Κατάλογος αρχηγών κράτους του Παναμά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρόεδρος της
Δημοκρατίας του Παναμά
Presidente de la República de Panamá
Presidential Flag of Panama.svg
Προεδρικό έμβλημα του Παναμά
Κάτοχος
Λαουρεντίνο Κορτίσο

από 1 Ιουλίου 2019
ΠροσφώνησηΕξοχότατε Πρόεδρε της Δημοκρατίας
ΚατοικίαΜέγαρο δε λας Γκάρσας, Πόλη του Παναμά
Διορισμός απόΆμεση Λαϊκή Ψήφος
Διάρκεια θητείας5 έτη, όχι συνεχόμενη επανεκλογή
Αρχικός κάτοχοςΜανουέλ Αμαδόρ Γκερέρο
Δημιουργία20 Φεβρουαρίου 1904
ΑναπληρωτήςΑντιπρόεδρος του Παναμά
ΙστοσελίδαΠροεδρία της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος του Παναμά είναι ο αρχηγός κράτους του Παναμά. Εκλέγεται από τον λαό με θητεία πέντε ετών και δεν μπορεί να ανανεωθεί για συνεχή θητεία. Αναπληρωτής του Προέδρου είναι ο Αντιπρόεδρος του Παναμά.

Το άρθρο παραθέτει έναν κατάλογο με τους αρχηγούς κράτους του Παναμά από την βραχύβια πρώτη ανεξαρτησία από τη Δημοκρατίας της Νέας Γρανάδας το 1840 και την τελική απόσπαση από την Κολομβία το 1903.

Ελεύθερο Κράτος του Ισθμού (1840–1841)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ανώτατος Πολιτικός Αρχηγός: 18 Νοεμβρίου 1840 – 20 Μαρτίου 1841 Στρατηγός Χουάν Λόπες
  • Ανώτατος Αρχηγός Κράτους: 20 Μαρτίου 1841 – 8 Ιουνίου 1841 Τομάς δε Ερέρα
  • Πρόεδρος: 8 Ιουνίου 1841 – 31 Δεκεμβρίου 1841 Τομάς δε Ερέρα

Δημοκρατία του Παναμά (1903–σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Παναμά και ντε φάκτο Πρόεδρος (1903)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Εικόνα Διάρκεια θητείας
Ντεμέτριο Χ. Μπριντ
(1859–1917)
Demetrio H. Brid.jpg 3 Νοεμβρίου 1903 4 Νοεμβρίου 1903

Μέλη της Προσωρινής Κυβερνητικής Χούντας (1903–1904)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Εικόνα Διάρκεια θητείας
Χοσέ Αγουστίν Αράνχο
(1841–1909)
Jose-Agustin-Arango.jpg 4 Νοεμβρίου 1903 20 Φεβρουαρίου 1904
Τομάς Αρίας
(1856–1932)
Tomás Arias p319.jpg
Φεντερίκο Μπόιντ
(1851–1924)
FBoyd4.jpg
Μανουέλ Εσπινόσα Μπατίστα
(1857–1919)
Manuel Espinosa Batista.jpg 9 Νοεμβρίου 1903 7 Δεκεμβρίου 1903

Πρόεδροι του Παναμά (1904–σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Πρόεδρος
(Γέννηση–Θάνατος)
Διάρκεια θητείας Πολιτική τοποθέτηση Εκλογή Σημειώσεις
1 Μανουέλ Αμαδόρ Γκερέρο
(1833–1909)
Amador Guerrero, Manuel.jpg 20 Φεβρουαρίου 1904 23 Ιουνίου 1907[1] Συντηρητικό Κόμμα 1904
2 Χοσέ Ντομίνγκο δε Ομπαλδία
(1845–1910)
Jose Domingo de Obaldía.jpg 24 Ιουνίου 1907[1] 27 Δεκεμβρίου 1907[1] Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα
(1) Μανουέλ Αμαδόρ Γκερέρο
(1833–1909)
Amador Guerrero, Manuel.jpg 29 Δεκεμβρίου 1907[1] 1 Οκτωβρίου 1908 Συντηρητικό Κόμμα
(2) Χοσέ Ντομίνγκο δε Ομπαλδία
(1845–1910)
Jose Domingo de Obaldía.jpg 1 Οκτωβρίου 1908 1 Μαρτίου 1910 Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα 1908 Απεβίωσε εν ενεργεία.
Κάρλος Αντόνιο Μεντόσα
(1856–1916)
Carlos Antonio Mendoza.jpg 1 Μαρτίου 1910 1 Οκτωβρίου 1910 Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα Υπηρεσιακός Πρόεδρος.
Φεντερίκο Μπόιντ
(1851–1924)
FBoyd4.jpg 1 Οκτωβρίου 1910 5 Οκτωβρίου 1910 Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα Υπηρεσιακός Πρόεδρος.
Πάμπλο Αροσεμένα
(1836–1920)
Pabloarosemena.jpg 5 Οκτωβρίου 1910 1 Οκτωβρίου 1912 Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα Υπηρεσιακός Πρόεδρος.
3 Μπελισάριο Πόρας Μπαραόνα
(1856–1942)
Belisario Porras Barahona.gif 1 Οκτωβρίου 1912 1 Οκτωβρίου 1916 Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα 1912 Πρώτη θητεία.
4 Ραμόν Μασιμιλιάνο Βαλδές
(1867–1918)
RMvaldes7.jpg 1 Οκτωβρίου 1916 3 Ιουνίου 1918 Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα 1916 Απεβίωσε εν ενεργεία.
Σίρο Λουίς Ουριόλα
(1863–1922)
8CiroU.jpg 3 Ιουνίου 1918 1 Οκτωβρίου 1918 Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα Υπηρεσιακός Πρόεδρος.
Πέδρο Αντόνιο Ντίας
(1852–1919)
Pedro Antonio Díaz.jpg 1 Οκτωβρίου 1918 12 Οκτωβρίου 1918 Συντηρητικό Κόμμα Υπηρεσιακός Πρόεδρος.
(3) Μπελισάριο Πόρας Μπαραόνα
(1856–1942)
Belisario Porras Barahona.gif 12 Οκτωβρίου 1918 30 Ιανουαρίου 1920 Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα 1918 Δεύτερη θητεία.
Ερνέστο Τίσντελ Λεφέβρ
(1876–1922)
Ernesto Tisdel Lefevre.jpg 30 Ιανουαρίου 1920 1 Οκτωβρίου 1920 Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα Υπηρεσιακός Πρόεδρος.
(3) Μπελισάριο Πόρας Μπαραόνα
(1856–1942)
Belisario Porras Barahona.gif 1 Οκτωβρίου 1920 1 Οκτωβρίου 1924 Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα 1920 Τρίτη θητεία.
5 Ροντόλφο Τσιάρι
(1869–1937)
Rodolfo Chiari.jpg 1 Οκτωβρίου 1924 1 Οκτωβρίου 1928 Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα 1924
6 Φλορένσιο Αρμόδιο Αροσεμένα
(1872–1945)
Florencio Harmodio Arosemena.jpg 1 Οκτωβρίου 1928 3 Ιανουαρίου 1931 Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα 1928 Ανατράπηκε σε πραξικόπημα.
Αρμόδιο Αρίας Μαδρίδ
(1886–1963)
No image.png 3 Ιανουαρίου 1931 16 Ιανουαρίου 1931 Ανεξάρτητος Υπηρεσιακός Πρόεδρος.
7 Ρικάρδο Χοακίν Αλφάρο Χοβανέ
(1882–1971)
Ricardo J. Alfaro.jpg 16 Ιανουαρίου 1931 5 Ιουνίου 1932 Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα
8 Αρμόδιο Αρίας Μαδρίδ
(1886–1963)
No image.png 5 Ιουνίου 1932 1 Οκτωβρίου 1936 Εθνικό Επαναστατικό Κόμμα 1932
9 Χουάν Ντεμόστενες Αροσεμένα
(1879–1939)
No image.png 1 Οκτωβρίου 1936 16 Δεκεμβρίου 1939 Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα 1936 Απεβίωσε εν ενεργεία.
Εσεκιέλ Φερνάντες
(1886–1946)
No image.png 16 Δεκεμβρίου 1939 18 Δεκεμβρίου 1939 Εθνικό Επαναστατικό Κόμμα Υπηρεσιακός Πρόεδρος.
Αυγούστο Σαμουέλ Μπόιντ
(1879–1957)
No image.png 18 Δεκεμβρίου 1939 1 Οκτωβρίου 1940 Εθνικό Επαναστατικό Κόμμα Υπηρεσιακός Πρόεδρος.
10 Αρνούλφο Αρίας
(1901–1988)
Monumento a Arnulfo Arias Madrid..-.jpg 1 Οκτωβρίου 1940 9 Οκτωβρίου 1941 Εθνικό Επαναστατικό Κόμμα 1940 Πρώτη θητεία.
Ανατράπηκε σε πραξικόπημα.
11 Ρικάρδο Αδόλφο δε λα Γκουάρντια Αράνχο
(1899–1969)
No image.png 9 Οκτωβρίου 1941 15 Ιουνίου 1945 Ανεξάρτητος
Ενρίκε Αδόλφο Χιμένες
(1888–1970)
No image.png 15 Ιουνίου 1945 7 Αυγούστου 1948 Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα 1945 Προσωρινός Πρόεδρος.
12 Ντομίνγκο Ντίας Αροσεμένα
(1875–1949)
No image.png 7 Αυγούστου 1948 28 Ιουλίου 1949 Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα 1948 Παραιτήθηκε έπειτα από καρδιακή προσβολή που υπέστη, και πέθανε λιγότερο από έναν μήνα μετά.
13 Ντανιέλ Τσανίς Πινσόν
(1892–1961)
No image.png 28 Ιουλίου 1949 20 Νοεμβρίου 1949 Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα
14 Ρομπέρτο Φρανσίσκο Τσιάρι Ρεμόν
(1905–1981)
Roberto F. Chiari.jpg 20 Νοεμβρίου 1949 24 Νοεμβρίου 1949 Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα Πρώτη θητεία.
(10) Αρνούλφο Αρίας
(1901–1988)
Monumento a Arnulfo Arias Madrid..-.jpg 24 Νοεμβρίου 1949 9 Μαΐου 1951 Κόμμα Παναμενίστα Δεύτερη θητεία.
15 Αλσιμπίαδες Αροσεμένα
(1883–1958)
No image.png 9 Μαΐου 1951 1 Οκτωβρίου 1952 Αυθεντικό Επαναστατικό Κόμμα
16 Χοσέ Αντόνιο Ρεμόν Καντέρα
(1908–1955)
Estatua de José Antonio Remón Cantera - Sede de la Policía Nacional de Panamá (2012).jpg 1 Οκτωβρίου 1952 2 Ιανουαρίου 1955 Εθνικός Πατριωτικός Συνασπισμός 1952 Δολοφονήθηκε.
17 Χοσέ Ραμόν Γκισάδο
(1899–1964)
No image.png 2 Ιανουαρίου 1955 29 Μαρτίου 1955 Εθνικός Πατριωτικός Συνασπισμός
18 Ρικάρδο Αρίας
(1912–1993)
No image.png 29 Μαρτίου 1955 1 Οκτωβρίου 1956 Εθνικός Πατριωτικός Συνασπισμός
19 Ερνέστο δε λα Γκουάρδια
(1904–1983)
No image.png 1 Οκτωβρίου 1956 1 Οκτωβρίου 1960 Εθνικός Πατριωτικός Συνασπισμός 1956
(14) Ρομπέρτο Φρανσίσκο Τσιάρι Ρεμόν
(1905–1981)
Roberto F. Chiari 1962.jpg 1 Οκτωβρίου 1960 1 Οκτωβρίου 1964 Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα 1960 Δεύτερη θητεία.
20 Μάρκο Αουρέλιο Ρόμπλες
(1908–1990)
No image.png 1 Οκτωβρίου 1964 1 Οκτωβρίου 1968 Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα 1964
(10) Αρνούλφο Αρίας
(1901–1988)
Monumento a Arnulfo Arias Madrid..-.jpg 1 Οκτωβρίου 1968 11 Οκτωβρίου 1968 Κόμμα Παναμενίστα 1968 Τρίτη θητεία.
Ανατράπηκε σε πραξικόπημα.
Χοσέ Μαρία Πινίγια Φάμπρεγα
(1919–1979)
No image.png 12 Οκτωβρίου 1968 18 Δεκεμβρίου 1969 Εθνοφρουρά Πρόεδρος της Προσωρινής Χούντας.
21 Συνταγματάρχης
Μπολίβαρ Ουρούτια Παρίγια
(1918–2005)
No image.png Πρόεδρος.
22 Δημήτριος Λάκας
(1925–1999)
No image.png 19 Δεκεμβρίου 1969 11 Οκτωβρίου 1978 Ανεξάρτητος 1972 Επικεφαλής της προσωρινής χούντας ως τις 11 Οκτωβρίου 1972.
23 Αριστίντες Ρόιο
(1940-)
Aristides Royo (6713987733) (cropped).jpg 11 Οκτωβρίου 1978 31 Ιουλίου 1982 Δημοκρατικό Επαναστατικό Κόμμα 1978
24 Ρικάρδο δε λα Εσπριέγια
(1934-)
De-la-espriella-crop.jpg 31 Ιουλίου 1982 13 Φεβρουαρίου 1984 Δημοκρατικό Επαναστατικό Κόμμα
25 Χόρχε Ιγιουέκα
(1918–2012)
No image.png 13 Φεβρουαρίου 1984 11 Οκτωβρίου 1984 Ανεξάρτητος
26 Νικολάς Αρδίτο Μπαρλέτα Βαγιαρίνο
(1938-)
Nicolás Ardito Barletta Vallarino.jpg 11 Οκτωβρίου 1984 28 Σεπτεμβρίου 1985 Δημοκρατικό Επαναστατικό Κόμμα 1984
Έρικ Αρτούρο Ντελβάγιε
(1937–2015)
No image.png 28 Σεπτεμβρίου 1985 26 Φεβρουαρίου 1988 Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Υπηρεσιακός πρόεδρος.
Μανουέλ Σολίς Πάλμα
(1917–2009)
No image.png 26 Φεβρουαρίου 1988 1 Σεπτεμβρίου 1989 Δημοκρατικό Επαναστατικό Κόμμα Υπηρεσιακός πρόεδρος.
Φρανσίσκο Ροδρίγκες
(1938-)
No image.png 1 Σεπτεμβρίου 1989 20 Δεκεμβρίου 1989 Δημοκρατικό Επαναστατικό Κόμμα Προσωρινός Πρόεδρος.
Ανατράπηκε κατά την εισβολή των ΗΠΑ.
27 Γκιγέρμο Εντάρα
(1936–2009)
Guillermo Endara 1993.jpg 20 Δεκεμβρίου 1989 1 Σεπτεμβρίου 1994 Κόμμα Παναμενίστα 1989
28 Ερνέστο Πέρες Μπαγιαντάρες
(1946-)
No image.png 1 Σεπτεμβρίου 1994 1 Σεπτεμβρίου 1999 Δημοκρατικό Επαναστατικό Κόμμα 1994
29 Μιρέια Μοσκόσο
(1946-)
Mireya Moscoso.jpg 1 Σεπτεμβρίου 1999 1 Σεπτεμβρίου 2004 Κόμμα Παναμενίστα 1999 Χήρα του Αρνούλφο Αρίας.
30 Μαρτίν Τορρίχος
(1963-)
Panama.MartinTorrijos.01.jpg 1 Σεπτεμβρίου 2004 1 Ιουλίου 2009 Δημοκρατικό Επαναστατικό Κόμμα 2004 Γιος του Ομάρ Τορρίχος.
31 Ρικάρδο Μαρτινέλι
(1951-)
Ricardo Martinelli Presidente de Panamá.jpg 1 Ιουλίου 2009 1 Ιουλίου 2014 Δημοκρατική Αλλαγή 2009
32 Χουάν Κάρλος Βαρέλα
(1963-)
Juan Carlos Varela (2014).jpg 1 Ιουλίου 2014 1 Ιουλίου 2019 Κόμμα Παναμενίστα 2014
33 Λαουρεντίνο Κορτίσο
(1953-)
Laurentino "Nito" Cortizo (cropped).jpg 1 Ιουλίου 2019 Σημερινός
(Η θητεία του τερματίζεται την 1η Ιουλίου 2024)
Δημοκρατικό Επαναστατικό Κόμμα 2019[2]

Στρατιωτικοί (ντε φάκτο) ηγέτες του Παναμά (1968–1989)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Παναμάς ήταν κατά την περίοδο 1968–1989 ντε φάκτο υπό τον έλεγχο μιας στρατιωτικής χούντας, η οποία διόρισε τον κατ' όνομα πρόεδρο, με τον ίδιο να ασκεί ελάχιστη εξουσία, ενώ η χούντα και οι ηγέτες της, παρότι δεν ήταν επίσημα αρχηγοί κράτους, ασκούσαν στην πραγματικότητα τον έλεγχο στη χώρα. Ο τίτλος των αρχηγών της χούντας ήταν "Υπέρτατος Ηγέτης της Παναμέζικης Επανάστασης".

No. Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Διάρκεια θητείας Στρατιωτική τοποθέτηση Σημειώσεις
1 Ταξίαρχος
Ομάρ Τορρίχος
(1929–1981)
Omar Torrijos 1977.jpg 11 Οκτωβρίου 1968 31 Ιουλίου 1981 Εθνοφρουρά Με τον τίτλο Υπέρτατος Ηγέτης της Παναμέζικης Επανάστασης από το 1972.
Σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 1981.
2 Συνταγματάρχης
Φλορένσιο Φλόρες Αγκιλάρ
(19??–)
No image.png 31 Ιουλίου 1981 3 Μαρτίου 1982 Εθνοφρουρά
3 Συνταγματάρχης
Ρουμπέν Νταρίο Παρέδες
(1934–)
No image.png 3 Μαρτίου 1982 12 Αυγούστου 1983 Εθνοφρουρά
4 Στρατηγός
Μανουέλ Νοριέγκα
(1934–2017)
Noriega Portrait.jpg 12 Αυγούστου 1983 20 Δεκεμβρίου 1989[3] Εθνοφρουρά
(ως τις 29 Σεπτεμβρίου 1983.)
Με τον τίτλο Υπέρτατος Ηγέτης της Εθνικής Απελευθέρωσης από τις 15 Δεκεμβρίου 1983.
Ανατράπηκε κατά την αμερικανική εισβολή.
Ένοπλες Δυνάμεις του Παναμά

Εν ζωή πρώην πρόεδροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «.:: SomosPanama.com ::». archive.org. 2 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2018. 
  2. Εκλογές χωρίς ουσία στον Παναμά, Η Εφημερίδα των Συντακτών, 8 Μαΐου 2019.
  3. Πέθανε ο πρώην δικτάτορας Μανουέλ Νοριέγκα, parallaximag.gr, 30 Μαΐου 2017.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of heads of state of Panama της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).