Κατάλογος ελληνικών ορεινών χωριών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Κατάλογος ελληνικών ορεινών χωριών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κατάλογος περιλαμβάνει ελληνικά χωριά τα οποία έχουν κτιστεί σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων.

Οικισμός
Υψόμετρο
Βουνό
Αετομηλίτσα Ιωαννίνων 1550 Γράμμος
Σαμαρίνα Γρεβενών 1450 Σμόλικας
Καμάρια Ευρυτανίας 1450 Άγραφα
Νεράιδα Ευρυτανίας 1440 Άγραφα
Πισοδέρι Φλώρινας 1430 Βαρνούντας
Περικοπή Φλώρινας 1420 Βέρνο
Νέα Κοτύλη Καστοριάς 1410 Βόιο[1][2]
Κάτω Βέρμιο (Κάτω Σέλι) 1400 Βέρμιο
Παραμερίτα Ευρυτανίας 1400 Άγραφα
Καταφύγιο Κοζάνης 1400 Πιέρια Όρη
Γράμμος Καστοριάς 1380 Γράμμος
Φούρκα Ιωαννίνων 1360 Σμόλικας
Νυμφαίο Φλώρινας 1350 Βέρνο[3]
Στεφάνι Τρικάλων 1350 Πίνδος
Βραδέτο Ιωαννίνων 1340 Τύμφη
Αβδέλλα Γρεβενών 1300 Βασιλίτσα, Πίνδος
Περιβόλι Γρεβενών 1280 Λύγκος, Πίνδος
Οβρυόκαμπος Αχαΐας 1277 Παναχαϊκό[4]
Μαγούλιανα Αρκαδίας 1275 Μαίναλον
Σαραντάπηχο Κορινθίας 1260 Κυλλήνη
Φουντωτό Καρδίτσας 1260 Άγραφα
Παλαιόλακκα Ευρυτανίας 1260 Άγραφα
Άγιος Παύλος Ημαθίας 1250 Βέρμιο
Κριάτσιο Φωκίδας 1250 Βαρδούσια
Πληκάτι Ιωαννίνων 1240 Γράμμος
Νεοχώρι Φθιώτιδας 1240 Οίτη
Στάβλοι Ευρυτανίας 1230 Βαρδούσια
Αλωνίσταινα Αρκαδίας 1220 Μαίναλον
Σμίξη Γρεβενών 1220 Σμόλικας
Φιλιππαίοι Γρεβενών 1220 Σμόλικας
Καρυά Κορινθίας 1220 Κυλλήνη
Άμπλιανη Ευρυτανίας 1220 Βαρδούσια
Ξηρολίβαδο Ημαθίας 1220 Βέρμιο
Πολυκέρασο Καστοριάς 1220 Βέρνο[2]
Ελάτη Αρκαδίας 1210 Μαίναλον
Ράδος Αρκαδίας 1210 Μαίναλον
Συγγρέλος Ευρυτανίας 1210 Καλιακούδα
Ζιγοβίστι Αρκαδίας 1200 Μαίναλον
Ανατολή Φθιώτιδας 1200 Βαρδούσια
Οξυά Καστοριάς 1200 Βέρνο[2]
Λιβάδια Κιλκίς 1200 Πάικο
Άγιος Αθανάσιος Πέλλας 1200 Βόρας
Κοτύλη Καστοριάς 1200 Γράμμος[5]
Λειβαδίτης Ξάνθης 1200 Χαϊντού Κούλας, Ροδόπη
Ποιμενικό Καστοριάς 1190 Βέρνο
Χάνια Πηλίου 1190 Πήλιο
Ψηλό Χωριό Φωκίδας 1190 Βαρδούσια
Βλάστη Κοζάνης 1180 Άσκιο[5]
Κλεισούρα Καστοριάς 1180 Βέρνο
Αρτοτίνα Φωκίδας 1180 Βαρδούσια
Κερασιά Φωκίδας 1170 Βαρδούσια
Κρυονέρια Αιτωλοακαρνανίας 1170 Βαρδούσια
Ελατόφυτο Αχαΐας 1167 Αροάνια
Ζαρέλια Αχαΐας 1162 Αροάνια
Μέτσοβο 1160 Πίνδος
Λιβάδι Λαρίσης 1160 Πιέρια Όρη
Μηλιά Ιωαννίνων 1160 Πίνδος
Βέρβενα Αρκαδίας 1160 Πάρνωνας
Κοκκινοπηλός Λάρισας 1160 Όλυμπος
Σκαμνέλλι Ιωαννίνων 1160 Τύμφη
Πυρά Φωκίδας 1160 Οίτη
Άνω Γραμματικό Πέλλας 1160 Βέρμιο
Καστριώτισσα Φωκίδας 1160 Οίτη
Δένδρα Μεσσηνίας 1160 Ταΰγετος
Λιβαδάκι Αιτωλοακαρνανίας 1160 Βαρδούσια
Πετρίλο Καρδίτσας 1160 Άγραφα
Χαλίκι Τρικάλων 1160 Λάκμος
Μεγάλο Ρεύμα Καρδίτσας 1160 Άγραφα
Συρράκο Ιωαννίνων 1150 Λάκμος
Περτούλι Τρικάλων 1150 Πίνδος
Δολιανά Τρικάλων 1150 Πίνδος
Κοσμάς Αρκαδίας 1140 Πάρνωνας
Βαλτεσινίκο Αρκαδίας 1140 Μαίναλον
Νεραϊδοχώρι Τρικάλων 1140 Πίνδος
Μαυρολιθάρι Φωκίδας 1140 Οίτη
Νάματα Κοζάνης 1140 Άσκιο
Άνω Λουσοί Αχαΐας 1140 Αροάνια
Τριανταφυλλιά Φλωρίνης 1140 Βέρνο
Κρανιά Τρικάλων 1140 Πίνδος
Πάδες Ιωαννίνων 1140 Σμόλικας
Καθαρό Λασιθίου 1140 Δίκτη
Λουσικό Αχαΐας 1140 Αροάνια
Αγριδάκι Αρκαδίας 1140 Μαίναλον
Γραμμένη Οξυά Αιτωλοακαρνανίας 1130 Βαρδούσια
Μαυρέλι Τρικάλων 1130 Αντιχάσια
Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας 1130 Τρικλάριο Όρος
Καλαρρύτες Ιωαννίνων 1120 Αθαμανικά Όρη (Τζουμέρκα)
Καπέσοβο Ιωαννίνων 1120 Τύμφη
Μυρίκη Ευρυτανίας 1120 Τυμφρηστός
Δάφνη Φθιώτιδας 1120 Βαρδούσια
Διχώρι Φωκίδας 1120 Βαρδούσια
Σκοπιά Ευρυτανίας 1120 Βαρδούσια
Καρβασαράς Καρδίτσας 1120 Άγραφα
Κορομηλιά Τρικάλων 1120 Πίνδος
Κούτρουφα Αρκαδίας 1120 Πάρνωνας
Νεράιδα Καρδίτσας 1120 Άγραφα
Ορεινή Τρικάλων 1120 Πίνδος
Άγιος Παντελεήμονας Αχαΐας 1110 Κλωκός
Στεμνίτσα Αρκαδίας 1100 Μαίναλον
Χρυσοβίτσι Αρκαδίας 1100 Μαίναλον
Κρίκελλο Ευρυτανίας 1100 Καλιακούδα
Ελαφότοπος Ιωαννίνων 1100 Τύμφη
Χιονάδες Ιωαννίνων 1100 Γράμμος
Ανθούσα Τρικάλων 1100 Πίνδος
Ανιάδα Ευρυτανίας 1100 Καλιακούδα
Αγία Βαρβάρα Αχαΐας 1100 Ξεροβούνα
Αετιά Γρεβενών 1100 Σμόλικας
Ανώγειο Πρεβέζης 1100 Ξηροβούνι
Καλύβια Λιβαδιού Αραχώβης 1100 Παρνασσός
Κρυοπηγή Άρτας 1100 Αθαμανικά Όρη (Τζουμέρκα)
Ματσούκι Ιωαννίνων 1100 Αθαμανικά Όρη (Τζουμέρκα)
Ροεινό Αρκαδίας 1100 Μαίναλον
Βροντερό Φλώρινας 1100 Βροντερό (Τσουτσούλι)
Λιβαδοχώρι Τρικάλων 1100 Πίνδος
Ρυάκι Ευρυτανίας 1100 Παναιτωλικό
Καρίτσα Καρδίτσας 1100 Άγραφα
Καταφύλλιο Καρδίτσας 1100 Άγραφα
Ραφήνα Καρδίτσας 1100 Άγραφα
Χάρις Καρδίτσας 1100 Άγραφα
Πολυθέα Τρικάλων 1100 Πίνδος
Εξοχή Αχαΐας 1100 Αροάνια
Πτέρη Αχαΐας 1100 Κλωκός
Σιγούνι Αχαΐας 1100 Αροάνια
Πυργάκι Αρκαδίας 1100 Μαίναλον
Ριζανά Μεσσηνίας 1100 Ταΰγετος
Κρύα Βρύση Μεσσηνίας 1100 Ταΰγετος
Μεσόβραχο Καστοριάς 1090 Γράμμος
Τσεπέλοβο Ιωαννίνων 1080 Τύμφη
Πιάνα Αρκαδίας 1080 Μαίναλον
Κερπινή Αχαΐας 1080 Κερύνεια
Λεύκα Ναυπακτίας 1080 Βαρδούσια
Βαθύπεδο Ιωαννίνων 1080 Λάκμος
Βράχος Καστοριάς 1080 Βοΐον
Καστανιά Ημαθίας 1080 Βέρμιο
Κυψέλη Καστοριάς 1080 Βοΐον
Παλαιοσέλλιο Ιωαννίνων 1080 Σμόλικας
Ασπρόρευμα Ευρυτανίας 1070 Άγραφα
Βουνάκι Αχαΐας 1070 Ξεροβούνα
Καλλιθέα Φλώρινας 1070 Βαρνούντας
Κάτω Λουσοί Αχαΐας 1070 Αροάνια
Πανόραμα Γρεβενών 1070 Χάσια
Πετρωτό Αιτωλοακαρνανίας 1070 Βαρδούσια
Άνω Χώρα Αιτωλοακαρνανίας 1060 Βαρδούσια
Ανταρτικό Φλώρινας 1060 Βαρνούντας
Άγιος Αθανάσιος Αρκαδίας 1060 Μαίναλον
Σελλά Ευρυτανίας 1060 Τυμφρηστός
Άνω Βροντού Σερρών 1060 Όρη Βροντούς, Όρβηλος
Άνω Τρίκαλα Κορινθίας 1060 Κυλλήνη
Βαρβίτσα Λακωνίας 1060 Πάρνωνας
Βλάσιο Καρδίτσας 1060 Άγραφα
Βλόγγος Αρκαδίας 1060 Μαίναλον
Βραγγιανά Ευρυτανίας 1060 Άγραφα
Δοτσικό Γρεβενών 1060 Σμόλικας
Ζούζουλη Καστοριάς 1060 Σμόλικας
Ιεροπηγή Καστοριάς 1060 Τρικλάριο Όρος
Λάστα Αρκαδίας 1060 Μαίναλον
Λεπτοκαρυά Αιτωλοακαρνανίας 1060 Βαρδούσια
Μεταξάς Κοζάνης 1060 Καμβούνια
Μηλιά Ευρυτανίας 1060 Τυμφρηστός
Μονοδένδρι Ιωαννίνων 1060 Τύμφη
Νεγάδες Ιωαννίνων 1060 Τύμφη
Οξυά Ιωαννίνων 1060 Γράμμος
Πανουργιάς Φωκίδας 1060 Γκιώνα
Περιστέρα Αχαΐας 1060 Αροάνια
Πετροχώρι Καρδίτσας 1060 Άγραφα
Προφήτης Ηλίας Αχαΐας 1060 Παναχαϊκό
Σέρβου Αρκαδίας 1060 Μαίναλον
Γαρδίκι Τρικάλων 1050 Αθαμανικά Όρη (Τζουμέρκα)
Ανήλιο Ιωαννίνων 1060 Πίνδος
Άνω Δολιανά Αρκαδίας 1050 Πάρνωνας
Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας 1050 Βαρδούσια
Δάφνη Κοζάνης 1050 Βόιο
Άνω Ταρσός Κορινθίας 1050 Κυλλήνη
Αυγερινός Κοζάνης 1050 Βοΐον
Βαλτέτσι Αρκαδίας 1050 Μαίναλον
Δροσοπηγή Ιωαννίνων 1050 Σμόλικας
Επινιανά Ευρυτανίας 1050 Άγραφα
Ζώνη Κοζάνης 1050 Βοΐον
Καλύβια Ροδόπης 1050 Όρη Βυρσίνης, Ροδόπη
Καστανιά Κοζάνης 1050 Πιέρια Όρη
Μεσαία Τρίκαλα Κορινθίας 1050 Κυλλήνη
Ομαλός Χανίων 1050 Λευκά Όρη
Πολυκάστανο Κοζάνης 1050 Βοΐον
Ρογοί Αχαΐας 1050 Κερύνεια
Σόλος Αχαΐας 1050 Κράθης όρος, Αροάνια
Βυτίνα Αρκαδίας 1040 Μαίναλον
Πεντάλοφος Κοζάνης 1040 Βόιο
Άγιος Γερμανός Φλώρινας 1040 Βαρνούντας
Ανθοχώρι Ιωαννίνων 1040 Λάκμος
Βλάχικος Φθιώτιδας 1040 Βαρδούσια
Γρανάς Ευρυτανίας 1040 Παναιτωλικό
Δέση Τρικάλων 1040 Πίνδος
Δρυμάδες Ιωαννίνων 1040 Δούσκο
Ελατοχώρι Ιωαννίνων 1040 Τύμφη
Καλλιπεύκη Λάρισας 1040 Όλυμπος
Καλλιρρόη Τρικάλων 1040 Πίνδος
Καλοσκοπή Φωκίδας 1040 Γκιώνα
Καρούτες Φωκίδας 1040 Γκιώνα
Καστανόφυτο Καστοριάς 1040 Βοΐον
Κάτω Ταρσός Κορινθίας 1040 Κυλλήνη
Κεντρική Αιτωλοακαρνανίας 1040 Βαρδούσια
Κρυόβρυση Λάρισας 1040 Όλυμπος
Λάβδας Γρεβενών 1040 Βασιλίτσα, Πίνδος
Λάγκα Καστοριάς 1040 Βοΐον
Λεύκη Αχαΐας 1040 Αροάνια
Σιδηροχώρι Καστοριάς 1040 Βέρνο
Φανερωμένη Άρτας 1040 Ξηροβούνι
Χρυσή Καστοριάς 1040 Γράμμος
Παύλιανη Φθιώτιδας 1030 Οίτη
Ακρίτας Φλώρινας 1030 Βαρνούντας
Άνω Μελάς Καστοριάς 1030 Βέρνο
Καρδαράς Αρκαδίας 1030 Μαίναλον
Καστανών Ιωαννίνων 1030 Τύμφη
Πετροβούνι Ιωαννίνων 1030 Αθαμανικά Όρη (Τζουμέρκα)
Ζαρούχλα Αχαΐας 1020 Κράθης όρος, Αροάνια
Ζάτουνα Αρκαδίας 1020 Μαίναλον
Άγιος Νικόλαος Ευρυτανίας 1020 Τυμφρηστός
Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας 1020 Παναιτωλικό
Άρματα Ιωαννίνων 1020 Σμόλικας
Γαβρολισιάδα Ευρυτανίας 1020 Άγραφα
Δεμάτι Ιωαννίνων 1020 Λάκμος
Καλονέρι Αρκαδίας 1020 Μαίναλον
Κοκκινόβρυση Αιτωλοακαρνανίας 1020 Παναιτωλικό
Λάιστα Ιωαννίνων 1020 Τύμφη
Μανδρινή Αιτωλοακαρνανίας 1020 Βαρδούσια
Μεσολούρι Γρεβενών 1020 Σμόλικας
Νεράιδα Τρικάλων 1020 Πίνδος
Φωτεινό Τρικάλων 1020 Αντιχάσια
Χαλκιάνικα Αχαΐας 1020 Μαρμάτι
Γαλατινή Κοζάνης 1010 Άσκιο
Καλλιθέα Γρεβενών 1010 Χάσια
Μοναχίτιο Γρεβενών 1010 Πίνδος
Δροσοπηγή Φλώρινας 1000 Βέρνο
Καλλονή Γρεβενών 1000 Πίνδος
Λιβαδερό Κοζάνης 1000 Καμβούνια
Δομνίστα Ευρυτανίας 1000 Βαρδούσια
Δίστρατο Ιωαννίνων 1000 Πίνδος
Λαγκάδια Αρκαδίας 1000 Μαίναλον
Κερασοχώρι Ευρυτανίας 1000 Άγραφα
Δίκορφο Ιωαννίνων 1000 Μιτσικέλι
Δίλοφο Ιωαννίνων 1000 Τύμφη
Τροβάτο Ευρυτανίας 1000 Άγραφα
Φυλακτή Καρδίτσας 1000 Άγραφα
Χουλιαράδες Ιωαννίνων 1000 Αθαμανικά Όρη (Τζουμέρκα)
Ασπράγγελοι Ιωαννίνων 1000 Μιτσικέλι
Άγιος Ανδρέας Ευρυτανίας 1000 Τυμφρηστός
Άγιος Ηλίας Καστοριάς 1000 Βοΐον
Αιγίτιο Φωκίδας 1000 Γκιώνα
Άλωνα Φλώρινας 1000 Βαρδούσια
Βοβούσα Ιωαννίνων 1000 Πίνδος
Βαλάρι Ευρυτανίας 1000 Άγραφα
Γρηγόριο Αιτωλοακαρνανίας 1000 Βαρδούσια
Δασύλλιο Γρεβενών 1000 Σμόλικας
Δάφνος Φωκίδας 1000 Βαρδούσια
Ελατού Αιτωλοακαρνανίας 1000 Βαρδούσια
Καλλονή Αιτωλοακαρνανίας 1000 Βαρδούσια
Κατάφυτο Τρικάλων 1000 Πίνδος
Λαμπίρι Αιτωλοακαρνανίας 1000 Παναιτωλικό
Λεπτοκαρυά Ιωαννίνων 1000 Τύμφη
Ροσκά Ευρυτανίας 1000 Βαρδούσια
Σέλο Ευρυτανίας 1000 Άγραφα
Φλαμπουράρι Ιωαννίνων 1000 Πίνδος
Χαλίκι Αιτωλοακαρνανίας 1000 Παναιτωλικό
Αγριάνοι Λακωνίας 1000 Πάρνωνας
Βούρβουρα Αρκαδίας 1000 Πάρνωνας
Ερμακιά Κοζάνης 1000 Βέρμιο
Θεοτόκος Ιωαννίνων 1000 Γράμμος
Κουμπουριανά Καρδίτσας 1000 Άγραφα
Κουρουβέλι Αρκαδίας 1000 Μαίναλον
Κρανιές Άρτας 1000 Αθαμανικά Όρη (Τζουμέρκα)
Κρυόβρυση Ηλείας 1000 Ερύμανθος
Μανταίικα Αρκαδίας 1000 Μαίναλον
Ξηρόκαμπος Άρτας 1000 Αθαμανικά Όρη (Τζουμέρκα)
Παράμερο Τρικάλων 1000 Πίνδος
Πλατάνια Καρδίτσας 1000 Άγραφα
Πολύδροσο Λακωνίας 1000 Πάρνωνας
Πύρρα Τρικάλων 1000 Πίνδος
Ρώσσης Καρδίτσας 1000 Άγραφα
Τσίπιανα Ηλείας 1000 Ερύμανθος

Κατάλογος με τα πιο ορεινά χωριά ανά νομό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος με τα πιο ορεινά χωριά ανά βουνό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Δομή, τόμ. 20 σ.456 ISBN 960-8177-70-7
  2. 2,0 2,1 2,2 Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών 1971, Πίνακας 4, σσ. 441
  3. Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών 1971, Πίνακας 4, σσ. 443
  4. Οι σωστές γεωγραφικές συντεταγμένες στο Google Earth είναι: 38.171111°, 21.904722°. Στο Google Earth τοποθετείται ο οικισμός σε διαφορετικό γεωγραφικό στίγμα. Ανακτήθηκε: 09/12/2017.
  5. 5,0 5,1 Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών 1971, Πίνακας 4, σσ. 442

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μιχαήλ Σταματελάτος - Φωτεινή Βάμβα-Σταματελάτου, επιμ. (2001). Επίτομο γεωγραφικό λεξικό της Ελλάδος. Ερμής. ISBN 960-320-133-2. 
  • Οδικός Άτλας "Ελλάς". Εμβέλεια. ISBN 960-86080-1-5.