Κατάλογος βιβλίων μαγείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο παρών κατάλογος βιβλίων μαγείας περιέχει κείμενα που - ανάλογα με την εποχή τους - γράφτηκαν, χαράχτηκαν ή εκδόθηκαν από την αρχαιότητα και έως τις αρχές του 19ου αιώνα (1800 μ.Χ.). Πρόκειται για αρχαίους παπύρους, επιγραφές, κείμενα μαγείας και έργα γριμουάρ με σαφώς απόκρυφο ή μαγικό περιεχόμενο. Για κάθε έργο παρατίθεται ο τίτλος του, ή, αν δεν υπάρχει, το όνομα με τον οποίο το κείμενο έγινε γνωστό, μια μικρή περιγραφή, ο πραγματικός ή φανταστικός συγγραφέας του, το έτος ή η εποχή που γράφτηκε, καθώς και το μέρος που βρίσκεται σήμερα.

Μαγικά κείμενα της προχριστιανικής εποχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κείμενα αυτά είναι χαραγμένα σε πλίνθινους πίνακες, ή σε τοίχους αρχαίων ναών, ή προέρχονται από αρχαίους κυλίνδρους και κώδικες. Τα κείμενα αυτά είναι θρησκευτικού περιεχομένου.

Επιγραφή Περιγραφή Συγγραφέας Έτος ή εποχή Τόπος που βρίσκεται σήμερα
Papyri Graecae magicae[1] Είναι μια συλλογή παπύρων. Τα κείμενα είναι ελληνικής γλώσσας και περιέχουν θρησκευτικές και πνευματικές επικλήσεις, ξόρκια και άλλους χρησμούς για προς όφελος κάποιου ή για να βλάψουν κάποιον. Επίσης μια τελετουργία. άγνωστο 150 π.Χ. - 500 μ.Χ.

(Εποχή της Ρωμαϊκής κυριαρχίας στην Αίγυπτο)

Αίγυπτος
8ο και 10ο βιβλίο του Μωυσή

(Das achte und zehnte Buch Moses)'[1]

Πρόκειται για έναν πάπυρο με περιεχόμενο μια μακροσκελή τελετουργία, μια κατήχηση από τον Αρχάγγελο, μια προσευχή του Μωυσή στην θεά του φεγγαριού Σελήνη. Σύμφωνα με το βιβλίο αυτό, υπάρχει και ένα άλλο βιβλίο, το «κλειδί του Μωυσή» με περισσότερες τελετουργίες και περισσότερα μυστικά ονόματα. Οι αριθμοί 8 και 10 που αναφέρονται στον τίτλο του βιβλίου ήταν μαγικά σύμβολα στην αρχαιότητα. υποτίθεται

Μωυσής

4ος αι. μ.Χ. Λέιντεν Ολλανδίας
Πάπυρος 10808 του Βρετανικού Μουσείου Εξορκισμός τριών Δαιμόνων πυρετού, με τρία ξόρκια που επικαλούνται τους δαίμονες Σρο, Κάι και Τεπί. άγνωστος 2ος αι. μ.Χ. Οξύρρυγχος Αιγύπτου
Merseburger zaubersprueche farbig.jpg Ξόρκια του Μέρζεμπουργκ Δύο ξόρκια αρχαίας γερμανικής-παγανιστικής θρησκείας σε αρχαία άνω γερμανική γλώσσα άγνωστος 9ος ή 10ος αι. μ.Χ. Βιβλιοθήκη της Μητρόπολης του Μέρζεμπουργκ, Codex 136, f. 85r
Codex Tro-Cortesianus.jpg Κώδικας Tro-Cortesianus Ένα βιβλίο των Μάγια με ξόρκια για την αστρολογία με προφητικό σκοπό για την σπορά και τον θερισμό των αγρών καθώς και για τελετουργικές θυσίες. άγνωστος άγνωστος Museo de las Americas, Μαδρίτη

Γριμόρια μαύρης μαγείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα βιβλία αυτά περιέχουν κείμενα για μαύρη μαγεία, μάγια για να βλάψουμε κάποιον, ξόρκια για να επικαλεστούμε δαίμονες κακούς, περιγράφουν την τελετουργία για να έρθουμε σε επαφή με τα πνεύματα των πεθαμένων, ή για να ζητήσουμε την βοήθεια του Σατανά.

πριν από το 500 μ.Χ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιγραφή Περιγραφή Συγγραφέας Έτος ή εποχή Τόπος που βρίσκεται σήμερα
Defixio Kardelos Terme-2.jpg Κατάρες Μολύβδινες πινακίδες που φέρουν επιγραφές για κατάρες και μάτιασμα άγνωστος μετά τον 6ο αι. μ.Χ. διάφορα μουσεία
Η διαθήκη του Σολομώντα

(Testamentum Salomonis)[2]

Βιβλίο με ξόρκια σε ελληνική γλώσσα. Ένας άγγελος του Θεού χαρίζει στον Σολομώντα ένα μαγικό (δαχτυλίδι)*, με το οποίο ο κάτοχός του μπορεί να δαμάσει οποιονδήποτε δαίμονα. Ακολουθεί ένας κατάλογος δαιμόνων. Μαζί με το όνομα καταγράφεται και η χρήση του κάθε δαίμονα. Δυστυχώς το δαχτυλίδι δεν έχει βρεθεί έως σήμερα, λόγο ότι οι θεολόγοι πίστευαν πως το δαχτυλίδι ήταν ένα Μαγικό αντικίμενο. *[Με τον όρο δαχτυλίδι ο άγγελος του θεού ενοούσε (در فیزیکی، روح و حواس αλλά και Вера богов)]. άγνωστος περ. 100 - 400 μ.Χ. άγνωστος

Μεσαιωνικά κείμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιγραφή Περιγραφή Συγγραφέας Έτος ή εποχή Τόπος που βρίσκεται σήμερα
Sloane3188-john dee.png Οι όρκοι του Ονώριου

(The Sworn Book of Honorius)

Liber Juratus

Ένα βιβλίο με ξόρκια. Έχει εκδοθεί πολλές φορές. Το περιεχόμενό του είναι το ίδιο με το Ars Notoria. Μια από τις εκδόσεις φέρει χειρόγραφα σημειώματα του Τζων Ντη. κάποιος με το ψευδώνυμο

Ονώριος,
Μάγιστρος των Θηβών και γιος του Ευκλείδη

πρώτο ήμισυ του 13ου αι. Βρετανικό μουσείο του Λονδίνου
Höllenzwang

(γερμ. Καταστολή της Κόλασης)

ή Geisterzwang (γερμ. Καταστολή των Δαιμόνων)

Ένας κατάλογος διαφόρων κειμένων μαύρης μαγείας. άγνωστος μετά το 1403 μ.Χ. άγνωστος
Conjurationes adversus principem tenebrarum[3]

ή Coniurationes Demonum

Κείμενο στα λατινικά. Περιγράφει την προσεπικάλεση των δαιμόνων και περιέχει προσευχές που προστατεύουν από αυτούς. υποτίθεται

Πάπας Ονώριος Γ΄

15ος αι. άγνωστος
Το σπαθί του Μωυσή

The_Sword_of_Moses

Συλλογή ξορκιών σε εβραϊκή γλώσσα υποτίθεται ο

Μωυσής

μασαίωνας άγνωστος

16ος αι. μ.Χ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιγραφή Περιγραφή Συγγραφέας Έτος ή εποχή Τόπος που βρίσκεται σήμερα
Fausts Höllenzwänge Συλλογή ξορκιών, κυρίως περιγελαστικού ύφους κάποιος ονόματι

Γιόχαν Φάουστ

πρώτη έκδοση μάλλον το

1501

διάφοροι
Herpentils Schwarze Magie[4] Περιέχει μυστικά ονόματα και σφραγίδες των δαιμόνων καθώς και ξόρκια. κάποιος

J. A. Herpentil
ιερωμένος το επάγγελμα

1505 Σάλτσμπουργκ
Grimorium Verum</ref>[5] Το βιβλίο αυτό αποτελείται από τρία τμήματα. Το πρώτο τμήμα περιέχει μια περιγραφή των σφραγίδων και τον ονομάτων διαφόρων δαιμόνων, το δεύτερο τμήμα περιγράφει την υπερφυσική δύναμη που χαρίζουν, ενώ το τρίτο τμήμα τελικά περιγράφει την τελετουργία προσεπικάλεσής τους. κάποιος ονόματι

Άλιμπεκ

1517 υποτίθεται στην

Μέμφιδα

Inbegriff der übernatürlichen Magie[6] Ξόρκια για τους πιο ισχυρούς δαίμονες κάποιος ονόματι J. A. Herpentil 1519 άγνωστος
Das Grand Grimoire[7]. Βιβλίο μαγείας γραμμένο στα γαλλικά. Υποτίθεται ότι γράφτηκε το έτος 1522, προφανώς πρόκειται για παραποιητικό κατασκεύασμα του 19ου αιώνα. Η εκτενής περιγραφή του βιβλίου υπόσχεται να μυήσει τον αναγνώστη στην μυστική τέχνη της μαύρης μαγείας, για να υποτάξει τους δαίμονες του ουρανού, του αέρα, της γης και της κόλασης, να κάνει τα πνεύματα των πεθαμένων να μιλήσουν, και να βρει θαμμένους θησαυρούς. Ο πρώτος τόμος του βιβλίου περιγράφει τις προϋποθέσεις μαι τις προκαταρκτικές ασκήσεις για τους επίδοξους μάγους. Μετά από αυτό ακολουθούν τέσσερα ξόρκια και μια περιγραφή της τελετουργίας για την συμφωνία με τον διάβολο. Στον δεύτερο τόμο ακολουθεί ένας κατάλογος με τα ονόματα των δαιμόνων και τα αντίστοιχα ξόρκια. άγνωστος υποτίθεται το

1522

άγνωστος
De pseudomonarchia daemonum

Die falsche Herrschaft der Dämonen

Κατάλογος 72 δαιμόνων που προέρχονται από το πρώτο μέρος του Lemegetons (Goetia). Τους δαίμονες αυτούς λένε ότι τους είχε κλείσει ο Βασιλιάς Σολομών σε μια φιάλη και τους είχε καταποντίσει στα βάθη μιας λίμνης. Οι Βαβυλώνιοι είχαν βρει το μπουκάλι και, πιστεύοντας ότι περιέχει έναν θησαυρό, το άνοιξαν και απελευθέρωσαν τους δαίμονες. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο σοφός δαίμονας Βελιάρ που χαρίζει μαντικές ικανότητες. Γιόχαν Βάιερ 1568 άγνωστος
Discovery of witchcraft[8] Ένα κείμενο με οδηγίες για την προσεπικάλεση δαιμόνων και πνευμάτων. Αναφέρει επίσης και τις κατάλληλες ώρες για την ιεροτελεστία προσεπικάλεσής τους, και περιγράφει πως να δελεάσεις ένα πνεύμα και να το κλείσεις στην κρυστάλλινη σφαίρα. Περιγράφει επίσης την τελετή του εξορκισμού. Reginald Scott 1584 Λονδίνο

17ος αι. μ.Χ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιγραφή Περιγραφή Συγγραφέας Έτος ή εποχή Τόπος που βρίσκεται σήμερα
Honorius.jpg Grimoire du pape Honorius[9][3]

Το μέγα γκριμουάρ του Πάπα Ονώριου

Είναι οδηγός για την καταστολή των δαιμόνων, την τελετουργία μαγικών συνεδριών και την χρήση δαιμόνων. υποτίθεται ο

Πάπας Ονώριος Γ'

Πρώτη εκτύπωση το

1629

άγνωστος
Lemegeton Clavicula Salomonis Βιβλίο μαύρης μαγίας. Περιέχει έναν κατάλογο δαιμόνων και τις αντίστοιχες οδηγίες για την προσεπικάλεσή τους. Διαιρείται στα εξής επι μέρους τμήματα:
  • Ars Almadel (arab.: μαγική αποκάλυψη). Το αρχαιότερο σήμερα γνωστό κείμενο του Clavicula Salomonis. Πρόκειται για μια γραφή νεκρομαντίας, με λεπτομερή περιγραφή των δαιμόνων, και των χαρακτηριστικών τους.
  • Ars Notoria Τελετουργίες και προσευχές για την απόκτηση παντογνωσίας, μαντικών ικανοτήτων και ικανοτήτων ανακάλυψης θαμμένων θησαυρών. Περιγράφει επίσης την τελετουργία συμφωνίας με δαίμονες και την μαγική χρήση φυλακτών.
  • Ars Nova, περιέχει μαγικούς κύκλους, εξάγωνα και τα μυστικά ονόματα των θεών.
  • Ars Paulina, περιγράφει τους δαίμονες των ημερησίων και των νυκτερινών ωρών, καθώς και τα ζώδια
  • Ars Goetia
  • Theurgia Goetia, περιγράφει διάφορους κύριους και βοηθητικούς δαίμονες
υποτίθεται ο

Βασιλιάς Σολομών

17ος αι. άγνωστος
Le véritable Dragon Rouge[10]

auch Le véritable Dragon Noir

Κείμενο περιγελαστικού ύφους με μια μακροσκελή τελετουργία για την δήθεν προσεπικάλεση του Σατανά. Πιστεύεται ότι μερικά από τα αποσπάσματα του κειμένου χρονολογούνται στην εποχή της γαλλικής επανάστασης. άγνωστος περ. 17ος αι. Γαλλία

18ος και 19ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιγραφή Περιγραφή Συγγραφέας Έτος ή εποχή Τόπος που βρίσκεται σήμερα
Der wahrhaftige feurige Drache[11] Επίσης μακροσκελής τελετουργία προσεπίκλησης του Σατανά. άγνωστος 18ος ή 19ος αι. άγνωστος

Κείμενα χωρίς χρονολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιγραφή Περιγραφή Συγγραφέας Έτος ή εποχή Τόπος που βρίσκεται σήμερα
Der goldene Brunn[12] Συλλογή από ξόρκια και κατάρες. άγνωστος άγνωστος άγνωστος

Φιλοσοφικά συγγράμματα περί μαγείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά καιρούς, έγκυροι συγγραφείς (Τζων Ντη, Αγγρίππα φον Νέττελσχάιμ, Γκέρχαρντ φον Κρεμόνα) ασχολήθηκαν επιστημονικά με την μαγεία, με θέμα την Καββάλα, την Αλχημεία και τις τελετουργίες μαύρης μαγείας. Έφτιαξαν ακόμα και νέες μεθόδους τελετουργίας.

Η εποχή του μεσαίωνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιγραφή Περιγραφή Συγγραφέας Έτος ή εποχή Τόπος που βρίσκεται σήμερα
Grimoire Armadel[13][14]

The true Keys of Solomon by Armadel

Εγχειρίδιο τελετουργικής. Ο Σάμουελ Λίντεν ΜακΓκρέγκορ Μάδερς που το μετάφρασε αναφέρει ότι τα μαγικά σύμβολα που απεικονίζει προέρχονται από το Grimorium Verum. Σύμφωνα με αυτή την πληροφορία, το κείμενο του Grimoire Armadel θα πρέπει να επιμελήθηκε στα μέσα του 17ου αι. και να φυγαδεύτηκε στην πολεμική βιβλιοθήκη Βιβλιοθήκη του Αρσενάλ (Bibliotheque d'Arsenal) των Παρισίων, όπου και το ανακάλυψε ο Μάδερς και το μετάφρασε. άγνωστος 1202 Βρετανικό μουσείο του Λονδίνου
Picatrix Εγχειρίδιο αστρικής μαγείας προφανώς ο

Μασλάμα αλ-Μαγκρίτι

1240 άγνωστος
Epistola de secretis artis et naturae[15] Ο Μπέικον μας περιγράφει πολυάριθμες μηχανές, αυτοκίνητα, αερόπλοια κλπ. πολύ πριν από την εφεύρεσή τους. Πιστεύει ότι η μαγεία είναι πραγματικά εφικτή και διαχωρίζει την Magia naturalis (φυσική μαγεία) που είναι νόμιμη από την σατανική μαγεία που απαγορεύεται. Ρότζερ Μπέικον 1260 - 1286 άγνωστος
Το Βιβλίο της Ιερής Μαγείας του Άμπρα Μελίν του Μάγου Είναι ένα τετράτομο βιβλίο. Ο πρώτος τόμος περιγράφει την ζωή του φανταστικού συγγραφέα όπως κάνουμε ένα ταξίδι. Ο δεύτερος τόμος είναι μια συλλογή από μαγικές συνταγές. Ο τρίτος τόμος περιγράφει πως μπορούμε με την βοήθεια ενός φύλακα άγγελου να δαμάσουμε έναν δαίμονα και να τον αναγκάσουμε να μας βοηθήσει για να εξυμνήσουμε τον Θεό. Ο τέταρτος τόμος τελικά περιέχει μαγικά τετράγωνα με γράμματα. Άμπρα Μελίν 1387 - 1458 πρώτη εκτύπωση στην

Κολωνία της Γερμανίας

Liber de Throno Salomonis[16] Το βιβλίο περιγράφει μια εξαβάθμια πυραμίδα με τα στάδια Παρθενία, Πειθαρχία, Γνώση, Υπακοή, Λατρεία του Θεού και Ανθρωπιά, την οποία η ψυχή θα μόνο με την βοήθεια των ψαλμών θα μπορέσει να δρασκελίσει για να φτάσει στον Θεό. υποτίθεται ο Σολομών Μεσαίωνας άγνωστος

Αναγεννησιακή εποχή (15ος και 16ος αιώνας)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιγραφή Περιγραφή Συγγραφέας Έτος ή εποχή Τόπος που βρίσκεται σήμερα
Phys m 6 tb 1.jpg De Occulta Philosophia Το βιβλίο αυτό είναι το σημαντικότερο έργο του Νέττεσχάιμ. Βασίζεται στις ιδέες του νεοπλατωνικού μυστικισμού και συνδυάζει τον χριστιανισμό με την μαγεία. Θεωρεί την μαγεία ως μια αναγκαία δύναμη για την απόκτηση γνώσης και ισχύος. Με το βιβλίο του αυτό, ο Νέττεσχάιμ προσπαθεί να αποκαταστήσει το γόητρο της μαγείας η οποία είχε διασυρθεί λόγω της δράσης της ιερής εξέτασης. Συνδυάζει απόκρυφες και φυσικές επιστήμες και διαφωτίζει τα μυστικά της φύσης μέσω της Μαγείας.

berschriften beigegeben

Αγγρίππα φον Νέττεσχάιμ πρώτη έκδοση το

1510,
δεύτερη έκδοση το
1533

Αμβέρσα, Παρίσι και Κολωνία
The Secret Grimoire of Turiel[17] Περιέχει προσεπικαλέσεις, προσευχές, έναν εξορκισμό, περιγραφές πλανητών, κ.α. άγνωστος 1518 άγνωστος
Arbatel de Magia Veterum Είναι το πρώτο μέρος του Arbatel και περιέχει 49 αποφθέγματα. Τα υπόλοιπα 8 τμήματα έχουν χαθεί. άγνωστος μάλλον μεταξύ

1530 και 1560

άγνωστος
Das Heptameron oder Elemente der Magie[18]

lat.: Heptameron seu elementa magica

Μια συλλογή μαγικών κύκλων και προσεπικαλεσμάτων. Ήταν αρχικά παράρτημα του De Occulta Philosophia, αργότερα όμως εκτυπώθηκε ως βιβλίο. Pietro d’Abano 1559 άγνωστος
Libellus Veneri Nigro Sacer[19] Περιέχει έναν μαγικό κύκλο και μια σφραγίδα για την προσεπικάλεση της αρχαίας θεάς Βένους. Τζων Ντη 1580 άγωνστος
De Heptarchia Mystica[20] Περιέχει μια συλλογή προσεπικαλεσμάτων για τους 49 αγγέλους των πλανητών. Περιγράφει επίσης το ιεραρχικό σύστημα των αγγέλων. Τζων Ντη 1582 - 1583 άγνωστος
Liber Loagaeth[21]

auch: Buch Henoch oder Liber Mysteriorum Sextus et Sanctus

Περιέχει 49 πίνακες που έχουν 49x49 τετραγωνάκια και χρησιμεύουν στην Ενωχική γλώσσα. Τζων Ντη περ. 1584 άγνωστος
Liber Scientiae, Auxilii, et Victoria Terrestris[22]

Das Buch des Wissens, der Hilfe, und des irdischen Sieges

Περιέχει προσεπιφωνήσεις των τεσσάρων βαθμίδων των Ενωχικών αγγέλων. Τζων Ντη 1584 άγνωστος
Buch Soyga

Book of Soyga oder auch Aldaraia (henochisch „der Wille Gottes")

Περιέχει ξόρκια και οδηγίες για την τελετουργία μαγείας. Έχει 36 πίνακες γεμάτους γράμματα. Αποκρυπτογραφήθηκε από τον Τζων Ντη. άγνωστος 16ος αι. Βρετανική Βιβλιοθήκη

(Sloane MS. 8),
Bodleian Library
Aldaraia sive Soyga vocor
(Bodley MS. 908)

Astronomische Geomantie[23] Μια συλλογή ερωταπαντήσεων Γκέρχαρντ φον Κρεμόνα Αναγέννηση άγνωστος
Einleitung in die Lehre von den sublunarischen Dämonen[23] Επεξηγεί τα ονόματα, την προέλευση και την δύναμη διαφόρων δαιμόνων και δίνει διάφορες συμβουλές για την κατανίκησή τους. Γκέρογκ Πικτόριους Αναγέννηση άγνωστος
Die Geist-Kunst, welche der höchste Schöpfer dem Salomo geoffenbart[23] Δίνει οδηγίες, πως να καλέσουμε και να έρθουμε σε επαφή με έναν δαίμονα. Αναφέρει τις κατάλληλες ώρες, την παράκληση, την κατάλληλη προσευχή και τα τοιαύτα. άγνωστος Αναγέννηση άγνωστος
Von den Gattungen der Ceremonialmagie[23]

Goetie

Δίνει οδηγίες για διάφορες μαντικές τέχνες: την νεκρομαντία, ανθρωπομαντία, λεκονομαντία, γαστρομαντία, καπτρομαντία, ονιμαντία, υδρομαντία, γεωμαντία, ονιμαντία, πυρομαντία, αερομαντία, καπνομαντία, κηρομαντία, ιχθυομαντία, ονομαντία, τεφρομαντία, βοτανομαντία, συκομαντία, αξιομαντία, λιβανομαντία, χειρομαντία, κοσκινομαντία, ονειροκρισία, σύμβολα, χαρακτήρες, φυλαχτά. Γκέοργκ Πικτόριους αναγέννηση άγνωστος

17ος και 18ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιγραφή Περιγραφή Συγγραφέας Έτος ή εποχή Τόπος που βρίσκεται σήμερα
Clavicula Salomonis et Theosophia pneumatica[24] Ως επί το πλείστον ατόφιο απόσπασμα του Arbatel. Το παράρτημά του, που μοιάζει με τις γραφές του Παράκελσου, διαπραγματεύονται διάφορες ασθένειες. Λέει ότι ο γιατρός μπορεί να γιατρέψει μια ασθένεια, μόνο όταν αυτή προέρχεται από φυσικές πηγές, ή από την βλαβερή επιρροή των πλανητών. Είναι όμως ανίσχυρος όταν η ασθένεια προέρχεται από τον Θεό. υποτίθεται ο Σολομών 1686 άγνωστος
Semiphoras et Shemhamphoras Salomonis Regis Περιέχει έναν κατάλογο των ονομάτων του Θεού, περιγράφει την ιεραρχία των αγγέλων, και εξηγεί την επιρροή των αγγέλων και των ζωδίων. υποτίθεται ο Σολομών 1686 άγνωστος
Buch Raziel

auch: Sepher Raziel HaMalakh

Το βιβλίο αυτό λένε ότι προέρχεται από τον Αρχάγγελο Ραζηέλ που το έδωσε στον Αδάμ 130 χρόνια μετά τον διωγμό του από τον παράδεισο, επειδή μετανόησε. Είναι μια συλλογή απόκρυφων, μαγικών και αστρολογικών-καββαλικών κειμένων. Περιγράφει τον διωγμό του Αδάμ από τον παράδεισο και την προσευχή που έκανε στον Κύριο. Περιέχει το Sefer ha-Malbush, το Ma'aseh Bereshit, μεγάλο μέρος του Sefer Ha Razim και άλλα κείμενα του 13ου αιώνα. Το βιβλίο αυτό προστατεύει τον κάτοχό του και το σπίτι του από πυρκαγιά και άλλες συμφορές. άγνωστος 1701 Βρετανική βιβλιοθήκη και Δρέσδη

Χωρίς χρονολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιγραφή Περιγραφή Συγγραφέας Έτος ή εποχή Τόπος που βρίσκεται σήμερα
Hygromantia Salomonis[25][26] Απόσπασμα αστρολογικού περιεχομένου παρμένο από το ερμητιστικό κείμενο Codices Parisini. Ελληνικά με χειρόγραφες σημειώσεις και μια εισαγωγή στα λατινικά. υποτίθεται ο Σολομών άγνωστος άγνωστος

Συλλογές μαγικών προσευχών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εδώ πρόκειται για φυλλάδια που προφανώς εξέδωσε η καθολική εκκλησία. Περιέχουν ψαλμούς, προσευχές, παρακλήσεις σε άγιους και αγγέλους, ή, μερικές φορές και σε δαίμονες.

Κείμενα μέχρι το 500 μ.Χ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιγραφή Περιγραφή Συγγραφέας Έτος ή εποχή Τόπος που βρίσκεται σήμερα
Sepher Ha Razim[27]

auch: Das Buch der Geheimnisse

Επτά τεύχη. Κάθε τεύχος περιγράφει έναν άγγελο και ένα μέρος του ουρανού. Περιέχει επίσης οδηγίες και παρακλήσεις στους αγγέλους. άγνωστος 3ος αιώνας μ.Χ. άγνωστος

Μεσαίωνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιγραφή Περιγραφή Συγγραφέας Έτος ή εποχή Τόπος που βρίσκεται σήμερα
Lorscher Bienensegen Προσευχή στην σε αρχαία άνω γερμανική γλώσσα που προστατεύει τα μελίσια άγνωστος 10ος αιώνας Μοναστήρι Kloster Lorsch
Das Geheimnis der heiligen Gertrudis[4] Συλλογή των εντύπων της Γκέρτρουντ. Διαιρείται σε πέντε τμήματα. Το πρώτο φυλλάδιο εκτυπώθηκε το 1508 από το Τάγμα των Καρμελιτών στο μοναστήρι του Αγίου Clare στην Κολωνία. Περιέχει ψαλμούς και μαγικές παρακλήσεις σε μορφή προσευχής με σκοπό να βοηθήσει στην ανεύρεση θαμμένων θησαυρών. Το δεύτερο φυλλάδιο περιέχει μαγικές προσευχές, ψαλμούς, παρακλήσεις, προσεπιφωνήσεις και σύμβολα διαφόρων δαιμόνων. Το τρίτο φυλλάδιο εκτυπώθηκε το 1502 στην Κολωνία και περιέχει οδηγίες για την χρήση των προσευχών και των ψαλμών. Το τέταρτο φυλλάδιο είναι γραμμένο στα λατινικά και περιέχει έναν κατάλογο με τα ονόματα των αγγέλων, καθώς και τα 72 ονόματα του Θεού. Το τέταρτο φυλλάδιο φέρει την ημερομηνία Ρώμη 1403 και περιέχει ένα ξόρκι για δαίμονες. άγνωστος 1403 Ρώμη
Neuntägiges Gebet zur hl. Jungfrau Corona[4] Συλλογή προσευχών στην Αγία Κορώνα για να μας προστατεύσει από την οικονομική δυσχέρεια. Περιέχει πολλούς ψαλμούς, προσευχές και παρακλήσεις στον Κύριο. Karthäuser-Priester Romuald Geiger 1470 άγνωστος

16ος και 17ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιγραφή Περιγραφή Συγγραφέας Έτος ή εποχή Τόπος που βρίσκεται σήμερα
Nobilis Johannes Kornreutheri Ordinis St. Augustinis Prioris Magia Ordinis artium et scientiarum[28] Κείμενο στα λατινικά. Περιγράφει έναν μαγικό κύκλο και την προσεπιφώνηση 5 δαιμόνων. Τελειώνει με μια προσευχή. Γιοχάνες Κόρνρόϊτερ 1515 άγνωστος
Enchiridion Leonis Papae[29]

auch: Enchiridion manuale Leonis Papae

Συλλογή ευχών και ξορκιών. Σύμφωνα με τον μύθο ο Πάπας Λέων Γ΄ χάρισε το βιβλίο αυτό στον Καρλομάγνο Πάπας Λέων Γ΄ πρώτη έκδοση το 1525 Ρώμη
Unterricht vom Gebrauch des Erdspiegels[12] Χειρόγραφο με προσευχές, ψαλμούς και προσεπιφωνήσεις δαιμόνων που παρουσιάζονται μέσα στον καθρέφτη και απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις. Πατήρ Φραντσίσκους Σεράφ 1558 Kapuziner-Kloster, Immenstadt
Der Geistliche Schild[4]

auch: Colomanusbüchlein

Μετάφραση του Enchiridion Leonis Papae στα γερμανικά. Περιέχει την ευχή του προφήτη Ζαχαρία άγνωστος 1647 άγνωστος
Benedictionale der Kapuziner[30] Συλλογή από προσευχές για την αντιμετώπιση της μαγείας. Τάγμα των Kapuziner στον καιρό που κυνηγούσαν τις μαγισσες άγνωστος
Der Cyprianus[30] Συλλογή των πιο διαδεδομένων γερμανικών ξορκιών, από το Clavicula Salomonis et Theosophia pneumatica άγνωστος τέλος του 17ου αιώνα Βασιλική βιβλιοθήκη της Κοπεγχάγης

18ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Titel Inhalt/Anmerkungen Autor Zeitalter/Jahr Ort/Aufbewahrungsort
Das Christoph-Gebet[4]

auch Christophorusgebet

Μαγικό χειρόγραφο με ξόρκια, κατάρες και προσεπιφωνήσεις Ιησουήτες 1763 Μοναστήρι των Ιησουιτών στο Άουγκσμπουργκ
Conclavis Romanis, die kräftigste Geistkunst[31] Μια οδηγία για την χρήση καλών και κακών δαιμόνων, καθώς και μια περιγραφή εξορκισμού άγνωστος περ. 1782 άγνωστος
Romanus-Büchlein[4] Μια συλλογή από κατάρες, ξόρκια, ευχές και προσευχές. Το όνομα του συγγραφέα δεν είναι γνωστό, πιθανόν να πρόκειται για τον Άγιο Ρομανό από την Ρουέν. άγνωστος 1788 άγνωστος
Schimmusch Tehillim[32]

Der Gebrauch der Psalmen

Συλλογή μαγικών ψαλμών στα εβραϊκά και γερμανικά. Σημασία έχουν οι αριθμοί, όπως π.χ. το 35 ή το 72, που στα εβραϊκά σημαίνουν το όνομα του θεού. άγνωστος πρώτη έκδοση το

1788

άγνωστος

χωρίς χρονολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Titel Inhalt/Anmerkungen Autor Zeitalter/Jahr Ort/Aufbewahrungsort
Daß durch einen Geist alle Dinge geoffenbart werden[12] Μαγικές προσευχές και ξόρκια για να αποκτήσουμε γνώση μέσω ενός δαίμονα Καρτουσιανός ιερέας Fr. Rom. Geiger άγνωστος Κολωνία
Engel-Hülfe zu Schutz und Schirm in großen Nöthen[31] Μαγικό ευχολόγιο και προσευχές άγνωστος άγνωστος άγνωστος

Μάγια και προλήψεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλά από τα βιβλία αυτά περιέχουν προλήψεις και δεισιδαιμονίες, ενώ περιγράφουν μαγείες για την εύκολη ανεύρεση θαμμένου χρυσού, ξόρκια και προσεπιφωνήσεις αγίων και δαιμόνων. Τα περισσότερα δεν έχουν ούτε χρονολογία, ούτε αναφέρουν τον συγγραφέα, αφού τα περισσότερα είναι συλλογική εργασία πολλών γενεών μιας οικογένειας που τα διατηρούσε και τα κληρονομούσε από γενιά σε γενιά.

Μεσαίωνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιγραφή Περιγραφή Συγγραφέας Έτος ή εποχή Τόπος που βρίσκεται σήμερα
Douze Anneaux[33]

auch: The Grimoire of Abognazar

Μια σύντομη περιγραφή μαγικών κύκλων με πολλές απεικονίσεις φυλακτών και μαγικών εργαλείων και ένα Σύμβολο της Πίστεως του Μέγα Αθανάσιου άγνωστος 1202 Βρετανική Βιβλιοθήκη Lansdowne MS 1202
Taglöhners Gebet[12] 3 προσευχές και μια οδηγία για το πως να κάνουμε λεφτά άγνωστος 1470 Μοναστήρι Karthäuser στο Burheim
Ægishjálmur.jpg Galdrabok[34][35] Περιγραφή ρούνων και μαγικών συμβόλων με ξόρκια, προσευχές και έναν κατάλογο δαιμόνων και γρουσούζικων ημερών. άγνωστος ύστερος μεσαίωνας Ισλανδία

16ος και 17ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιγραφή Περιγραφή Συγγραφέας Έτος ή εποχή Τόπος που βρίσκεται σήμερα
Der goldene Habermann[4] Το βιβλίο ξεκινάει με μια προσευχή στον Θεό. Ακολουθεί μια προσεπικάλεση των πνευμάτων και την περιγραφή των σφραγίδων τους για να του φέρουν εφτά εκατομμύρια χρυσές λίρες. άγνωστος 1505 Kapuziner-Kloster

Füssen

Der hl. Corona Schatzgebet[4] Βιβλίο με μαγικές προσευχές της Αγίας Κορόνας για να βοηθήσει στην αναζήτηση κρυμμένων θησαυρών. άγνωστος 1636 άγνωστος
Le Génie et Le Trésor du Vieillard des Pyramides[36]

dt.: Das Genie und der Schatz des alten Mannes der Pyramide

Δοκίμιο της μαγείας. Περιγράφει την ορθή χρήση των φυλακτών και την προσεπικάλεση διαφόρων πνευμάτων, για να κάνουν ότι τους πούμε. Το βιβλίο περιέχει επίσης οδηγίες χρήσης της μαύρης κουκουβάγιας (La Chouette noire) που βρίσκει ότι πολύτιμο είναι θαμμένο στην γη. άγνωστος 1652 άγνωστος

18ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιγραφή Περιγραφή Συγγραφέας Έτος ή εποχή Τόπος που βρίσκεται σήμερα
Danielis Caesaris Spiritus Familiaris[12] Περγαμηνή με συνταγή θυμιάματος και οδηγίες πως να δαμάσουμε έναν δαίμονα άγνωστος 1730 άγνωστος
Talis02.png Das Schwarze Hühnchen

La Poule Noire, Die schwarze Henne mit dem goldenen Ei

Αφηγηματικό μυθιστόρημα ενός γάλλου αξιωματικού που συναντάει έναν γέρο στις πυραμίδες της Αιγύπτου. Ο γέρος τον διδάσκει διάφορα, μεταξύ των άλλων, πως να κάνει μια μαύρη κότα να κλωσήσει ένα κοτόπουλο που ξέρει να βρίσκει θαμμένο χρυσάφι. άγνωστος 1740 Γαλλία

Χωρίς χρονολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιγραφή Περιγραφή Συγγραφέας Έτος ή εποχή Τόπος που βρίσκεται σήμερα
Arcanum Experimentia praetiosum[12] Συλλογή από ξόρκια και οδηγίες πως να δαμάζουμε τα πνεύματα. άγνωστος άγνωστος Μονή Ζάλμανσβάιλερ
Ein oft probirtes Stück, wie man einen Schatz heben soll[12] Περιγράφει πως να βρίσκουμε θαμμένους θησαυρούς με την βοήθεια του τετραγράμματου και άλλων πνευμάτων ή δαιμόνων άγνωστος άγνωστος άγνωστος
Das heilige Sales-Büchlein oder die Glücks-Ruthe[31] Περιγράφει την κατασκευή μαγικής ράβδου για την ανεύρεση θαμμένων θησαυρών άγνωστος άγνωστος άγνωστος
Segenszettel[37] Συλλογή από αγιασμένα χαρτάκια με ξόρκια για φυλαχτό. Τα χαρτάκια έχουν την εικόνα της Αγίας Αγάθης, τον σταυρό του Άγιου Βενέδικτου, τους τρεις μάγους με τα δώρα, την ευχή του προφήτη Ζαχαρία, κ.α. άγνωστος diverse άγνωστος

Συνταγές για μαγικά φίλτρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν και βιβλία που περιέχουν απίστευτες συνταγές για διάφορες ουσίες, που υποτίθεται ότι γιατρεύουν αρρώστιες, προστατεύουν από εχθρούς, φέρνουν πλούτο, κ.α. Τα βιβλία αυτά περιέχουν συνήθως και στοιχεία αστρονομίας και διάφορες μαγικές επιδράσεις των πλανητών στην ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων. Συχνά ήταν κατασκευάσματα τσαρλατάνων, που κορόιδευαν τον απλό λαό με διάφορα ιαματικά φίλτρα αντί για φάρμακα, αφού οι φτωχοί άνθρωποι δεν είχαν χρήματα για να πληρώσουν τον κανονικό γιατρό.

16ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιγραφή Περιγραφή Συγγραφέας Έτος ή εποχή Τόπος που βρίσκεται σήμερα
Magische Unterweisungen[38] Περιέχει μια συνταγή για ένα φίλτρο, διάφορες διατάξεις πλανητών και ξόρκια υποτίθεται ο Παράκελσος 1532 Μοναστήρι Lorch/Pfalz

18ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιγραφή Περιγραφή Συγγραφέας Έτος ή εποχή Τόπος που βρίσκεται σήμερα
Geheimnisvoller Heldenschatz, oder der vollständige egyptische Magische Schild[3] Χειρόγραφο σε περγαμηνή. Συλλογή πατροπαράδοτων παραδοσιακών υλικών και μαγικών συνταγών που είναι παρόμοιες με αυτές στο 6ο και 7ο βιβλίο του Μωυσή. Γιοχάνες Σταρίκιους 1750 Κολωνία και Βαϊμάρη
Le Grand et le Petit Albert[39]

vollständiger Titel: Les Secrets merveilleux de la magie naturelle et cabalistique du grand et petit Albert

Βιβλίο μαγείας στα γαλλικά. Αρχίζει με μια έκθεση ιδεών περί της αγάπης και της επίδρασης των πλανητών. Ακολουθούν οδηγίες για την κατασκευή διάφορων φυλακτών, πίνακες για τους πλανήτες, προσευχές, ξόρκια, οδηγίες για την χρήση του θυμιάματος και του μανδραγόρα, μαγικοί κύκλοι, συνταγές και πίνακες περί του ήλιου. ο καλόγερος Héritiers de Beringos 1782 Λυών
6ο και 7ο βιβλίο του Μωυσή Συλλογή συνταγών για μαγικά φίλτρα υποτίθεται ο Μωυσής πρώτη αναφορά έγινε το

1797

άγνωστος
Ägyptische Geheimnisse[40] Συνταγές για μαγικά φίλτρα για την γιατριά των αρρώστων, για την απόκτηση πλούτου, για την προστασία από εχθρούς, για την επιτυχία στην αγάπη, κ.α. Μια κατοπινή έκδοση του ίδιου έργου φέρει τον τίτλο Der mährische Albertus υποτίθεται ο

Αλμπέρτους Μάγκνους

τέλη του 18ου αιώνα άγνωστος

Χωρίς χρονολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιγραφή Περιγραφή Συγγραφέας Έτος ή εποχή Τόπος που βρίσκεται σήμερα
De secretis mulierum[41]

auch: Über die Geheimnisse der Frauen

Το βιβλίο αυτό περιγράφει την εγκυμοσύνη και την επίδραση της μαγείας σε μητέρα και παιδί. Αν και δημοσιεύτηκε μόνο από τον Αλμπέρτους Μάγκνους, συγγραφέας του ήταν μάλλον κάποιος άλλος. πιθανώς ο

Αλμπέρτους Μάγκνους

άγνωστος άγνωστος
Geheime Kunst-Schule magischer Wunderkräfte[31] Η εισαγωγή του βιβλίου έχει μια συνταγή για μαγικό θυμίαμα. Ακολουθούν 95 διαφορετικές χρήσεις του θυμιάματος, π.χ. για την γιατριά του αρρώστου, για να καταραστούμε τον εχθρό, για την προστασία του σπιτιού κ.α. Δημοσιεύτηκε ως παράρτημα του 6ου και 7ου βιβλίου του Μωυσή άγνωστος άγνωστος άγνωστος

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Stephan Bachter: Wie man Höllenfürsten handsam macht. Zauberbücher und die Tradierung magischen Wissens. In: Landwehr, Achim (Hrsg.): Geschichte(n) der Wirklichkeit. Beiträge zur Sozial- und Kulturgeschichte des Wissens. Augsburg 2002. S. 371-390, ISBN 3-89639-361-8
  • Stephan Bachter: Magie für alle! Über Zauberbücher und die Popularisierung magischen Wissens seit dem 18. Jahrhundert. In: Ausstellungskatalog Basler Papiermühle: Magie! Die geheime Macht der Zeichen. Basel 2002, S. 58-67, ISBN 978-3-7965-1926-0
  • Κουρτ Μπένες: Magie der Renaissance, Fourier Verlag, Wiesbaden 1985, ISBN 3-921695-91-0
  • Άλφρεντ Λέμαν: Aberglaube und Zauberei. Von den ältesten Zeiten an bis in die Gegenwart, Gondrom-Verlag, 5. Auflage: Reprint der Ausgabe Stuttgart, 1908. ISBN 3-934673-61-9
  • Francois Lenormant: Die Magie und Wahrsagekunst der Chaldäer. Hermann Barsdorf Verlag, Berlin 1920, ISBN 3-253-02937-9
  • Ελιφάς Λεβί (Abbe Alphons Louis Constant): Dogma und Ritual der Hohen Magie. Zwei Bände (komplett). Otto Wilhelm Barth, Wien-München-Planegg-Leipzig 1927, ISBN 3-7787-7171-X
  • Wilhelm Mannhardt: Zauberglaube und Geheimwissen. Amonesta, Wien 1936, ISBN 3-87702-077-1

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Karl Preisendanz: "Papyri Graecae magicae. Die griechischen Zauberpapyri: Sammlung wissenschaftlicher Commentare (SWC). Bd II (Bibliotheca Teubneriana)", Saur, K G; Auflage: Bilingual, Stuttgart 2001, ISBN 3-598-74277-0
  2. Testamentum Salomonis
  3. 3,0 3,1 3,2 Johannes Staricius:"Geheimnisvoller Heldenschatz oder der vollständige egyptische [ägyptische] magische Schild" [1. - 3. Tsd.], Vollst., originalgetreuer Nachdr. d. Ausg., Köln u. Weimar 1750. "Kleiner Wunder-Schauplatz der geheimen Wissenschaften, Mysterien, Theosophie, göttlichen und morgenländischen Magie, Naturkräfte, hermetischen und magnetischen Philosophie, Kabbala und andern höhern Kenntnissen, Divination, Offenbarung, Vision, Combination [Kombination] und schwer begreiflichen Thatsachen [Tatsachen].", Edition Ambra Aurum-Verl., Freiburg im Breisgau 1978, ISBN 3-591-08081-0
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 4,7 Eduard Hoffmann-Krayer, Hanns Bächtold-Stäubli: Handwörterbuch des deutschen Aberglaubens, Verlag Walter de Gruyter, Reprint. de Gruyter, Berlin 1987/2000, ISBN 3-11-016860-X
  5. Grimorium Verum
  6. Georg Conrad Horst: "Zauber=Bibliothek", 6 Bände, Florian Kupferberg (Verleger), Mainz 1821 - 1826
  7. Internetübersetzung des Grande Gremoire (en)
  8. Discovery of witchcraft
  9. Grimoire Papst Honorius
  10. Collectif: "Le Grand Grimoire ou Dragon rouge : L'Art de commander les esprits célestes, aériens, terrestres, infernaux, avec le vrai secret (Broché)", Collection: Grimoires de magie. Les Introuvables, Bussière 1999 ISBN 2-85090-160-1
  11. Roderich Feldes: "Der wahrhaftige feurige Drache. Zwei Zauberbuch- Parodien aus dem 18. und 19. Jahrhundert", Keil-Vlg., Bonn 1983, ISBN 3-921591-06-6
  12. 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 12,5 12,6 Johann Scheible: "Handschriftliche Schätze aus Kloster-Bibliotheken", Scheible-Verlag, Köln am Rhein 1743. Bei Peter Hammer's Erben.
  13. deutsche Version des Grimoire Armadel
  14. S Liddell Mathers: "Das Grimoire Armadel", Schikowski, Berlin 1985, ISBN 3-87702-059-3
  15. Mara Huber-Legnani: Roger Bacon, Lehrer der Anschaulichkeit. Hochschulverlag, Freiburg 1984. ISBN 3-8107-2195-6
  16. "De Throno Salomonis" MS Münich clm 8987 ff. 192r-199v., Bayerische Staatsbibliothek
  17. Grimoire Turiel
  18. Heptameron
  19. The Little Book of Black Venus attributed to John Dee translated by Teresa Burns and Nancy Turner
  20. De Heptarchia Mystica
  21. Liber Loagaeth
  22. Sloane Ms. 3191
  23. 23,0 23,1 23,2 23,3 Kurt Benesch: Magie der Renaissance, Fourier Verlag, Wiesbaden 1985, ISBN 3-921695-91-0
  24. Theosophia pneumatica
  25. "Hygromantia Salomonis" (excerptum e cod. Monac. 70, fol. 240r) {4350.001}
  26. J. Heeg: "Codices Parisini", appendix [Hermetica] [Catalogus Codicum Astrologorum Graecorum 8.2. Brussels: Lamertin, 1911]: 143-165. Word Count: 5,852
  27. J. Maier: “Das Buch der Geheimnisse: zu einer neu entdecken Schrift aus talmudischer Zeit”, Judiaca 24, 1968
  28. Nobilis Johannes Kornreutheri
  29. "Enchiridion Leonis Papae: Oraciones Misteriosas Enviadas por el Papa Leon. Tres Grandes Libros Magia T.II", Idea Equipo Editorial (Hoyo de Manzanares, Madrid 1999, ISBN 84-7910-040-0
  30. 30,0 30,1 Alfred Lehmann: Aberglaube und Zauberei. Von den ältesten Zeiten an bis in die Gegenwart, Gondrom-Verlag, 5. Auflage: Reprint der Ausgabe Stuttgart, 1908. ISBN 3-934673-61-9
  31. 31,0 31,1 31,2 31,3 Wolfgang Bauer (Hg.): Das sechste und siebente Buch Mosis. Sein wahrer Wert und was das Volk darin sucht. K. Kramer, Berlin 1996, ISBN 3-87956-118-4
  32. Gottfried Selig: "Sepher Schimmusch Tehillim, oder, Gebrauch der Psalme zum leiblichen Wohl der Menschen : ein Fragment aus der praktischen Kabbala, nebst einem Auszug aus einigen andern kabbalistischen Schriften / uebersetzt von Gottfried Selig.", in Commission bey J.A. Kunze, Berlin, Jewish National & University Library, Jerusalem - NNL The Hebrew University of Jerusalem 1788. Class. 296.787 SYSNO 1190277
  33. Douze Anneaux
  34. Matthías Viðar Sæmundsson: Islensk galdrabók . Almenna bókafélagið, Reykjavík 1992. ISBN 9979-4-0068-4.
  35. Stephen E. Flowers: The Galdrabók. An Icelandic grimoire. Weiser, York Beach, Me 1989. ISBN 0-87728-685-X.
  36. "Génie et trésor - Chouette noire (Perthuis) (Reliure inconnue)", Librairie du Magnétisme, 1999, ISBN 2-913695-37-X
  37. Dominik Wunderlin: Mittel zum Heil. Religiöse Segens- und Schutzzeichen in der Sammlung Dr. Edmund Müller (=Kostbarkeiten aus dem Dolderhaus in Beromünster, Heft 7). Beromünster 2005, ISBN 3-9521775-9-8
  38. Paracelsus: "Magische Unterweisungen", Arbeitsgemeinsch. f. Religions- u. Weltanschauungsfr. ISBN 3-927890-09-X
  39. Collectif: "Le grand et le petit albert. les secrets de la magie naturelle et cabalistique (Broché)", Collection: Hors Collection, Belfond 1999 ISBN 2-7144-3565-3
  40. Albertus Magnus: "Bewährte und approbirte sympathetische und natürliche egyptische Geheimnisse für Menschen und Vieh", J. Kamphausen Verlag, Bielefeld 1979, ISBN 3-591-08103-5
  41. Albertus Magnus: "Daraus man alle Heimligkeit dess weiblichen geschlechts erkennen kan, dessgleichen von ihrer Geburt, sampt mancherley artzney der Kreuter, auch von tugendt ... einem bewehrten Regiment für das böse ding", Steingrüben-Verl., Stuttgart 1966.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Liste magischer Schriften της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).