Κατάλογος ευρωπαϊκών χωρών ανά έκταση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο κατάλογος που ακολουθεί περιέχει τις εκτάσεις των 51 χωρών της Ευρώπης. Η συνολική έκταση της Ευρώπης είναι περίπου 10.2 τ.χλμ.[1]

Ορισμένα κράτη (τα οποία επισημαίνονται με αστεράκι) ανήκουν εν μέρει στην Ευρώπη. Στο λήμμα κατατάσσονται ανάλογα με την έκταση του ευρωπαϊκού τους τμήματος.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει μόνο τα κυρίαρχα κράτη της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, ο κατάλογος δεν εμφανίζει τα συστατικά έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου ξεχωριστά, αλλά μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο ολόκληρο.

Τα παρακάτω στοιχεία συμπεριλαμβάνουν τα εσωτερικά ύδατα των χωρών.

Ευρωπαϊκά κράτη ανά έκταση (πρώτα 12).[εκκρεμεί παραπομπή]

  Ρωσία (39.0%)
  Ουκρανία (5.9%)
  Γαλλία (5.4%)
  Ισπανία (4.9%)
  Σουηδία (4.4%)
  Νορβηγία (3.8%)
  Γερμανία (3.5%)
  Φινλανδία (3.3%)
  Πολωνία (3.1%)
  Ιταλία (3.0%)
  Ηνωμένο Βασίλειο (2.4%)
  Ρουμανία (2.3%)
  Υπόλοιπες χώρες (19.0%)


Έκταση Κράτος Συνολική έκταση (σε τ.χλμ.) Σημειώσεις
1 Flag of Russia.svg Ρωσία* 3.972.400 Περιλαμβάνονται μόνο τα ρωσικά εδάφη στην Ευρώπη. Η συνολική έκταση της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των ασιατικών εδαφών της, φτάνει τα 17.098.246 τ.χλμ.
2 Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 603.628[2] Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα που γεωγραφικά ανήκει εξολοκλήρου στην Ευρώπη.
3 Flag of France.svg Γαλλία* 551.695 Αν συμπεριληφθούν οι υπερπόντιοι νομοί και περιοχές, τότε η συνολική έκταση της Γαλλίας φτάνει τα 643.895 τ.χλμ.
4 Flag of Spain.svg Ισπανία* 498.511 Αν συμπεριληφθούν οι Κανάριες Νήσοι, η Θέλτα και η Μελίγια τότε η συνολική έκταση της Ισπανίας φτάνει τα 505.990 τ.χλμ.[3]
5 Flag of Sweden.svg Σουηδία 450.295
6 Flag of Norway.svg Νορβηγία 385.178 Αυτό το νούμερο περιλαμβάνει το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ και τη νήσο Γιαν Μαγιέν.[4]
7 Flag of Germany.svg Γερμανία 357.386[5]
8 Flag of Finland.svg Φινλανδία 338.145
9 Flag of Poland.svg Πολωνία 312.685
10 Flag of Italy.svg Ιταλία 301.338
11 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο* 242.495 Τα Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη δεν περιλαμβάνονται στο παραπάνω νούμερο.
12 Flag of Romania.svg Ρουμανία 238.397
13 Flag of Belarus.svg Λευκορωσία 207.600
14 Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν* 148.000 (εκτίμηση) Συμπεριλαμβάνονται μόνο τα εδάφη δυτικά του ποταμού Ουράλη, τα οποία είναι τα μόνα εδάφη του Καζακστάν που ανήκουν στην Ευρώπη. Συμπεριλαμβανομένου του ασιατικού Καζακστάν η συνολική έκταση της χώρας φτάνει τα 2.724.902 τ.χλμ.
15 Flag of Greece.svg Ελλάδα 131.940
16 Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 110.994
17 Flag of Iceland.svg Ισλανδία 102.775
18 Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 93.030
19 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 91.568
20 Flag of Austria.svg Αυστρία 83.858
21 Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία 78.866
22 Flag of Serbia.svg Σερβία 77.453 Συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου, η έκταση της Σερβίας φτάνει τα 88.361 τ.χλμ.
23 Flag of Ireland.svg Δημοκρατία της Ιρλανδίας 70.273
24 Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 65.300
25 Flag of Latvia.svg Λετονία 64.589[6]
26 Flag of Croatia.svg Κροατία 56.594
27 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη 51.129
28 Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 49.036
29 Flag of Estonia.svg Εσθονία 45.339
30 Flag of Denmark.svg Δανία* 44.493 Αυτό το νούμερο συμπεριλαμβάνει τις Νήσους Φερόες. Η συνολική έκταση της Δανίας με τη Γροιλανδία φτάνει τα 2.210.579 τ.χλμ.
31 Flag of Switzerland.svg Ελβετία 41.290
32 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία* 41.198 Εξαιρουμένης της Καραϊβικής Ολλανδίας, της Αρούμπας, του Κουρασάο και του Αγίου Μαρτίνου.
33 Flag of Moldova.svg Μολδαβία 33.846
34 Flag of Belgium.svg Βέλγιο 30.510
35 Flag of Armenia.svg Αρμενία* 29.843 Μερικές φορές θεωρείται τμήμα της Ασίας.
36 Flag of Albania.svg Αλβανία 28.748
37 Flag of North Macedonia.svg Βόρεια Μακεδονία 25.713
38 Flag of Turkey.svg Τουρκία* 23.764 Συμπεριλαμβανομένου του ασιατικού τμήματος της Τουρκίας, η συνολική έκταση της χώρας φτάνει τα 783.562 τ.χλμ.
39 Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 20.273
40 Flag of Montenegro.svg Μαυροβούνιο 13.812
41 Flag of Kosovo.svg Κοσσυφοπέδιο 10.887 Μερικώς αναγνωρισμένο κράτος
42 Flag of Cyprus.svg Κύπρος 9.251 Μεσογειακό νησί κοντά στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης[7]
43 Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν* 6.960 Συμπεριλαμβανομένου του ασιατικού τμήματος του Αζερμπαϊτζάν, η συνολική έκταση της χώρας φτάνει τα 88.600 τ.χλμ.
44 Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 2.586
45 Flag of Georgia.svg Γεωργία* 2.428 Συμπεριλαμβανομένου του ασιατικού τμήματος της Γεωργίας, η συνολική έκταση της χώρας φτάνει τα 69.700 τ.χλμ.
46 Flag of Andorra.svg Ανδόρρα 468
47 Flag of Malta.svg Μάλτα 316
48 Flag of Liechtenstein.svg Λίχτενσταϊν 160
49 Flag of San Marino.svg Άγιος Μαρίνος 62
50 Flag of Monaco.svg Μονακό 2.02
51 Flag of the Vatican City.svg Βατικανό 0.44

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Map and Details of all 7 Continents». WorldAtlas. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2019. 
  2. «Ukraine». United Nations in Ukraine. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020. 
  3. «Entorno físico y medio ambiente» (PDF). Instituto Nacional de Estadística. σελ. 10. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2019. 
  4. «Updated land cover figures». ssb.no (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2015. 
  5. «Fläche und Bevölkerung». www.statistikportal.de (στα Γερμανικά). 
  6. «Latvia country profile». 29 March 2019. https://www.bbc.com/news/world-europe-17522134. Ανακτήθηκε στις 2019-10-28. 
  7. «Europe :: Cyprus — The World Factbook - Central Intelligence Agency». www.cia.gov. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2020.