Κατάλογος βραβεύσεων και υποψηφιοτήτων για τηλεοπτική σειρά Σέρλοκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Σέρλοκ είναι βρετανική τηλεοπτική σειρά αστυνομικού δράματος, η οποία απεικονίζει μια σύγχρονη εκδοχή των ιστοριών του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, που έχουν ως πρωταγωνιστή των Σέρλοκ Χολμς. Δημιουργήθηκε από τους Στίβεν Μόφατ και Μαρκ Γκέιτις και σε αυτήν πρωταγωνιστούν οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και Μάρτιν Φρίμαν στους ρόλους των Σέρλοκ Χολμς και Δρ. Τζον Γουάτσον αντίστοιχα.

Η σειρά έλαβε υποψηφιότητες για διάφορα βραβεία, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοπτικών BAFTA, Emmy και μιας υποψηφιότητας για Χρυσή Σφαίρα. Συνολικά, έλαβε 75 υποψηφιότητες, κερδίζοντας 30 βραβεία.

Παρακάτω αναλυτικά όλες τις υποψηφιότητες και βραβεύσεις της σειράς Σέρλοκ ανά έτος.

Έτος Βραβεία Κατηγορία Υποψήφιοι Αποτέλεσμα
2011 BAFTA TV[1] Καλύτερη Δραματική σειρά 1ος κύκλος Σέρλοκ Νίκη
Βραβείο Κοινού YouTube Υποψηφιότητα
Α' Ανδρικός Ρόλος Μπένεντικτ Κάμπερμπατς για Σέρλοκ Υποψηφιότητα
Β' Ανδρικός Ρόλος Μάρτιν Φρίμαν για Δρ. Τζον Γουάσον Νίκη
BAFTA Cymru[2] Σκηνοθεσία: Φαντασία Έιρος Λιν Νίκη
Βραβεία British Academy Television Craft[2] Μοντάζ: Φαντασία Τσάρλι Φίλιπς Νίκη
Διεθνές Τηλεοπτικό Φεστιβάλ Εδιμβούργου[3] Βραβείο Arqiva για καλύτερη γήινη σειρά 1ος κύκλος Σέρλοκ Νίκη
Βραβεία Emmy[4] Καλύτερο Σενάριο σε Μίνι σειρά, Ταινία ή Ειδικό δραματικό «A Study in Pink» Υποψηφιότητα
Καλύτερη Μουσική σύνθεση σε Μίνι σειρά, Ταινία ή Ειδικό Υποψηφιότητα
Καλύτερο Μοντάζ με Single-camera σε Μίνι σειρά ή Ταινία Υποψηφιότητα
Καλύτερα Ειδικά Οπτικά Εφέ Υποψηφιότητα
Βραβεία Peabody[5] «A Study in Pink» Νίκη
Βραβεία Television Critics Association[6] Εξαιρετικό Επίτευγμα σε Ταινίες, Μίνι σειρές και Ειδικά Σέρλοκ Νίκη
2012 BAFTA TV[7] Βραβείο Κοινού YouTube 2ος κύκλος Σέρλοκ Υποψηφιότητα
Α' Ανδρικός Ρόλος Μπένεντικτ Κάμπερμπατς για Σέρλοκ Υποψηφιότητα
Β' Ανδρικός Ρόλος Μάρτιν Φρίμαν για Δρ. Τζον Γουάσον Υποψηφιότητα
Άντριου Σκοτ για Τζιμ Μοριάρτι Νίκη
BAFTA Cymru[2] Τηλεοπτικό δράμα Σέρλοκ Νίκη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Φαντασίας Στιβ Λος Νίκη
Σχεδιασμός παραγωγής Άργουελ Γουίν Τζόουνς Νίκη
Μακιγιάζ & Μαλλιά Κλερ Πρίτσαρντ-Τζόουνς Νίκη
Βραβεία British Academy Television Craft[8][9][10][11] Σενάριο Στίβεν Μόφατ για «A Scandal in Belgravia» Νίκη
Μοντάζ: Φαντασίας Τσάρλι Φίλιπς για «A Scandal in Belgravia» Νίκη
Ήχος: Φαντασίας Τζουν Μούνεϊ, Τζέρεμι Τσάιλντ, Χάουαρντ Μπάργκροφ, Νταγκ Σινκλαίρ για «A Scandal in Belgravia» Νίκη
Τηλεοπτικά βραβεία Critics' Choice[12][13] Καλύτερη Ταινία/Μίνι σειρά Σέρλοκ Νίκη
Καλύτερος Ηθοποιός σε Ταινία/Μίνι σειρά Μπένεντικτ Κάμπερμπατς Νίκη
Καλύτερη Ηθοποιός σε Ταινία/Μίνι σειρά Λάρα Πούλβερ Υποψηφιότητα
Διεθνές Τηλεοπτικό Φεστιβάλ Εδιμβούργου[14] Βραβείο Arqiva για καλύτερη γήινη σειρά 2ος κύκλος Σέρλοκ Νίκη
Network And Ones To Watch Programme Choice Σέρλοκ Νίκη
Βραβεία Emmy[15] Καλύτερη Μίνι σειρά ή Ταινία «A Scandal in Belgravia» Υποψηφιότητα
Α' Ανδρικός Ρόλος σε Μίνι σειρά ή Ταινία Μπένεντικτ Κάμπερμπατς Υποψηφιότητα
Β' Ανδρικός Ρόλος σε Μίνι σειρά ή Ταινία Μάρτιν Φρίμαν Υποψηφιότητα
Καλύτερη Σκηνοθεσία σε Μίνι σειρά, Ταινία ή Ειδικό δραματικό «A Scandal in Belgravia» Υποψηφιότητα
Καλύτερο Σενάριο σε Μίνι σειρά, Ταινία ή Ειδικό δραματικό Υποψηφιότητα
Καλύτερη Καλλιτεχνική επιμέλεια σε Μίνι σειρά ή Ταινία Υποψηφιότητα
Καλύτερο Κάστινγκ σε Μίνι Σειρά, Ταινία ή Ειδικό Υποψηφιότητα
Καλύτερη Φωτογραφία σε Μίνι σειρά ή Ταινία Υποψηφιότητα
Καλύτερα Κοστούμια σε Μίνι σειρά, Ταινία ή Ειδικό Υποψηφιότητα
Καλύτερη Μουσική σύνθεση σε Μίνι σειρά, Ταινία ή Ειδικό Υποψηφιότητα
Καλύτερο Μοντάζ με Single-camera σε Μίνι σειρά ή Ταινία Υποψηφιότητα
Καλύτερο Μοντάζ ήχου σε Μίνι σειρά, Ταινία ή Ειδικό Υποψηφιότητα
Καλύτερη Μίξη ήχου σε Μίνι σειρά ή Ταινία Υποψηφιότητα
Βραβεία South Bank Sky Arts[16] Καλύτερο Τηλεοπτικό Δράμα Σέρλοκ Νίκη
Βραβεία Television Critics Association[17][18] Εξαιρετικό Επίτευγμα σε Ταινίες, Μίνι σειρές και Ειδικά Σέρλοκ Υποψηφιότητα
2013 Χρυσές Σφαίρες[19] Καλύτερος Ηθοποιός σε Μίνι σειρά ή Τηλεταινία Μπένεντικτ Κάμπερμπατς Υποψηφιότητα
2014 Τηλεοπτικά βραβεία Critics' Choice Καλύτερη Ταινία/Μίνι σειρά Σέρλοκ Υποψηφιότητα
Α' Ανδρικός Ρόλος σε Ταινία/Μίνι σειρά Μπένεντικτ Κάμπερμπατς Υποψηφιότητα
Β' Ανδρικός Ρόλος σε Ταινία/Μίνι σειρά Μάρτιν Φρίμαν Υποψηφιότητα
Β' Γυναικείος Ρόλος σε Ταινία/Μίνι σειρά Αμάντα Άμπιγκτον Υποψηφιότητα
Βραβεία Emmy[20] Καλύτερη Τηλεοπτική Ταινία «His Last Vow» Υποψηφιότητα
Α' Ανδρικός Ρόλος σε Μίνι σειρά ή Ταινία Μπένεντικτ Κάμπερμπατς Νίκη
Β' Ανδρικός Ρόλος σε Μίνι σειρά ή Ταινία Μάρτιν Φρίμαν Νίκη
Καλύτερη Σκηνοθεσία σε Μίνι σειρά, Ταινία ή Ειδικό Δραματικό «His Last Vow» Υποψηφιότητα
Καλύτερο Σενάριο σε Μίνι σειρά, Ταινία ή Ειδικό Δραματικό Νίκη
Καλύτερο Κάστινγκ σε Μίνι σειρά, Ταινία ή Ειδικό Υποψηφιότητα
Καλύτερη Φωτογραφία σε Μίνι σειρά ή Ταινία Νίκη
Καλύτερα Κοστούμια σε Μίνι σειρά, Ταινία ή Ειδικό Υποψηφιότητα
Καλύτερη Μουσική σύνθεση σε Μίνι σειρά, Ταινία ή Ειδικό Νίκη
Καλύτερο Μοντάζ με Single-camera σε Μίνι σειρά ή Ταινία Νίκη
Καλύτερο Μοντάζ ήχου σε Μίνι σειρά, Ταινία ή Ειδικό Νίκη
Καλύτερη Μίξη ήχου σε Μίνι σειρά ή Ταινία Υποψηφιότητα
2015 BAFTA TV[21] Βραβείο Κοινού Radio Times 3ος κύκλος Σέρλοκ Νίκη
Καλύτερος Ηθοποιός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς για Σέρλοκ Υποψηφιότητα
2016 Βραβεία Emmy[22] Καλύτερη Τηλεοπτική Ταινία «The Abominable Bride» Νίκη
Α' Ανδρικός Ρόλος σε Μίνι σειρά ή Ταινία Μπένεντικτ Κάμπερμπατς Υποψηφιότητα
Καλύτερη Φωτογραφία σε Μίνι σειρά ή Ταινία «The Abominable Bride» Υποψηφιότητα
Καλύτερο Μοντάζ ήχου σε Μίνι σειρά, Ταινία ή Ειδικό Υποψηφιότητα
Καλύτερη Μίξη ήχου σε Μίνι σειρά ή Ταινία Υποψηφιότητα
Καλύτερα Ειδικά Οπτικά Εφέ σε Β' Ρόλο Νίκη
2017 Βραβεία Emmy[23] Καλύτερη Τηλεοπτική Ταινία «The Lying Detective» Υποψηφιότητα
Α' Ανδρικός Ρόλος σε Μίνι σειρά ή Ταινία Μπένεντικτ Κάμπερμπατς Υποψηφιότητα
Καλύτερο Μοντάζ ήχου σε Μίνι σειρά, Ταινία ή Ειδικό «The Lying Detective» Υποψηφιότητα
Καλύτερη Μίξη ήχου σε Μίνι σειρά ή Ταινία Υποψηφιότητα
2018 Βραβεία Cinema Audio Society[24] Εξαιρετικό Επίτευγμα στη Μίξη ήχου για Τηλεοπτική Ταινία ή Μίνι σειρά Τζον Μούνεϊ, Χάουαρντ Μπάργκροφ, Νικ Γουόλεϊτζ, Πίτερ Γκλιβς και Τζέιμι Ταλμπάτ (για «The Lying Detective») Υποψηφιότητα
Βραβεία Producers Guild of America[25] Καλύτερος Παραγωγός σε μακράς μορφής τηλεόραση Στίβεν Μόφατ, Μαρκ Γκέιτις, Σου Βέρτου, Μπέριλ Βέρτου και Ρεμπέκα Ίτον (για «The Lying Detective») Υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Plunkett, John; Halliday, Josh (22 Μαΐου 2011). «BBC's Sherlock wins best drama award at Baftas». The Guardian (Λονδίνο). https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2011/may/22/sherlock-wins-best-drama-award-baftas. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Sherlock Awards 2010/11». Hartswood Films. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2012. 
  3. «ITV1 named terrestrial channel of the year». BBC News (Λονδίνο). 28 Αυγούστου 2011. https://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-14700111. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  4. «Sherlock: A Study In Pink (Masterpiece)». Emmy Award. Academy of Television Arts & Sciences. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  5. «'Ingenious' Sherlock wins prestigious Peabody Award». Hartswood Films. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  6. Eames, Tom (8 Ιουλίου 2011). «Television Critics Association Awards 2011: Winners in full». Digital Spy. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  7. Frost, Vicky; Plunkett, John (27 Μαΐου 2012). «Bafta TV acting awards won by stars of ITV Fred West drama». The Guardian (Λονδίνο). https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2012/may/27/bafta-tv-awards-itv-fred-west-drama?newsfeed=true. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  8. BAFTA (13 Μαΐου 2012). «WINNER: Writer: Steven Moffat – Sherlock (A Scandal In Belgravia)». Twitter. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  9. «Sherlock writer wins Bafta honour». BBC News (Λονδίνο). 14 Μαΐου 2012. https://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-18056286. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  10. BAFTA (13 Μαΐου 2012). «WINNER: Editing Fiction - Charlie Phillips (@Eilrahc0801) – Sherlock (A Scandal In Belgravia)». Twitter. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  11. BAFTA (13 Μαΐου 2012). «WINNER: Sound: Fiction - Sherlock (A Scandal In Belgravia)». Twitter. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  12. O'Connell, Sean (5 Ιουνίου 2012). «2012 - Critics' Choice Television Awards Announces Nominations». Critics Choice Awards. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  13. «2012 - Winners of the 2nd Annual Critics' Choice Television Awards». Critics Choice Awards. 18 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  14. «BBC Two wins terrestrial channel of the year». BBC News (Λονδίνο). 24 Αυγούστου 2012. https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-19376264. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  15. «Sherlock: A Scandal in Belgravia (Masterpiece)». Emmy Award]]. Academy of Television Arts & Sciences. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  16. «Matilda wins at South Bank awards». BBC News (Λονδίνο). 1 Μαΐου 2012. https://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-17907008. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  17. Goldberg, Lesley (6 Ιουνίου 2012). «'Homeland' Tops 2012 TCA Award Nominations». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  18. Eum, Jennifer (30 Ιουλίου 2012). «Winners Revealed: 2012 Television Critics Association Awards». Forbes. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  19. «Golden Globes Awards - Nominees and Winners». goldenglobes.com. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  20. «Sherlock: His Last Vow (Masterpiece)». Television Academy. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2019. 
  21. «BBafta TV awards 2015: Winners in full». BBC (Λονδίνο). 10 Μαΐου 2015. https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-32215563. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2019. 
  22. «Sherlock: The Abominable Bride (Masterpiece)». Television Academy. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2019. 
  23. «Sherlock: The Lying Detective (Masterpiece)». Television Academy. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2019. 
  24. Giardina, Carolyn (24 Φεβρουαρίου 2018). «Cinema Audio Society Awards: Sound Mixers Hear 'Dunkirk'». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2019. 
  25. McNary, Dave (20 Ιανουαρίου 2018). «'Last Week Tonight With John Oliver' Wins Producers Guild Award for Live Entertainment-Talk». Variety. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2019.