Κατάλογος αστεροειδών με ονόματα ανθρώπων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αστεροειδείς και πλανήτες νάνοι που πήραν το όνομά τους από ανθρώπους. (Τα ονόματα των ανθρώπων αυτών εμφανίζονται στα αγγλικά, δηλαδή τη διεθνή τους ονομασία και όχι την ελληνική). :

Επιστήμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μαθηματικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φυσικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αστρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξερευνητές του διαστήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αστροβιολόγοι

  • 2410 Morrison (David Morrison)
  • 9826 Ehrenfreund (Pascale Ehrenfreund)
  • 12859 Marlamoore (Marla Moore)

Επιστήμονες των πλανητών

  • 2710 Veverka (Joseph Veverka)
  • 4815 Anders (Edward Anders)
  • 7231 Porco (Κάρολιν Πόρκο)
  • 8356 Wadhwa (Meenakshi Wadhwa, αναλυτή μετεωρητών)

Επιστήμονες πυραύλων

  • 1590 Tsiolkovskaja (Konstantin Tsiolkovsky)
  • 1855 Korolev (Sergei Korolev)
  • 8062 Okhotsymskij (Dmitry Okhotsimsky)
  • 25143 Itokawa (Hideo Itokawa)

Mέλη του Soyuz 11

  • 1789 Dobrovolsky (Georgi Dobrovolski)
  • 1790 Volkov (Vladislav Volkov)
  • 1791 Patsayev (Viktor Patsayev)

Άλλοι Ρώσοι κοσμοναύτες

  • 1772 Gagarin (Yuri Gagarin, πρώτος άνθρωπος στο διάστημα)
  • 1836 Komarov (Vladimir Komarov)

Μέλη του Απόλλων 11

  • 6469 Armstrong (Neil Armstrong)
  • 6470 Aldrin ("Buzz" Aldrin)
  • 6471 Collins (Michael Collins)

Μέλη του STS-51-L

  • 3350 Scobee (Francis "Dick" Scobee)
  • 3351 Smith (Michael J. Smith)
  • 3352 McAuliffe (Christa McAuliffe)
  • 3353 Jarvis (Gregory Jarvis)
  • 3354 McNair (Ronald McNair)
  • 3355 Onizuka (Ellison Onizuka)
  • 3356 Resnik (Judith Resnik)

Μέλη του STS-107

  • 51823 Rickhusband (Rick D. Husband)
  • 51824 Mikeanderson (Michael P. Anderson)
  • 51825 Davidbrown (David M. Brown)
  • 51826 Kalpanachawla (Kalpana Chawla)
  • 51827 Laurelclark (Laurel B. Clark)
  • 51828 Ilanramon (δείτε παρακάτω – Άλλοι αστροναύτες)
  • 51829 Williemccool (William C. McCool)

Άλλοι Αμερικάνοι αστροναύτες

  • 4763 Ride (Sally Ride)

Κινέζοι αστροναύτες

  • 9512 Feijunlong (Fei Junlong)
  • 9517 Niehaisheng (Nie Haisheng)
  • 21064 Yangliwei (Yang Liwei)

Άλλοι αστροναύτες

  • 2552 Remek (Vladimír Remek, Τσεχοσλοβακός κοσμοναύτης)
  • 22901 Ivanbella (Ivan Bella, Σλοβακός κοσμοναύτης)
  • 51828 Ilanramon (Ilan Ramon, Ισραηληνός κοσμοναύτης και ένα μέλος του STS-107)

Άλλοι επιστήμονες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1007 Pawlowia (Ivan Pavlov, φυσιολόγος)
  • 2177 Oliver (Bernard M. Oliver, ερευνητής)
  • 2496 Fernandus (Fernandus Payne, ζωωλόγος)
  • 2766 Leeuwenhoek (Anton van Leeuwenhoek, βιολόγος πρωκαρυωτικών κυττάρων)
  • 3069 Heyrovský (Jaroslav Heyrovský, φυσικος-χημικός)
  • 3256 Daguerre (Louis Daguerre)
  • 3313 Mendel (Gregor Mendel, πατέρας της γενετικής)
  • 3701 Purkyně (Jan Evangelista Purkyně, φυσιολόγος)
  • 3899 Wichterle (Otto Wichterle, χημικός)
  • 4342 Freud (Sigmund Freud, πατέρας της ψυχοαναλυτικής)
  • 4564 Clayton (Robert Clayton, χημικός)
  • 4565 Grossman (Lawrence Grossman, γεωχημικός)
  • 4716 Urey (Harold Urey, χημικός)
  • 4798 Mercator (Gerardus Mercator, χαρτογράφος)
  • 5102 Benfranklin (Benjamin Franklin, επιστήμονας-φιλόσοφος-πολιτικός)
  • 5697 Arrhenius (Svante Arrhenius, χημικός)
  • 5864 Montgolfier (Αδέρφια Montgolfier, πρώτοι που έφτιαξαν αερόστατα)
  • 5958 Barrande (Joachim Barrande, γεωλόγος-παλαιοντολόγος)
  • 6032 Nobel (Alfred Nobel, χημικός)
  • 6175 Cori (Carl Ferdinand Cori και Gerty Theresa Cori, βιοχημικοί)
  • 6826 Lavoisier (Antoine Lavoisier, χημικός)
  • 7552 Sephton (Mark Sephton, γεωχημικός)
  • 8373 Stephengould (Stephen Jay Gould)
  • 9793 Torvalds (Linus Torvalds, ασχολούμενος με την επιστήμη των υπολογιστών)
  • 9882 Stallman (Richard M. Stallman, ασχολούμενος με την επιστήμη των υπολογιστών)
  • 15465 Buchroeder (Richard A. Buchroeder, οπτικός μηχανικός)
  • 15565 Benjaminsteele (Benjamin Steele, βιολόγος)
  • 19139 Apian (Peter Apian)
  • 73079 Davidbaltimore (David Baltimore, του έχει απονεμηθεί Νόμπελ στη φυσιολογία-φαρμακευτική)

Πολιτικά πρόσωπα και μονάρχες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήρωες του πολέμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1793 Zoya (Zoya Kosmodemyanskaya)
  • 1907 Rudneva (Evgeniya Rudneva)
  • 2132 Zhukov (Georgy Zhukov)
  • 3348 Pokryshkin (Aleksandr Ivanovich Pokryshkin)
  • 11572 Schindler (Oskar Schindler, διασώστης 1200 ιουδαϊστών)
  • 19384 Winton (Nicholas Winton,διασώστης 699 παιδιών ιουδαϊστών)

Άλλοι ήρωες του πολέμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1834 Palach (Jan Palach, Czech student who self-immolated in protest against Soviet occupation of his country)
  • 20164 Janzajíc (Jan Zajíc, Czech student who self-immolated in protest against Soviet occupation of his country)

Παιδιά που πέθαναν στον πόλεμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2127 Tanya (Tanya Savicheva)
  • 5535 Annefrank (Anne Frank)
  • 50413 Petrginz (Petr Ginz, Jewish boy who died in Auschwitz concentration camp)

Θρησκεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 89 Julia (Julia of Corsica, μαρτυρας και προστάτης άγιος του 5ου αιώνα)
  • 1840 Hus (John Huss)
  • 5275 Zdislava (Zdislava Berka)
  • 7100 Martin Luther (Martin Luther)
  • 7256 Bonhoeffer (Dietrich Bonhoeffer)
  • 8661 Ratzinger (Joseph Alois Ratzinger - Pope Benedict XVI)

Εξερευνητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 54 Alexandra (Alexander von Humboldt, νατουραλιστής και εξερευνητής)
  • 853 Nansenia (Fridtjof Nansen, πολικός εξερευνητής)
  • 1065 Amundsenia (Roald Amundsen, πολικός εξαερευνητής)
  • 2473 Heyerdahl (Thor Heyerdahl, εξερευνητής και συγγραφέας)
  • 2785 Sedov (Georgy Sedov, εξερευνητής της Αρκτικής)
  • 3130 Hillary (Edmund Hillary, ορειβάτης)
  • 3357 Tolstikov (Yevgeny Tolstikov, πολικός εξερευνητής)
  • 4055 Magellan (Ferdinand Magellan, έκανε το γύρο της γης)
  • 6481 Tenzing (Tenzing Norgay)
  • 6542 Jacquescousteau (Jacques-Yves Cousteau, θαλάσσιος εξερευνητής)
  • 8291 Bingham (Hiram Bingham III, εξερευνητής)
  • 15425 Welzl (Jan Welzl, εξερευνητής της Αρκτικής)

Ιστορικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλοι κοινωνιολόγοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1861 Komenský (Jan Amos Komenský)
  • 13916 Bernolák (Anton Bernolák, γλωσσολόγος)
  • 40440 Dobrovský (Josef Dobrovský, γλωσσολόγος)

Φιλόσοφοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τέχνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικοί συγγραφείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1931 Čapek (Karel Čapek)
  • 2681 Ostrovskij (Nikolai Ostrovsky)
  • 3047 Goethe (Johann Wolfgang von Goethe)
  • 3412 Kafka (Franz Kafka)
  • 4112 Hrabal (Bohumil Hrabal)
  • 5418 Joyce (James Joyce)
  • 5535 Annefrank (Anne Frank)
  • 5666 Rabelais (François Rabelais)
  • 5676 Voltaire (Voltaire)
  • 6984 Lewiscarroll (Lewis Carroll ή Charles Dodgson)
  • 7328 Casanova (Giacomo Casanova)
  • 8315 Bajin (Bajin)
  • 8379 Straczynski (J. Michael Straczynski)
  • 8382 Mann (τα αδέρφια Heinrich Mann και Thomas Mann)
  • 13406 Sekora (Ondřej Sekora)
  • 26314 Škvorecký (Josef Škvorecký)
  • 40106 Erben (Karel Jaromír Erben)
  • 44597 Thoreau (Henry David Thoreau)

Μυθιστοριογράφοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2362 Mark Twain (Mark Twain)
  • 2578 Saint-Exupéry (Antoine de Saint-Exupéry)
  • 2625 Jack London (Jack London)
  • 2675 Tolkien (J.R.R. Tolkien)
  • 3453 Dostoevsky (Fyodor Dostoevsky)
  • 3628 Božněmcová (Božena Němcová)
  • 3836 Lem (Stanisław Lem)
  • 4124 Herriot (James Herriot)
  • 4266 Waltari (Mika Waltari)
  • 4370 Dickens (Charles Dickens)
  • 4474 Proust (Marcel Proust)
  • 4923 Clarke (Arthur C. Clarke)
  • 5020 Asimov (Isaac Asimov)
  • 6223 Dahl (Roald Dahl)
  • 6371 Heinlein (Robert A. Heinlein)
  • 6440 Ransome (Arthur Ransome)
  • 7016 Conandoyle (Arthur Conan Doyle)
  • 7232 Nabokov (Vladimir Nabokov)
  • 7390 Kundera (Milan Kundera)
  • 7644 Cslewis (C. S. Lewis)
  • 10251 Mulisch (Harry Mulisch)
  • 10733 Georgesand (George Sand)
  • 10930 Jinyong (Jinyong)
  • 11020 Orwell (George Orwell)
  • 11379 Flaubert (Gustave Flaubert)
  • 17776 Troska (J. M. Troska)
  • 25399 Vonnegut (Kurt Vonnegut)
  • 25924 Douglasadams (Douglas Adams)
  • 77185 Cherryh (C. J. Cherryh)

Ποιητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1875 Neruda (Jan Neruda)
  • 2106 Hugo (Victor Hugo)
  • 2208 Pushkin (Aleksandr Pushkin)
  • 2222 Lermontov (Mikhail Lermontov)
  • 2604 Marshak (Samuil Marshak)
  • 3067 Akhmatova (Anna Akhmatova)
  • 4110 Keats (John Keats)
  • 4369 Seifert (Jaroslav Seifert)
  • 4635 Rimbaud (Arthur Rimbaud)
  • 7855 Tagore (Rabindranath Tagore)
  • 9495 Eminescu (Mihai Eminescu)
  • 18624 Prévert (Jacques Prévert)
  • 59830 Reynek (Bohuslav Reynek)

Συγγραφείς θεατρικών έργων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συγγραφείς σάτιρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2734 Hašek (Jaroslav Hašek)
  • 3244 Petronius (Petronius)
  • 15017 Cuppy (Will Cuppy)

Μεταφραστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 4049 Noragal' (Nora Gal, Ρώσος μεταφραστής)

Πλαστικές τέχνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2730 Barks (Carl Barks, δημιουργός χαρακτήρων καρτούν)
  • 3001 Michelangelo (Michelangelo Buonarroti, ζωγράφος και γλύπτης)
  • 3246 Bidstrup (Herluf Bidstrup, γελοιγράφος)
  • 3566 Levitan (Isaac Levitan, ζωγράφος)
  • 4511 Rembrandt (Rembrandt van Rijn, ζωγράφος)
  • 4671 Drtikol (František Drtikol, φωτογράφος)
  • 4691 Toyen, (Toyen, ζωγράγος και γραφίστας)
  • 5055 Opekushin (Alexander Opekushin, γλύπτης)
  • 5122 Mucha (Alfons Mucha, ζωγράγος και γραφίστας)
  • 5363 Kupka (František Kupka, ζωγράγος και γραφίστας)
  • 5800 Pollock (Jackson Pollock, ζωγράφος)
  • 6056 Donatello (Donatello, ζωγράφος)
  • 6592 Goya (Francisco Goya, ζωγράφος)
  • 6674 Cézanne (Paul Cézanne, ζωγράφος)
  • 6676 Monet (Claude Monet, ζωγράφος)
  • 6677 Renoir (Pierre-Auguste Renoir, ζωγράφος)
  • 6701 Warhol (Andy Warhol, καλλιτέχνης)
  • 6768 Mathiasbraun (Mathias Braun, επίσης γνωστός ως Matyáš Braun, γλύπτης-σμιλευτής)
  • 6769 Brokoff (Johann Brokoff, επίσης γνωστός ως Jan Brokoff, γλύπτης-σμιλευτής)
  • 7701 Zrzavý (Jan Zrzavý, ζωγράφος)
  • 7867 Burian (Zdeněk Burian, ζωγράφος-εικονογράφος)
  • 8236 Gainsborough (Thomas Gainsborough, ζωγράφος τοπίων και πορτρέτων)
  • 8237 Constable (John Constable, ζωγράφος)
  • 8240 Matisse (Henri Matisse, ζωγράφος)
  • 14976 Josefčapek (Josef Čapek, ζωγράφος και συγγραφέας)
  • 17625 Joseflada (Josef Lada, ζωγράφος)
  • 17806 Adolfborn (Adolf Born, ζωγράφος)
  • 20364 Zdeněkmiler (Zdeněk Miler, εικονογράφος και κατασκευαστής κινουμένων σχεδίων)
  • 29490 Myslbek (Josef Václav Myslbek, γλύπτης)
  • 46280 Hollar (Βάτσλαβ Χόλλαρ, χαράκτης και ζωγράφος)
  • 98127 Vilgusová (Hedvika Vilgusová,ζωγράφος και εικονογράφος παιδικών βιβλίων)

Αρχιτέκτονες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 3062 Wren (Christopher Wren)
  • 5318 Dientzenhofer (Dientzenhofer, οικογένεια αρχιτεκτόνων)
  • 6055 Brunelleschi (Filippo Brunelleschi)
  • 6266 Letzel (Jan Letzel)
  • 6550 Parléř (Peter Parler,)
  • 19129 Loos (Adolf Loos)
  • 35233 Krčín (Jakub Krčín)

Κλασσικοί μουσικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνθέτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1034 Mozartia (Wolfgang Amadeus Mozart)
  • 1059 Mussorgskia (Modest Mussorgsky)
  • 1405 Sibelius (Jean Sibelius)
  • 1814 Bach (μέλος της οικογένοιας Bach, πιθανόν Johann Sebastian Bach)
  • 1815 Beethoven (Ludwig van Beethoven)
  • 1818 Brahms (Johannes Brahms)
  • 2047 Smetana (Bedřich Smetana)
  • 2055 Dvořák (Antonín Dvořák)
  • 2073 Janáček (Leoš Janáček)
  • 2205 Glinka (Mikhail Glinka)
  • 2266 Tchaikovsky (Pyotr Ilyich Tchaikovsky)
  • 2420 Čiurlionis (Mikalojus Konstantinas Čiurlionis)
  • 2523 Ryba (Jakub Jan Ryba)
  • 2669 Shostakovich (Dmitri Shostakovich)
  • 3081 Martinůboh (Bohuslav Martinů)
  • 3159 Prokof'ev (Sergei Prokofiev)
  • 3590 Holst (Gustav Holst)
  • 3592 Nedbal (Oskar Nedbal)
  • 3784 Chopin (Frédéric Chopin)
  • 3826 Handel (George Frideric Handel)
  • 3917 Franz Schubert (Franz Schubert)
  • 3941 Haydn (Joseph Haydn)
  • 3954 Mendelssohn (Felix Mendelssohn)
  • 3955 Bruckner (Anton Bruckner)
  • 3975 Verdi (Giuseppe Verdi)
  • 3992 Wagner (Richard Wagner)
  • 4003 Schumann (πιθανόν Robert Schumann)
  • 4040 Purcell (Henry Purcell)
  • 4079 Britten (Benjamin Britten)
  • 4132 Bartók (Béla Bartók)
  • 4134 Schütz (Heinrich Schütz)
  • 4330 Vivaldi (Antonio Vivaldi)
  • 4345 Rachmaninoff (Sergei Rachmaninoff)
  • 4382 Stravinsky (Igor Stravinsky)
  • 4406 Mahler (Gustav Mahler)
  • 4492 Debussy (Claude Debussy)
  • 4515 Khrennikov (Tikhon Khrennikov)
  • 4527 Schoenberg (Arnold Schoenberg)
  • 4528 Berg (Alban Berg)
  • 4529 Webern (Anton Webern)
  • 4532 Copland (Aaron Copland)
  • 4534 Rimskij-Korsakov (Nikolai Rimsky-Korsakov)
  • 4546 Franck (César Franck)
  • 4559 Strauss (Johann Strauss)
  • 4579 Puccini (Giacomo Puccini)
  • 4625 Shchedrin (Rodion Shchedrin)
  • 4727 Ravel (Maurice Ravel)
  • 4734 Rameau (Jean-Philippe Rameau)
  • 4802 Khatchaturian (Aram Khatchaturian)
  • 4818 Elgar (Edward Elgar)
  • 4850 Palestrina (Giovanni Pierluigi da Palestrina)
  • 4972 Pachelbel (Johann Pachelbel)
  • 5004 Bruch (Max Bruch)
  • 5063 Monteverdi (Claudio Monteverdi)
  • 5157 Hindemith (Paul Hindemith)
  • 5177 Hugowolf (Hugo Wolf)
  • 5210 Saint-Saëns (Camille Saint-Saëns)
  • 6480 Scarlatti (Alessandro και Domenico Scarlatti)
  • 6549 Skryabin (Alexander Scriabin)
  • 6777 Balakirev (Mily Balakirev)
  • 6780 Borodin (Alexander Borodin)
  • 6798 Couperin (François Couperin)
  • 7622 Pergolesi (Giovanni Battista Pergolesi)
  • 7624 Gluck (Christoph Willibald Gluck)
  • 7625 Louisspohr (Louis Spohr)
  • 7903 Albinoni (Tomaso Albinoni)
  • 8181 Rossini (Gioacchino Rossini)
  • 8249 Gershwin (George Gershwin)
  • 8877 Rentaro (Taki Rentaro)
  • 9438 Satie (Erik Satie)
  • 9493 Enescu (George Enescu)
  • 9912 Donizetti (Gaetano Donizetti)
  • 9913 Humperdinck (Engelbert Humperdinck)
  • 10055 Silcher (Friedrich Silcher)
  • 10116 Robertfranz (Robert Franz)
  • 10820 Offenbach (Jacques Offenbach)
  • 10875 Veracini (Francesco Maria Veracini)
  • 11050 Messiaen (Olivier Messiaen)
  • 11289 Frescobaldi (Girolamo Frescobaldi)
  • 11530 d'Indy (Vincent d'Indy)
  • 11899 Weill (Kurt Weill)
  • 15808 Zelter (Carl Friedrich Zelter)
  • 16590 Brunowalter (Bruno Walter, συνθέτης και μαέστρος)
  • 17509 Ikumadan (Ikuma Dan)
  • 53159 Mysliveček (Josef Mysliveček)
  • 69288 Berlioz (Hector Berlioz)

Άλλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 5203 Pavarotti (Luciano Pavarotti, τραγουδιστής όπερας)
  • 5230 Asahina (Takashi Asahina, μαέστρος)
  • 6432 Temirkanov (Yuri Temirkanov, μαέστρος)
  • 6583 Destinn (Ema Destinnová, επίσης γνωστή ως Emmy Destinn, τραγουδίστρια όπερας)
  • 11201 Talich (Václav Talich, τραγουδίστρια όπερας)
  • 18460 Pecková (Dagmar Pecková, opera singer)
  • 21801 Ančerl (Karel Ančerl, μαέστρος)
  • 21804 Václavneumann (Václav Neumann, μαέστρος)
  • 36226 Mackerras (Charles Mackerras, μαέστρος)

Διασκέδαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διμοφιλής μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1889 Pakhmutova (Aleksandra Pakhmutova, συνθέτης)
  • 2620 Santana (Carlos Santana, μουσικός)
  • 2644 Victor Jara (Víctor Jara, μουσικός)
  • 3834 Zappafrank (Frank Zappa, μουσικός)
  • 4305 Clapton (Eric Clapton, musician)
  • 4422 Jarre (Maurice Jarre και Jean Michel Jarre, Γάλλοι συνθέτες)
  • 4442 Garcia (Jerry Garcia, μουσικός)
  • 5656 Oldfield (Mike Oldfield, συνθέτης)
  • 5945 Roachapproach (Steve Roach, μουσικός)
  • 6354 Vangelis (Vangelis Papathanassiou, συνθέτης)
  • 6433 Enya (Enya, μουσικός)
  • 7226 Kryl (Karel Kryl, μουσικός)
  • 7707 Yes (Yes, συγκρότημα)
  • 7934 Sinatra (Frank Sinatra, τραγουδιστής)
  • 8249 Gershwin (George Gershwin, συνθέτης)
  • 9179 Satchmo (Louis Armstrong, μουσικός)
  • 10313 Vanessa-Mae (Vanessa-Mae, μουσικός)
  • 14024 Procol Harum (Procol Harum, συγκρότημα)
  • 15092 Beegees (Bee Gees, συγκρότημα)
  • 16155 Buddy (Buddy Holly, μουσικός)
  • 17059 Elvis (Elvis Presley, μουσικός)
  • 18132 Spector (Phil Spector, μουσικός)
  • 18125 Brianwilson (Brian Wilson, μουσικός)
  • 19367 Pink Floyd (Pink Floyd, συγκρότημα)
  • 19383 Rolling Stones (Rolling Stones, συγκρότημα)
  • 23990 Springsteen (Bruce Springsteen, μουσικός)
  • 44016 Jimmypage (Jimmy Page, μουσικός)
  • 79896 Billhaley (Bill Haley, μουσικός)
  • 110393 Rammstein (Rammstein, συγκρότημα)

Ταινίες, τηλεόραση και θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2374 Vladvysotskij, (Vladimir Vysotsky, τραγουδιστής, ποιητής, συγγραφέας, ηθοποιός ταινιών και θεάτρου)
  • 2816 Pien, (Armand Pien (1920-2003), μετεωρολόγος Βελγιακού καναλιού τηλεόρασης)
  • 3252 Johnny (Johnny Carson, παρουσιαστής σε τοκ σόου [talk show])
  • 3998 Tezuka (Osamu Tezuka, πρωτοπόρος Ιάπωνας κωμμικός)
  • 4238 Audrey (Audrey Hepburn, ηθοποιός)
  • 4535 Adamcarolla (Adam Carolla, κωμμικός, παρουσιαστής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών)
  • 4536 Drewpinsky (Drew Pinsky, παρουσιαστής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, ηθοποιός)
  • 4659 Roddenberry (Gene Roddenberry, δημιουργός του Star Treck)
  • 5608 Olmos (Edward James Olmos, ηθοποιός)
  • 6318 Cronkite (Walter Cronkite, τηλεοπτικός παρουσιαστής ειδήσεων)
  • 6377 Cagney (James Cagney, ηθοποιός)
  • 6546 Kaye (Danny Kaye, ηθοποιός και κωμμικός)
  • 7032 Hitchcock (Alfred Hitchcock, σκηνοθέτης)
  • 7037 Davidlean (David Lean, σκηνοθέτης)
  • 7307 Takei (George Takei, ηθοποιός)
  • 8299 Téaleoni (Téa Leoni, ηθοποιός)
  • 8353 Megryan (Meg Ryan, ηθοποιός)
  • 8883 Miyazakihayao (Hayao Miyazaki,κατασκευαστής κινουμένων σχεδίων)
  • 9341 Gracekelly (Grace Kelly, ηθοποιός)
  • 9342 Carygrant (Cary Grant, ηθοποιός)
  • Μέλη του Monty Python
    • 9617 Grahamchapman (Graham Chapman)
    • 9618 Johncleese (John Cleese)
    • 9619 Terrygilliam (Terry Gilliam)
    • 9620 Ericidle (Eric Idle)
    • 9621 Michaelpalin (Michael Palin)
    • 9622 Terryjones (Terry Jones)
  • 10221 Kubrick (Stanley Kubrick)
  • 10378 Ingmarbergman (Ingmar Bergman, σκηνοθέτης)
  • 11333 Forman (Miloš Forman, σκηνοθέτης)
  • 11548 Jerrylewis (Jerry Lewis, κωμμικός και ηθοποιός)
  • 13070 Seanconnery (Sean Connery, ηθοποιός)
  • 17744 Jodiefoster (Jodie Foster, ηθοποιός)
  • 19291 Karelzeman (Karel Zeman, σκηνοθέτης)
  • 19578 Kirkdouglas (Kirk Douglas, ηθοποιός)
  • 26733 Nanavisitor (Nana Visitor, ηθοποιός)
  • 26858 Misterrogers (Fred Rogers, παρουσιαστής παιδικής τηλεοπτικής εκπομπής στις Η.Π.Α)
  • 38461 Jiřítrnka (Jiří Trnka, κατασκευαστής μαριονετών και σκηνοθέτης ταινιών με μαριονέτες)
  • 68410 Nichols (Nichelle Nichols, ηθοποιός)
  • 71000 Hughdowns (Hugh Downs, τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός παρουσιαστής)
  • 116939 Jonstewart (Jon Stewart, κωμικός και τηλεοπτικός παρουσιαστής)

Αθλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1740 Nurmi (Paavo Nurmi, Ολυμπιονίκης)
  • 3027 Shavarsh (Shavarsh Karapetyan, κολυμβητής)
  • 5891 Gehrig (Lou Gehrig, παίκτης μπέιζμπολ [baseball])
  • 5910 Zátopek (Emil Zátopek, δρομέας μεγάλου μήκους, Ολυμπιονίκης)
  • 6758 Jesseowens (Jesse Owens, αθλητής)
  • 7835 Myroncope (Myron Cope, παρουσιαστής αθλητικών γεγονότων, δημοσιογράφος)
  • 8217 Dominikhašek (Dominik Hašek, παίκτης χόκεϋ [πάγου], Ολυμπιονίκης)
  • 9224 Železný (Jan Železný, ακοντιστής, Ολυμπιονίκης)
  • 10634 Pepibican (Josef Bican, αποκαλλούμενος και "Pepi", ποδοσφαιριστής)
  • 10675 Kharlamov (Valeri Kharlamov, παίκτης χόκεϋ)
  • 12373 Lancearmstrong (Lance Armstrong, ποδηλάτης)
  • 12414 Bure (Pavel Bure, παίκτης χόκεϋ [πάγου])
  • 26986 Čáslavská (Věra Čáslavská, γυμναστής, Ολυμπιονίκης)
  • 82656 Puskás (Ferenc Puskás, ποδοσφαιριστής)
  • 128036 Rafaelnadal (Rafael Nadal Parera, παίκτης τέννις, χρυσός Ολυμπιονίκης)

Άλλοι διασκεδαστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 83 Βεατρίκη (Beatrice Portinari)
  • 1038 Tuckia (Edward Tuck)
  • 1462 Zamenhof (L. L. Zamenhof)
  • 3018 Godiva (Lady Godiva)
  • 3044 Saltykov (Nikita Saltykov)
  • 3147 Σαμάνθα (Samantha Smith)
  • 4318 Baťa (Tomáš Baťa)
  • 4487 Pocahontas (Pocahontas)
  • 4987 Flamsteed (Ethelwin Frances Flamsteed Moffatt)
  • 6282 Edwelda (Edwin L. Aguirre και Imelda B. Joson)
  • 7166 Κέννεντυ (Malcolm Kennedy)
  • 11697 Estrella (Allan Noriel Estrella)
  • 12088 Macalintal (Jeric Valles Macalintal)
  • 12522 Ράρα (Prem Vilas Fortran Rara)
  • 13241 Μπίγιο (Josette Biyo)
  • 20780 Chanyikhei (Chan Yik Hei)
  • 69275 Wiesenthal (Simon Wiesenthal)

Μυθιστορηματικοί χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτήρες κλασσικών μυθιστορημάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 92 Undina (Undine)
  • 264 Libussa (Libuše)
  • 2041 Lancelot (Arthurian)
  • 2082 Galahad (Arthurian)
  • 2483 Guinevere (Guinevere)
  • 2597 Arthur (King Arthur)
  • 2598 Merlin (Merlin)
  • 3102 Krok (Krok)
  • 3552 Don Quixote (Don Quixote)
  • 5797 Bivoj (Bivoj)
  • 7695 Přemysl (Přemysl the Ploughman)
  • 9551 Kazi (Kazi)
  • 10764 Rübezahl (Rübezahl)
  • 15374 Teta (Teta)
  • 38086 Beowulf (Beowulf)

Χαρακτήρες μοντέρνων μυθιστορημάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1683 Castafiore (Castafiore)
  • 2309 Mr. Spock (Mr. Spock)
  • 2521 Heidi (Heidi)
  • 4512 Sinuhe (Sinuhe)

Χαρακτήρες του Arthur Conan Doyle

  • 5048 Moriarty (Professor Moriarty)
  • 5049 Sherlock (Sherlock Holmes)
  • 5050 Doctorwatson (Doctor Watson)

Χαρακτήρες του Lewis Carroll στο μυθιστόρημα “Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων”

  • 6042 Cheshirecat (Cheshire cat)
  • 6735 Madhatter (Mad Hatter)
  • 6736 Marchare (March Hare)

Φανταστικά τέρατα, περιεγραμένα ή αναφερόμενα από τον Lewis Carroll στο μυθιστόρημα Jabberwocky

  • 7470 Jabberwock (ο Jabberwock)


  • 7796 Járacimrman (Jára Cimrman)
  • 7896 Švejk (Josef Švejk)
  • 9007 James Bond (James Bond)
  • 12448 Mr. Tompkins (Mr. Tompkins)
  • 12796 Kamenrider (Kamen Rider)
  • 18610 Arthurdent (Arthur Dent)
  • 20496 Jeník (Jeník)
  • 20497 Mařenka (Mařenka)
  • 29401 Asterix (Asterix)
  • 29402 Obelix (Obélix)
  • 29471 Spejbl (Spejbl)
  • 29472 Hurvínek (Hurvínek)
  • 33377 Večerníček (Večerníček)
  • Petit-Prince, δορυφόρος της 45 Eugenia (The Little Prince)


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of minor planets named after people της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).