Κατάλογος επαρχιών της Κίνας κατά δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (2014)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτός είναι ένας κατάλογος των διοικητικών διαιρέσεων πρώτου επιπέδου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ), ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις επαρχίες, αυτόνομες περιφέρειες και δήμους, ανά Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν. Οι πληροφορίες για το 2014 προέρχονται από την Εθνική Αναφορά Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης της Κίνας του 2016 (2016中国人类发展报告), δημοσιευμένη από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, το Ίδρυμα Αναπτυξιακής Έρευνας της Κίνας και το Πανεπιστήμιο Ρενμίν της Κίνας. Η αναφορά δεν κάλυπτε το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, οι οποίες είναι ειδικές διοικητικές περιοχές της Κίνας, ούτε την Ταϊβάν, η οποία κυβερνάται από την Δημοκρατία της Κίνας.

Οι δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι παρέχονται από την Αναφορά Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, και οι ΔΑΑ της Ταϊβάν και του Μακάο, οι οποίοι παρέχονται από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους, συμπεριλαμβάνονται για λόγους σύγκρισης.

Κατάλογος των διοικητικών διαιρέσεων της Ευρύτερης Κίνας ανά Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (2014)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΔΑΑ της Ευρύτερης Κίνας (δεδομένα 2014)

Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
  0.900 και πάνω
  0.850–0.899
  0.800–0.849

Υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
  0.750–0.799
  0.700–0.749

Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη
  0.650–0.699
  0.600–0.649

  Χωρίς διαθέσιμα δεδομένα
Κατάταξη Επαρχία Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης (2014)[1] Συγκρίσιμη χώρα (εκτίμηση για το 2015)[2]
Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
1 Flag of Hong Kong.svg Χονγκ Κονγκ 0.910[2] Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
2 Flag of Macau.svg Μακάου 0.894 Flag of Austria.svg Αυστρία, Flag of Finland.svg Φινλανδία
- Flag of the Republic of China.svg Ταϊβάν (Δημοκρατία της Κίνας) 0.882 Flag of Spain.svg Ισπανία
3 Πεκίνο 0.869 Flag of Greece.svg Ελλάδα
4 Σαγκάη 0.852 Flag of Poland.svg Πολωνία
5 Τιαντζίν 0.843 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία
Υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
6 Τσιανγκσού 0.798 Flag of Belarus.svg Λευκορωσία
7 Τσετσιάνγκ 0.798 Flag of Belarus.svg Λευκορωσία
8 Λιαονίνγκ 0.798 Flag of Belarus.svg Λευκορωσία
9 Γκουανγκντόνγκ 0.772 Flag of Iran.svg Ιράν
10 Σανντόνγκ 0.769 Flag of Georgia.svg Γεωργία
11 Τζιλίν 0.768 Flag of Georgia.svg Γεωργία
12 Εσωτερική Μογγολία 0.766 Flag of Turkey.svg Τουρκία
13 Φουτσιάν 0.758 Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν
14 Χεϊλονγκτσιάνγκ 0.755 Flag of Brazil.svg Βραζιλία
15 Χουμπέι 0.754 Flag of Brazil.svg Βραζιλία
- Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα - Μέσος όρος ηπειρωτικής χώρας
(δεν περιλαμβάνεται το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και η Ταϊβάν)
0.754 Flag of Brazil.svg Βραζιλία
16 Σαανσί 0.751 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη
17 Τσονγκτσίνγκ 0.747 Flag of North Macedonia.svg Βόρεια Μακεδονία
18 Σανσί 0.738 Flag of Ecuador.svg Ισημερινός
19 Χαϊνάν 0.738 Flag of Ecuador.svg Ισημερινός
20 Χουνάν 0.735 Flag of Mongolia.svg Μογγολία
21 Χεμπέι 0.735 Flag of Mongolia.svg Μογγολία
22 Χενάν 0.727 Flag of Colombia.svg Κολομβία
23 Νινγκσιά 0.727 Flag of Colombia.svg Κολομβία
24 Τσανγκσί 0.726 Flag of Dominica.svg Δομινίκα
25 Ανχουέι 0.720 Flag of Tonga.svg Τόνγκα
26 Σετσουάν 0.720 Flag of Tonga.svg Τόνγκα
27 Σιντσιάνγκ 0.718 Flag of Tonga.svg Τόνγκα
28 Γκουανγκξί 0.713 Flag of Libya.svg Λιβύη
Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη
29 Τσινγκχάι 0.694 Flag of Paraguay.svg Παραγουάη
30 Γκανσού 0.689 Flag of Egypt.svg Αίγυπτος
31 Γκουϊτζόου 0.673 Flag of Bolivia.svg Βολιβία
32 Γιουνάν 0.668 Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική
33 Θιβέτ 0.600 Flag of Vanuatu.svg Βανουάτου

Κατάλογος μεγάλων και μεσαίων πόλεων της Ευρύτερης Κίνας ανά δείκτη ανθρώπινη ανάπτυξη (2015)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πόλη Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης (2015)[3]
Κουανγκτσόου 0.869
Πεκίνο 0.860
Ναντζίνγκ 0.859
Σενγιάνγκ 0.854
Σεντσέν 0.851
Σαγκάη 0.848
Τιεντζίν 0.841
Σιαμέν 0.841
Γουχάν 0.839
Νταλιάν 0.839
Χανγκτσόου 0.839
Νίνγκμπο 0.823
Τσινγκντάο 0.822
Τσανγκσά 0.817
Τζινάν 0.811
Ταϊγιουάν 0.800
Τσανγκτσούν 0.799
Τσενγκτσόου 0.797
Χοχότ 0.792
Χεφέι 0.791
Τσενγκντού 0.791
Χαϊκού 0.788
Ναντσάνγκ 0.787
Φουτσόου 0.785
Γιντσουάν 0.784
Κουνμίνγκ 0.782
Χαρμπίν 0.776
Σιάν 0.770
Ουρούμτσι 0.769
Λαντσόου 0.767
Γκουιγιάνγκ 0.761
Νανίνγκ 0.757
Σιτζιαζουάνγκ 0.757
Τσονγκτσίνγκ 0.747
Σινίνγκ 0.743

Τάση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπόμνημα

Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη

  0.900 και πάνω
  0.850–0.899
  0.800–0.849

Υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη

  0.750–0.799
  0.700–0.749

Μέση ανθρώπινη ανάπτυξη

  0.650–0.699
  0.600–0.649
  0.550–0.599

  Μη διαθέσιμα δεδομένα
Υπόμνημα

Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη

  0.900–0.949

Μέση ανθρώπινη ανάπτυξη

  0.850–0.899
  0.800–0.849

Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη

  0.750–0.799
  0.700–0.749
  0.650–0.699
  0.600–0.649
  0.550–0.599
  0.500–0.549

Χαμηλή ανθρώπινη ανάπτυξη

  0.450–0.499
  0.400–0.449
  0.350–0.399
  Μη διαθέσιμα δεδομένα

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]