Κατάλογος καλύτερων ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών μεγάλου μήκους έως το 2006 σύμφωνα με την ΠΕΚΚ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το 2006 και στα πλαίσια της συμπλήρωσης 30 χρόνων από τη δημιουργία της, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) ανέδειξε τις καλύτερες ταινίες μεγάλου μήκους του ελληνικού κινηματογράφου από καταβολής του. Η διαδικασία δεν περιλάμβανε προεπιλογή υποψηφιοτήτων (shortlist) και ολοκληρώθηκε σε ένα στάδιο, όπου 39 κριτικοί-μέλη της ένωσης υπέβαλαν από 10 προσωπικές επιλογές χωρίς σειρά αξιολόγησης.[1] Ίδιου σκοπού ψηφοφορία είχε διενεργηθεί το 1986,[2] η δε επανάληψή της είναι προγραμματισμένη για το 2026.[3] Ενδιάμεσα, πραγματοποιήθηκε η ανάδειξη των κορυφαίων έργων της 40ετίας 1975-2015.[4]

Συνολικά επιλέχθηκαν 114 ταινίες, παραγωγής μεταξύ 1954 και 2006 από 57 σκηνοθέτες/τριες.[5]

# Τίτλος (αρχικός) Έτος Χρ. Είδος[σ. 1] Σκηνοθέτης Ψ.
01 Ο Δράκος 1956 Α/Μ κοινωνική, δραματική Κούνδουρος, Νίκος 31
02 Ευδοκία 1971 Ε κοινωνική, δραματική Δαμιανός, Αλέξης 26
Ο Θίασος 1975 Ε ιστορική, κοινωνική, πολιτική Αγγελόπουλος, Θόδωρος
04 Στέλλα 1955 Α/Μ κοινωνική, δραματική Κακογιάννης, Μιχάλης 14
05 Κάλπικη λίρα 1955 Α/Μ ηθογραφία (έργο σπονδυλωτό) Τζαβέλλας, Γιώργος 13
06 Ρεμπέτικο 1983 Ε μουσική, ηθογραφία, βιογραφική Φέρρης, Κώστας 12
Η Φωτογραφία 1986 Ε κοινωνική, δραματική Παπατάκης, Νίκος
08 Αναπαράσταση 1970 Α/Μ κοινωνική, ηθογραφία Αγγελόπουλος, Θόδωρος 11
Καρκαλού 1984 Ε περιπέτεια, ψυχολογική Τορνές, Σταύρος
10 Γλυκιά συμμορία 1983 Ε περιπέτεια, κοινωνική Νικολαΐδης, Νίκος 10
Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων 1999 Ε κωμωδία, κοινωνική Αβδελιώδης, Δήμος
12 Εκδρομή 1966 Α/Μ αισθηματική, δραματική Κανελλόπουλος, Τάκης 08
13 Το προξενιό της Άννας 1972 Ε κοινωνική, ηθογραφία Βούλγαρης, Παντελής 07
Οι απέναντι 1981 Ε κοινωνική, δραματική Πανουσόπουλος, Γιώργος
15 Από την άκρη της πόλης 1998 Ε περιπέτεια, κοινωνική Γιάνναρης, Κωνσταντίνος 06
Μπαλαμός 1982 Ε ψυχολογική, αλληγορική Τορνές, Σταύρος
Συνοικία το Όνειρο 1961 Α/Μ κοινωνική, δραματική Αλεξανδράκης, Αλέκος
Τα χρώματα της Ίριδος 1974 Ε κωμωδία, κοινωνική, αλληγορική Παναγιωτόπουλος, Νίκος
19 Ουρανός 1962 Α/Μ δραματική, αντιπολεμική Κανελλόπουλος, Τάκης 05
Της κακομοίρας 1963 Α/Μ κωμωδία Κατσουρίδης, Ντίνος
21 Ο Φόβος 1966 Α/Μ περιπέτεια, ψυχολογική Μανουσάκης, Κώστας 04
Βοήθεια! ο Βέγγος - Φανερός πράκτωρ ‘000‚ 1967 Α/Μ κωμωδία Βέγγος, Θανάσης
Η τιμή της αγάπης 1984 Ε κοινωνική, ηθογραφία Μαρκετάκη, Τώνια
Το βλέμμα του Οδυσσέα 1995 Ε κοινωνική, ψυχολογική, πολιτική Αγγελόπουλος, Θόδωρος
Το τελευταίο ψέμμα 1958 Α/Μ κοινωνική, δραματική Κακογιάννης, Μιχάλης
…Μέχρι το πλοίο 1966 Α/Μ κοινωνική, δραματική Δαμιανός, Αλέξης
27 Δεκαπενταύγουστος 2001 Ε κοινωνική, δραματική Γιάνναρης, Κωνσταντίνος 03
Delivery 2004 Ε κοινωνική, δραματική Παναγιωτόπουλος, Νίκος
Ήσυχες μέρες του Αυγούστου 1991 Ε ηθογραφία (έργο σπονδυλωτό) Βούλγαρης, Παντελής
Κιέριον 1967/74 Α/Μ περιπέτεια, πολιτική Θέος, Δήμος
…Λιποτάκτης 1988 Ε κοινωνική, δραματική Κόρρας, Γ. / Βούπουρας, Χρ.
Λούφα και παραλλαγή 1984 Ε κωμωδία, κοινωνική Περάκης, Νίκος
Βοσκοί 1966 Α/Μ κοινωνική, δραματική, ψυχολογική Παπατάκης, Νίκος
Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση 1971 Α/Μ κωμωδία, αντιπολεμική Κατσουρίδης, Ντίνος
Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο 1959 Α/Μ κωμωδία, αισθηματική Σακελλάριος, Αλέκος
36 Αγέλαστος πέτρα 2000 Ε ντοκιμαντέρ Κουτσαφτής, Φίλιππος 02
Απόντες 1996 Ε κοινωνική Γραμματικός, Νίκος
Αυτή η νύχτα μένει 1999 Ε κοινωνική, αισθηματική Παναγιωτόπουλος, Νίκος
Ένας ήρως με παντούφλες 1958 Α/Μ κωμωδία, δραματική Σακελλάριος, Αλέκος
Έρωτας στη χουρμαδιά 1990 Ε κωμωδία Τσιώλης, Σταύρος
Θου-Βου, φαλακρός πράκτωρ. Επιχείρησις: Γης μαδιάμ 1969 Α/Μ κωμωδία Βέγγος, Θανάσης
Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα 1965 Α/Μ κωμωδία, αισθηματική Τζαβέλλας, Γιώργος
Η 7η ημέρα της δημιουργίας 1966 Α/Μ κοινωνική, δραματική Γεωργιάδης, Βασίλης
Η θεία απ' το Σικάγο 1957 Α/Μ κωμωδία Σακελλάριος, Αλέκος
Καραβάν Σαράι 1986 Ε κοινωνική, δραματική, ηθογραφία Ψαρράς, Τάσος
Τα κόκκινα φανάρια 1963 Α/Μ κοινωνική, δραματική Γεωργιάδης, Βασίλης
Κυριακάτικο ξύπνημα 1954 Α/Μ κωμωδία, αισθηματική Κακογιάννης, Μιχάλης
Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο 1955 Α/Μ κωμωδία, αισθηματική Σακελλάριος, Αλέκος
Μαγική πόλις 1954 Α/Μ κοινωνική, δραματική Κούνδουρος, Νίκος
Μάθε παιδί μου γράμματα 1981 Ε κωμωδία, κοινωνική Μαραγκός, Θεόδωρος
Μια ζωή την έχουμε 1958 Α/Μ κωμωδία, αισθηματική Τζαβέλλας, Γιώργος
Ο ασυμβίβαστος 1979 Ε κοινωνική, ψυχολογική Θωμόπουλος, Ανδρέας
Παρακαλώ, γυναίκες μην κλαίτε 1992 Ε κωμωδία Τσιώλης, Στ./ Βακαλόπουλος, Χρ.
Πρόσωπο με πρόσωπο 1966 Α/Μ κωμωδία, κοινωνική, ηθογραφία Μανθούλης, Ροβήρος
Ρεβάνς 1983 Ε κωμωδία, ψυχολογική Βεργίτσης, Νίκος
Ρεπό 1982 Ε κωμωδία Βαφέας, Βασίλης
Ταξίδι στα Κύθηρα 1984 Ε δραματική, ψυχολογική, πολιτική Αγγελόπουλος, Θόδωρος
Τέλος εποχής 1994 Ε, Α/Μ κωμωδία, κοινωνική, ηθογραφία Κόκκινος, Αντώνης
Το κορίτσι με τα μαύρα 1956 Α/Μ κοινωνική, δραματική Κακογιάννης, Μιχάλης
Το μετέωρο βήμα του πελαργού 1991 Ε περιπέτεια, κοινωνική, ψυχολογική Αγγελόπουλος, Θόδωρος
Το μοντέλο 1974 Ε πειραματική Σφήκας, Κώστας
Υπάρχει και φιλότιμο 1965 Α/Μ κωμωδία Σακελλάριος, Αλέκος

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. όπως έχει αρχειοθετηθεί από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. συλλογικό έργο (επιμέλεια Ανδρέας Τύρος, Κωνσταντίνος Μπλάθρας, Οι δέκα καλύτερες του ελληνικού σινεμά είναι... ένδεκα, έκδοση Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), Αθήνα 2007, σελ. 49-51
  2. Βραβεία > Τα top 10 της ΠΕΚΚ • Ψηφοφορία Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου 1986, ιστότοπος ΠΕΚΚ
  3. Οι δέκα καλύτερες του ελληνικού σινεμά είναι... ένδεκα, ό.π, σελ. 6
  4. Βραβεία > Τα top 10 της ΠΕΚΚ • Ψηφοφορία Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου 2016, ιστότοπος ΠΕΚΚ
  5. Οι δέκα καλύτερες του ελληνικού σινεμά είναι... ένδεκα, ό.π, σελ. 52-53
  6. Ψηφιακή συλλογή > Φιλμογραφία > Αναζήτηση, ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος