′S 76°53′W / 59.01°S 76.89°W / -59.01; -76.89 341,1 391,76 325,82 8
Tikhonravov (Τιχονραβοβ) 12°55′N 35°55′E / 12.92°N 35.91°E / 12.92; 35.91 (Tikhonravov) 343,7 356,28 331,85 9 1985 Mikhail Tikhonravov Πλ.Ον.
Ανώνυμος 23°23′N 53°14′E / 23.39°N 53.24°E / 23.39; 53.24 340,12 351,4 330,13 10
Ανώνυμος 0°59′S 28°52′E / 0.99°S 28.86°E / -0.99; 28.86 325,8 347 308,58 11
Newton (Νεύτων) 40°31′S 158°04′W / 40.52°S 158.06°W / -40.52; -158.06 (Newton) 299,94 (312,44) 318,37 307,37 12 1973 Ισαάκ Νεύτων Πλ.Ον.
Ανώνυμος 59°32′S 83°53′W / 59.53°S 83.89°W / -59.53; -83.89 301,99 319,91 297,06 13
Ανώνυμος 24°28′S 32°07′W / 24.47°S 32.12°W / -24.47; -32.12 300,36 323,73 291,72 14
ντε Βοκουλέρ 13°40′S 171°05′E / 13.67°S 171.09°E / -13.67; 171.09 (de Vaucouleurs) 302,27 (311,68) 316,11 297,19 15 2000 Ζεράρ ντε Βοκουλέρ Πλ.Ον.
Κοπέρνικος 48°53′S 168°49′W / 48.88°S 168.82°W / -48.88; -168.82 (Copernicus) 301,83 320,69 284,51 16 1973 Νικόλαος Κοπέρνικος Πλ.Ον.
Ανώνυμος 52°33′S 109°34′W / 52.55°S 109.57°W / -52.55; -109.57 326,77 343,52 260,75 17
Χέρσελ 14°09′S 129°53′E / 14.15°S 129.89°E / -14.15; 129.89 (Herschel) 297,92 301,56 294,41 18 1973 Τζόν Χέρσελ και Ουίλιαμ Χέρσελ Πλ.Ον.
Schroeter (Σρέτερ) 1°53′S 55°59′E / 1.89°S 55.99°E / -1.89; 55.99 (Schroeter) 291,59 298,12 285,7 19 1973 Γιόχαν Χιερόνυμους Σρέτερ Πλ.Ον.
Koval'sky (Κοβάλσκι) 29°44′S 141°26′W / 29.73°S 141.43°W / -29.73; -141.43 (Koval'sky) 296,67 (285,14) 288,89 281,38 20 1985 Μαριάν Αλμπέρτοβιτς Κοβάλσκι Πλ.Ον.

Παράδειγμα κρατήρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακριβής έγχρωμη φωτογραφία που λήφθηκε από το Αρειανό ρόβερ Opportunity. Φαίνεται η άποψη του κρατήρα Βικτόρια από το Κάπε Βέρντε. Η λήψη έγινε την περίοδο 16 Οκτωβρίου - 6 Νοεμβρίου 2006.
Ακριβής έγχρωμη φωτογραφία που λήφθηκε από το Αρειανό ρόβερ Opportunity. Φαίνεται η άποψη του κρατήρα Βικτόρια από το Κάπε Βέρντε. Η λήψη έγινε την περίοδο 16 Οκτωβρίου - 6 Νοεμβρίου 2006.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Planetary Names: Search Results». planetarynames.wr.usgs.gov (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2018-10-10. 
  2. «Planetary Names: Categories for Naming Features on Planets and Satellites». planetarynames.wr.usgs.gov (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2018-10-10. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]