Κατάλογος αρχηγών κράτους του Τσαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρόεδρος της
Δημοκρατίας του Τσαντ
Président de la
République du Tchad
ΚατοικίαΠροεδρικό Μέγαρο, Ντζαμένα
Αρχικός κάτοχοςΦρανσουά Τομπαλμπαγιέ
Δημιουργία23 Απριλίου 1962
Μισθός800.000 FCFA / μήνα
Ιστοσελίδαhttps://www.presidence.td/

Ακολουθεί ένας κατάλογος με τους αρχηγούς κράτους του Τσαντ από το 1960, οπότε η χώρα έγινε ανεξάρτητη από τη Γαλλία, μέχρι σήμερα.

Συνολικά έξι άτομα έχουν υπηρετήσει στο αξίωμα (χωρίς να προσμετρηθούν οι 2 μεταβατικοί αρχηγοί κράτους). Επιπρόσθετα, ένα άτομο, ο Γκουκούνι Ουεντέι, χρημάτισε πρόεδρος δύο φορές (μη συνεχόμενες θητείες).

Ο σημερινός αρχηγός κράτους είναι ο επικεφαλής του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου Μαχαμάτ Ντεμπί, από τις 20 Απριλίου 2021.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1960–1962: Αρχηγός του Κράτους
  • 1962–1975: Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • 1975: Πρόεδρος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου
  • 1975–1978: Αρχηγός του Κράτους
  • 1978–1979: Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • 1979: Πρόεδρος του Προσωρινού Συμβουλίου του Κράτους
  • 1979: Πρόεδρος της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας
  • 1979: Πρόεδρος της Προσωρινής Διοικητικής Επιτροπής
  • 1979–1982: Πρόεδρος της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας
  • 1982: Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων του Βορρά
  • 1982: Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους
  • 1982–1990: Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • 1990: Πρόεδρος του Πατριωτικού Κινήματος Σωτηρίας
  • 1990–1991: Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους
  • 1991–2021: Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • 2021–σήμερα: Πρόεδρος του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου

Κλειδί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτικά κόμματα
Λοιπές ομάδες
Σύμβολα
  •   Μεταβατικός Αρχηγός Κράτους

Κατάλογος ηγετών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Εκλεγείς Διάρκεια θητεία Πολιτικό κόμμα Πρωθυπουργός/οί
Από Έως Συνολικός χρόνος παραμονής στο αξίωμα
1 François Tombalbaye p1959.jpg Φρανσουά Τομπαλμπαγιέ
(1918–1975)[α]
1962
1969
11 Αυγούστου 1960 13 Απριλίου 1975
(δολοφονήθηκε.)
14 χρόνια, 245 ημέρες PPT / MNRCS Η θέση δεν είχε θεσμοθετηθεί
No image.png Νοέλ Μιλαρέου Οντινγκάρ
(1932–2007)
13 Απριλίου 1975 15 Απριλίου 1975 2 ημέρες Στρατός Η θέση δεν είχε θεσμοθετηθεί
2 No image.png Φελίξ Μαλούμ
(1932–2009)
15 Απριλίου 1975 23 Μαρτίου 1979
(παραιτήθηκε.)
3 χρόνια, 342 ημέρες Στρατός Χαμπρέ
3 No image.png Γκουκούνι Ουεντέι
(1944-)
23 Μαρτίου 1979 29 Απριλίου 1979 37 ημέρες FROLINATFAP Κενή θέση
4 No image.png Λολ Μαχαμάτ Σουά
(1939–2019)
29 Απριλίου 1979 3 Σεπτεμβρίου 1979 127 ημέρες MPLT Κενή θέση
(3) No image.png Γκουκούνι Ουεντέι
(1944-)
3 Σεπτεμβρίου 1979 7 Ιουνίου 1982
(ανατράπηκε.)
2 χρόνια, 277 ημέρες FROLINATFAP Νγκαρντούμ
5 Hissène Habré in 1987 (cropped).jpg Χισέν Χαμπρέ
(1942–2021)
1989
(δημοψήφισμα)
7 Ιουνίου 1982 2 Δεκεμβρίου 1990
(ανατράπηκε.)
8 χρόνια, 178 ημέρες FAN / UNIR Νγκαρντούμ
6 Idriss Déby at the White House in 2014.jpg Ιντρίς Ντεμπί
(1952–2021)
1996
2001
2006
2011
2016
2021
2 Δεκεμβρίου 1990 20 Απριλίου 2021
(σκοτώθηκε στον πόλεμο.)
30 χρόνια, 139 ημέρες MPS Μπαογιέ
Γιοντοϊμάν
Μαουνγκάρ
Κουμακογιέ
Τζιμαστά
Ουαϊντό
Γιαμασούμ
Καμπαντί
Φακί
Γιοαντιμνατζί
Γιουνουσμί
Κουμακογιέ
Αμπάς
Ναντινγκάρ
Νταντνατζί
Ντεμπέ
Παντακέ
Μαχαμάτ Ντεμπί
(1984-)
20 Απριλίου 2021 Σημερινός 20 Απριλίου 2021 (2021-04-20) (1 ετών) Στρατός Παντακέ

Χρονογραμμή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μαχαμάτ ΝτεμπίΙντρίς ΝτεμπίΧισέν ΧαμπρέΛολ Μαχαμάτ ΣουάΓκουκούνι ΟυεντέιΦελίξ ΜαλούμΝοέλ Μιλαρέου ΟντινγκάρΦρανσουά Τομπαλμπαγιέ

Τελευταίες εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποψήφιος Κόμμα Ψήφοι %
Ιντρίς Ντεμπί ΠΑΚΣ 3.663.431
79,32%
Αλμπέρ Παϊμί Παντακέ ΕΣΔΤ–Η Αφύπνιση 476.464
10,32%
Λιντί Μπεασέμπα ΚΔΑ 145.867
3,16%
Φέλιξ Ρομαντούγκαρ Νιάλμπε ΕΑΔ 87.722
1,90%
Μπράις Μπάιμον Γκεντμπάγε ΚΙΠΑΤΔ 64.540
1,40%
Μπαλτάζαρ Αλαντούμ Τζάρμα ΣΟΔΑΤ 59.965
1,30%
Σάλεχ Κετζάμπο ΕΘΑΔΑ 47.518
1,03%
Τεοφίλ Μπονγκόρο ΚΣΙΤ 34.610
0,75%
Τεοφίλ Γιομπομπέ ΕΠΕΕ 19.923
0,43%
Νγκαρλέτζι Γιορονγκάρ ΟΔΔ 18.693
0,40%
Έγκυρα ψηφοδέλτια 4.618.733
100%
Πηγή: CENI[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Le resultat de l'élection présidentielle – CENI» (στα Γαλλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2021. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άλλαξε το όνομά του σε N’Garta Tombalbaye στις 30 Αυγούστου 1973 λόγω της πολιτικής αφρικανοποίησης.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]