Κατάλογος καλύτερων ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών μεγάλου μήκους έως το 2006 σύμφωνα με την ΠΕΚΚ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το 2006 και στα πλαίσια της συμπλήρωσης 30 χρόνων από τη δημιουργία της, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) ανέδειξε τις καλύτερες ταινίες μεγάλου μήκους του ελληνικού κινηματογράφου από καταβολής του. Η διαδικασία δεν περιλάμβανε προεπιλογή υποψηφιοτήτων (shortlist) και ολοκληρώθηκε σε ένα στάδιο, όπου 39 κριτικοί-μέλη της ένωσης υπέβαλαν από 10 προσωπικές επιλογές χωρίς σειρά αξιολόγησης.[1] Ίδιου σκοπού ψηφοφορία είχε διενεργηθεί το 1986,[2] η δε επανάληψή της είναι προγραμματισμένη για το 2026.[3] Ενδιάμεσα, πραγματοποιήθηκε η ανάδειξη των κορυφαίων έργων της 40ετίας 1975-2015.[4]

Συνολικά επιλέχθηκαν 114 ταινίες, παραγωγής μεταξύ 1954 και 2006 από 57 σκηνοθέτες/τριες.[5]

# Τίτλος (αρχικός) Έτος Χρ. Είδος[σ. 1] Σκηνοθέτης Ψ.
01 Ο Δράκος 1956 Α/Μ κοινωνική, δραματική Κούνδουρος, Νίκος 31
02 Ευδοκία 1971 Ε κοινωνική, δραματική Δαμιανός, Αλέξης 26
Ο Θίασος 1975 Ε ιστορική, κοινωνική, πολιτική Αγγελόπουλος, Θόδωρος
04 Στέλλα 1955 Α/Μ κοινωνική, δραματική Κακογιάννης, Μιχάλης 14
05 Κάλπικη λίρα 1955 Α/Μ ηθογραφία (έργο σπονδυλωτό) Τζαβέλλας, Γιώργος 13
06 Ρεμπέτικο 1983 Ε μουσική, ηθογραφία, βιογραφική Φέρρης, Κώστας 12
Η Φωτογραφία 1986 Ε κοινωνική, δραματική Παπατάκης, Νίκος
08 Αναπαράσταση 1970 Α/Μ κοινωνική, ηθογραφία Αγγελόπουλος, Θόδωρος 11
Καρκαλού 1984 Ε περιπέτεια, ψυχολογική Τορνές, Σταύρος
10 Γλυκιά συμμορία 1983 Ε περιπέτεια, κοινωνική Νικολαΐδης, Νίκος 10
Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων 1999 Ε κωμωδία, κοινωνική Αβδελιώδης, Δήμος
12 Εκδρομή 1966 Α/Μ αισθηματική, δραματική Κανελλόπουλος, Τάκης 08
13 Το προξενιό της Άννας 1972 Ε κοινωνική, ηθογραφία Βούλγαρης, Παντελής 07
Οι απέναντι 1981 Ε κοινωνική, δραματική Πανουσόπουλος, Γιώργος
15 Από την άκρη της πόλης 1998 Ε περιπέτεια, κοινωνική Γιάνναρης, Κωνσταντίνος 06
Μπαλαμός 1982 Ε ψυχολογική, αλληγορική Τορνές, Σταύρος
Συνοικία το Όνειρο 1961 Α/Μ κοινωνική, δραματική Αλεξανδράκης, Αλέκος
Τα χρώματα της Ίριδος 1974 Ε κωμωδία, κοινωνική, αλληγορική Παναγιωτόπουλος, Νίκος
19 Ουρανός 1962 Α/Μ δραματική, αντιπολεμική Κανελλόπουλος, Τάκης 05
Της κακομοίρας 1963 Α/Μ κωμωδία Κατσουρίδης, Ντίνος
21 Ο Φόβος 1966 Α/Μ περιπέτεια, ψυχολογική Μανουσάκης, Κώστας 04
Βοήθεια! ο Βέγγος - Φανερός πράκτωρ ‘000‚ 1967 Α/Μ κωμωδία Βέγγος, Θανάσης
Η τιμή της αγάπης 1984 Ε κοινωνική, ηθογραφία Μαρκετάκη, Τώνια
Το βλέμμα του Οδυσσέα 1995 Ε κοινωνική, ψυχολογική, πολιτική Αγγελόπουλος, Θόδωρος
Το τελευταίο ψέμμα 1958 Α/Μ κοινωνική, δραματική Κακογιάννης, Μιχάλης
…Μέχρι το πλοίο 1966 Α/Μ κοινωνική, δραματική Δαμιανός, Αλέξης
27 Δεκαπενταύγουστος 2001 Ε κοινωνική, δραματική Γιάνναρης, Κωνσταντίνος 03
Delivery 2004 Ε κοινωνική, δραματική Παναγιωτόπουλος, Νίκος
Ήσυχες μέρες του Αυγούστου 1991 Ε ηθογραφία (έργο σπονδυλωτό) Βούλγαρης, Παντελής
Κιέριον 1967/74 Α/Μ περιπέτεια, πολιτική Θέος, Δήμος
…Λιποτάκτης 1988 Ε κοινωνική, δραματική Κόρρας, Γ. / Βούπουρας, Χρ.
Λούφα και παραλλαγή 1984 Ε κωμωδία, κοινωνική Περάκης, Νίκος
Βοσκοί 1966 Α/Μ κοινωνική, δραματική, ψυχολογική Παπατάκης, Νίκος
Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση 1971 Α/Μ κωμωδία, αντιπολεμική Κατσουρίδης, Ντίνος
Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο 1959 Α/Μ κωμωδία, αισθηματική Σακελλάριος, Αλέκος
36 Αγέλαστος πέτρα 2000 Ε ντοκιμαντέρ Κουτσαφτής, Φίλιππος 02
Απόντες 1996 Ε κοινωνική Γραμματικός, Νίκος
Αυτή η νύχτα μένει 1999 Ε κοινωνική, αισθηματική Παναγιωτόπουλος, Νίκος
Ένας ήρως με παντούφλες 1958 Α/Μ κωμωδία, δραματική Σακελλάριος, Αλέκος
Έρωτας στη χουρμαδιά 1990 Ε κωμωδία Τσιώλης, Σταύρος
Θου-Βου, φαλακρός πράκτωρ. Επιχείρησις: Γης μαδιάμ 1969 Α/Μ κωμωδία Βέγγος, Θανάσης
Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα 1965 Α/Μ κωμωδία, αισθηματική Τζαβέλλας, Γιώργος
Η 7η ημέρα της δημιουργίας 1966 Α/Μ κοινωνική, δραματική Γεωργιάδης, Βασίλης
Η θεία απ' το Σικάγο 1957 Α/Μ κωμωδία Σακελλάριος, Αλέκος
Καραβάν Σαράι 1986 Ε κοινωνική, δραματική, ηθογραφία Ψαρράς, Τάσος
Τα κόκκινα φανάρια 1963 Α/Μ κοινωνική, δραματική Γεωργιάδης, Βασίλης
Κυριακάτικο ξύπνημα 1954 Α/Μ κωμωδία, αισθηματική Κακογιάννης, Μιχάλης
Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο 1955 Α/Μ κωμωδία, αισθηματική Σακελλάριος, Αλέκος
Μαγική πόλις 1954 Α/Μ κοινωνική, δραματική Κούνδουρος, Νίκος
Μάθε παιδί μου γράμματα 1981 Ε κωμωδία, κοινωνική Μαραγκός, Θεόδωρος
Μια ζωή την έχουμε 1958 Α/Μ κωμωδία, αισθηματική Τζαβέλλας, Γιώργος
Ο ασυμβίβαστος 1979 Ε κοινωνική, ψυχολογική Θωμόπουλος, Ανδρέας
Παρακαλώ, γυναίκες μην κλαίτε 1992 Ε κωμωδία Τσιώλης, Στ./ Βακαλόπουλος, Χρ.
Πρόσωπο με πρόσωπο 1966 Α/Μ κωμωδία, κοινωνική, ηθογραφία Μανθούλης, Ροβήρος
Ρεβάνς 1983 Ε κωμωδία, ψυχολογική Βεργίτσης, Νίκος
Ρεπό 1982 Ε κωμωδία Βαφέας, Βασίλης
Ταξίδι στα Κύθηρα 1984 Ε δραματική, ψυχολογική, πολιτική Αγγελόπουλος, Θόδωρος
Τέλος εποχής 1994 Ε, Α/Μ κωμωδία, κοινωνική, ηθογραφία Κόκκινος, Αντώνης
Το κορίτσι με τα μαύρα 1956 Α/Μ κοινωνική, δραματική Κακογιάννης, Μιχάλης
Το μετέωρο βήμα του πελαργού 1991 Ε περιπέτεια, κοινωνική, ψυχολογική Αγγελόπουλος, Θόδωρος
Το μοντέλο 1974 Ε πειραματική Σφήκας, Κώστας
Υπάρχει και φιλότιμο 1965 Α/Μ κωμωδία Σακελλάριος, Αλέκος

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. όπως έχει αρχειοθετηθεί από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. συλλογικό έργο (επιμέλεια Ανδρέας Τύρος, Κωνσταντίνος Μπλάθρας, Οι δέκα καλύτερες του ελληνικού σινεμά είναι... ένδεκα, έκδοση Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), Αθήνα 2007, σελ. 49-51
  2. Βραβεία > Τα top 10 της ΠΕΚΚ • Ψηφοφορία Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου 1986, ιστότοπος ΠΕΚΚ
  3. Οι δέκα καλύτερες του ελληνικού σινεμά είναι... ένδεκα, ό.π, σελ. 6
  4. Βραβεία > Τα top 10 της ΠΕΚΚ • Ψηφοφορία Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου 2016, ιστότοπος ΠΕΚΚ
  5. Οι δέκα καλύτερες του ελληνικού σινεμά είναι... ένδεκα, ό.π, σελ. 52-53
  6. Ψηφιακή συλλογή > Φιλμογραφία > Αναζήτηση, ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος