Κατάλογος δημάρχων Ιεράπετρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το Δημαρχείο Ιεράπετρας σήμερα.

Ο Δήμαρχος ως πρόσωπο κατά τα πρώτα χρόνια (μέσα 19ου αιώνα- αρχές 20ού αιώνα) είχε περισσότερες αρμοδιότητες από τους σημερινούς δημάρχους και θεωρούνταν μεγάλη προσωπικότητα ("Persona Grata"). Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας στην επαρχία Ιεράπετρας υπήρχαν 4 δήμοι, ο καθένας με το δικό του δήμαρχο:

Εκτός από τους δημάρχους, στα χωριά του κάθε δήμου αξιωματούχοι ήταν οι δημογέροντες. Στα παλαιότερα χρόνια οι δήμαρχοι είχαν μεγαλύτερο κύρος και περισσότερες εξουσίες από ότι στη σημερινή εποχή. Στον κατάλογο που ακολουθεί, αναφέρονται και ορισμένοι γνωστοί πρόεδροι της Κοινότητας Ιεράπετρας.

Δήμαρχοι Ιεράπετρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παλαιό κτήριο του Δημαρχείου της Ιεράπετρας
Κατάλογος Δημάρχων της Ιεράπετρας
Εκλεγμένος ή διορισμένος Δήμαρχος (Γέννηση - Θάνατος) Εικόνα Διάρκεια Κόμμα Σημειώσεις
Μεχμέτ Αγάς Καρακάσης περ. 1870-77 Από τους πλουσιότερους Τούρκους της Ιεράπετρας, ήταν ιδιοκτήτης ολόκληρης της περιοχής γύρω από τη συνοικία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου και η βρύση του Καρακάση. Η σύζυγός του σύμφωνα με την παράδοση καταγόταν από χριστιανική οικογένεια και την έβλεπαν το βράδυ να ανάβει κρυφά το καντήλι σε μια εκκλησία.
Μεμέτ Αγάς Κεφαλοβρυσανάκης Ως το 1882 Με καταγωγή από το Κεφαλοβρύσι της Βιάννου, θεωρούνταν σκληρός και επιλέχθηκε για να επιβληθεί στους φανατικούς γενίτσαρους, που καταδυνάστευαν τους Γεραπετρίτες. Εξαναγκάστηκε σε παραίτηση επειδή απέτυχε στο έργο του.
Νεζίπ Εφέντης Πανουχάκης Γιος του Πανούχη, η διοίκησή του ήταν πολύ καλή. Από την όμορφη σύζυγό του απέκτησε την όμορφη Νεμπιγιέ, που παντρεύτηκε το Μεμέτ Μεμπιλάκη. Επί των ημερών του βελτιώθηκε η ύδρευση της πόλης και κατασκευάστηκε το μεγάλο σιντριβάνι στην Κάτω Μερά, στο Τζαμί.
Κωνσταντίνος Κουνδουράκης ή Μουντιράκης (από το mudir=έπαρχος) Ξεκίνησε να χτίζει την αγορά στο μέρος όπου βρίσκεται σήμερα το μουσείο, αλλά το έργο δεν ολοκληρώθηκε. Η καταγωγή του ήταν από τα Σφακιά και δεν ήταν αρεστός στους ντόπιους.
Πέτρος Παπαστεφανίδης ως το 1908 Γιατρός και μουσικός (ψάλτης) από τη Βιάννο, μέλος της προσωρινής επιτροπής αγώνα για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα το 1905 (μετά την Επανάσταση του Θερίσου). Εξελέγη υποστηριζόμενος από τους Φιλελευθέρους έπειτα από σκληρή αναμέτρηση με το Μιχαήλ Τραπεζανάκη, ο οποίος υποστηριζόταν από το Μιχαήλ Κοθρή.
Εμμανουήλ Μελάς (1866-1951)[1] 1908-1912 Γιατρός. Πρώτος πρόεδρος της Κοινότητας[2], μετά τον υποβιβασμό του Δήμου. Ο γιος του, Ιάκωβος Μελάς, έγινε ο πρώτος Δήμαρχος Ιεράπετρας μετά την επαναφορά του Δήμου.
Μιχαήλ Μαμουνάκης (1865-1951) 1912 - πριν το 1926 Έμπορος, πρόεδρος της κοινότητας Ιεράπετρας[3]. Ήταν διορισμένος, ως επικεφαλής στο κόμμα του Μιχάλη Κοθρή και σύντεκνός του (κουμπάρος). Είχε μεγάλη δημοφιλία στο χώρο των ψαράδων.
Γεώργιος Ιωαννίδης (1870-1947) τέλη δεκαετίας 1920 Δάσκαλος και Πρόεδρος της Κοινότητας Ιεράπετρας, ήταν και αυτός διορισμένος από το κόμμα του Μιχάλη Κοθρή και καταγόταν από το Σταυροχώρι. Εγγονός του είναι ο μετέπειτα υπουργός και υφυπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Φοίβος Ιωαννίδης. Επί της θητείας του κτίστηκε και εγκαινιάστηκε (2 Δεκεμβρίου 1928) το υδραγωγείο πίσω από το Γυμνάσιο του Σταυρού. 70 περίπου χρόνια μετά, κατεδαφίστηκε.
Γεώργιος Τζαρδής (1893-1965) Ως το 1932 και 1936 Εθνική Άμυνα Πρόεδρος της Κοινότητας Ιεράπετρας, έμπορος, γεννημένος στον Άγιο Νικόλαο στις 19 Ιουλίου 1893, πολέμησε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μέλος της Εθνικής Άμυνας. Απεβίωσε στις 26 Ιουνίου 1965
Εμμανουήλ Πλουμίδης 1932-1940 Ήταν οδοντίατρος και εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία. Επίσης, διατηρούσε μεταφραστικό γραφείο στην Ιεράπετρα. Υπηρέτησε επί δύο θητείες ως πρόεδρος της Κοινότητας και έργο του ήταν να γίνεται η ύδρευση της Ιεράπετρας με σωλήνες. Επί των ημερών του έγινε η ενθρόνιση του Επισκόπου Φιλόθεου Μαζοκοπάκη το 1936.
Μιχαήλ Πλουμίδης (1903-1982) Γιατρός (9 Απριλίου 1903-15 Νοεμβρίου 1982), ήταν ο πρώτος διορισμένος δήμαρχος κατά την Κατοχή. Παραιτήθηκε λίγο μετά τον αναγκαστικό διορισμό του.
Μιχαήλ Γιαννικάκης (1888-1980) Αντισυνταγματάρχης, διορίστηκε από τις ιταλικές κατοχικές αρχές.
Ιάκωβος Μελάς (1907-1976) 1946- 1947 Γιατρός που λειτούργησε την πρώτη ιδιωτική κλινική στο Λασίθι, ο πρώτος διορισμένος Δήμαρχος όταν η Ιεράπετρα ξαναέγινε Δήμος, το 1946. Ο πατέρας του, Εμμανουήλ Μελάς, ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Κοινότητας Ιεράπετρας μετά τον υποβιβασμό της από Δήμο.
Αντώνιος Καρανδεινός (1898-1970) Antonios Karandinos.jpg 22 Φεβρουαρίου 1947 - 26 Αυγούστου 1950 Αντισυνταγματάρχης, με βραχύβια θητεία. Επί δημαρχίας του θεμελιώθηκε το Πολυϊατρείο (Νοσοκομείο) της Ιεράπετρας, ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος από τον Ξεροπόταμο μέχρι το Δημαρχείο και μέρος της οδού Χούτα. Επίσης, έγινε το έργο της άρδευσης στη Γρα-Λυγιά.
Εμμανουήλ Πρωτόπαπας (1914-1988) Emmanuel Protopapas.jpg 26 Αυγούστου 1950-1η Ιουνίου 1951 Πρωτοδίκης, Νομάρχης Ρεθύμνου από το 1949 ως το 1950, διορίστηκε υπηρεσιακός δήμαρχος μέχρι τη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών. Επί των ημερών του οικοδομήθηκε δημαρχείο (στο χώρο της σημερινής Μορφωτικής Στέγης) και κτίστηκε μουσείο. Επίσης επί των ημερών του έγινε σεισμός που είχε ως αποτέλεσμα την ανοικοδόμηση και τη στέγαση 100 και πλέον οικογενειών στον σημερινό συνοικισμό Βενιζέλου.
Δημήτριος Μαρκόπουλος (1911-2003) Demetrios Markopoulos Mayor of Ierapetra.JPG 1η Ιουνίου 1951 - Μάρτιος 1961 Εξελέγη Δήμαρχος το 1951. Ορκίστηκε στις 30 Μαΐου 1951 και παρέλαβε το Δήμο την 1η Ιουνίου 1951. Επανεξελέγη για άλλες δύο θητείες (κέρδισε τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 21 Νοεμβρίου 1954 και στις 5 Απριλίου 1959). Παραιτήθηκε το 1961, ενώ η θητεία του έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 1963.
Γεώργιος Ν. Κανούπης (1894-1974) Georgios Kanoupis Mayor of Ierapetra1.jpg 16 Μαρτίου 1961-16 Φεβρουαρίου 1972 Προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα Εξελέγη πρόεδρος από το δημοτικό συμβούλιο μετά την παραίτηση του Δ. Μαρκόπουλου. Παραιτήθηκε το 1972. Στη θέση του ανέλαβε υπηρεσιακά ο Αντιδήμαρχος, Εμμανουήλ Σκύβαλος ως το Μάρτιο του 1972.
Εμμανουήλ Σκύβαλος (1915-1992) Emmanuil skyvalos3.jpg Φεβρουάριος 1972- 2 Μαρτίου 1972 Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου στα 1958. Υπηρεσιακός δήμαρχος, στη θέση του Κανουπάκη.
Παναγιώτης Ματθαίου (1931-2014) Panagiotis Mattheou Mayor of Ierapetra.jpg 3 Μαρτίου 1972-16 Σεπτεμβρίου 1974 Έμπορος (16 Ιουλίου 1931-10 Φεβρουαρίου 2014), διορίστηκε Δήμαρχος στα χρόνια της χούντας και παρέμεινε για μερικούς μήνες μετά την πτώση της χούντας.
Ανθούλα Τρανταλίδου-Ψαρουδάκη 2 Οκτωβρίου 1974- 31 Μαΐου 1975 Ειρηνοδίκης Ιεράπετρας. Διορίστηκε Υπηρεσιακή Δήμαρχος από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Επί της θητείας της διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές το Μάρτιο του 1975.
Ιωάννης Γ. Αγιαννιωτάκης (1946-)[4] Ioannis Agianniotakis Mayor of Ierapetra.jpg 31 Μαΐου 1975-31 Δεκεμβρίου 1978 Πολιτικός μηχανικός, εξελέγη με 2.152 ψήφους, στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 30 Μαρτίου 1975 από τον πρώτο γύρο[5]. Είναι ο νεότερος σε ηλικία εκλεγμένος Δήμαρχος (29 ετών το 1975) στην σύγχρονη ιστορία του Δήμου.
Μιχάλης Μυγιάκης (1943-2018) Michalis Migiakis.jpg 1η Ιανουαρίου 1979 - 5 Ιουλίου 1990 ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ Εσωτερικού Καθηγητής φιλόλογος. Εξελέγη το 1978 και το 1983 καθιέρωσε τα "Κύρβεια", ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στην πόλη. Επανεξελέγη με ποσοστό 60,3% στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 17 Οκτωβρίου 1982[6] και στις εκλογές του 1986. Παραιτήθηκε (για προσωπικούς λόγους) λίγους μήνες προτού ολοκληρωθεί η τρίτη θητεία του, η οποία ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου 1986. Τον διαδέχθηκε για μερικούς μήνες ο Βασίλειος Μήλας.
Βασίλειος Μήλας (1942-2016) 5 Ιουλίου 1990-31 Δεκεμβρίου 1990 Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπηρεσιακός, ανέλαβε για έξι μήνες μετά την παραίτηση του Μυγιάκη. Απεβίωσε στις 14 Απριλίου 2016.
Εμμανουήλ Μαστοράκης (1947-) (πρώτη συνεχής θητεία) Manolis Mastorakis in Ierapetra.jpg 1η Ιανουαρίου 1991- 31 Δεκεμβρίου 1998 ΠΑΣΟΚ Κέρδισε τις δημοτικές εκλογές του 1990 και του 1994. Διετέλεσε και ευρωβουλευτής από το 1999 ως το 2004, εκλεγείς στις ευρωεκλογές του 1999.
Νικόλαος Μεραμβελιωτάκης-Χριστοφακάκης (1959-) Nikolaos Christofakakis1.JPG 1η Ιανουαρίου 1999-31 Δεκεμβρίου 2006 Κέρδισε τις δημοτικές εκλογές του 1998 και επανεξελέγη σε εκείνες του 2002.
Εμμανουήλ Μαστοράκης (1947-)(δεύτερη θητεία) Manolis Mastorakis in Ierapetra.jpg 1η Ιανουαρίου 2007-31 Δεκεμβρίου 2010 ΠΑΣΟΚ Κέρδισε τις δημοτικές εκλογές του 2006 με ποσοστό 51% των ψήφων από τον πρώτο γύρο, έναντι 45,8% για το Νίκο Μεραμβελιωτάκη-Χριστοφακάκη.[7].
Σήφης Αναστασάκης (1950-) Sifis Anastasakis Mayor of Ierapetra in 2013.jpg 1η Ιανουαρίου 2011-31 Αυγούστου 2014 ΠΑΣΟΚ Νομάρχης Λασιθίου (5 Οκτωβρίου 2008 - 31 Δεκεμβρίου 2010). Κέρδισε τις δημοτικές εκλογές του 2010 με ποσοστό 77,87%[8] έναντι 9,34% για την ανεξάρτητη Αλίκη Ξανθάκη. Ήταν ο τελευταίος Νομάρχης Λασιθίου και υπηρέτησε ως την κατάργηση του θεσμού.
Θεοδόσιος Καλαντζάκης (1962-) Theodosios Kalantzakis Mayor of Ierapetra.jpg 1η Σεπτεμβρίου 2014-σήμερα Ανεξάρτητος Γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1962. Υπηρέτησε ως Δήμαρχος Μακρύ Γιαλού (1η Ιανουαρίου 2007 - 31 Δεκεμβρίου 2010), έχοντας εκλεγεί στις εκλογές του 2006 στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 50,4%. Στις δημοτικές εκλογές του 2010 εξελέγη πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό "Ιεράπετρα Βλέμμα στο Μέλλον".[9] Εξελέγη Δήμαρχος Ιεράπετρας (με το συνδυασμό Ιεράπετρα-Νέα Πορεία) στον δεύτερο γύρο το 2014 επικρατώντας του Γιώργου Προϊστάκη με ποσοστό 58,56% έναντι 41,44% αντίστοιχα. Επανεξελέγη για δεύτερη συνεχόμενη θητεία στις δημοτικές εκλογές του 2019, με ποσοστό 59,21% στον δεύτερο γύρο, έναντι 40,79% για τον Αντώνιο Πετρά.[10]

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Απαντάται και Μελλάς.
  2. Δήμαρχος και Πρόεδρος της Κοινότητας Ιεράπετρας μετά από αυτόν ήταν και ο Ιωάννης Δαμηλάκης (1868 - 16 Δεκεμβρίου 1965)
  3. Πιθανότατα πρόεδρος της κοινότητας Ιεράπετρας διετέλεσε και ο Νικόλαος Κουγιουμουτζάκης (9 Μαρτίου 1887-21 Μαΐου 1954).
  4. Κρήτη, Το αφιέρωμα, Σειρά Α, Βιογραφίες, τ. 10, εκδ. οίκος Αρσινόη 1985, σελ. 21.
  5. εφημερίδα "Μακεδονία", 1η Απριλίου 1975, σελ. 4
  6. εφημερίδα Ριζοσπάστης, Τα αναλυτικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, 19 Οκτωβρίου 1982, σελ. 7.
  7. Αποτελέσματα δημοτικών εκλογών 2006, υπουργείο Εσωτερικών.
  8. http://ekloges-prev.singularlogic.eu/dn2010/public/index.html#{%22page%22:%22level%22,%22params%22:{%22level%22:%22dhm_d%22,%22id%22:9311.  Missing or empty |title= (βοήθεια) |title=Δημοτικές εκλογές 2010- Αποτελέσματα |accessdate=2013-03-18 |archiveurl=https://web.archive.org/web/20170720062059/http://ekloges-prev.singularlogic.eu/dn2010/public/index.html#{%22page%22:%22level%22,%22params%22:{%22level%22:%22dhm_d%22,%22id%22:9311}} |archivedate=2017-07-20 |url-status=dead }} Αρχειοθετήθηκε 2017-07-20 στο Wayback Machine. |date=2017-07-20 }}, Υπουργείο Εσωτερικών, ανάκτηση 18-3-2013.
  9. Βιογραφικό Θ. Καλαντζάκη Αρχειοθετήθηκε 2016-03-06 στο Wayback Machine. , Ράδιο Βερενίκη, ανάκτηση 26 Μαΐου 2014.
  10. Αποτελέσματα δημοτικών εκλογών του 2019, Υπουργείο Εσωτερικών

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γ. Μαρκόπουλος, Γεράπετρος και Γεραπετρίτες, έκδοση Μορφωτικής Στέγης Ιεράπετρας, 2002, σελ. 161-67
  • Ν. Τζώρτζης, Τα Οδωνυμικά της Ιεράπετρας, Δήμος Ιεράπετρας, β΄ έκδοση, 2002, σελ. 47-51.